E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Ünlü Ekonomist Ludovic Subran’dan Global İflaslara İlişkin Flaş Tahmin
Ekonomik belirsizlik dağılıyor derken, gecikmiş ödemeler ve büyük iflaslar dünya ekonomisinin kapısında büyük iflasların toplam cirosu yüzde 34’lük artışla rekor kırarak 19,1 milyar euro’ya yükseldi
 
Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes tarafından hazırlanan “Yüksek Riskli Oyun” başlıklı ekonomik görünüm raporuna göre; finansal kesim dışındaki şirketlerin nakit stokları yeni bir rekor kırarken, ödeme gecikmelerinde ve 50 milyon Euro’luk ciroya sahip dev şirketlerin iflasında yüksek oranlı artış yaşanıyor.
 
94 borsada toplam 30.500 şirketin nakit akışının ölçüldüğü rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Euler Hermes Başekonomisti Ludovic Subran: “Genel küresel istikrarın ve ekonomik iyileşmenin ardından nihayet ekonomik belirsizlik dağılıyor derken, yüksek oranda uyuşmazlık ve ticaret riskleri dünya ekonomisinin kapısında... Bu gelişme bazı bölgelerde nakit yoğunluğunun ekstrem boyutlara ulaşmasına neden olacak ve büyük şirket başarısızlıklarının şiddet ve sıklığını artıracak” dedi.
 
Özellikle Amerika’da perakende ve hizmet sektörlerinde yaşanan nakit darlığının, Çin ve Brezilya’da yaşanan iflasların artış göstermesi gibi risklere de dikkat çeken Ludovic Subran, “Ekstrem vakaların şiddeti ve sıklığındaki artış önümüzdeki aylarda dikkatle izlenmesi gerekiyor” şeklinde belirtti.
 
Avrupa iflaslarda başı çekiyor
 
Euler Hermes dünya genelindeki iflasların 2018 yılındaki yüzde 1’lik artışından önce bu yıl yüzde 1 oranında azalacağını öngörürken, 2017'de 20 ülkenin 2008 krizi öncesi ortalamadan daha fazla iflas sorununa sahip olmasını bekliyor.  50 milyon Euro’luk ciroya sahip yaklaşık 74 şirket, yılın ilk üç ayında 2016 yılının aynı döneminde göre yüzde 30’luk bir artışla borçlarını ödeyemedi. İflas eden şirketlerin toplam ciroları, yüzde 34 artışla 19,1 milyar Euro oldu. Bunların sekizi ABD'de gerçekleşirken, Avrupa büyük iflasların sayısındaki en büyük artışı gördü. 1. çeyrekte dünyanın en büyük iflasının 1 / 3'ü (25'inde 74'ü) Avrupa'da gerçekleşti.
 
Euler Hermes’in raporuna göre, şirketlerin büyük iflasların domino etkisinden haberdar edilmesi gerekiyor. Tedarik zincirinde alıcılar üzerinde oluşan ciddi engeller sonucu ABD ve İngiltere'de perakende sektörlerinde yaşanan iflaslar elektronikten, imalata ve tekstil ürünlerine kadar dünya ekonomisini olumsuz etkisi altına alacak.
 
565 milyon dolarlık nakit stoku en iyi 5 teknoloji devinin elinde!
 
Teknoloji endüstrisi petrol, gaz ve otomotiv sektörlerinden daha güçlü nakit stokuna sahip... Teknoloji sektörüne ait küresel nakit desteğinin yüzde 71'ini oluşturan ABD'de ise bu durumun özellikle böyle olduğu görülüyor. ABD işletmeleri toplam 916 milyar ABD dolarına varan toplam cirosuyla teknoloji sektörünün nakit stokunun yüzde 44’ünü elinde bulunduruyor. Nakit stoku, dünyanın en iyi 5 teknoloji devi olan Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco ve Oracle tarafından tutuluyor. 5 teknoloji devi, 2016 yılının sonuna kadar toplamda 565 milyon ABD doları nakit biriktirdi.
 
 
Paylaş Tweet Paylaş
3065 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM