Automechanika İstanbul 2013, her zamankinden daha büyük bir organizasyon düzenleyerek Türkiye ekonomisinin güçlü havasını küresel otomotiv sektörüne taşıyacak.
Bölgenin en dinamik ve kapsamlı otomotiv etkinliği olan Automechanika İstanbul, 11 Nisan-14 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkiye'de ziyaretçilerine kapılarını açacak. 2001'den bu yana İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde iki yılda bir düzenlenen uluslararası fuar, bir çok açıdan fark edilir büyüme gösterdi: 1099 katılımcı ve 31,126 ziyaretçiyi bünyesinde toplamış olan son etkinlik, bir önceki fuarla karşılaştırıldığında iki rakamda da %10'u aşkın bir artış kaydetti. Bu rakamların, önümüzdeki etkinlikte artacağına şüphe yok.
Automechanika İstanbul, Türkiye ve Avrasya bölgesinin lider fuarı olarak yerini garantilemiş durumda. Bölgedeki otomobil üretim, dağıtım ve tamirat alanlarında faaliyet gösteren profesyoneller ve karar vericiler bu fuarla tek bir çatı altında toplanarak, fuarı sektör liderleri için önemli bir buluşma platformu haline getiriyor.
Automechanika marka adı ise, dünyanın otomotiv yan sanayilerine yönelik başarılı fuarları temsil ediyor. Automechanika fuarları, dünyanın dört bir yanında bulunan 14 farklı şehirde düzenlenmekte. Aynı konseptten yola çıkan Automechanika İstanbul'da sergilenen ürünler, genellikle aşağıdaki beş kategoriden birinde yer almaktadır:
Parça ve Sistemler: Güç aktarımı, şasi, gövde, elektrik/elektronik grupları, iç ve dış sistemler ve modüller, tahrik, tahrik dinamikleri ve elektronik kontrol grupları için araç parçaları ve bileşenleri.
Onarım ve Bakım: Araç servis ve onarım donanımı, gövde onarım ekipmanları ve boya malzemeleri, atölye donanımı, bayilik hizmetleri, atık yönetimi ve geri dönüşüm.
Aksesuarlar ve Tuning: Araç aksesuarları, özel donanım, tuning, performans sistemleri, dizayn ince işleri
Servis ve Araç Yıkama: Dolum istasyonu donanımı, taşıt bakım donanımı ve araç yıkama ekipmanı.
BT ve Yönetim: BT ürünleri, araç değişim pazarları, sigorta, finans, leasing, hasar yönetimi, araç muayene hizmetleri, bayi yönetim sistemleri, bayi planlama ve yapılandırma, bayilik pazarlaması.
Türk otomotiv sektörü, 70'li yılların başındaki filizlenmesinden bu yana önemli bir büyüme elde etti. İlk yıllarda, pazar gelişiminin büyük bir kısmı ithalat ve yerel sistem entegrasyonuna dayalı olsa da, 1994'te Avrupa Birliği ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasından itibaren Türkiye, dünyanın her bir yanından otomobil üreticileri için büyük bir imalat platformuna dönüştü. Türkiye'de yılda yaklaşık 500.000 aracın satışı, komşu Balkanlar ve Orta Doğu'daki milyonlarca satışla birlikte, yedek parçalar ve hizmetler sektörü için sürdürülebilir koşulların oluşmasını sağladı.
Türk menşeli otomotiv bileşenlerinin imalatçıları, sahip oldukları yüksek imalat kapasitesi sayesinde uluslararası ortaklara birlikte gelişim ve üretime yönelik çok cazip fırsatlar sunuyor. Üstelik, geçtiğimiz beş yıl içerisinde ülkede imal edilen ürünlerin hala düşük olan tüketim oranı, Türkiye pazarını yabancı imalatçılar için daha cazip hale getiriyor. Automechanika İstanbul'un büyümesinde bir köşe taşı niteliğindeki bu durum, ithalat için de azımsanmayacak bir talep yaratıyor.
Türkiye pazarının derinliğini anlamak için Ford, Renault, Fiat, Toyota, Hyundai, Honda, Mercedes, Mitsubishi, Isuzu, Peugeot, Iveco, Otokar, MAN, BMC ve Aksam gibi ülkede faaliyet gösteren 15'i aşkın imalat şirketine bakmak yeterli.
Yani,
Türk otomotiv pazarının sürekli olarak büyüdüğü,
İthalat/ihracat faaliyetlerinin giderek arttığı,
Doğrudan yabancı yatırımların yükselmeye devam ettiği,
ve Türkiye ekonomisinin, dünyanın çoğu bölgesine kıyasla küresel ekonomik krizi daha kolaylıkla atlattığı
bir ortamın kalbinde konumlanan Automechanika İstanbul, bu unsurları tamamen yansıtarak, günümüzde karşılaşılabilecek en iyi yerel ve uluslararası iş platformunu sunuyor.
Etkinliğin kredibilitesi, bir çok saygın sektör kuruluşunun desteğiyle kanıtlandı: AASA - Otomotiv Aftermarket Tedarikçileri Derneği; APRA - Otomotiv Parçaları Yeniden Üreticileri Derneği; ASA – Otomobil Servis Ekipmanları Üretici ve İthalatçıları Derneği (Almanya); EGEA – Avrupa Garaj Ekipmanları Birliği (Belçika); HDMA - Ağır Vasıta Üreticileri Birliği; MEMA – Motor ve Ekipman Üreticileri Derneği; OAC - Uluslararası Otomotiv Konseyi; TAYSAD – Taşıt Araçları Parça Sanayicileri Derneği; ZDK – Alman Motor Endüstrisi ve Tamir Federasyonu.
Automechanika İstanbul, uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Petroleum İstanbul ile aynı anda gerçekleştirilecek.
Seçkin konferans etkinliği Automechanika Academy, bu yıl da kapılarını Automechanika İstanbul katılımcılarına açıyor. Konferans çerçevesinde düzenlenecek özel eğitim seminerlerinde, yerli ve yabancı konuşmacılar, sektörde gerçekleşen teknik gelişmeler ve yeni piyasa düzenlemeleri konusundaki bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklar.