16–20 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Stuttgart kentinde düzenlenecek olan Uluslararası Metal İşleme Sergisi AMB’ye yaklaşık 90.000 ziyaretçinin gelmesi bekleniyor, bunlardan en az %12’sinin yurtdışından katılacağı tahmin ediliyor. AMB Takım Tezgâhları Proje Müdürü Şengül Altuntaş’ın deyişiyle, “sergiye katılanlar bu yıl Türkiye’den gelecek olan ziyaretçileri dört gözle bekliyor”. Zira Alman takım tezgâhı ve hassas alet üreticileri için, bu ülke ticaret ortağı olarak giderek önem kazanan bir rol oynuyor. Alman Takım Tezgâhı Fabrikaları Derneği (Deutsche Werkzeugmaschinenfabriken e.V. – VDW) Genel Sekreteri Dr. Wilfried Schäfer bu durumu şu sözlerle vurguluyor: “Yaptığımız bir araştırmaya göre, Türkiye geçen yıl Alman üreticilerin en fazla talep gördüğü piyasalar arasında 5. sırada yer aldı”. Geçen yıl Türkiye’ye yaklaşık 225 milyon Avro değerinde takım tezgâhı satılmıştır. Bu da bir önceki yıla kıyasla onda birlik bir artış anlamına gelir. Özellikle torna tezgâhları, işleme merkezleri ve de taşlama, honlama, rodaj ve polisaj makinelerinden oluşan geniş bir teknoloji yelpazesi temin edilmiştir. VDW, bundan sonraki gelişmeye de olumlu bakıyor. Schäfer’e göre “hatta sipariş hacmi bile 2012 yılına kıyasla iki mislin üzerine çıkmıştır”.
Türkiye, Alman takım tezgâhlarının en önemli 5 piyasası arasında
Tarih : 2014-07-01
Alman Ticaret ve Yatırım Ajansına göre takım tezgâhlarında 2013 yılında en son %22’lik bir paya ulaşan Almanya, Türkiye için en önemli makine ve tesis tedarikçisidir. Türk şirketlerin yaptıkları ithalatlar, Türkiye’nin takım tezgâhı ihtiyacının yaklaşık beşte dördünü karşılar. “Alman malı”, Türk sanayiciler arasında yüksek bir itibara sahiptir. Çok sayıda Türk mühendisin Almanya’da eğitim görmüş olması ve edindikleri bilgi ve deneyimleri bugün Türk şirketler yararına kullanıyor olmaları da mutlaka bir rol oynuyor. Almanya da Türk üreticiler için Rusya’dan sonra ikinci en büyük takım tezgâhı piyasasıdır. Sadece 2009 yılından bu yana Türkiye’den Almanya’ya yapılan ihracat rakamları beşte dörtten daha fazla artarak en son 2013 yılında yaklaşık 60 milyon Avro’ya ulaşmıştır.
AMB fuarının organizatörleri, Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkilerin günden güne artış göstermesinin, gittikçe daha fazla ziyaretçiyi Stuttgart’a çekmesini bekliyor. Düzenlenecek olan sergi, dünya çapında takım tezgâhları ve hassas aletler konusunda önde gelen 5 fuar arasında sayılır. Yaklaşık 105.000 brüt metrekarelik bir alanda, 1.300 civarında katılımcı talaşlı imalat teknolojisinin ve hassas aletler endüstrisinin en son yenilik ve gelişmelerinin yanı sıra bağlama ve tutturma elemanları, CAD, CAM, CAE ve diğer yazılımları, taşlama makineleri, iş parçası ve takım işleme teknolojisi ve de ölçüm teknolojisi ürünleri sunacaklar. Bu yıl da, örneğin hassas aletler imalatçısı Eroğlu Makina San. Tic. A.Ş. ve de elektromotor ve pompa imalatçısı MİKSAN Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. olmak üzere birtakım Türk şirketi de fuar katılımcıları arasında bulunacaklar.
AMB iki yılda bir, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart’ta düzenleniyor. Takım imalatı ve takım tezgâhı endüstrisinin anavatanı olarak kabul edilen bu bölge, Almanya içerisinde dünya piyasa lideri şirketlerinin en yoğun konumlandıkları bölgedir. Almanya’da bu sektörde çalışanların neredeyse yarısı, otomobil endüstrisinin, makine ve tesis yapımı ve de tıp teknolojisinin merkezi olarak kabul edilen Güneydoğu bölgesinde çalışıyorlar. Söz konusu uygulama sektörlerinin kalifiye ve yönetici elemanları için AMB, fuar takvimlerinde bir “olmazsa olmaz” tarihtir.
Stuttgart, İstanbul’dan üç saatlik bir uçuş mesafesinde bulunur ve her gün Türk Hava Yolları’nın veya başka uçak şirketlerinin üç ila dört aktarmasız uçuşu ile ulaşılabilir.
AMB 2014’e 16 ila 20 Eylül günleri arasında yaklaşık 1.300 katılımcının ve 90.000’in üzerinde fuar ziyaretçisinin katılması bekleniyor. Stuttgart’ta “Pazarın Ortasında” olmak amacıyla sadece Almanya’nın tüm eyaletlerinden değil, tüm Avrupa ülkeleri ve denizaşırı ülkelerden ziyaretçi gelecektir. AMB 2014, manevi sponsor kuruluşları VDMA Fachverband Präzisionswerkzeuge (Hassas Aletler Meslek Birliği), VDMA Fachverband Software (Yazılım Meslek Birliği) ve de VDW-Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken e.V. tarafından destekleniyor.
2130 kez okundu
4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’nda büyük fırsat OİB, Projeleri Kuluçkaya Yatıracak, 1 milyon Liralık Ödülün Kapısını Açacak
6. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi Sonuç Bildirgesi
Buderus Edelstahl Yeni Satış Organizasyonu ile Türkiye’de hizmetinizde!
Desita Yazılım Tasarımda Yeni Dönemi Konuşuyoruz Başlıklı Seminerini Ankara’da Gerçekleştirdi
Gazi Üniversitesi, FNSS MILDESIGN 2015 Uluslararası Askeri Kara Araçları Tasarım Yarışması’na damgasını vurdu
Böhler Türkiye Bir İlki Gerçekleştirdi
PowerMill Türkiye Distribütörü Desita Yazılım Oldu
Morgan, Yeni Üretim Tesisine Taşındı
Tezmaksan Makina, IDEF’15’te Savunma Sanayi Sektörünü Ağırladı
Sanayide Kadın Eli Projesi ile Kaymet’te İstihdama Kazandırılan Kadın Çalışanlar Sertifikalarını Aldı
YAYIN AKIŞI