E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
MÜKEMMEL DİJİTAL İKİZ NASIL OLUŞTURULURGeri

 
Takım Seçimin ve Montaj Oluşturma İşlemlerinin Dijitalleştirilmesi İşlemedeki Verimi Artırıyor
 
Sandvik Coromant
 
Gelişmiş takımlama teknolojileri ve stratejileriyle sağlanan işleme içi etkinliğin ötesinde, sürecin başındaki tasarım ve planlama aşamalarında elde edilmiş olan pek çok avantaj mevcuttur. Bu aşamada, önceleri manuel olarak gerçekleştirilen takım seçimi ve takım montajının oluşturulması gibi süreçlerin dijital hale getirilmesiyle verimlilik ve işleme güvenliği alanlarında önemli kazançlar sağlanabilir. 
 
Kesici takım verileri böylece daha doğru olarak toplanabilir ve hassas dijital ikiz gösterimleri oluşturmak üzere kullanılabilir; modern iş akışlarının temel bir parçası haline gelen bu fonksiyon, işleme aşamasındaki hataların önlenmesinde büyük yarar sağlar. Günümüzde bu süreçler, kullanıcının CAM yazılımıyla tamamen entegre edilebilir ve kolayca kullanılan menülerle çalışan bir süreç içinde birkaç basit tıklamayla tamamlanabilir.
 
İşleme uygulamalarında takım tutucular, kesiciler ve uçlar gibi tezgahlarda kullanılan takım elemanları yerine takım montajları kullanılır. Çoğu zaman bu iş için CAM programcısının ciddi bir çaba harcaması gerekir ve özellikle, ilk seferinde optimum takımların seçilmemesi gibi çeşitli hataların ortaya çıkabileceği bir durum söz konusu olur. Dahası, pek çok standart takım montajının hazırlanması 1 saati bulabilir. Bazı parçalar için 25 veya daha fazla sayıda takım montajı gerektiği dikkate alınırsa bu durumun zaman ve maliyet açısından ne kadar önemli bir yük getirdiği anlaşılabilir. 
 
İşin zor olan bölümü montajın oluşturulması değildir; günümüzde bu işlemi CAM sistemi üzerinde ayrıca bir yardım gerekmeden bir tanımlama ve çap ve uzunluk gibi ilgili parametreleri girerek birkaç saniyede tamamlamak mümkündür. Bununla birlikte, takım montajı simülasyonu için dijital ikiz gösterimi oluşturmak hiç de basit bir iş değildir. Bir takım montajının CAM sistemindeki en doğru gösterimini oluşturabilmek için işlemi yapan kişinin öncelikle çeşitli satıcılara ait katalogları araştırması, 3D model dosyalarını indirmesi ve bu dosyaları bir CAD programında derlemesi gerekir. Model dosyaları ancak bu adım sonrasında CAM sisteminde teknik parametreleri de içeren bir takım montajı şeklinde oluşturulabilir. 
 
Basit süreç
Ön işleme prosesini basitleştirerek daha çevik bir hale getirmek mümkündür; bunun için takım önerilerini ve takım montajı oluşturma işlemini CAM yazılım platformunda entegre etmek yeterlidir. Böylece gereken süreyi azaltmak ve tasarım ve planlama süreçlerinin güvenliğini artırmak mümkün olur.
 
Takım elemanlarının önerilmesi ve seçimi söz konusu olduğunda CAM programcıları optimize ve entegre edilmiş bir çözüm yardımıyla örneğin frezeleme için tutucu, takım ve kesici uç seçimi yapabilirler. Bu aşamada kullanıcılar yerel olarak saklanan bir dijital katalog veya dataları sürekli ve otomatik olarak güncellenen bir bulut ortamı gibi tercih ettikleri bir kaynaktan seçim yapabilirler. Ardından, parça, işleme operasyonunun ve işlenecek malzemenin türü gibi bilgiler girildikten sonra kullanıcı “sonuçları al” butonunu tıklayarak seçilen takım için gerekli hızları ve ilerlemeleri elde edebilir. 
 
Bu çözümlerden biri olan Sandvik Coromant’ın CoroPlus® ToolGuide’ı, CAM yazılımına bağlanmak üzere bir açık Uygulama Programlama Arabirimi (API) kullanır. Kısacası ToolGuide, verilen iş için kullanıcının uygun kesici takım bulmasına yardımcı olan bir uygulamadır. ToolGuide en ekonomik tercih en üstte kalacak şekilde uygun olan tüm takımların gösterildiği düzenlenmiş bir liste oluşturur. Aynı zamanda önerilen işleme prosesi ve kesme değerlerini de gösterir. 
 
 
Liste Sandvik Coromant takımları ile tanımlanan görevi ve koşulları eşleştiren bir algoritma tarafından oluşturulur. Bu algoritma farklı görevler için kullanılabilecek farklı işleme prosesleri hakkındaki bilgileri saklarken takımdaki ürün verileri kesicinin hangi işleme prosesleri için uygun olduğu hakkındaki bilgileri içerir. En önemlisi, tüm veriler CoroPlus® ToolLibrary içine gönderilebilir; böylece CAM veya simülasyon yazılımlarına gönderilmeye hazır standart takım montajları oluşturulabilir.
 
Takım verilerine kolay erişim
Verimli bir CAM uygulamasında programcının genellikle takım kitaplıklarında saklanan takım verilerine erişebilmesi gerekir. Bununla birlikte, bugünün takım kitaplıklarının çoğu boştur; bu durumun başta gelen nedeni takım verilerini bulmanın ve güncel olarak tutmanın zor olmasıdır. Dahası, kısa bir süre öncesine kadar takım verilerinin iletilmesi konusunda bir endüstri standardı da bulunmuyordu.
 
Bugün tüm dünyada yaklaşık 1,2 milyon adet üretim birimi mevcuttur ve tüm CAM satıcıları, takım tezgahı üreticileri ve takım tedarikçileri takım bilgilerini adlandırma ve yapılandırma konusunda geçmişten bu yana kendi yöntemlerini kullanmaktadır. İşte bu nedenle ISO 13399 standardı oluşturulmuştur. Sandvik Coromant, İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü (KTH Royal Institute of Technology) ve talaşlı imalat sektöründe yer alan diğer aktörlerin desteğiyle geliştirilen ISO 13399 artık takım verilerinin tanımlanmasında tüm dünya tarafından kabul edilmektedir. 
 
Bu uluslararası standart, uzunluk, genişlik ve yarıçap gibi takım özelliklerini standartlaştırılmış bir yöntemle tanımlar. Standardın yazılmasından önce üç farklı tedarikçi çap bilgisini D3, D1 veya DC2 olarak adlandırmıştı. ISO 13399 sonrasında çap, tedarikçiden bağımsız olarak her zaman DCX şeklinde adlandırılmaktadır.
 
ISO 13399 kesici takım verilerinin karşılıklı iletişimini de basitleştirmiştir. Sektördeki tüm takımlar aynı parametrelere ve tanımlara sahip olduğunda, takım bilgilerinin yazılım sistemleri arasında aktarılması çok kolaylaşmaktadır.
 
CoroPlus ToolLibrary, ISO 13399 yapısına göre oluşturulmuştur ve tüm takım tedarikçilerine açıktır. Böylece artık kağıda basılı kataloglardaki verileri yorumlayarak sisteme girmeye gerek kalmamıştır.
 
Güvenli sistem
CoroPlus ToolLibrary kullanan CAM programcıları ISO 13399 standardına uyan tüm takım tedarikçisi kataloglarını kullanabilir ve önerilen tüm elemanların birbirine uyacağını bilmenin verdiği güvenle montajlarını oluşturabilirler. Sonuçlar anında 2D ve 3D olarak görülebileceği gibi, kullanıcılar takımlara ait tüm verileri dijital olarak da saklayabilirler. Veriler bir defa kaydedildikten sonra programcılar takım montajını CAM veya simülasyon yazılımı içine kolayca aktarabilir. Tüm takım verileri önceden girilmiştir ve bir 3D modelle birlikte sunulur. 
 
Kullanıcılar bu etkili ve kolay uygulamanın takım montajından simülasyona kadar geçen süreyi en az %50 azaltma olanağı sağladığını bildirmektedir. Dahası, ilk seferinde doğru takımın seçilmesi şansı da çok daha yüksektir. Kuşkusuz, elinizde doğru takım verileri bulunduğunda aynı zamanda takımın gerçek şekline ve hassas ikiz görünümüne de sahip olduğunuz için simülasyon çalışmalarında çakışmaları belirleyebilir ve önleyebilirsiniz. 
 
CAM programcılarının her gün karşılaştıkları zorlukların çözümü için ön işleme sırasında kolay erişilebilen ve doğru takımlama verilerine sahip olmaları hayati önem taşır. CoroPlus ToolGuide ve CoroPlus ToolLibrary gibi en yeni dijital çözümleri kullanarak ön işleme çalışmalarının ne kadar kolay ve hızlı bir şekilde yapılabileceği gösterilebilir. Her iki çözüm de Sandvik Coromant tarafından sunulan CoroPlus® bağlantılı çözümler serisinin parçasıdır ve üreticilerin Endüstri 4.0’a hazırlanmalarına yardımcı olmak için sunulmuştur. 
 
 
Paylaş Tweet
343 kez okundu
GÜNCEL YAZILAR
Seçici Lazer Ergitme Yöntemi (SLM) ile Eklemeli İmalat
*Additive Manufacturing With Selective Laser Melting Method (Slm)   Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Böl&uu DEVAMI...
Saç Kalıp Sektöründe Geleceğe Yönelik Beklentiler
Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş    Giriş Kalıp sektörü, seri üretimin ayrılmaz bir parçası olarak kendini gösterir ve üretim süreç DEVAMI...
Sac Kalıp Sektöründe Dijital Teknolojilerin Kullanımı: Verimlilik Sağlayan Uygulama Örnekleri
Gül Çiçek Zengin Bintaş, Mubitek Tasarım Bilişim Makine San. Ve Tic. Ltd. Şti.   1. GİRİŞ Sac kalıp tasarımı imalat sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğru ve etkili DEVAMI...
Polilaktik Asit (Pla) Plastik Filamentlerin 3D Eklemeli İmalat Uygulamalarında Kullanımı
Muzaffer ZEREN, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Şüheda ÖZEL, Kocaeli Üniversitesi FBE   &Ou DEVAMI...
Eklemeli İmalatta Eriyik Yığma Modelleme (FDM) Yöntemi İle Otomotiv Parçalarının Prototipleme Çalışması
Muzaffer ZEREN, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Neşe Çakıcı ALP, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tas DEVAMI...
İki Farklı Kalınlığa Sahip Press Fit Terminallerinin Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi*
Müge Erdoğan, Ezgi Az, Mert Onan, Ahmet Celal Topkaya Hatko A.Ş., Ar-Ge Merkezi, Avcılar-İstanbul *Investigation of Mechanical Properties for Two Different Thickness of Press Fit Terminals DEVAMI...
Fusion 360 Genel Kabiliyetler
DEVAMI...
Tasarımdan Üretime Verimli Yönetim
Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş, Endüstriyel Tasarımcı, Mubitek Ltd. Şti.- İnovasyon Müdürü Harun Öztürk, Bilgisayar Mühendisi, MUBİTEK Ltd. Şti. &nda DEVAMI...
Metal Enjeksiyon Uygulamalarında Hasar Mekanizmaları ve Yüksek Performanslı Yeni Bir Kalıp Çeliği: SITHERM S361R
  M. Önder Yücel Akademi Metalurji - Genel Md.   Öncelikli olarak metal enjeksiyon kalıplarında oluşan hasarları özetlemek ve daha sonra yüksek performanslı yeni DEVAMI...
3 büyük Türk Firması, Birleşerek Alpha Metalurji Markasını Yarattı
Türkiye, elektrikli otomobil, savunma sanayi, beyaz eşya, havacılık sanayi gibi alanlarda dünya ile rekabet edebilecek konuma doğru ilerlerken; bu sektörlerde kullanılan malzemelerin ü DEVAMI...
Endüstriyel Seri Üretim Kalıp İmalatçı Firmaların Sanayi Üretimindeki Etkileri ve Kalıp Endüstrisinde Mikro ve Küçük İşletmelerin Önemi
Mak. Müh. Can OKATAN Can Okatan Endüstriyel Danışmanlık Mühendislik Kalıp San. ve Tic. Ltd. Şti.   Kalıp Nedir ? / Kalıpçı Nedir ? Arapça kālib (TDK &ndas DEVAMI...
Arge Merkezi Kurulum Süreçleri, Sürdürülebilirlikte Arge ve İnovasyonun Önemi*
Dr. Gökhan Başman,  A. Tolga Özbey gokhanbasman@kormetal.com,  tolgaozbey@kormetal.com  Kormetal San. Ve Tic. A.Ş., Arge Merkezi Müdürlüğü Ünivers DEVAMI...
Çekme Kalıbı Tij Mili Optimizasyonu ve Yeni Tasarım Yapısı
Fatih Yaylacı, Kadir Akcan, Gürkan Erol, Burak Gürler                                       &nb DEVAMI...
Plastik Enjeksiyonda Kalıp İçinde Meydana Gelen Birleşme İzlerini Ortadan Kaldıracak Bölgesel Isıtma Soğutma Teknolojisinin Geliştirilmesi*
Yazar: Ali GÜLER - MTN Kalıp  *The Development Of District Heating And Cooling Technology That Will Remove Integration Signs Occurring İn Mould İn The Plastic    DEVAMI...
Alüminyum İşlemede İyileştirmeler
Birden fazla takımdan ziyade tek bir frezeleme takımı ile alüminyum parçalarda işleme uygulaması gelişiyor.   Otomotiv sanayi ağırlık ikilemiyle karşı karşıya kalıyor. Ö DEVAMI...
DAHA YALIN ÜRETİME DOĞRU BİR ADIM
Sandvik Coromant Daha Hızlı Kurulum Değişiklikleri Daha Küçük Parti Üretimi Mümkün Kılıyor     Daha küçük partilerde ü DEVAMI...
Kalıpçılıkta ve Parça Üretiminde Lazer İle Isıl İşlem
Doğan ÖZDEN, Genel Müdür - Atlas CNC Makina Tic. Ltd. Şti.   Bu yazda sizlere Alman Alpha Laser Gmbh.  ve Alman Alotec Dresden Gmbh.  Firmaları tarafından DEVAMI...
Malzemelerde Yaşanan Devrim, Üretimin Geleceğini Şekillendiriyor
Sandvik Coromant Malzemeler konusundaki son eğilimleri izlemek çok önemli   Yeni malzemeler sayesinde mühendisler daha güçlü, tok, hafif ve yü DEVAMI...
Tasarım 4.0 / Bölüm 1
Mustafa BİNTAŞ, Uçak ve Makine Yük. Müh., MUBİTEK Kurucu Başkan Cengiz ÖZ, Makine Müh., MUBİTEK Teknik Müdür   İnsanoğlu var olduğu andan beri bir DEVAMI...
Autodesk in Tümleşik Analiz Çözümü ; Autodesk SimulationMechanical 2017
Tasarımcılar, mühendisler ve analistler   Doğru bir şekilde ürün davranışını tahmin etmek, tasarımları idealleştirmek ve imalattan önce mekanik simülasyon yolu DEVAMI...
Metal Enjeksiyon Kalıpları için Yeni Nesil Çelik: ISOTROP
Özgü Can Öksüz, Metalurji ve Malzeme Müh, Ekol Çelik, Ece Uçak, Malzeme Bilimi ve Mühendisi, As Çelik, Murat İnan, Metalurji ve Malzeme Müh., DEVAMI...
KALIP TEKNOLOJİLERİ ALSEKO LAZER KAYNAK
Öztürk GÖKGÜR, Alseko Enerji,  lazer@alsekoenerji.com.tr   Dünya pazarlarında ekonomik ama kaliteli ürün ve hizmetlerin rekabet şansını arttırdığı, y DEVAMI...
Ayhan Dere Ayhan Takım Çelik A.Ş. Genel Müdürü
Ayhan Dere Ayhan Takım Çelik A.Ş. Genel Müdürü   Üretim Projesi   Kendilerine özgü uygulama tipi ve gerekli kimyasal ve fiziksel &oum DEVAMI...
Plastik Parça Üretimi Sonrasında Görülen Et Kalınlık Problemlerinin Soğutma Prosesine Etkisi
Fahri İbişoğlu*, İrfan Kamaş*, Taner Karslıoğlu  FEKA Otomotiv Mamülleri San. ve Tic. A.Ş., Ar-ge Böl., BURSA   ÖZET   DEVAMI...
Yüzey Taşlama Sürecinde Kullanılan Alternatif Soğutma Sıvıları
Alternatıve Coolıng Fluıds Used For Surface Grındıng   Yrd. Doç. Dr. Senai YALÇINKAYA, syalcinkaya@marmara.edu.tr  Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakü DEVAMI...
Ayakkabı Taban Kalıbı Tasarımı Ve İmalat Aşamaları
  DEVAMI...
AUTODESK FUSION 360
Desita Yazılım, Tınaz KUBAT, tinaz@desita.com.tr Fusion 360 nedir?  Fusion 360, ürün geliştirmeye yönelik bulut tabanlı bir 3B CAD/CAM aracıdır. Autodesk, Fusion 360&rsq DEVAMI...
Çelik Seçiminiz Doğru Mu ?
Önder Tamşen, SteelTec Takım Çelikleri Satış Müdürü, Tamsen, Onder.Tamsen@steeltec-group.com   Kalıpçılık sektörü günden güne DEVAMI...
Cimatron Mold Design ve Die Design Yeni Özellikleri
Desita Yazılım, Tolgahan KÖROĞLU, tolgahan@desita.com.tr   Kalıp üreticilerinin karşılaştıkları farklı zorlukları karşılamak için tasarlanan, Kalıp Modül&uum DEVAMI...
SolidCAM SOLIDWORKS’E Entegre Full Parametrik CAM Yazılımı
Desita Yazılım  olarak yetkili satıcılığını yaptığımız SolidCAM, SolidWorks’e sorunsuz olarak ve SolidWorks modeline tam parametrik çalışan entegre bir yazılımdır.SolidWorks t DEVAMI...
CNC ile İmalat Yaparken Vericut ile Simülasyonun Önemi
Üçgen Yazılım, Cem ALPAY calpay@ucgenyazilim.com Ülkemizde havacılık ve savunma sanayinin gelişimini takiben çok eksenli CNC tezgahlarının önemi ve kullanımı d DEVAMI...
TEAMCENTER Rapid Start ile KOBİ’lerin PLM’e geçişi hızlanıyor
  Üçgen Yazılım, Cem ALPAY calpay@ucgenyazilim.com   PLM(Product Lifecycle Management) bir ürünün fikirden tasarıma, t DEVAMI...
ZW3D Yazılımı Veri Alışverişi Data Exchange
Grup Otomasyon, ALPER PEKEL alperp@grupotomasyon.com.tr ZW3D tasarımdan imalata kadar olan süreçleri yönetmenizi sağlayan entegre bir CAD/CAM çözümüd DEVAMI...
Enjeksiyon Kalıplarında Oyuklanma (Pitting) Yüzey Hasarı
  Y.Müh. Koray Arslan, koray.arslan@uddeholm.com.tr, Uddeholm Türkiye Y.Müh.Tuncay Turan, tuncay.turan@uddeholm.com.tr, Uddeholm Türkiye Dr. Aziz Hatman, a DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM