E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Ocak ayında ihracat 9 milyar 208 milyon dolar oldu
2016 Yılı Bir Dönüşüm ve Atılım Yılı Olacak
 
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 11 Ocak 2016 tarihinde Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Orta Vadeli Programdaki güncellemeleri ihracatçılar açısından sevindirici bulduklarını belirtti. Büyükekşi, Türkiye’nin, Çin ve Hindistan haricindeki ülkelere kıyasla büyüme konusunda en önde gelen ülkelerin başında geldiğini ifade etti.
 
 
Ar-Ge Reform Paketi’nin önemine değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Reform Paketi’nin 2023 vizyonu açısından önemine vurgu yaparak, söz konusu reform paketi ile birlikte 2016 yılının bir dönüşüm ve atılım yılı olacağını belirtti.
 
İran’a uygulanan yaptırımların 17 Ocak 2016 tarihi itibariyle kaldırılmasına da değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, pazarda daha etkin ve güçlü yer alabilmek adına Tahran’da Türkiye Ticaret Merkezi açılacağını ve “Ambargo Sonrası İran Ekonomisi Etki Analizi” çalışmasını yürüttüklerini ifade etti.
 
TİM Başkanı Büyükekşi, AB Ekonomisindeki olumlu gelişmelerle birlikte, önümüzdeki dönemlerde AB toplam ithalatından ülkemizin aldığı payın daha da üst seviyelere çıkmasını beklediklerini ifade etti.
 
Türkiye Markası ile ilgili sürdürdükleri çalışmalardan da söz eden Büyükekşi, “Türkiye Markası önümüzdeki dönemlerde, yurtdışı fuar organizasyonlarında da ihracatımız için hem güven hem de ciddi bir prestij kaynağı olacaktır.” dedi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2016 yılı Ocak ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre ihracat Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14,4 düşerek 9 milyar 208 milyon dolar oldu. Kilogram bazında ihracat ise geçen yılın aynı ayına göreyüzde 1 gerileme gösterdi. 2016 yılı Ocak ayının işgünü sayısı geçtiğimiz yılın işgünü sayısından 1 işgünü eksik gerçekleşti. İşgünü sayısının eksikliğinin ihracata etkisi 368 milyon dolar oldu. İşgünü sayısı aynı olsaydı ihracattaki düşüş %10,9 seviyesinde gerçekleşecekti.
 
Geçtiğimiz yıl Ocak ayında parite ortalama 1,167 seviyesinde iken, bu yıl Ocak ayında 1,087 seviyesine geriledi.  Dolayısıyla, Ocak ayında parite kaynaklı ihracat kaybımız 371 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 düşerek 140 milyar 635 milyon dolar oldu.
 
Ocak ayında en fazla ihracatı 1 milyar 515 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 340 milyon dolarile hazırgiyim ve 1 milyar dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamülleri sektörleri takip etti. Ocak ayında en fazla ihracat artışı yakalayan sektör yüzde 19,4 ile Savunma ve Havacılık Sanayii olurken, Süs Bitkileri ve Mamülleri sektörünün ihracatı yüzde 0,9, Tütün sektörünün ihracatı ise yüzde 0,7 artış gösterdi.
 
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, İtalya Amerika ve Irak oldu.
 
•Almanya’ya ihracat yüzde 1,5 azalışla 1 milyar 70 milyon dolar
 
• İngiltere’ye ihracat yüzde 15,9 azalışla 631 milyon dolar,
 
•İtalya’ya ihracat yüzde 2 azalışla 558 milyon dolar,
 
• Amerika’ya ihracat yüzde 6,6 azalışla 449 milyon dolar,
 
• Irak’a ihracat yüzde 47,9 azalışla 441 milyon dolar oldu.
 
 
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 30,5 ile Suudi Arabistan oldu. Mısır’a ihracat yüzde 15,1 ve İsrail’e ihracat yüzde 9 arttı.
 
Ocak ayında ihracat artışında öne çıkan ülkelere bakıldığında ise Letonya’ya ihracat yüzde 180 artarken, Gana’ya yüzde 120, Etiyopya’ya yüzde 106, Endonezya’ya yüzde 89, Singapur’a yüzde 45 artış gösterdi.
 
Ocak ayında 220 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirilirken, ülke grupları bazında, AB’ye ihracat yüzde 6,4, Ortadoğu’ya yüzde 25,7, Afrika’ya yüzde 5,2, Kuzey Amerika’ya ihracat yüzde 7 ve BDT’ye ihracat yüzde 46 geriledi.
Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 79 ilimiz ihracat gerçekleştirirken, bu yıl Ocak ayında 80 ilimiz ihracat gerçekleştirmiştir.
 
En fazla ihracat yapan ilk 5 ile bakıldığında, Ocak ayında İstanbul’un ihracatı yüzde 13,1, Bursa’nın yüzde 14,4, Kocaeli’ninyüzde 19,6, İzmir’in yüzde 4,6 Ankara’nın ihracatı ise yüzde 7,4 geriledi.
 
Orta Vadeli Programla Moraller Üst Düzeyde 
 
 
11 Ocak 2016 tarihinde Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Orta Vadeli Programdaki gelişmeleri ihracatçılar açsından sevindirici bulduklarını söyleyen Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti: “11 Ekim 2015 tarihinde açıklanmış olan OVP kapsamında ihracat beklentisi 2016, 2017, 2018 yıllarında sırasıyla 150, 170, 192,5 milyar dolar seviyesinde idi. 11 Ocak 2016 tarihli revize rakamlarda ise ihracatımıza yönelik hedefler 155,5, 175,8 ve 201,4 seviyelerine yükseltildi.
 
İhracata yönelik hedeflerimizin yükselmesiyle birlikte net ihracatın büyümeye katkısı da önceki hedeflerde eksi iken, 11 Ocak 2016 tarihli hedeflerimizde 2016-2017-2018 yılları için sırasıyla, 0,2, 0,5 ve 0,8’e yükseltilerek pozitife döndü. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın büyümeye önemli katkılar sağlayacağına şahit olacağız. Türkiye’nin ihracat odaklı büyüme stratejisiyle büyük atılımlar gerçekleştirdiğini göreceğiz.”
 
Ocak 2016 İhracat Rakamları Tablosu
 
2016 Yılı Fırsatlar Yılı Olabilir 
 
 
Sayın Büyükekşi 2016 yılının ülkemiz açısından önemini vurguladı. 2016 yılının bir fırsatlar yılı olabileceğine dikkat çeken Büyükekşi sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Dünya ekonomisinde büyük değişimler yaşanıyor. Çin’in %10 üzerinde büyüdüğü, gelişmekte olan ülkelerde yüksek büyüme rakamlarının oluştuğu dönem geride kaldı. Enerji ve emtia ihraç eden ülkelerde enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek oranlardaki düşüşler nedeniyle büyük kayıplar yaşanıyor ve bu durum gelişmekte olan ülkelerde negatif büyüme senaryolarının gerçekleşme olasılığını gündeme getiriyor.”
 
Ülkemiz ise, Çin ve Hindistan haricindeki ülkelere kıyasla büyüme konusunda en önde gelen ülkelerin başında geliyor.
 
İşgücü, Enerji, Bankacılık, Kamu maliyesi ve yönetiminde yapısal reformlar bizi güçlendirecek. 
 
 
Büyükekşi, “Cari açığın bugüne kadarki en düşük seviyelere doğru ilerlemesi ve bütçe açığının sıfırlanmasına yönelik beklentiler ekonomimiz için olumlu göstergeler olarak öne çıkıyor. Bu nedenle ülkemiz, gerek yapısal reformlar, gerek sanayi dönüşümü gerekse büyüme için çok önemli bir fırsat yılına girmiş durumda. Bu fırsatın değerlendirilmesinde; işgücü, enerji, sermaye ve bankacılık piyasalarında, vergilerde ve kamuda gerçekleştirilecek yapısal reformların ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
  
Ar-Ge Reform Paketi, 2016 yılının bir dönüşüm ve atılım yılı olmasını sağlayacak 
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 14 Ocak’ta açıklanan
 
Ar-Ge Reform Paketi’ne değinerek, yüksek katma değerin 2023 hedeflerine ulaşmadaki önemini vurguladı ve şöyle devam etti:
 
“14 Ocak’ta Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan Ar-Ge Reform Paketi, 2016 yılının bir dönüşüm ve atılım yılı olmasına vesile olacak. Reform Paketi’yle, tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi, Ar-Ge yatırımlarının özendirilmesi, nitelikli üretim yapısına geçilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, Ar-Ge personelinin niteliğinin ve istihdamının artırılması, Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileştirilmesi, Teknoloji şirketlerinin ortaya çıkarılması ve desteklenmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkin koordinasyonunun sağlanması hedefleniyor. Şüphesiz ki, bu reformlar ihracatımızda olduğu gibi ekonomimizin bütününde de ciddi atılımlar gerçekleştirmemizi sağlayacak”
 
Paylaş Tweet Paylaş
2771 kez okundu
HABERLER
Dünyanın Önde Gelen İhtisas Fuarları Wire 2024 ve Tube 2024 15 - 19 Nisan 2024 Tarihinde Kapılarını Açacak
İklim değişikliğinden kaynak kıtlığına, enerji geçişinden fiber optik yayılmaya kadar – çözüm bekleyen pek çok zorluk var. Bu çözümler sadece te DEVAMI...
EFSİAD Genel Üye Toplantısını Gerçekleştirdi
5 Ocak 2024 tarihinde Crowne Plaza Oteli Kurtköy Pendik-İstanbul ‘da yoğun üye katılımıyla EFSİAD bir araya geldi. “Geleceğin yakıtı hidrojen ve Endüstriyel fırınlarda Kul DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.   & DEVAMI...
EUROGUSS 2024 Fuarı için Ücretsiz Bilet
Prestij Yayıncılık (Metal Dünyası Degisi & Kalıp Dünyası Dergisi) aracılığı ile aşağıdaki kodu kullanarak ücretsiz olarak EUROGUSS 2024 için fuar biletini alabilirsiniz.&nb DEVAMI...
Efsiad Endüstriyel Fırın İmalatçıları ve İş Adamları Derneği Olagan Genel Kurulunu Gerçekleştirdi
4. Olağan genel kurulunu 21 Haziran 2023 günü 41 üyenin katılımı ile gerçekleşti.    Genel kurulda üyelerin katılım sayısı oluştuktan sonra divan heyeti se&cce DEVAMI...
İnci Holding, Bu Yıl da Üç Şirketiyle Türkiye’nin İhracat Devleri Arasında Yer Aldı
İnci Holding, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022’ araştırmasında üç işti DEVAMI...
KSO’dan ‘doğal afetler’ temalı ‘Tasarım Yarışması’
Kocaeli Sanayi Odası Mesleki Eğitim Komisyonu organizasyonunda, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tekyaz firması işbirliği ile ‘Doğal Afetler’ temalı ‘Meslek DEVAMI...
Bomaksan, Güneydoğu Asya’da Etkinliğini Artıracak Endonezya, Malezya ve Yeni Zelanda’ya Satış Yapacak
Bomaksan, özellikle demir çelik ve metal işleme gibi sektörler açısından dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Güneydoğu Asya’da etkinliğini artır DEVAMI...
Bomaksan 2022’de Ekibini 2 Katına Çıkardı Yeni Dönemde İstihdam Oranını Yüzde 50 Arttıracak
HVAC sektöründe sistem tasarımından uygulamaya, satış sonrası servisten bakım hizmetlerine kadar tüm süreçleri kapsayan çözümler sunan Bomaksan, 2023 yılı DEVAMI...
Bakım İstanbul Sempozyumu, Bakımcılar Konuşuyor!
Endüstriyel bakım konusunda Türkiye’deki tüm tesis ve fabrikaların lider iş platformu Bakım İstanbul,. Türkiye endüstrisinin daha verimli ve daha rekabetçi DEVAMI...
SEYAD 2022 Yılı Mali Genel Kurulu Gerçekleştirildi
Alanında ilk ve tek olma özelliğiyle sektörel yayıncılık alanında faaliyet gösteren firmaları tek bir çatı altında toplayan Sektörel Yayıncılar Derneği’nin (SEYAD) 2 DEVAMI...
Endüstriyel Üreticiler, Gaz Arıtma Sistemleriyle Sürdürülebilir Dünya İnşa Ediyor
Endüstriyel sanayi üretimleri sırasında salınan kirli gazlar, insan sağlığına zarar verirken, iklim krizini de tetikliyor. Zararlı gaz salımının önüne geçmek için g DEVAMI...
Sanayide Kadın Eli Projesi ile Kaymet’te İstihdama Kazandırılan Kadın Çalışanlar Sertifikalarını Aldı
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu öncülüğünde yürütülen ‘Sanayide Kadın Eli’ projesi kapsamında medikal, savunma sanayi, makine, ziraat aletleri ve mobily DEVAMI...
Şişecam 2022 Yılında Net Satışlarını 95,3 Milyar Tl Seviyesine Yükseltti
Kuruluşunda Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli kalkınma hamlelerinden biri olan Şişecam, sürdürülebilir değer DEVAMI...
Sektör Öncüsü Sistem Alüminyum’dan 60’tan Fazla Ülkeye İhracat
Mimari alandaki estetik ve yüksek performanslı çözümlerinin yanı sıra otomotivden beyaz eşyaya, denizcilikten havacılığa kadar birçok sektöre özel ç&oum DEVAMI...
Bomaksan, TÜBİTAK Destekli 2 Projesiyle İthal Edilen Ürünleri Yerlileştiriyor
Ar-Ge projeleriyle alanında TÜBİTAK’tan destek alan ilk marka olan Bomaksan, HVAC sektöründe endüstri 4.0 ile hızla değişen teknolojiyi yerlileştiriyor. Bomaksan TÜBİT DEVAMI...
Bomaksan EuroBLECH’te Yoğun İlgiyle Karşılandı: 5 Yeni Ülkeden Partnerlik Talebi İle Döndü
Uluslararası Sac İşleme Teknolojileri Fuarı EuroBLECH, Mac-Brooks Exhibitions tarafından Almanya’nın Hannover kentinde 25 – 28 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti.  Türk DEVAMI...
Yeni Bir Şirket Etkinliği Arayışı İçin Corn Maze İstanbul!
Sami Bey, Corn Maze (Mısır Labirenti) Etkinliğinden ve bu etkinlik fikrinin oluşum sürecinden bahsedebilir misiniz? Son yıllarda tüm dünyada turizm ve tarım alanlarında DEVAMI...
“Gerçek Bir Dünya Lideri Ticaret Fuarı”
ALÜMİNYUM 2022, 27 Eylül’de Düsseldorf’ta başlayacak. Ve nihayet alüminyum endüstrisinin ve uygulama endüstrilerinin uzun zamandır beklenen ve uluslararası DEVAMI...
Bomaksan Tasarrufu Önceliğine Alıyor ALVER ile Bakım ve Filtre Maliyetlerini Azaltıyor
Yerli üretici Bomaksan, sistemlerini geliştirirken yüksek enerji verimliliğini önceliğine alıyor.  ALVER serisi hava kuleleriyle; kaynağından emişin mümkün olmadığı vey DEVAMI...
Yaratıcı, Yenilikçi ve Sürdürülebilir AM İş Fikirleri İçin Bir Sıçrama Tahtası Olarak Formnext Start-up Challenge
Her yıl, eklemeli imalat endüstrisinde bir dizi yeni şirket ortaya çıkıyor. Formnext, bu start-up’lara daha köklü oyuncular arasında bir ses vermek için bu yıl 8. DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM