E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Bosch Türkiye’den Hayal Gücünü Teknolojiyle Buluşturan Gençlere Destek

Gençlere yeni nesil bilim, teknoloji ve mühendislik profesyonelleri olarak ye-tişmeleri için ilham vermeyi amaçlayan Bosch Türkiye, lise öğrencilerinin ta-sarladıkları robotlarla yarıştıkları dünyanın en prestijli liselerarası robot ya-rışması FIRST® Robotics Competition’a bu yıl da desteğini devam ettirdi. Bosch Türkiye’nin desteğiyle yarışan okullar, finallerde sergiledikleri başarılı performansla birçok ödüle değer bulunarak büyük gurur yaşattı.

 

Bu yıl dünyada 29’uncusu düzenlenen liselerarası robot yarışması FIRST® Robotics Competition, lise öğrencilerinden oluşan takımlara, sıkı kurallar, sınırlı zaman ve kaynaklar altında endüstriyel boyutta robotlar inşa etmeleri ve kendileri gibi düşünen rakiplere karşı kıyasıya mücadele etmeleri için fırsat sunuyor. Gençlerin “Sahip olunabilecek en zor eğlence” olarak tanımladığı yarışma, sporun heyeca-nını bilim ve teknolojiyle birleştiriyor.

 

Gençlere şaşırtıcı ve ilham verici deneyimler yaşama imkânı veren FIRST® Robotics Competition’ın Türkiye finali, 6-8 Mart ve 9-11 Mart tarihleri arasında art arda düzenlenen iki turnuvayla yapıldı. Tür-kiye’nin ev sahipliğinde, Hırvatistan, İngiltere, İsviçre, Kazakistan, Libya, Polonya ve Ukrayna’dan ge-len 11 takımla birlikte toplam 91 lise takımının yarıştığı organizasyonda, lise öğrencileri tasarladıkları robotlarla yarışırken gelecek için de umut verdi. Turnuvaların kazananları, Amerika Birleşik Devletle-ri’nin Houston kentinde düzenlenecek Dünya Şampiyonasına katılmaya hak kazandı.

 

Bosch’tan liseli gençlere destek
Bosch Türkiye, 2020 sezonunda öğrencilerin STARWARS Force for Change ‘Infinite Recharge’ tema-sına uygun robotlarıyla yarıştıkları etkinliğe desteğini bu yıl da sürdürdü. Bosphorus Regional’da Bosch Türkiye’nin desteğiyle yarışan Özel Amerikan Robert Lisesi-ARC Regional Chairman’s Award, Sneaky Snakes Robotik Takımı ise Regional Winners, Autonomous Award ve Woodie Flowers Finalist Award (Vatan Aksoy Tezer) kazandı. 

 

Istanbul Regional’da ise Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi – 4th Dimension, FIRST Dean’s List Finalis Award (Zeynep Naz Avcı) ile Gracious Proffesionalism Award’a layık görüldü. Etiler Anadolu Lisesi – Jetson’s Robotics ise Quality Award ile ödüllendirildi. 

 

Kırımlı Fazilet Olcay Anadolu Lisesi – INTECHNE de yurt dışında gerçekleştirilen Festival de Robotique a Sheerbrooke Regional’da Highest Rookie Seed ve Rookie All Star Award  almaya hak kazandı.

 

Bosch Türkiye’nin desteklediği diğer okullar ve takımlar şöyle: Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi, An-talya Lara Bahçeşehir Anadolu Lisesi, Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yaşar Acar Fen Lisesi, Gültepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Eskişe-hir Gelişim Fen Lisesi, Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yakacık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi , İstanbul Erkek Lise-si…

 

Bosch’un dört yıldır sürdürdüğü bu desteğe ek olarak Bosch Elektrikli El Aletleri de FIRST® Robotics Competition’ın Türkiye etkinliklerinde Machine Shop sponsoru olarak yer aldı. Machine Shop alanın-da, katılımcı öğrenciler Bosch Elektrikli El Aletleri’ni kullanarak robotlarında iyileştirmeler yaparken, herhangi bir arıza ya da bozulma durumunda tamir için destek aldılar.   

 

Bosch, gençlere ilham veriyor
Sanayi 4.0 dönüşümüyle birlikte nitelikli iş gücüne olan ihtiyaç da giderek artıyor. Sanayi 4.0 dönüşümünün ortaya çıkardığı yeni iş alanlarına nitelikli, eğitim ve bilgi düzeyi yüksek bir işgücü yaratmak sanayinin geleceği adına büyük önem taşıyor. Bosch Türkiye de buradan hareketle gelecekte ihtiyaç duyulacak insan kaynağının gelişimi için misyon üstleniyor, bilgi ve tecrübesiyle gençlere gelecek vizyonlarını oluşturma yolunda destek veriyor.

 

Bosch Mobilite Çözümleri İlk Donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken, “Dünyaya paralel olarak Türkiye’de de Sanayi 4.0 dönüşümüyle yepyeni meslekler ve iş alanları oluşuyor. Tüm dünyada iş gücü de Endüstriyel Veri Bilimciliği, Robot Koordinatörlüğü, Veri Güvenliği Uzmanlığı, 3D Yazıcı Mühendis-liği gibi bu yeni mesleklere yöneliyor. Bu nedenle ülkemizdeki gençlerin de gelecek planlarını hazırlar-ken teknolojide, dünyada yaşanan bu gelişmeleri dikkate almalarını öneriyoruz. FIRST® Robotics Competition gibi organizasyonlar aracılığıyla hem gençlere ilham vermeyi hem de kariyerlerini çizer-ken onlara destek sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

 

FIRST Robotics Competition hakkında
BD’de 30 yıldır devam eden FIRST® Robotics Competition etkinliği, 2015’ten beri Türkiye’de de se-zon dışı olarak organize edilmektedir. Türkiye’de ilk uluslararası FIRST® Robotics Competition Regio-nal 2018 yılında İstanbul’da düzenlenmiştir. Son iki yıldır da FIRST® Robotics Competition Regional İs-tanbul ve FIRST® Robotics Competition Regional Bosphorus olmak üzere iki ayrı yarışma şeklinde ya-pılmaktadır.

 

Dünya genelinde 33 ülkeden 100 bini aşkın öğrencinin katıldığı turnuvaya Amerika, Çin, Kanada, İsrail, Meksika ve Avustralya’dan sonra, Türkiye de yedinci ülke olarak etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Amerika ve Kanada’dan sonra en çok Türkiye’den takımın katıldığı organizasyonda Bosch Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 800 firmanın desteklediği toplam 105 Türk takımı yer almıştır. 

 

Robot performansının yanı sıra teknik birikimleri ve topluma kazandırdıkları değerler ile incelenen ta-kımlar, bu kriterler çerçevesinde ödüllendirilmektedir. 

 

1998’de Darüşşafaka mezunu Fikret Yüksel tarafından eğitime destek vermek amacıyla kurulan Fikret Yüksel Vakfı, daha fazla öğrencinin FIRST programlarına katılımını sağlayarak, gençlerin STEM alanla-rına duydukları ilgiyi artırmayı hedeflemektedir. 

 

Paylaş Tweet Paylaş
1085 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM