E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Plastik Ayıklama Tesisi Açtı

10

TOMRA ve Borealis, ileri teknolojiyle donatılmış tüketici kaynaklı plastik atık ayıklama ve gelişmiş mekanik geri dönüşüm tesisini açtı.

 

TOMRA ve Borealis, Almanya’nın Lahnstein şehrindeki gelişmiş mekanik geri dönüşüm demo tesisini faaliyete geçirdi. Tesis, eşsiz sonuçlar hedeflenerek oluşturulan kimya ve teknoloji ortaklığı sonucunda kuruldu.

 

TOMRA Başkan Yardımcısı ve Döngüsel Ekonomi Başkanı Volker Rehrmann, konuyla ilgili olarak açıklamada bulunarak; “Bu tesis, pazarda gerçekten önemli bir etki yaratmak üzere değer zincirindeki kilit oyuncular bir araya geldiğinde nelerin yapılabileceğini gösteren sürecin yalnızca başlangıcı. Yeni Döngüsel Ekonomi Bölümünü henüz sunduğumuz bu günlerde, atık yönetiminin ve bunun gibi önemli projelerin sürdürülebilir bir gelecek yolunda çok büyük bir rol oynayacağı açık. Geri dönüştürülebilir polimer atıklar söz konusu olduğunda, en gelişmiş mekanik geri dönüşüm tesislerinden birini hizmete sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu tesis, döngüsel ekonomiye dönüşümü hızlandıracağımız önümüzdeki yıllarda önemli bir unsur haline gelecek. Bu öncü projenin parçası olmak bizler için oldukça heyecan verici,” diye belirtti. 

 

Borealis Poliolefin, İnovasyon ve Teknoloji, Döngüsel Ekonomi Çözümleri Başkan Yardımcısı Lucrèce Foufopoulos ise şunları söyledi: “Bu tesis, Borealis tarafından kurulan, plastik döngüsellik alanında iş birliği yoluyla inovasyon gerçekleştirmeyi amaçlayan EverMinds™ platformunun ilkelerini bir araya getiriyor. Marka sahipleri ve dönüştürücüleri için son derece zorlu uygulamalara uygun birinci sınıf geri dönüştürülmüş malzeme sunmak, Borealis’in daha döngüsel bir plastik ekonomisi geliştirme alanına en yeni katkısıdır. Hayat ilerlemeyi gerektiriyor; biz de iş birliği yoluyla daha sürdürülebilir bir gelecek için bazı şeyleri yeniden tasarlıyoruz.” 

 

Tesisin işletilmesi, TOMRA, Borealis ve Zimmerman’ın ortak bir girişimi. Tesisin ticari başarısından sorumlu olan Borealis, inovasyon, geri dönüşüm ve bileştirme alanındaki uzmanlığı ve bilgi birikimiyle katkıda bulunuyor. Benzer şekilde TOMRA da teknoloji tabanlı çözümler sağlayıcısı olarak katkıda sağlıyor ve sunduğu kanıtlanmış uzmanlık, var olan süreç ve pazar bilgi birikimi sayesinde gelişmiş toplama ve ayıklama sistemleriyle döngüsel ekonomiyi etkinleştiriyor. Plastikler de dahil çeşitli atık türlerinin ayıklanması alanında deneyimli bir atık yönetimi şirketi olan Zimmerman, tesisin başarıyla faaliyet göstermesinden ve ürün kalitesinden sorumlu oluyor. 

 

Son teknolojiyle donatılan tesis, hem sert hem de esnek evsel atıkları işliyor. Tesis, mevcut pek çok geri dönüşüm tesisin aksine, otomotiv ve tüketim ürünleri gibi çeşitli sektörlerdeki zorlu plastik uygulamalarında kullanılması gerekli gelişmiş çözümleri üretecek. Borcycle™ M dereceli bu geri dönüştürülmüş polimerler, yüksek saflık, düşük koku, yüksek ürün tutarlılığı ve açık renk fraksiyonları ile değer zinciri genelindeki müşteri kalite gerekliliklerini karşılayacak.  

Bu demo tesisin amacı, marka sahiplerinin ve dönüştürücülerinin son derece zorlu uygulamalarında kullanım için yeterliliğini tespit edebilecekleri, onaylayabilecekleri, uygunluğunu kanıtlayabilecekleri malzemeler üretmek. Sağlanacak teknik başarı, ticari ölçekte gelişmiş bir geri dönüşüm tesisinin temelini atacak.  

 

Procter & Gamble (P&G) Ar-Ge Ambalaj Sürdürülebilirliği Teknik Direktörü Gian De Belder, konu ile ilgili açıklamasında; “ P&G’de daha güçlü bir döngüsel ekonomi yaratmak için ‘gelecekteki hayatı’ düşünerek ambalaj üretiyoruz. Sektörün bu vizyona katkıda bulunabilmesi için yüksek kalitede geri dönüştürülmüş plastik arzını artırmalıyız. TOMRA ve Borealis’in benimsediği yenilikçi yaklaşım, markalarımız için mevcut PCR maddelerinin hem niteliğinde hem de niceliğinde bir sıçrama gerçekleştirme potansiyeline işaret ediyor ve geri dönüştürülmemiş plastik kullanımımızı 2030 yılında %50 oranında ya da yıllık 300 kiloton ölçeğinde azaltma hedefimize ulaşmamıza katkıda bulunuyor. Malzeme üzerinde gerçekleştirilen ilk testler, büyük umut vaat ediyor” şeklinde belirtti. 

 

Henkel Uluslararası Ambalaj Teknolojisi Ev Bakım Direktörü Thorsten Leopold ise şu yorumda bulundu: “Henkel olarak fosil bazlı geri dönüştürülmemiş plastik kullanımını, 2025’e kadar %50 oranında azaltmak istiyoruz. Örneğin bunun için global olarak geri dönüştürülmüş plastiklerin payını %30’un üzerine artıracağız. Daha döngüsel ambalajla ilgili önemli zorluklardan biri, bizim markalarımızda ambalaj olarak kullanılabilecek yüksek kalitede geri dönüştürülmüş plastik bulunamaması. Dolayısıyla bu projenin, mekanik geri dönüşümü yeni bir seviyeye çıkarma tutkusuyla, başarısını kanıtlamış üç uzmanı değer zincirinde bir araya getirmesi bizi çok heyecanlandırıyor.” 

Paylaş Tweet Paylaş
730 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM