E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
UKUB Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi
Değerli Kalıpçılar,
 
Üye sayımız 5 yıl içerisinde 78 firmadan 230 firmaya yükseldi. UKUB’ u siz değerli üyelerimizin büyük katkı ve destekleri ile Yönetim Kurulumuzun ve profesyonel kadromuzun özverili çalışmaları ile bugünlere getirdik. Birliğe gelir sağlayacak ticari faaliyetleri yürütmek üzere UKUB İktisadi İşletmesi’ni kurduk. İşletmeyi kurduktan sonra KOSGEB, BEBKA, AB gibi kurumların sağladığı maddi desteklerden faydalanmak üzere projeler geliştirdik ve aldığımız maddi desteklerle UKUB İktisadi İşletmesi bünyesine kalıpçılığa özel bir çok yazılım ve ekipman kazandırdık. İktisadi işletmemizin sağladığı gelir ile yeni projeler geliştirerek hayata geçiriyoruz. UKUB şu an tam anlamıyla proje kültürüne sahip bir kurum haline geldi. Planladığımız tüm faaliyetleri projelendirerek, bütçelendirerek faaliyete geçiriyoruz. AB, BEBKA, KOSGEB projeleri hayata geçirilmiş; bu projelerle gençlerimize meslek edindirilerek istihdam olanağı sağlanmıştır.  Şu an yürüttüğümüz önemli bir projemiz, Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi’nin kurulmasıdır. Göreve geldiğimiz 2008 yılından bu yana “Kalıpçılar Vadisi” adını verdiğimiz bir ihtisas OSB kurmak için çalışıyoruz. Bu OSB içerisinde de bir Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi kuracağız. 
 
Bu merkezin içerisinde üyelere hizmet verecek birçok birimin olmasını tasarladık. Gelişmiş lazer tarama cihazı ve modelleme yazılımları ile hassas 3B tarama, ölçüm ve modelleme hizmeti verecek olan UKUB Tersine Mühendislik Merkezi, BEBKA’ dan aldığımız destekle kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. 
 
Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi bünyesinde hizmet verecek alt birimlerden bir diğeri olan Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Merkezi (ASOM) kurulumuna yönelik geliştirdiğimiz projemiz de BEBKA’dan onay aldı ve kurulum çalışmaları başladı. ASOM projesinin tamamlanmasıyla Birlik üyelerine plastik enjeksiyon proses analizi,  metal form verme proses analizi, düşük ve yüksek basınçlı döküm proses analizi, 3D lazer işleme ve termal kamera konularında hizmet sunacağız.
 
Bir sonraki projemiz Ortak Kullanım Merkezi’nin kurulması olacak. Bu birim içerisinde ilk yatırım ve işletme maliyetleri çok yüksek olan büyük ebatlı, çok eksenli CNC tezgahlar, kalıp alıştırma ve deneme presleri, CMM cihazları, Malzeme Eklemeli İmalat Cihazları ve mühendislik yazılımları bulunacak. Amacımız ortak kullanım mantığı içerisinde üyelerimizi bu imkanlardan minimum maliyetlerle faydalandırarak, yatırım ve işletme maliyetlerini düşürmek, hem teknolojik hem maddi rekabet gücümüzü artırmaktır.Türkiye kalıpçılık sektörü hızla gelişiyor ve büyüyor. Bunun en önemli sebebi Avrupa ülkelerinin katma değeri daha da yüksek olan yüksek teknolojik ürün tasarım ve imalatına yöneliyor olmaları.
 
Onların boşalttığı alanı bugün biz dolduruyoruz. Bu değişim neticesinde kalıp imalatı gibi operasyonel üretim alanında çalışan istihdamı konusunda Avrupa ülkeleri büyük sorunlar yaşamaya başladılar. Avrupalı genç nüfusun genel eğilimi bilişim ve benzeri teknolojik alanlarda mühendislik eğitimi almak ve bu alanlarda masa başı çalışmak. Bizim şimdilik güçlü yanımız genç ve dinamik iş gücü yapımız, nispeten ucuz iş gücü maliyetimiz. Ama ne yazık ki Avrupa ülkelerinin canını oldukça fazla sıkan bu konu Türkiye için yakın zaman için önemli bir tehdit olarak karşımıza çıkacaktır. Doğru eğitim politikaları bugünden ortaya konmaz ise 10 yıl bile değil 5 yıl içerisinde ülkemizin de en önemli sorunu üretimde operatif çalışacak nitelikli iş gücü eksikliği olacaktır.
 
Daha geniş bakış açısıyla kalıpçılığın gelecek 10 yılını değerlendirecek olursak, “Malzeme Eklemeli İmalat Yöntemleri” (Additive Material Technologies, Selective Laser Melting, vb..) bu hızla gelişmeye devam ederse klasik malzeme eksiltme yani talaşlı imalat yöntemleriyle kalıp imalatı süreç içerisinde tamamen olmasa da büyük oranda değişime uğrayacaktır. Her şeyden önce bu teknolojilerin hızlanması ile düşük ve orta adetli parçaların kalıp kullanılmadan doğrudan imal edilmesi uzun vadede mümkün hale gelecektir. Kısa vadede ise özellikle karmaşık geometrili kalıp parçalarının talaşlı imalat yerine bu teknolojiler kullanılarak imal edilmesi kalıp imalat sürelerini ve özellikle kalıp çevrim sürelerine bir başka deyişle üretilen kalıptan çıkacak birim parça imalat sürelerini kısaltacak ve ürün maliyetlerini düşürecektir. 
 
Burada bahsettiğimiz konu, klasik kalıpçılığın yerini alacak geleceğin modern kalıpçılık teknolojisidir.  Sevgiyle kalın, Şamil ÖZOĞUL UKUB Yönetim Kurulu Başkanı
 
Paylaş Tweet Paylaş
1366 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM