E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Havalandırma Yapılamayan Ortamlarda Temiz Hava Akışını Sağlamak Mümkün Mü?

bomaksanOkul, iş yeri, ev, kafe & restoran gibi mekânlar başta olmak üzere hayatımızın yüzde 90’ını kapalı ortamlarda geçiriyoruz. Ancak bulunduğumuz her ortamda soluduğumuz hava ne kadar sağlıklı? Koronavirüs salgını ile birlikte hava kalitesi farkındalığı yaklaşık yüzde 50 oranında artarken, doğal havalandırma imkânının bulunmadığı yerlerde temiz hava akışının nasıl sağlanacağı ise merak konusu. Uzmanlar, pandemi koşullarında iç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesi için en yaygın kullanılan yöntemin hava temizleme cihazı kullanmak olduğunu belirtiyor.

 

Damlacık yolu ile bulaşan virüs ve bakteriler, yalnızca öksürük ve hapşırıkla değil, konuşurken de havaya hızlı bir şekilde yayılarak asılı kalıyor. Havalandırma yapılamayan kapalı ortamlardaki hava temizliği, havalandırma yapılabilen yerlere oranla daha kritik bir önem taşıyor. 

 

Klima enfekte olma riskini artırıyor
Vaka sayılarının belli bir sayının altına düşmesi ile kısıtlamaların esnetilmesi ile gündemde. Ancak kısıtlamaların kaldırılması ile kapalı ortamlarda yeniden bir araya gelinmesi ise risk oluşturmaya devam edecek. 

 

Pek çok işletmede ısıtma ve soğutma amacıyla yaygın olarak klima kullanıldığına işaret eden Bomaksan Genel Müdürü R. Bora Boysan, “Klima, belirli bir dereceye kadar ısıtılmış veya soğutulmuş olan ortam havasını sisteme tekrar geri veren bir cihazdır. Klimanın bakımları ve filtre temizlikleri düzenli yapılmış olsa bile klimanın çalışma sistemi ortamdaki tozun havalanmasına neden olur.  Bu durumda enfeksiyon durumunun olduğu kapalı bir ortamda bakteri/mantar veya virüsün seyrelerek dışarı atılması sağlanamadığından enfekte olma riski de artıyor” diye konuştu. 

 

HEPA filtreler 1 mikron  altı partikülleri yüzde 100 oranında yakalıyor
Covid-19 salgını ile artan farkındalık doğrultusunda hava temizleme cihazlarının geliştirilmesi ve kullanımında son yıllarda hızlı bir artış olduğuna dikkat çeken Bora Boysan, “Kapalı mekânlarda hava temizleme cihazlarının kullanımındaki en büyük faktör; toplum sağlığının iyileştirilmesi ve korunmasıdır. Son teknoloji filtrasyon sistemleriyle geliştirilen portatif hava temizleme cihazları; virüs, bakteri ve mikroorganizmaları sınıfının en üst kalitesinde HEPA filtreleri ile emerek iç ortam havasını temizleme özelliğine sahip. Bu cihazlardaki kademeli filtrasyon sistemi virüs, bakteri gibi mikroorganizmalar ile 1 mikron altı partikülleri bile yüzde 100’e yakın bir verimlilikte yakalayabiliyor” dedi.

Paylaş Tweet Paylaş
1115 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM