İsfahan, Tahran Ve Tebriz’de Sanayi Buluşması / Teknoloji Transferi Ve Önemli Alanlardaki Eğitim
AMB İran fuarının ikincisi 23 – 26 Mayıs tarihleri arasında Tahran'da düzenlenecek. Şu ana kadar 180 katılımcının başvuru yaptığı fuarda standların neredeyse hepsi kiralandı. Fuarı düzenleyen Messe Stuttgart ve Alman Takım Tezgahları İmalatçıları Birliği (VDW), İran'ın üç büyük sanayi merkezi olan İsfahan, Tahran ve Tebriz şehirlerindeki sanayi buluşmasına davet ediyor. Siyaset, sanayi ve sektör birliklerini temsil eden 600 katılımcı İran'a uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılması sonrasındaki güncel durumu ve İran sanayisindeki yeni fırsatları ele aldı. Yurt dışından gelecek teknoloji transferi, yabancı yatırımcı potansiyeli ve işletmelerdeki meslek eğitimi ve meslek içi eğitimler ülkenin tüm sanayisini ilgilendiren konulardır.
İsfahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mohammad Reza Barekatain'e göre, teknoloji transferi ve uluslararası firmalar ile gerçekleşecek yoğun bilgi alışverişi büyük önem arz etmektedir. İran'ın dünya pazarlarına katılımı ve özellikle Avrupa ülkeleri gibi uluslararası merkezli firmalar ile yapılacak işbirliği, sanayinin önümüzdeki yıllarda başarılı bir büyüme yakalayabilmesi için çok önemlidir. Uluslararası piyasalara katılabilmek ve entegre olabilmek için sanayi işletmelerinde gerekli tertibatların ve donanımların mevcut olması gerekir.
İran Dış Ticaret Kurumu (TPO) temsilcisi ve hükümet danışmanı Sayın Mohammad Reza Modoodi, İran ekonomisinde hissedilir bir büyüme olduğunu bildirdi. TPO kurumunca, daha iyi bir üretim verimliliği elde edebilmek için yapılması gerekenlerin başında en son teknolojilerin transfer edilmesi gelmektedir. Söz konusu kurum, bu adımların atılmasından sonra yatırımların artacağı ve istihdamın gelişeceğini düşünmektedir.
Son yıllarda ülkeye uygulanan ekonomik ambargo ve yurtdışı ile olan bağlantının kesilmesi nedeniyle sanayinin ciddi bir modernizasyondan geçirilmesi ihtiyacı vardır. Tebriz Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sayın Samad Hassanzadeh, İran'daki fabrikaların makine parkını yüzde 70 oranda Alman marka ürünlerin oluşturduğunu belirtti. Bu nedenle AMB İran fuarındaki katılımcıların büyük oranda Almanya'dan gelen firmalar olması memnuniyet vericidir.
Tebriz Otomobil Parçalar ve Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Sayın Younes
Akbarpour Paydar, Alman ve İran'lı firmalar arasında uzun yıllara dayalı bir Joint Venture geçmişinin olduğunu belirtti. İran, iki sebepten dolayı metal işleme sektörü için caziptir. Bunlardan birincisi tahmin edilen üretim kapasitelerinin çok yüksek olması ve ikincisi ise Yakın Doğu ülkelerindeki üretim maliyetlerinin uygun olmasıdır.
İsfahan Sanayi ve Ticaret Odasının Ticaret Geliştirme Müdürü Sayın Mohammad Zeinalipour, Avrupa'lı firmaların İran pazarına olan ilgilerinin arttığını bildirdi. Beklenen teknoloji transferi çok önemlidir, fakat bu transfer ülke sanayisinin bütün sorunlarını ve yaşanan zorlukları çözmek için tek başına yeterli değildir. Bu sorunların çözülebilmesi için gelecekte meslek eğitimi ve özel ihtisas alanlarında kalifiye eleman eğitimine de önem verilmelidir. İsfahan Makine, Tesis, Kamyon İmalatçıları Birliği Başkanı Sayın Akbar Ashurion da eğitimin birinci önceliğinin olduğunu vurguladı. Birlikler arasında işbirliğinin geliştirilmesi ile birlikte İran ve Almanya'daki üniversiteler arasında bilgi alışverişinin yapılması temenniler arasındadır.
İran Orta Doğu bölgesinde, elektrik ve otomasyon teknolojileri ithal eden ülkeler arasında birinci sırada yer almaktadır. Siemens AG'nin İran temsilciliğini yürüten Siemens S.S.K. firmasının başkan yardımcısı Sayın Jürgen Engert, Tahran'daki sanayi buluşmasında otomasyon konulu bir konuşma yaptı. Siemens S.S.K. firması, AMB İran fuarının otomasyon özel bölümündeki standında ürünlerini tanıtacak.
İran Sanayisi
İran'ın makine imalat sektörü büyük bir büyümenin başlangıcında bulunuyor. Planlanmış olan çok sayıdaki büyük projeler, genişletme yatırımları ve yenilenmesi gereken ve ileri derecede eskimiş olan sanayi tesisleri büyük fırsatlar oluşturuyor. İran'nın 2015 ve 2017 yılları arasındaki ithalat rakamlarında 20 milyar ABD Doları artış olacağı tahmin edilmektedir. Bu artış içinde makine ve aksesuar parçalarının yüzde 20 pay alacağı beklenmektedir.
İran otomotiv yan sanayi çok iyi derecede gelişmiş olmasına rağmen halen yüksek bir ithalat talebi bulunmaktadır. İran'da yaklaşık 15.000 üretim firması bulunmasına rağmen otomotiv sanayi için gerekli olan parçaların yüzde 60'ı halen ithal edilmektedir. İran otomobil üreticilerin yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 2 milyon adettir. Ayrıca petrol sanayinde de modernizasyon çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bunun yanında otomobil imalatı, kimya sanayi ve yenilenebilir enerji sektörünün geliştirilmesi gibi alanlarda da makinelere gerek vardır.