Yapılandırma, temizleme, parlatma - son teknoloji ürünü lazer üretim sistemleri, yüksek hassasiyette hızlı çevrim süreleri sağlar.
Elli yıl önce, lazerlerin bir gün imalat sanayii için evrensel ve vazgeçilmez bir araç olduğunu düşünürlerdi. Bir lazerle kesme ve kaynak yapma gibi önemli görevlere ek olarak, birçok farklı şekil ve malzeme ile yüzeylerin işlenmesi giderek artan bir ilgi odağı haline gelmektedir. Bu, örneğin, LASYS 2018, Uluslararası Lazer Malzeme İşleme Fuarı’nda da açıkça gösterilecektir.
LASYS, 5-7 Haziran 2018 tarihleri arasında Messe Stuttgart’daki sergi salonlarında altıncı kez kapılarını açacak. Fuar, son trendler, yenilikçi lazer sistemleri, lazer üretim sistemleri, lazer işlemleri ve iş konularında çok pratik bir şekilde odaklanacak. Lazer malzeme işleme hizmetleri.
Lazer yüzey işleme daha önemli hale geliyor
Artık yüzeyleri gerçekten büyüleyici hale getirmeye yardımcı olan çok sayıda lazer işlemi oluşturuldu. Bu süreçler, örneğin tasarımı şık hale gelen otomobil iç yüzeylerinin yapılandırılmasını içerir. Lazer sistemleri ayrıca hava şartlarına dayanıklı taş cepheleri temizler, telkari süsleri, temiz baskı silindirleri veya lastik kalıpları içeren demir bileşenlerden pasları, lazer kaynağı ve emaye şeridi, cila veya sertleştirilmiş bileşen yüzeyleri için ön arıtma olarak yağ tabakalarından serbest bileşenleri çıkarır. LASYS’in katılımcısı olan Acsys Lasertechnik, son birkaç yılda, serbest form yüzeylerin 3D gravürü için lazer işleme sistemlerinin geliştirilmesi ve üretilmesiyle bir isim yaptı. Örneğin, dünyanın ilk küresel madeni parası için kaplama kalıbını üretmek üzere Acsys’ten bir lazer işleme sistemi kullanıldı. “2.5D ve 3D lazer gravür işlemi sırasında malzeme, bir yazılım programı kullanılarak iş parçasının yüzeyinden gereken derinliğe çıkarılır. Malzeme, gerekli yapı kademeli olarak ortaya çıkana kadar buharlaştırılmış tabakadır.” Diye açıklıyor Thilo von Grafenstein, ACSYS.
Yüksek zaman tasarrufu sağlayan yüksek hassasiyetli 3D lazer gravürler
Çözüm sağlayıcı Acsys, örneğin, enjeksiyon kalıplarının yüzey yapıları için en son ultrashort darbe (USP) lazer teknolojisine sahip işleme sistemlerini önermektedir. Bu sistemler, son derece sert malzemelerle bile yüksek hassasiyetli lazer yapılandırması için kullanılır. “Soğuk malzeme çıkarma” nedeniyle, gravür neredeyse eriyiksiz ve çapaksız kalır, böylece yeniden işleme için zaman ve masraf önemli ölçüde azalır. Grafenstein, “Lazer yazılımımızı da geliştirdik” dedi. “Veritabanı bağlantısı açısından, bu yazılım sürekli olarak pazar taleplerine uyarlanmış ve Endüstri 4.0 üretiminin gereksinimlerini her açıdan karşılamaktadır.” LASYS 2018 sırasında Acsys, yazılımın Step dosyaları gibi 3D verileri işleyebildiğini ve dolayısıyla yüksek hassasiyetli 3D gravürlere ve yüzey yapılarına izin verebileceğini gösterecektir. Von Grafenstein şunları vurguladı: “Ultra-hassas lazer üretim sistemleri, yüksek zaman tasarrufu ile iş emirlerini yerine getiriyor. Hiçbir takım aşınması olmadığından, lazer kullanımı da bu durumda maliyetleri düşürüyor.”
Hızlı döngü süreleri ve yüksek hassasiyetle lazer yapılandırması
“Sitec Industrietechnologie’nin Genel Müdürü Dr. Jörg Lässig,“ Lazerlerin tolerans konumlandırma ve doğruluk bakımından büyük esnekliğe sahip olduklarından, farklı malzemelerin yüzey işlemesi için neredeyse önceden belirlenmişlerdir ”dedi. LASYS katılımcı Sitec’in son derece yenilikçi lazer üretim sistemleri, örneğin, kaplama verniklerinin, örneğin; enjektör bileşenlerinde ve +/- 2 μm tolerans aralığında temas elemanlarının açığa çıkması için. Bir lazer ayrıca yüzeyleri tasarlarken değişken oluk geometrilerini de sağlar. Lässig, “Entegre bir yüksek çözünürlüklü kamera sistemi sayesinde, bileşen toleranslarına iyi bir tepki veriyor. Yüksek doğrulukla birleştirilen hızlı çevrim süreleri, bir lazer kullanarak yüzey işleminin önemli ekonomik ve kaliteli avantajlarıdır.” Dedi.
Kalıp ve aletlerin hassas lazerle temizlenmesi
Son birkaç yıldır lazer sistemleri başka bir uygulama alanını, yani temizlemeyi fethetti. Geleneksel temizleme yöntemlerine çevre dostu bir alternatif olarak kabul edilir. Kauçuk, silikon, kurum, vulkanize edilmiş artıklar, pas, yağ ve gres gibi sert işlem kalıntıları, bir lazer kullanılarak kalıplardan, bileşenlerden ve aletlerden yavaşça çıkarılabilir. Buradaki avantaj, bileşen malzemenin kimyasal olarak mekanik veya termal olarak zarar görmemesidir, çünkü lazer malzemeye dokunmadan çalışır. Kullanılan katı hal lazerleri, örneğin darbeli fiber lazer sistemleri, burada yüksek verimlilik, yüksek ışın kalitesi ve yüksek performans ile karakterize edilir. İşletim ve servis maliyetleri azaltılabilir. Bu nedenle, malzemenin hassas bir şekilde çıkarılması, çok sayıda uygulamada yüksek verim oranlarıyla birlikte mümkündür.
Yenilikçi: Düzenlenmiş lazer aplikasyonu ile karbon fiber takviyeli plastiklerle hassas yüzeyler
Lazerler sürekli olarak uygulama alanlarını malzeme ile genişletmektedir. Örneğin, karbon fiber takviyeli plastiklerden (CFRP) üretilen bileşenler, hem araba hem de uçak üretiminde modern hafif yapı için önemlidir. Rudolf Weber, Aşındırıcı Patlatma Enstitüsü’nün (IFSW) Proses Geliştirme Müdürü Dr. Rudolf Weber, “CFRP bileşenleri, imalat yöntemlerinden dolayı çok pahalıdır. Bu nedenle, eğer hasar görmüşse veya imalat kusurları varsa, bu bileşenleri onarmak genellikle faydalıdır.” ) Stuttgart Üniversitesi’nde. Weber’e göre, bir seçenek kusurlu bölgeyi çıkarmak ve uyarlanmış bir “yama” kullanarak tekrar yapıştırmaktır. Weber şunları ekledi: “Hasarlı bölgeleri çıkarmak için IFSW’de ultrashort nabız lazerleri başarılı bir şekilde kullanılıyor. Malzemenin çıkarılması sırasında tam çıkarma derinliği ölçüldüğünden, lazer hasarın etrafında yüksek hassasiyetli, doğru bir şekilde katmanlanmış aşamalar oluşturabilir. sonraki bağlama işlemi için ideal bir önkoşul. “ Malzemenin çıkarılmasının kesinliği, ya bilgisayar tarafından oluşturulan bir gri skala görüntüsüne ya da işlemde tanımlanabilen liflerin düzenlemesine göre düzenlenebilir. Weber, “Düzenli kısa darbeli lazer malzeme çıkarma işlemiyle bu tür hassas yüzeylerin üretilmesi kesinlikle yenilikçitir ve şu anda IFSW’de metallerin yüzey işlemesinde ilk kez kullanılmaktadır” dedi. LASYS ile eşzamanlı olarak düzenlenecek olan ve IFSW tarafından organize edilen 2018 Stuttgart Lazer Teknolojisi Forumu (SLT) bu heyecan verici konuya ışık tutacaktır.
Yüksek yenilikçi kapasiteye sahip LASYS 2018
“Buradaki zorluk, yenilikçi lazer işleme sistemleriyle ilgili pazar gereksinimlerini sistematik bir şekilde ele almak, bunları daha fazla geliştirmek ve bunları proses güvenilir ve hizmet odaklı lazer üretim sistemlerinde seri olgunlukla uygulamaktır”, Dr. Lässig’i Sitec’ten özetlemiştir Gelecekte bir göz ile. LASYS 2018’deki yaklaşık 200 katılımcı, bu zorluklarla çok iyi başa çıkmakta olduğu gerçeği, yüksek yenilikçi kapasitesi ve lazer materyal işleme için eşsiz ticaret fuarında ziyaretçilerin gösterdiği ilgi ile gösterildi. Messe Stuttgart, LASYS 2018’de yaklaşık 6.000 ziyaretçiyi bekliyor.