E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Otomotiv Tedarik Sektörü, Avrupa’da Eş Arıyor
Türk otomotiv endüstrisi, evlilik potansiyeli taşıyan dünyadaki 4 bin nitelikli firma arasında Avrupalıları gözüne kestirdi. Üyelerini büyüme ve yenilikler konusunda bilgilendiren TAYSAD, üyelerine ortaklık ve satın alma operasyonları için Avrupa’yı hedef gösterdi.
 
 
Güçlü Sanayi Güçlü Marka’ sloganıyla faaliyetlerini sürdüren Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), üyelerinin bayraklarını daha da ileriye taşıyabilmeleri için ortaklık ve satın alma yolunda stratejik bir toplantı organize etti. Toplantının odak noktası, Avrupalı firmalar oldu.
 
Avrupa’da birçok üreticinin zorda olduğu dikkate alındığında, TAYSAD’ın, üyelerini satın alma ve ortaklıklar yönünde bilgilendirici toplantı organize etmesi, otomotiv tedarik sanayinin gözünü bu bölgeye diktiği şeklinde yorumlandı. 
 
Dünyada 13,1 milyar dolarlık evlilik
 
TAYSAD, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Baker & Mc Kenzie (Esin Avukatlık Ortaklığı) ve Grant Thornton’un uzmanlarının katılımıyla üyelerini otomotiv tedarik sanayiinde birleşme, ortaklık ve satın alma gibi süreçlerle ilgili bilgilendirdi
.
Küresel krizle yaşanan sıkıntılardan en fazla etkilenen sektörler arasında yer alan otomotiv endüstrisinde birçok alanda birleşmeler ve satın almalar yaşanırken, özellikle 2013 yılının ilk yarısında bu evliliklerle 13,1 milyar dolarlık 222 işlem yapılması dikkat çekti. Bu işlemlerin 6,8 milyar dolarlık kısmı finansal ortaklık olarak gerçekleşirken, geri kalanı da 176 işlemle 6,3 milyar dolarlık stratejik ortaklık şeklinde oldu.
 
Başta Avrupa olmak üzere dünyada bu sektörde 4 bin nitelikli firmanın olması ortaklık ve satın alma anlamında daha fazla hareket olacağını gösterirken, TAYSAD’ın organize ettiği toplantıya da 30’u aşkın üst düzey yöneticinin katılması konunun hassasiyetini ortaya koydu.
 
Amaç katma değer yaratmak
 
TSKB’de Kurumsal Finansman Grup Müdürü Hakan Aygen, şirket evliliklerinin ana amacının katma değer yaratmak olduğunu; ancak 2+2=5 denkleminin gerçekleşebilmesi için hazırlık, planlama, strateji tespiti ve ortak iş planı geliştirme aşamalarının objektif, profesyonel bir üslupta ve uzman desteğinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Aygen, “Birleşme ve satın alma işlemlerinde ortağın niteliğini ihtiyaca göre saptamak gerekmektedir. Stratejik ortaklar sizinle aynı işi yapan, aynı sektörden gelen, temel karakteri itibariyle işi sizin kadar bilen kurumlar olup, bu ortaklarla gerçekleştirilen evlilikler daha uzun ömürlü birlikteliklerdir. Buna karşılık, özellikle kısa sürede firmanın ölçeğini değiştirecek yüksek ivmeli projelerin finansmanı için, göreceli olarak daha kısa ömürlü olan finansal ortaklıkların kullanılması uygun olabilir” diye konuştu.
 

 

Paylaş Tweet Paylaş
1326 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM