E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Grup Otomasyon Gücüne Güç Katıyor
Bilgisayar destekli mühendislik, tasarım ve üretim konusunda güçlü, kaliteli, hızlı ve kalıcı mühendislik çözümleri sunan Grup Otomasyon  bünyesindeki programlar ile sorunlarınızın çözümünü sağlıyor.
 
Grup Otomasyon kurulduğu 1992 yılından bu yana kendi alanında her biri teknolojide lider firmaların ürünleri ile kendi tecrübesi doğrultusunda bilgisayar destekli mühendislik, tasarım ve üretim konularında güçlü, kaliteli, hızlı ve kalıcı mühendislik çözümleri sunmaktadır. Bu bağlamda Dassault Systemes(DS), AutoForm, Moldex3D, ZW3D ve Cast Designer gibi alanlarında önde gelen çözüm ortaklarına sahiptir. Son olarak DS SIMULIA yazılım ailesini de envanterine eklemesiyle mühendislik problemlerine daha kapsamlı çözüm sunma imkanına erişmiştir. SIMULIA yazılım ailesi ABAQUS, Tosca, Fe-safe, Isight ve Simpack yazılımlarından oluşur. ABAQUS ile sonlu elemanlar analizlerinin hemen hemen hepsi gerçekleştirilebilirken Tosca ile optimizasyon Fe-safe ile yorulma Isight ile parametrik optimizasyon ve Simpack ile dinamik multibody analizleri gerçekleştirilir. Bu kapsamıyla Simulia yazılım ailesi sonlu elemanlar ile çözüme ihtiyaç duyan bir çok endüstrinin gereksinimlerini fazlasıyla karşılayabilecek kapasitededir.
 
ABAQUS alanında çokça bilinen ve hemen hemen tüm endüstrilere lineer/non-lineer sonlu elemanlar çözümleri sunan kendisini uzun yıllar içinde ispatlamış bir mühendislik yazılımıdır. Kullanıcı dostu arayüzü, geniş kapsamlı malzeme modelleri, zengin element kütüphanesi ve güncel çözüm teknikleri kullanıcıya güçlü bir sonlu elemanlar altyapısı sunar. Modelleme ve post proses işlemlerinin tek bir arayüzden yapılıyor olması modelleme hızı ve verimliliği açısından büyük avantaj sağlar. Stabil kontak algoritması ve otomatik kontak tanımlama özellikleri modelleme süresini önemli ölçüde kısaltır. ABAQUS abaqus/cae, abaqus/standard, abaqus/explicit ve abaqus/cfd olmak üzere dört kısımdan oluşur. 
 
ABAQUS/CAE (Complete Abaqus Environment): Abaqus/Standard/Explicit/CFD için geliştirilmiş bütünleşik ve kullanışlı bir modelleme(pre-proses) ve görüntüleme(post-proses) arayüzüdür. Özelleştirmelere ve geliştirmeye açık arayüzü sayesinde modelleme süresi ciddi anlamda kısaltılır. Modelleme, montaj, analiz ve post proses modüllerini tek arayüzde kullanıcıya sunar. Bu özelliği sayesinde kolay anlaşılır ve öğrenilmesi basittir. ABAQUS stress-deformasyon analizi, titreşim analizi, hasar analizi, ısıl analizler, birçok fiziksel etkileşimin içerildiği multifizik analizler ile ilgili kapsamlı çözümler sunar.
 
ABAQUS/Standard: Lineer ve non-lineer karakteristiğe sahip bir çok problemi çözebileceğiniz genel amaçlı ve esnek sonlu elemanlar çözümleri sunan ABAQUS çözücüsüdür. Bu çözücü kullanılarak; statik, sanki-statik (quasi statik) ve yavaş gerçekleşen dinamik olaylar en efektif şekilde çözülebilir. Örneğin: conta sızdırmazlığı, bir lastiğin yolda sürekli hareketi, kompozit malzemelerde çatlak gelişimi gibi yüksek doğruluk gerektiren olaylar abaqus/standard çözücüsü kullanılarak modellenebilir. Çok adımlı bir proses tek modelle analiz edilebilir. Geniş ve esnek malzeme modülü sayesinde kullanıcıya en gelişmiş malzemeleri detaylı olarak modelleme imkanı sunar. Geniş sonlu eleman kütüphanesi en doğru sonuçları en kısa sürede elde etmeye yardımcı olur. Geniş ve ayrıntılı dokümantasyonu kullanıcıya gerektiğinde kullanabileceği kapsamlı bilgi kaynağı sunar.
 
ABAQUS/Explicit: Dinamik ve kısa zamanda büyük değişimlerin olduğu olayların analizi için geliştirilmiş sonlu elemanlar çözücüsüdür. Explicit metodu kullanır. Çarpma, patlama, düşme, çarpışma, darbe gibi tamamen ve baskın olarak non-lineer kısa sürede gerçekleşen dinamik olayları modellemek için efektif çözümler sunar. Ayrıca Abaqus/standard ile yapılabilen quasi statik simulasyonlar explicit çözücüyle gerçek zamanlı olarak yapılabilir. 
 
ABAQUS/CFD: Abaqus CFD hesaplamalı akışkanlar dinamiği modülüdür. Geniş kapsamlı türbülanslı sıkıştırılamaz akış problemlerine çözüm sağlar.
 
Sonlu elemanlar metodu, el hesabı ve deneme-yanılma ile tasarlanan ürünlere göre daha dayanıklı, üretilebilir, kaliteli ve düşük maliyetli, karmaşık geometrili tasarımları bilgisayar ortamında yapmayı mümkün kılmıştır. Günümüzde, sonlu elemanlar metodu hemen hemen tüm endüstrilerde yaygın olarak başvurulan bir araçtır ve kullanıcıya kazandırdığı yetenekler, sağladığı faydalar herkesçe bilinmektedir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda ise optimizasyon konusu gün geçtikçe daha fazla önem kazamaktadır. Geleneksel olarak topoloji optimizasyonu gerekli dayanım için yeni konsept tasarımlar oluşturmayı amaçlarken yüzey optimizasyonu ile gerilme gerinme ve yorulma iyileştirmeleri gerçekleştirilir. Bu noktada elle yapılan optimizasyon hesapları çok sınırlı kalmakta ve uzun sürmektedir. Örneğin bilgisayar destekli optimizasyon bir ürünün kalitesinden ödün vermeden daha fazla ekonomik kazanç sağlamayı olanaklı kılar, bunun yanında ürünün maliyeti değişmeksizin kalitesini arttırmak veya belirlenen sınırlar içinde tasarım geometrisini optimize etmek de mümkündür. Optimizasyon hakkında literatürdeki teorik altyapının sonlu elemanlar metoduna uygulanması ile SIMULIA yazılım ailesinin içinde olan Tosca optimizasyon yazılımı ortaya çıkmıştır. Tosca ile yapı ve akış optimizasyonları gerçekleştirilebilir. Kullanıcının oluşturduğu hedef ve limitlere göre var olan tasarım üzerinde modifikasyonlar yaparak tasarımın daha efektif hale gelmesinde önemli rol oynar. Yüzey optimizasyonu tekniği sayesinde var olan bir tasarımın detaylarında değişiklikler yaparak stres yoğunlaşmalarını minimize eder. Sac metal kalınlık optimizasyonu/ topoloji optimizasyonu yetenekleri sayesinde ağırlığı azaltarak mukavemetin arttırılması, üretim tekniklerini dikkate alarak ürün topolojisinde değişiklikler yapması gibi bir çok değişkene bağlı optimizasyon görevi abaqus’te tanımlanarak optimum ve efektif ürün geometrilerini ortaya çıkarır. Öte yandan Tosca Ansys, Nastran, Patran, Pro-engineer gibi farklı sonlu elemanlar yazılımlarının model çıktılarını da destekler.
 
Yorulma ilk keşfedildiği zamanlardan günümüze kadar hareketli montaj tasarımlarında dikkate alınması gereken bir fenomen olmuştur. Bu bağlamda, SIMULIA ürün ailesine dahil olan Fe-safe yazılımı endüstrinin ihtiyaçlarına cevap veren en bilinen yorulma analizi yazılımlarından biridir. Geniş malzeme kütüphanesi ve basit arayüz kullanımı sayesinde kullanıcıya dakikalar içinde yorulma problemini modelleme imkanı sunar. Bir ürünün yorulma karakteristiği geometrisine de 3 büyük ölçüde bağlıdır bu sebeple ampirik yorulma eğrileri farklı geometrilerde tam olarak doğru sonuçları vermez. Bu noktada Fe-safe sonlu elemanlar metodu yardımıyla geometri ve malzeme değişikliğinden kaynaklanan etkileri de göz önünde bulundurarak ürünün ömrünü ve yorulmanın görüleceği bölgeleri doğru bir şekilde tespit etmemizi sağlar. Fe-safe; ABAQUS, Ansys, Nastran ve Pro-engineer dosya formatlarını destekler. 
 
Isight, ABAQUS ile her model için çeşitli analizler yapılabilir. Ya da Tosca ile bir komponentin topoloji/yüzey optimizasyonu yapılabilir veya fe-safe ile aynı parçanın optimizasyon sonrası geometrisinin yorulma karakteristiği yeniden belirlenebilir. Bu noktada Isight mukavemet, optimizasyon ve yorulma analizlerini tekrar tekrar çalıştırmak yerine bir döngü içerisinde otomatize etmeye yarar. Isight ile tasarım parametreleri bir .txt dosyasına kaydedilerek optimizasyon döngüsü içinde dener ve kendine has algoritması sayesinde optimum değerleri hızlı bir şekilde belirler. Isight, ABAQUS, Ansys, Matlab, Nastran gibi yazılımların dosya formatlarını da destekleyen esnek bir yazılımdır.
 
Endüstride, uçak iniş takımı, rüzgar türbinleri, raylı sistemler, otomobil, motosiklet, motor vb. Gibi hareketli multibody sistemlerin te stlerini simüle etmek ve sonuçlarını iyileştirmek amacıyla simulasyon yazılımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Uzun süren test setupları yerine bilgisayarda hızlı bir şekilde modelleme ve simülasyon imkanı sunan yazılım çözümleri toplam maliyeti azaltma konusunda hayati öneme sahiptir. Bu noktada Simpack, Simulia ailesine son olarak dahil olmuş multibody dinamik analiz yazılımıdır. Simpack içinde bulunan şablon modeller sayesinde tasarlanmış olan sistemi bir kaç saat içinde modelleyip inceleme imkanı sunar. 
 
Grup Otomasyon müşteri memnuniyetini ilke edinerek ve kaliteden ödün vermeksizin Simulia yazılım ailesinin tüm yazılımları ve envanterindeki diğer yazılımlar ile ilgili danışmanlık, destek satış ve eğitim hizmetleri sağlamaktadır. 
Paylaş Tweet Paylaş
2485 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM