19-22 Mart tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen WIN Eurasia Automation, Avrasya’nın en önemli endüstri fuarı olma pozisyonunu bir kez daha pekiştirdi. Otomasyon Eurasia, Electrotech Eurasia, Materials Handling Eurasia ve Hydraulic&Pneumatic Eurasia fuarlarını bir araya getiren etkinlik; kablolardan akışkan gücü teknolojilerine, sürücü teknolojilerinden yazılımlara,robot kollarından insansız forkliftlere bir fabrika için gerekli tüm çözümleri tek çatı altında ziyaretçilerine sundu.
“21 ülkeden 1581 firma, fuarda hem gelecek odaklı çözümlerini tanıttı hem de Türkiye, Güney Ayrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Eski Sovyet Cumhuriyetleri bölgelerinde yeni iş bağlantıları kurma fırsatı elde etti,” diye belirten Hannover Messe Bileşim Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, “Ürün çeşitliliği ile WIN Eurasia Automation, geleceğin fabrikalarına yönelik doğru çözümlere ulaşmak isteyen ziyaretçiler için neden bölgenin lider inovasyon platformu olduğunu kanıtladı,” dedi.
Geleceğe giden yol: Endüstri 4.0
Endüstri dünyasında artık yeni bir dönem başlıyor. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan bu yeni dönem, dijital teknolojik gelişmelerin ışığında şekilleniyor ve “akıllı fabrikaları” endüstrinin merkezine taşıyor. Bu yeni gelişmelerle birlikte, artık üretim sürecindeki makina, bilgisayar, sürücü ve kontrol cihazlarının birbiriyle iletşimin kurması; insanlardan neredeyse tamamen bağımsız olarak kendilerini koordine ve optimize edebilmeleri mümkün. Böylece, üretim süresi, maliyeti ve harcanan enerji miktarı düşerken, üretim kalitesi artıyor.
Bu avantajlar gözönünde tutularak; başta Amerika, Almanya ve Japonya’da olmak üzere bu yeni endüstriyel döneme doğru hızlı bir dönüşüm yaşanıyor. Diğer ülkelerin ise rekabet güçlerini kaybetmemek adına, altyapı çalışmalarını hızlıca tamamlayarak bu yeni döneme ayak uydurabilmeleri gerekiyor. WIN Eurasia Automation Fuarı, katılımcılarının sergilediği yenilikçi ürün ve çözümlerle, Türkiye’de Endüstri 4.0’ın gelişimine en büyük katkılardan birini sundu.
Otomasyon Eurasia Fuarı’nda ziyaretçiler, en küçük devrelerin bile birbiriyle iletişim halinde olduğu, küçültülmüş ve inceltilmiş komponentlerle hayvan ve insan hareketleri taklit edilerek geliştirilmiş en ileri teknolojiye sahip robot ve robot kollarını görme fırsatı elde ettiler. Özellikle, gıda sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu az zamanda daha çok ürün üretme/paketleme ve bunu yaparken ürüne zarar vermeme hedefine ulaşmak, daha esnek, ve ergonomik robotik kollarla artık daha kolay. Dünyanın en hızlı paketleme robotik kolu Otomasyon Eurasia’da sergilendi.
Bir diğer önemli gelişme ise Materials Handling Eurasia fuarında ziyaretçilerle buluşturuldu. Yüksek hareket esnekliğine sahip; dar koridorlarda bile iyi bir performans sağlayan, insansız istifleme- depolama çözümleri fuarda sergilendi. Bu ürünler, bileşimlerindeki akıllı navigasyon ve sensörler sayesinde, rotalarını kolayca bulabiliyor ve engel algılıyıcılar ile kendi kendilerini kontrol edebiliyorlar.
Endüstri 4.0’ın etkisi, Electrotech Eurasia Fuarı kapsamında da kendini gösterdi. Fuar boyunca sergilenen IP numarasına sahip ve birbiriyle haberleşebilen elektronik komponentler, akıllı ve inceltilmiş emniyet röleleri gibi çeşitli ürünlerin, üretim süreçlerinin daha etkili bir şekilde kontrolüne olanak sağladığı gözlemlendi. Hidrolik&Pnömatik Eurasia katılımcıları ise otomasyon teknolojilerindeki gelişmeleri destekleyen yenilikçi akışkan gücü ürünlerini tanıttı.
4 ticari fuar, yeni endüstriyel çağın, entegre üretim süreçlerine yönelik olarak en ileri teknolojiye sahip komponent, sürücü, yazılım, robot ve istifleme-taşıma-depoloma çözümlerini bir araya getirdi. Yeni çağın gerisinde kalmak istemeyen ziyaretçiler ise bu yenilikleri görmek için fuara büyük ilgi gösterdi.
WIN Eurasia Automation 2015, dört gün boyunca 77.224 profesyoneli ağırladı. Yüzde 88’i kararvericilerden oluşan ziyaretçiler, ağırlıklı olarak elektrik-elektronik, otomotiv, makine ve otomasyon sektörlerini temsil etti.
Bir sonraki WIN Eurasia Automation 17-20 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek.