E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Kimya Sektörü Ekim Ayı İhracatı 1,7 Milyar Dolar Oldu

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü ihracatı 2020 yılı Ekim ayında 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör, bu yıl ilk on ayda 14,8 milyar dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdi. Ekim ayında en çok ülke ve bölgeye ihracat yapan sektörler arasında kimya sektörü 207 ülke ve bölgeye yaptığı ihracat ile birinci sırada yer aldı. 

 

Kimya sektörü ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Küresel olarak değişim ve dönüşümün yaşandığı, pandemi ve deprem gibi olağanüstü durumları deneyimlediğimiz bir süreçten geçiyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün tüm bu olumsuz süreçlerden en az şekilde etkilenmesi ve güçlü bir şekilde ayakta kalabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu doğrultuda bu yıl Ekim ayı kimya sektörü ihracatımız 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz Eylül ayına göre yüzde 5’in üzerinde bir artış oldu. Ekim ayında 207 ülke ve bölgeye yaptığımız kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı ile en çok ülke ve bölgeye ihracat yapan sektör olduk. Özellikle en çok ülke ve bölgeye ihracat yapan sektörler arasında Ekim ayının yanı sıra geçen ay ve diğer aylarda da genel olarak sektörümüz birinci sırada yer alıyor. 16 alt sektörüyle diğer tüm sektörlere hammadde ve yarı mamul veren kimya sektörü olarak pazar çeşitliliğini önemsiyoruz. On aylık sektör ihracatımız ise 14,8 milyar doları aştı. İKMİB olarak pandemi sürecinde tüm faaliyetlerimizi dijitale taşıyarak öncü çalışmalara imza attık. Böylece ihracatçılarımızı potansiyel alıcılar ile buluşturduk. Kimya sektörümüzün ihtiyacı olarak tespit ettiğimiz, içinde akretide edilmiş alt sektörel laboratuvarların olduğu, dijital kütüphanelerle, sektörel start-up merkezlerin olduğu İKMİB Kimya Teknoloji Merkezi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Kimya sektöründe petrokimya, ilaç sektörü başta olmak üzere yeni yatırımlara ihtiyacımız olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu konuda İKMİB olarak bir çalışma başlattık. 50 milyon dolar ve üzerinde ithalatı yapılan, Türkiye’mizde üretilmeyen veya çok az üretilen kimyasalların, hammadde veya yarı mamullerin üretimine yönelik bir araştırma çalışması yürütüyoruz. Bu çalışmamızın yatırım yapmak isteyenlere de yol gösterici olmasını hedefliyoruz. Sektörümüzün ve ülkemizin ihracatının artmasına ve cari açığın kapatılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

 

Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ülke Irak oldu
Irak, Ekim ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Ekim ayında Irak’ı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise Almanya, ABD, Hollanda, İtalya, Belçika, İngiltere, Lübnan, İspanya, Romanya oldu. Ekim ayında ilk 10 ülke arasında 5 ülkede artış olurken, 5 ülkede gerileme görülüyor. İspanya, İngiltere ve Almanya artışı dikkat çekiyor. 

 

Irak’a yapılan kimya ihracatı 2020 yılı Ekim ayında 102 milyon 567 bin dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayında Irak’a en çok “plastikler ve mamulleri”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun”, “boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları”, “yıkama müstahzarları”, “muhtelif kimyasal maddeler”, “eczacılık ürünleri”, “gübreler”, “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “yapıştırıcılar, tutkallar, enzimler” ve “anorganik kimyasallar” ihraç edildi.  

 

Ocak-Ekim döneminde ilk 10 içinde 6 ülkeye kimya ihracatı arttı
2020 yılı Ocak-Ekim olarak on aylık dönemde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Almanya, Hollanda, ABD, İtalya, İngiltere, İspanya, Romanya, İsrail ve Belçika olarak ilk onda yer aldı. Aynı dönemde bu ilk 10 ülke arasında Irak, Hollanda, İtalya ve İspanya dışında 6 ülkeye yapılan kimya ihracatında artış oldu. Bu yıl ilk on aylık dönemde yine ilk 10 ülke arasında en fazla ihracat artışı yüzde 15,50 ile İngiltere’ye olurken ilk 20 ülke arasında en fazla ihracat artışı ise yüzde 26,16 ile Azebaycan-Nahçıvan’a oldu. 

 

Ekim ayında en çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi
Ekim ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 594 milyon 27 bin 119 dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 298 milyon 767 bin 763 dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 144 milyon 941 bin 171 dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’, ‘organik kimyasallar’ ve ‘yıkama müstahzarları’ oldu. 

 

Ekim ayında alt sektörlerde en çok artış yüzde 39,21 ile muhtelif kimyasal maddeler sektöründe olurken en fazla daralma ise yüzde 51,58 ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri sektöründe meydana geldi.

Paylaş Tweet Paylaş
1254 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM