E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
UKUB’un Yeni Projesi UKEM
Yeni Projeniz UKEM’den bahseder misiniz?
 
UKUB olarak eğitim çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Kalıpçılık sektörü katma değeri yüksek olan ve nitelikli personele ihtiyaç duyan bir sektör. Seri imalat şartlarında çalışacak meslek lisesi mezunu nitelikli personel dahi bulmak zor iken, kalıpçılık gibi yüksek katma değere sahip bir sektörde çalışacak meslek lisesi mezunu veya Ar-Ge çalışmaları yürütebilecek yüksek eğitim almış nitelikli personel bulmak sektörün en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Sektörde yaşanan bu sorununun çözümü için temel kalıpçılık meslek eğitiminin verilebileceği Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi (UKEM) adı altında bir eğitim merkezinin kurulum çalışmalarına başladık. Proje kapsamında endüstriyel kalıpçılık alanında ortak kullanıma yönelik Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi (UKEM) kurmayı ve ülkemizde; verimlilik ve kalite odaklı gelişmeye, bilgi ve teknoloji üretimine, işgücü niteliğinin artırılmasına yönelik işbirliklerinin ve ortak kullanım alanlarının sayısını arttırmaya katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Proje kapsamında temel seviyede kalıpçılık meslek eğitimi vermek üzere ihtiyaç duyulan makine, ekipman, yazılım yatırımlarını yaparak her seferinde 20 kişilik bir gruba pratik ve teorik eğitim verebileceğimiz bir atölye ve eğitim salonu kurmayı hedefliyoruz. Bu eğitim merkezinde planlı bir şekilde kalıp imalat süreci kapsamındaki bütün makine, ekipman, tasarım, analiz yazılımlarının kullanılması ölçme, doğrulama cihazlarının kullanılması, proje yönetimi, maliyet ile ilgili pratik ve teorik eğitimler vermek istiyoruz.
 
Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Kalifiye personellerin bilgi ve becerisi, ekonomik başarının  temelidir. Ekonomik kalkınma için nitelikli personel çok önemlidir. Mesleki eğitim de bu yüzden ülkemizin ve tüm sanayinin gelişmesi adına çok fazla önem arz etmektedir. Teknolojik alandaki gelişmelerin çok hızlı olduğu günümüzde mesleki teknik eğitimin önemi de git gide artmaktadır. Buna rağmen özel sektör tarafından sürekli vurgulanan ve eğitim kurumları tarafından da dile getirilen mesleki ve teknik eğitimde sektörel ihtiyaçların tam anlamıyla karşılanamama sorunu eğitim alanında acil yapısal dönüşüm ihtiyacını ortaya koymaktadır. UKEM projesi ile amacımız ihtiyaç duyduğumuz nitelikli personellerin yetiştirilmesine katkı sağlayacak bir eğitim kurumunun kalıpçılık sektörüne kazandırılmasıdır. 
 
UKUB Teknoloji ve Eğitim Merkezi’nde ne tür ekipmanlar yer alacak ve bu yeni projenin finansmanını kim karşılıyor?
 
UKUB Teknoloji ve Eğitim Merkezi Bursa Küçük Sanayi Sitesi’ndeki yeni yerimizde hizmet vermeye başladı. UKUB Teknoloji ve Eğitim Merkezi’nin içerisinde üyelerin ortak kullanımına sunacağımız ve Kalıpçılar Vadisi içerisinde kurulacak Teknoloji Ar-Ge Merkezi içerisinde de yer alacak olan Tersine Mühendislik Birimi, Ortak Analiz ve Simülasyon Birimi hizmetlerimiz devam ediyor. Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi kurulum çalışmalarımız da hızla ilerliyor. Üyelerin ve sektörün ortak kullanımına sunduğumuz bu birimler firmaların yatırım maliyetlerini, işletme maliyetlerini düşürecek ve rekabet güçlerini arttıracaktır. Yine ortak kullanıma sunacağımız Kalıp Deneme Birimi, Teknolojik İmalat Birimi, Metroloji ve Kalibrasyon Birimi kurulum çalışmaları için proje hazırlıklarımız devam etmektedir.
 
Merkezde yer alacak olan ekipmanların finansmanı hem sektörün gelişimine önem veren duyarlı, projeye destek vermek isteyen üye firmalarımız hem de Kalkınma Ajansı, KOSGEB gibi birimlere sunacağımız projeler ile sağlanmaktadır. Nitelikli personel eksikliği sektörün bütün kesimlerinin karşı karşıya kaldığı bir sorun. Yapılacak en önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. Bilinçli ve duyarlı sanayiciler bu durumun farkında ve proje için destek veriyorlar. Merkezin kurulduğu yeni ofisimize geçmemizin ardından UKEM’ in kurulumu için firmalardan destek almaya başladık. İlk etapta torna, NC freze, elektro erozyon tezgâhlarımız UKEM’de devreye alınarak çalışır hale getirilmiştir.  Gerekli tüm donanımı kısa sürede tamamlayarak UKEM’ i tüm fonksiyonları ile aktif hale getirmek için çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz.
 
Kalıpçı freze, dalma erozyon, tel erozyon, delik delme erozyonu, CNC freze, radyal matkap, sütunlu matkap, satıh taş lama, hızlı prototipleme cihazı, lazer sinterleme cihazı, CAD/CAM yazılımları, simülatör programı UKEM projesinde yer alacak donanım ve yazılımlardan bazılarıdır. UKEM bünyesinde bulunacak temel kalıpçılık eğitimi için ihtiyaç duyurulan bu donanım ve yazılımların haricinde günümüzde yeni yeni kullanılmaya başlanan yüksel teknoloji ürünü donanım ve yazılımları da bünyemize dahil edeceğiz. 
 
UKUB’ un proje geçmişinden bahseder misiniz? Geçmişte TMM ve ASOM gibi başka projeler de olmuştu bu projelerin geçmişinden ve günümüzdeki faaliyetlerinden bahseder misiniz?
 
Göreve geldiğimiz ilk günden beri en önemli hedefimiz Türkiye kalıpçılık sektörü için bir cazibe merkezi olmasını planladığımız Kalıpçılar Vadisi projesinin hayata geçirilmesiydi. Kurmayı planladığımız bu OSB içerisinde Kalıp Teknolojileri Ar- Ge Merkezi, Ortak Kullanım Merkezi ve Eğitim Merkezi birimlerinin oluşturulması, kendimize belirlediğimiz en önemli görevlerimiz arasındaydı. Ne mutlu ki Kalıpçılar Vadisi olarak adlandırdığımız bu projemiz Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB olarak hayata geçmek üzeredir. Bu OSB içerisinde kurmayı planladığımız Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi, Ortak Kullanım Merkezi ve Eğitim Merkezi’nin alt birimlerini de şimdiye kadar projelendirerek finansal destek sağladığımız BEBKA, KOSGEB, TUBİTAK projeleri ile adım adım planlı bir şekilde hayata geçirdik. Kurulumlarını tamamladığımız TMM ve ASOM projeleri de bu nihai projenin alt birimleridir.  UKEM de bu nihai projenin bir alt birimi olan ve bizim için de son derece önemli olan eğitim birimimizin kurulması projesidir. 
 
BEBKA desteği ile faaliyete geçirdiğimiz, OSB’de kurulacak ve Teknoloji Ar-Ge Merkezi’nde de yer alacak olan Tersine Mühendislik Merkezi (TMM)’de bulunan gelişmiş lazer tarama cihazı ve modelleme yazılımları ile hassas 3D tarama, ölçüm, kalite kontrol ve modelleme hizmeti verilmektedir. OSB’de Teknoloji Ar-Ge Merkezi’nde yer alacak birimlerden bir diğeri olan BEBKA destekli Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Merkezi (ASOM) kurulumuna yönelik geliştirdiğimiz projemiz de Haziran 2014’ te tamamlandı. ASOM projesi ile sektöre plastik enjeksiyon proses analizi,  metal form verme proses analizi, düşük ve yüksek basınçlı döküm proses analizi, 3D lazer işleme, markalama ve termal kamera konularında hizmet sunuyoruz. TMM ve ASOM birimleri, Bursa Küçük Sanayi Sitesi’nde yer alan UKUB Teknoloji ve Eğitim Merkezi’nde üyelerimize ve sektöre hizmet vermeye devam etmektedir. 
 
UKUB görev aldığımız dönem içerisinde tam anlamıyla proje kültürüne sahip bir kurum haline gelmiştir. Planladığımız tüm faaliyetleri projelendirerek faaliyete geçiriyoruz. AB, BEBKA, KOSGEB, TUBİTAK destekleri kapsamında birçok projeyi hayata geçirdik. Gerçekleştirdiğimiz projeler kapsamında birçok gence mesleki eğitimi vererek istihdam olanağı sağladık. Bu güne kadar gerçekleştirdiğimiz projeleri şu şekilde sıralayabilirim:
 
• BEBKA destekli 198.620,00 TL bütçeli  “Ortak Kullanıma Yönelik Tersine Mühendislik Merkezi Kurulumu Projesi (TMM),
 
• BEBKA destekli 673.950,00 TL  bütçeli Endüstriyel Kalıpçılığa Yönelik Ortak Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Merkezi Kurulumu Projesi (ASOM),
 
• AB destekli 480.000,00 TL bütçeli Kullan Kazan (K2) Projesi,
 
• BEBKA destekli 12.500,00 TL bütçeli Otomotiv Kalıpçılık Sanayi İçin Ar-Ge Mühendisi Yetiştirilmesi Projesi,
 
• BEBKA destekli 12.000,00 TL bütçeli Kalıpçılığa Özel 5 Eksen CNC Freze Tezgâh Kullanımı Eğitimi Projesi,
 
• KOSGEB destekli yurt dışı iş gezileri ve fuar gezileri,
 
• TUBİTAK destekli Uludağ Ünv. İşbirliği ile Türk-Alman Endüstriyel Kalıp Tasarım ve İnovatif İmalat Teknolojileri Paylaşım Çalıştayı Projesi. 
 
Kalıpçılar Vadisi’nden bahseder misiniz? OSB ne zaman faaliyete başlayacak?
 
Kalıpçılar Vadisi adıyla hayalini kurduğumuz projemizi, YALOVA KALIP İMALATI İHTİSAS OSB resmi adıyla artık gerçeğe dönüştürdük. Kalıpçılar Vadisi projesi sektörün ihracat hedefine büyük katkı sağlayacak, sektörü dünya ölçeğine taşıyacak, planlanan ortak kullanım merkezleriyle sektörün rekabetçi yapısını artıracak bir projedir. 342 dönüm arazi üzerinde kendi alanında derinlemesine uzmanlaşmış 70 kalıp fabrikasının ve yaklaşık 30 adet yan sanayi firmasının faaliyet göstereceği OSB statüsündeki Kalıpçılar Vadisi’nin 2017 yılında faaliyete geçeceğini öngörüyoruz. Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB’de başta Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi, Ortak Kullanım Merkezi olmak üzere kalıpçıların ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşürecek, uluslararası rekabet güçlerinin artmasını sağlayacak merkezler bulunacak. Yalova’daki seçimlerin tekrarlanması OSB’nin kamulaştırma sürecini etkiledi ancak yaşanan aksamanın hızla giderilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. OSB statüsüne kavuşmanın pek çok avantajı bulunuyor. Şu anda üretimin yoğun olduğu bölgelerde müstakil olarak çalışan kalıpçılar var. Üretimin yoğun olduğu bölgelerde bulunan müstakil kalıpçıların kalıp üretmek için ihtiyaç duyulan tüm makine, yazılım ve ekipmanlara sahip entegre tesis olarak çalışmaları gerekiyor. Bu durum rekabet gücünü düşüren bir unsur. Kümelenme mantığı ile kuracağımız bu model gelişmiş olan ülkelerde uzun yıllardır uygulanan ve başarısı kanıtlanmış bir modeldir. Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB, yurt dışında Türk kalıpçılık sektörüne olan ilgiyi ve güveni artıracak bir cazibe merkezi olacaktır.  
 
UKUB olarak her yıl Frankfurt’ ta düzenlenen EUROMOLD fuarına ilginizin azaldığını gördük, UKUB’ un yurtdışında üyelerine özellikle tavsiye edeceği fuarlar var mı?
 
Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği olarak her yıl yurt dışı fuarlarına KOSGEB destekli ziyaret organizasyonları düzenliyoruz. Bugüne kadar üzerinde çalışma yapılan organizasyonlardan Amerimold, Asiamold ve Euromold fuarları için üyelerimiz tarafından yeterli katılımı sağlayabildik.
 
Dünyada farklı bölgelerde kalıpçılık ile ilgili organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilen fuar ve organizasyon sayısının artması da fuar ziyaretlerinde tek bir noktayı odak noktası olmaktan çıkartıyor. Kalıp firmaları farklı organizasyonlarla yeni pazarlara girerek yeni müşteriler bulmayı arzu ediyor. Günümüzde kalıpçılar; Euromold’ un yanı sıra Amerimold, Asiamold, Rosmould, Brasilmold, Arabiamold gibi farklı bölgelerdeki fuarları ziyaret ederek farklı pazarlar ile ilgili bilgi ediniyor. Eurolmold Fuarı’na olan ilginin azalması salt Türk kalıpçılarına özel bir durum değil. Dünya genelinde bu ilginin azaldığını gözlemliyoruz. Euromold Fuarı genel olarak etkin tanıtım ve yeni müşterilere ulaşma konusunda eskiye nazaran daha etkisiz. Bu durum Türkiye dahil dünya genelinin Euromold Fuarı’na ilgisini azaltıyor. UKUB olarak üyelerimize, dünyada değişen, gelişen yeni pazarlarla ilgili bilgilerini arttırmaları ve o pazarlara girebilmeleri adına bu fuarların tümüne katılamasalar bile ziyaretçi olarak gitmelerini ve pazar ile ilgili bilgi edinmelerini tavsiye ediyoruz. 
 
 
Paylaş Tweet Paylaş
1480 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
Çelik Sektöründe Kalitenin Diğer Adı BÖHLER
Nesillerdir çelik sektöründe elde ettiği başarılarla kalitenin diğer adı olan Böhler, her zaman daha iyiye ulaşma arzusuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sayım DEVAMI...
Delta Kalıp, Üretimde Dünya Markası Olduğunu Her Geçen Gün Kanıtlıyor
Uzun yıllar Türk sanayisine kalıp elemanları sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? Delta Kalıp olarak hangi sekt&oum DEVAMI...
“Plastik Sektörüne Özel Çözümler Üretiyoruz”
TSP Makina Pazarlama Müdürü Bülent Yüksel ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.   Öncelikle sizi ve TSP Makina&rsqu DEVAMI...
Hexagon Metrology, 2. Kalibrasyon Merkezini Bursa’da Açtı
Sayın Levent Bey bize kendinizi anlatır mısınız? Levent Yeşilbağ: 1987 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra MNG Tesisat Ankara da çalışma hayatına başla DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM