E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Üretime İlham Veren Fuar, Maktek Avrasya Yerli Üreticiyi Destekliyor

Millileşmek İçin Üretim, Üretim İçin Takım Tezgahları Almak Gerek

 

Ülkelerin gelişme sürecinde stratejik öneme sahip olan ve temel üretim makinası olmasının yanı sıra girdi sağladığı sektörlerin üretim becerilerini belirleyerek ekonomik gelişmede çarpan etkisi yaratan Takım Tezgahları Sektörü, sanayinin gelişime paralel olarak büyüyor. Sanayinin lokomotifi olan bu sektörlerde takım tezgahlarının yarattığı kullanım değeri yıllık yaklaşık 1,3 milyar dolar olurken sektör, 2018’i 550 milyon dolar ihracat, 780 milyon dolar üretimle kapatmayı hedefliyor. Bu güçle yerli üretimi arttırmaya yönelik çalışmalarını destekleyen Maktek Avrasya, markaların yerli ve mili inovasyon harikası ürünlerini 2-7 Ekim 2018 tarihlerinde arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek fuarda sergilemeye hazırlanıyor.

 

Hem dünyada hem de Türkiye’de Takım Tezgahları Sektörü, ülke ekonomisinin ve gelişmişlik seviyesinin önemli bir parametresi olarak karşımıza çıkıyor. Sektörün en önemli pazarlarından biri olan otomobil, savunma ve havacılık sanayisindeki gelişmeler, takım tezgahları sektörüne duyulan ihtiyacı artırıyor. Yarattığı kullanım değeri yıllık yaklaşık 1,3 milyar dolar olurken sektör, 2018’i 550 milyon dolar ihracat, 780 milyon dolar üretimle kapatmayı hedefliyor.

 
Bu bilinçle takım tezgahları sektörün yerli üretimi arttırma hedefinde olduğunun altını çizen TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Maktek Avrasya’nın da bu farkındalıkla yerli üretimi desteklediğini söyledi. Yerli ve milli üretim için daha fazla takım tezgahının üretilmesi gerektiğini savunduklarını belirten Ersözlü, krizlerden çıkmanın yolunun üretim olduğunun farkındalığıyla sektörün çalışması gerektiğinin altını çizdi. Ersözlü, “Fuarımızda ziyaretçiler, sektörde var olan tüm yenilikleri daha belirgin bir şekilde görecekler. Fuar alanı içerisinde inovasyon harikası ürünler, yerli ve milli ürünler yer alacak. Fuarın öncelikli amacı, Türkiye’deki takım tezgahları sektöründe neler başarıldığını ve destek verirlerse neler başarılabileceğini gözler önüne sermek ve Türkiye’den çıkan yenilikçi ürünleri fuar ziyaretçileri ile buluşturmak. Fuarlar bir anlamda en yeni ürünlerin doğrudan son kullanıcısına veya sektörün ilgililerine tanıtıldığı platformlardır. Yenilikçi ürünleri fuar kapsamında böyle alanlarda fuar ziyaretçisine tanıtarak sektörün geleceğinden bir kesit sunuyoruz” dedi. 
 
“Maliyetin azalmasıyla çeşitliğin artacağına inanıyoruz”
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu ise “Üretim için takım tezgahlarının olmazsa olmaz bir enstrüman olduğunu düşünüyoruz. Türkiye sanayisinde makine, beyaz eşya, demiryolu taşıtları, otomotiv ve tüm kara taşıtları, havacılık ve uzay, gemi inşa, savunma ve metal eşya sanayinin oluşturduğu kullanım değeri 2017 yılında 53 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Sanayinin lokomotifi olan bu sektörlerde takım tezgahlarının yarattığı kullanım değeri yıllık yaklaşık 15 milyar dolar olmuştu. 2018 yılı için takım tezgahları kullanılarak yapılacak olan üretimin fayda değerinin 17-18 milyar dolar seviyelerine ulaşacağını düşünüyoruz. Öte yandan yatırım ve sermaye malı olarak kullanılan sektörün sağladığı katma değer ile tüm sanayi sektörlerinde dışa bağımlılık ve dış ticaret açığı azalmaktadır. Hep söylediğimiz gibi Türkiye için kritik görev üstlenen otomotiv, savunma, havacılık, beyaz eşya sektörlerindeki gelişmelere ve tüm dünyada takım tezgahları özelinde yaşanan teknolojik gelişime paralel olarak Türkiye’nin üretimi ve kullanımı da gelişim gösterecektir. Sektör içerisinde, özellikle Türkiye’de savunma ve gemi inşa sektörleri için üretilmeye başlanan metal işleme tezgahları bu gelişimin öncüsü olarak gösterilebilir. Türkiye’nin hedefi, üretilebilen takım tezgahı çeşitliliğini artırıp, maliyetleri azaltmak olmalıdır” dedi. 
 
2-7 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nda takım tezgahları, metal-sac işleme makineleri, tutucular-kesici takımlar, kalite kontrol-ölçüm sistemleri, CAD/CAM, PLM yazılımları ve üretim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren katılımcılar yer alacak.
 
Paylaş Tweet Paylaş
2186 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM