E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Ukub Yönetimi Geleceğe Yatırım Yapıyor
 
Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Üyeleri kalıp sektörü için büyük öneme sahip olan ‘tersine mühendislik’  çalışmalarının ülke sanayisi için önemine dikkat çekmek amacıyla Teknik ve Endüstri Melek Liseleri’ne giderek öğretmen ve öğrencilerle görüşmeye başladılar. UKUB bünyesinde kurulan Tersine Mühendislik Merkezi’nde görevli teknik personelin de katıldığı ziyaretlerde, tüm dünyada önem kazanan Tersine Mühendislik alanında öğretmenlerin ve kalıp öğrencilerinin tersine mühendislik teknolojisi hakkında bilgi sahibi olması ve bu alanda farkındalık yaratılması hedeflendiği belirtildi.
 
UKUB Başkanı Şamil Özoğul, kalıp sektörünün bütün sektörler açısından gerekli olduğunu belirterek sektörün önünü açmak için bir dizi çalışma yürüttüklerini söyledi. Türkiye’nin 10 yıl içinde dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmasının hedeflendiğini belirten Özoğul, “Bu hedefe ulaşmak için kalıp sektörüne daha çok önem vermek gerekiyor. UKUB olarak sektörün bulunduğu noktayı yetersiz buluyoruz. Kalıpta dışa bağımlılığın azaltılması, ülkemizin sanayisinin gelişmesi için çok önemli ve gereklidir.” dedi.
 
UKUB bünyesinde BEBKA’dan sağlanan kaynakla Tersine Mühendislik Merkezi kurduklarının altını çizen Şamil Özoğul, kalıp tasarımı ve imalatı yapan firmaların bu teknolojiye çok ihtiyacı olduğunu ifade etti. UKUB olarak başta üyeleri olmak üzere sektördeki firmalarının yararlanması amacıyla BEBKA’ya proje başvurusu yaptıklarını vurgulayan Özoğul, “Kabul gören projemiz kapsamında yüksek hassasiyete sahip, yüksek teknoloji ürünü bir tarama cihazı ve ilgili bilgisayar yazılımlarını aldıktan sonra mühendislik kadromuzu da kurup çalışmalara başladık. Şimdi de Teknik ve Endüstri Meslek Liselerine giderek maddi beklenti olmaksızın demo ve tarama çalışmaları yapıyoruz. Gayemiz bu konuda öğretmen ve öğrencilerin bilinçlenmesini sağlamak, farkındalıklarını artırmak.” şeklinde konuştu. Tersine mühendislik kavramının günümüzde oldukça çok kullanılmaya başladığını da belirten Şamil Özoğul, “Tersine mühendisliği kısaca var olan bir üründen geriye doğru gitmek, yani var olan bir ürünün çeşitli tekniklerle imalat aşamalarının geriye dönük belirlenmesi olarak özetleyebiliriz.” dedi. Özoğul tersine mühendislikte ürünün 3 boyutlu olarak taranıp bilgisayar ortamına aktarılmasının çok kullanılan bir yöntem olduğunu ifade ederek şu bilgileri de verdi; “Seri üretime geçmek istediğimiz ancak elimizde sadece numunesi ya da modeli olan parçalar olabilir. Bu parçaların CAD çizimleri olmadığı için tasarım değişikliği ve kalıp yapma olanağımız olmaz. Parçalar üzerinden ölçü alarak CAD çizimi yapmak hem uzun sürecek hem de sağlıklı olmayacaktır.
 
Bir ürünün nasıl imal edildiğini bilmediğimiz veya elimizde ürüne ait herhangi bir teknik dokümanın (teknik resim, proje vs.) bulunmadığı durumlarda, tersine mühendislik yöntemleri ile o ürünün aynısını yapmak ya da üzerinde istediğiniz değişikliklerin yapılabilmesi mümkün olmaktadır.” 
 
Paylaş Tweet Paylaş
1359 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM