E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Avni Tarakçıoğlu “Kalıp; bir üretim anahtarıdır.”

Avni Tarakçıoğlu (Onursal Başkan) İle  Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş. ve Kalıp Sektörüne Dair Keyifli Bir Söyleşi Gerçekleştirdik. Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş.’ye ve Kalıp Sektörüne Dair Avni Beyin Açıklamalarından Başlıkları Sizlerle Paylaşıyoruz.

 

•Merkezi İstanbul / Topçularda bulunan Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş.  Plastik, Sac ve Metal Kalıpların oluşumunu sağlayan enstrümanların üretimi, standart ve özel kalıp takımlarının satışını gerçekleştirmektedir.  Sürekli olarak yenilikten yana olan firmamız AR-GE desteği ve gelişmiş kalite kontrol sistemi sayesinde 40 yıldır sektöre hizmet vermektedir.

 
•Müşterilerinin taleplerini önemseyen, hızlıca çözüm üreten bir kuruluş olarak diğer şirketler ile ilişkimizi sürdürmekteyiz. Kaliteli ürün, düşük fiyat, hızlı teslimat politikamız gereği, müşterilerimize en iyi hizmeti sunabilmek üretim alanımıza “GTH üretim bandını” ekledik. 
 
•Kalıp Takımları (Kolon – Burç vb.) , Hazır, Özel ve Standart Kalıp Seti imalatlarını son teknoloji ile donatılmış atölyelerimizde üretmekteyiz, fiyat istikrarı ve ürün çeşitliliği ile kaliteyi standart haline getirdik. 
 
•1980 yılında Kalıp Elemanlarının işinin kurucusu olarak başlayan çalışmalarımızı hızla geliştirerek “sektörün okulu olduk,” sektörde bilinen diğer firmaların tecrübeli çalışanlarının bir çoğu Güvenal’ın eğitimini almış elemanlarından oluşmaktadır, Kalıp Sektörünün büyümesine katkı  sağlanmıştır. 
 
•Oluşan Uzak Doğu rekabetine müdahale edebilmek için; fiyatlarımızı revize ederek, alışılmış eski sistemlerin yerine yeni pratik, hızlı ve daha ucuz kalıp takımları üreterek, AR - GE Çalışmalarının enerjini bu yönde ilerlemesi için yönlendirmekteyiz. Sektörde; doğru, verimli, hızlı ve ekonomik çalışmalarımız ile liderliğimizi sürdürmekteyiz. 
 
•Kalıp; bir üretim anahtarıdır, üretim yapan makineler Kalıp ile birleşerek obje oluşumunu sağlar, tüm sanayi kollarında kalıp olmazsa olmazdır. Yılladır verilen emekler, çabalar ve girişimler ile birlikte Türkiye Kalıpçılığı; dünya genelinde önemli Kalıp Üreticileri ile yarışır duruma geldi ve bu Ülkemi sanayisinin büyümesi açısında bir mihenk taşı olmuştur.
 
•Yükselen Kalıp Sektöründe son birkaç yılın durağan geçmesi ile süregelen ekonomik kayıpları, azalan destekler ve sektöre dair ilgisizlik Kalıp Sektörünü oldukça yormuştur. 
 
•Ülkemizde darboğaza giren kalıpçılık sektörü, bugünlerde ithalat ile hırpalanıyor ve bu durum ülkemizin geleceği açısından oldukça kötü bir durumdur, küçülen kalıpçılık sektörünü tekrardan büyütmeye çalışmak ülkemizin ve sanayisinin uzun yıllarını alacaktır. Dünya genelinde sanayisi gelişmiş ülkelere baktığımız zaman Kalıp Sektörünün en üst seviye de korunduğunu görebiliyoruz. Kalıp Sektörü Sanayileşmenin “mutfak” kısmında önemli bir rol oynamaktadır. Ar-Ge konumunu geliştirir, üretimi hızlandırır ve üretim çeşitliliğini arttırır. 
 
•Kalıpçılığın temel problemlerinden bazıları; Döviz kurlarının sürekli değişmesi ile yeni teknoloji alımı, çelik ve hammaddenin pahalı oluşu, sanayi bölgelerinin ranta açılmasından kaynaklanan fahiş ücretlerle kiralar alınması, ithalat sisteminin bilinçsiz bir şekilde yazılmış olması, sektörde nitelikli eleman sayısının git gide azalıyor olması, bu yüzden usta-çırak ilişkisinin kalmaması ve mesleki okulların Kalıp Sektörüne destek sağlamaması bunların yanı sıra vergi sistemimizde “lüks tüketim” eşyalarından alınan vergiler ile yarışıyor olmamız sektörün belini iyice bükmektedir. 
 
•Ülkemiz sanayicileri tarafından bilinen lokomotif firmaların kalıp endüstrisini çok iyi bilmelerine rağmen Kalıp Üreticilerinin önünü kapatıyorlar, ithal ettikleri kalıpların tamirlerini ülkemiz kalıpçılarına yaptırıyorlar, üstelik ülkemizde dünya sanayisine hatırı sayılır kalitede kalıplar üretildiğini bile bile bu durum yeni üretim imkanı bekleyen kalıpçılarımızı oldukça zor duruma sokmakta, çoğu şirket ayakta kalma ümidi ile sabrediyor.. Kalıp İmalat makineleri oldukça pahalı, ülkemizde üreticisi yok, USD ile temin edebiliyoruz, Leasing Sistemi ile uzun vadeler ile alınabilir durumda, ancak piyasadaki güvensiz ortam göz önüne alındığında Kalıpçılarımız yatırım yapamaz hale geldi. Bu problemleri aşabilmek için Sanayi Odalarımız ile çalışmalar yapılmalı, Kalıp Sektörü daha fazla dinlenmeli. 
 
•40 yıllık bir gemideyim, şuan da fırtınalı bir denizde işini seven Kalıp Ustalarımız ile birlikte sürekli çareler arıyoruz. Bir dernek kurduk, UKUP( Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği) iyi niyet çerçevesi içerisinde çalışan bir dernek fakat şuanda onlarında imkanları kısıtlı, atölyelerde iş yok, moraller bozuk, sektörde nakit para akışı sağlanamıyor, herkes birbirine borçlu, cari hesaplar çok yüksek, borç ödemeleri için  beklenti kuyruğu çok uzuyor. Bu problemleri aşmamız için benim naçizane bir çözüm önerim olacak, başka insanlarda çeşitli çözüm önerilerini sunabilir bu bizi geliştirir. Benim çözüm önerim: Kalıp İthalatının denetime girmesi ve kota/vergi konulabilir. Bu vergilerin getirisi ile Kalıp Sektörü desteklenebilir(Düşük Faizli Krediler ile), sanayicimizin borçlarını ödemesi kolaylaştırılabilir. 
 
•Sanayimizin gelişimi için Kalıpçılar korunmalı, istihdamın en büyük payını taşıyan sanayidir. Üretmeden tüketmenin bir süresi vardır, sonrasında çok çileli sonuçlar doğurur, ülke olarak çok güçlü stoklara da sahip değiliz, günü kurtarmaya bakıyoruz, herkes tüccar olur, satış yapmak istiyor fakat ürünü alan olmayınca kime ne satabilir? Geleceğe daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor, bu yüzden yerli sanayicimiz daha fazla desteklenmeli. 
 
•Güvenal A.Ş. olarak Yurtdışı çalışmalarımızı daha fazla arttıracağız, 2017 yılında Yurtdışında Uluslararası 5 fuara katılım sağlayacağız, mevcut yapımızı, iş hacmimizi geliştirerek sektörün ve şirketimizin daha fazla ilerlemesi için çalışacağız. 
 
•Prestij Yayıncılık Ailesine çok teşekkür ediyorum, yıllardır sektörümüzün sesi oldular. Bizleri hem yurtiçinde hem yurtdışı fuarlarında yalnız bırakmayıp, Türk kalıpçılığının tanıtımını sağlamaya çalıştıkları için. 
 
Paylaş Tweet Paylaş
1926 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM