E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Mubitek, Sac Kalıpçılığına Yerli Tasarımlarla Katkı Koyuyor
Mubitek Kurucu Başkanı Mustafa Bintaş, sac kalıpçılığına yönelik tasarım hizmeti vermek amacıyla 2005 yılında kurulan ve sektör tecrübesi 1992’li yıllara dayanan firmanın, teknolojik gelişmelere paralel olarak yapmış olduğu Ar-Ge çalışmaları ile müşteriye özel ilk yerli tasarım programı ve tasarım programı asistanları geliştirdiğini söyledi. Akıllı tasarım programlarının Catia ağacı transferi, otomatik parametre atama, proje yönetimi, sözlük, standart parça kütüphanesi, malzeme listesi ve Tasarım ortamı-MS ofis araçları arasında veri aktarımı bölümlerinden oluştuğunu belirten Bintaş, “Tasarladığımız 450’ye yakın kalıp tasarımımızın yüzde 80’i Avrupa’daki otomobil üreticilerinde çalışmaktadır. Fiat, PSA, Renault, Mercedes, Ford, Opel, BMW, Algair, Porche, Audi, Gestamp, Matrici, Tofaş, Ford-Otosan ve Coşkunöz hizmet verdiğimiz marka ve firmalar arasında yer almaktadır. Geliştirdiği bilgisayar destekli tasarım programı asistanları 2010’dan bu yana Ermetal, Tofaş ve yansanayileri tarafından kullanılan Mubitek, aynı zamanda yaptığı birçok ürün ve aparat tasarımları ile sektörüne katkı sağlamaktadır” dedi. 
 
Türkiye’nin müşteriye özel ilk yerli CAD programı 
 
Bintaş, kalıp, ürün ve aparat tasarımı ile 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım programı yazılımları alanında faaliyet gösteren Mubitek’in, 3D PLM tasarım ve uygulama programlarında dünya lideri Catia programı ile otomotiv ana ve yan sanayiye kalıp tasarımı yaptığını kaydetti. 20 yıllık otomotiv sac kalıpçılığı ve CAD tecrübesi ile pazardaki değişim ve ihtiyaçları yakından takip ettiklerini dile getiren Bintaş, “Firmamız 2007’de Ar-Ge çalışmalarına başladı. İlk olarak KOSGEB destekli Ar-Ge projemiz 2009’da tamamlandı ve ürün olarak DIAS programı elde edildi. Hedef kitlesi otomotiv ana ve yan sanayisi olan DIAS, Ermetal A.Ş. tarafından firmanın ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanmış bir CAD programıdır. DIAS, bugün Tofaş, Ermetal ve yan sanayi tarafından kalıp tasarımında kullanılmaktadır” diye konuştu. Burdan aldıkları destek ve Ar-Ge alt yapısı ile 2010’da da  Çizen’i geliştirmeye başladıklarını aktaran Bintaş, TÜBİTAK ve KOSGEB destekli programla, yerli sanayinin tasarım sürecindeki ihtiyacını ve beklentisini karşılayarak döviz kaybını önlemeyi hedeflediklerini vurguladı. Geliştirdikleri Türkiye’nin müşteriye özel ilk yerli CAD programı Çizen ile sektöre farklı bir boyut kazandırdıklarının altını çizen Bintaş, “Kalıp tasarım süresini yüzde 40 kısaltırken, standartlaşma sağlıyor, tasarımcıdan kaynaklanan hataları en aza indiriyor. DIAS, Catia programına entegre çalışmasına karşın ilk prototipini sac kalıpçılığına yönelik yaptığımız Çizen başlı başına bir programdır. Hem DIAS programı özelliklerini hem de diğer CAD programlarına benzer özellikleri içermektedir. Firmalar Çizen’i alıp hemen tasarıma başlayabilir” ifadelerini kullandı. Çizen programında müşteri gereksinimlerine göre modüller oluşturulduğunun bilgisini veren Bintaş, DIAS’tan farklı olarak kalıp sihirbazı, yüzey modelleme, montaj, drafting, parametrik 2D sketch, katı modelleme, PLM ve drafting modülleri içerdiğine değindi. 
 
‘Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz’
 
Sac kalıpçılığı tasarımına linkli çalışma kavramını getirdiklerini vurgulayan Bintaş, şu an Mubitek gibi tasarım yapan firma bulunmasına karşın akıllı tasarım programları ile sektörde fark yarattıklarını söyledi. Tasarımı standartlaştırmakla kalmayıp, Ar-Ge’sini ve inovasyonunu yaptıklarının altını çizen Bintaş, şunları kaydetti:
 
“Çalışmalarımızla ülkemizi bu alanda dışa bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz. Kalıp dışında ürün tasarımları da hedefliyoruz. Bu doğrultuda ürün çeşitliliğine gideceğiz ve akıllı tasarım uygulamalarını yaygınlaştıracağız. 14 olan eleman sayımızı yılsonuna kadar 20’ye çıkarmayı planlıyoruz. İzmir’de kurulan firmamızı ana sanayiye yakın olmak amacıyla 2010 yılında Bursa’ya taşıdık. İzmir İnovasyon Ödülleri 2014 Yarışması’nda Microsoft Özel Ödülü’nün sahibi olduk. 1000’den fazla proje arasından seçilerek Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarında programımızı tanıtma fırsatı yakaladık. Türkiye İhracatçı Meclisi’nin yapmış olduğu İnovaLİG’de ilk 10’a kaldık. İnovaLİG’in finalist değerlendirmeleri devam ediyor.”
 
Paylaş Tweet Paylaş
557 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM