E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
3D PRINT EXPO’da 3.Kez Buluştu

 

Demos Fuarcılık tarafından 5 - 6 - 7 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 3. 3 BOYUTLU BASKI TEKNOLOJİLERİ VE ENDÜSTRİYEL TASARIM FUARI, ülkemizdeki tasarımcıları, 3 boyutlu yazıcı teknolojisini takip edenleri ve girişimcileri bir araya getirdi. 

 

İstanbul Pullman Convention Center’da Demos Fuarcılık’ın organizasyonunda gerçekleştirilen fuar, bu yıl ziyaretçi sayısını artırarak büyük ilgi gördü. Fuarda 3 gün boyunca, yerli ve yabancı marka temsilcilerinin, akademisyenlerin bilgilerini sektörle paylaşıp deneyimlerini aktardığı, 3B BASKI TEKNOLOJİLERİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU düzenlendi. Fuar sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.

 
3 Günde 4.780 Kişi, 3 Boyutla Yaratılan Teknolojiye Tanık Oldu
3 gün süren fuarda, hepsi Türkiye’den olmak üzere 46 firma stant açarak katıldı. Firmalar, 3D teknolojisini ve bu sistemle üretilen ürünleri tanıtıp, üretim aşamasını canlı olarak ziyaretçilere gösterdi. Fuarı, 491’i yabancı olmak üzere 4.780 kişi ziyaret etti. İlk günden, kapanış saatine kadar, 3. 3D PRINT EXPO’ya katılan firmaların stantları, ziyaretçi ve ilgilerle doldu taştı.
 
 
Geniş Ziyaretçi Kitlesi
Fuarda sergilenen ürünler ve ziyarete gelenler arasında 3D yazıcılar, 3D tarayıcılar ve yazılım ürünlerinin yanı sıra, dental ve medikal sektöründeki 3 boyutlu tasarımlar, örnek çalışmalar, yeni ürünler oluşturmak ve geliştirmek için 3D baskı teknolojileri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen Mimarlar, Mühendisler, Müteahhitler, Sanayiciler, 3D tasarımcılar, Eğitimciler ve öğrenciler yer aldı.
 
 
Fuarda Gerçekleştirilen Röportajlar 5-7 Mayıs 2016
 
Cem SEVERCAN +90 Hızlı İmalat
 
   Alanında Türkiye’de ilk ve tek olan +90 3B Dijital Fabrika, Gebze TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde kurulduğu 2005 yılından bu yana farklı sektörlere 7/24 3 boyutlu baskı hizmeti vermektedir. Bünyesinde barındırdığı profesyonel 3D yazıcılar ve alternatif üretim çözümleri ile son yıllarda butik üretimler yapan bir mini fabrikaya dönüşmüş durumdayız. Otomotiv, savunma, dayanıklı tüketim ve medikal başta olmak üzere her  sektöre hızlı ve ekonomik parça üretiminde destek veriyoruz. Üretim adetleri 1’den 1000’e değişen bu parçalar arasında konsept modeller, fonksiyonel prototipler, son kullanım ürünleri ve üretime yardımcı ekipmanlar yer alıyor. Profesyonel 3 boyutlu yazıcıların Endüstri 4.0’ın öngördüğü kaçınılmaz teknolojiler arasında yer alması ile dijital fabrikamızda sunduğumuz çözümleri olabildiğince fazla firmayla tanıştırmak için gayretimizi artırdık.
 
3D Print Expo Fuarı’nda esas bulunma amacımız, profesyonel segmentte yer alan 3 boyutlu teknolojileri yakından tanıtabilmek ve gelinen son noktayı ziyaretçilere örnekleri ile gösterebilmek. Fuar geneline bakıldığında, amatör/hobi amaçlı 3 boyutlu yazıcıların yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Son yıllarda bu teknolojilerin popülaritesinin artmasıyla beraber, pazarın sadece amatör sistemlerden oluştuğuna yönelik bir yanılgı var. Bizim bu fuardaki amacımız da, bu yanılgıyı kırmak ve profesyonel 3 boyutlu yazıcılarla yapılabilenlere dair farkındalığı artırmak. Amatör sistemler satın alımı ve kullanımı kolay, her eve girebilecek seviyede sistemler olsa da bunlar endüstriyel çalışan firmaların çoğu beklentisini ne yazık ki karşılayamıyorlar. Örnek vermek gerekirse bünyemizde bulundurduğumuz profesyonel üretim sistemleriyle, hobi sınıfında bulunan 3B yazıcılar arasındaki temel farkları şöyle sıralayabiliriz: Ölçüsel doğruluk, tekrarlanabilirlik, fonksiyonellik, birden çok renk ve malzemeli parça üretimi ve gerçek mühendislik malzemelerinin kullanımı.
 
Sibel ÇİMEN Yıldız Teknik Üniversitesi
 
   Ben Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Doktora Öğrencisiyim. Üniversitemizin bünyesinde kurmuş olduğumuz Siber Güvenlik ve Biyometrik araştırmalar merkezi için buradayız. 3 boyutlu yazıcılarla ne gibi ilgimiz var kısaca onu açıklayayım. Bu laboratuvar bünyesinde 3 boyutlu yazıcılarla bizim üretmiş olduğumuz şuan için yapay parmak ve kulak var. Bunları kullanma amacımız da güvenlik önlemlerini ne kadar yetersizse ne kadar yetersiz olduğunu belirleyebilmek ya da biz bu güvenlik önlemlerini nasıl aşabiliriz. Masamız da şuan yapay bir parmak bulunuyor bunun üzerinde herhangi bir parmak izi yok ama bildiğiniz gibi herkesin parmak izi birbirinden farklı ve bu parmak izleri güvenlik sistemini oluşturan öğelerden bir tanesi. Örneğin benim parmak izimi bu yapay parmağa uygulandığı canlılık analizi de yapılmıyorsa eğer bir güvenlik sisteminden bu parmağı kullanarak giriş yapabilirsiniz. Bizim amacımız canlılık analizi olmayan sistemlerden geçiş yapabilmek yada canlılık analizini biz yapay parmaklara uygulayabilirmiyiz?
 
Şuan üzerine çalışılan çalışmalardan birisi güvenlik açıları kulak tanımayla yapılabilir mi? Örnek bir kulağımız var bu da aynı şekilde 3 boyutlu yazıcıdan çıkarılmış bir kulak yine bunlar üzerine güvenlik sistemlerini kontrolü açısından çalışmalar yapıyoruz. Laboratuvarımız açılalı yaklaşık olarak 1 yıl oldu. Şuan için herhangi bir şey yok elimiz de ama bir proje için adım atılması açısından ön çalışmaların olması için şuan bunlar üretiliyor ne yapabiliriz nasıl geliştirebiliriz üzerine çalışmalar var bunlar ilerlediği zaman kayda değer veriler çıktığı zaman tabi ki projelere dökülecektir. Bu laboratuvarımız ISCA projesi adı altında onların desteği ile açılmış bir laboratuvardı. Yine onlar için projeler devam edecektir.
 
Gizem ESER Doktor 3D
 
    Firmamız 2013 yılında öğrencilere ürün desteği vermek amacıyla kuruldu. Daha sonrasında öğrencilere ufak tefek mimari maketler yaptık. Makinayı satmaya karar verdikten sonra Çin’de bir fabrikada makinalarımızı ürettirdik. Makinaların eksikliklerini tamamlattırdıktan sonra öğrencilerin talepleri mimari yönde olduğundan dolayı daha çok iç mimarlık öğrencileriyle çalıştık. Firma olarak ürün  desteği vermek istiyoruz. Hatta ufak bir kırtasiye açarak içeriye 10,15 tane makine koyarak öğrencilerin gelip maketlerini yapabilecekleri bir ortam hazırlamak istiyoruz. Fakat daha öncesinde makinanın ticaretini de  yapmak istiyoruz.
 
Aslında fuara katılmamızın sebebi ticari değil daha çok makinanın duyulması insanların öğrenmesi talebin artması ve eğitim amaçlıdır. İlk önce ticari düşünmüştük. Fakat çok fazla talep yok çünkü  insanlar buraya bilmedikleri için öğrenmeye geliyorlar. İnsanların yavaş yavaş öğrenerek talep göstereceklerini düşünüyor ve her eve gireceğine inanıyorum.  
 
Veysel Arif YÜKSEL 3D Yazıcı ve Tasarım Merkezi
 
   Biz İzmit belediyesinin 3D tasarım merkezinin tanıtımı için buradayız. Belediye başkanımız Sn. Dr. Nevzat Doğan’ın vizyon projelerinden olan 3D Yazıcı Tasarım Merkezi’ni 13 ekim 2015 tarihinde hayata geçirdik. Bu merkezin kuruluş amacı öncelikli olarak ortaokul lise öğrencilerine tasarım konusunda farkındalık oluşturmak, tasarım süreçlerinde ne kadar etkili olduklarını onlara hissettirmek ve akabinde de 3D yazıcılarla bu soyut düşüncelerini hayata geçirmeleri açısından bir çalışma ortamı oluşturduk. Bu kapsamda 6,5 ayda yaklaşık olarak 7.000 civarında bireyimiz merkezimiz de gerek bilgilendirme gerek eğitim seminerlerinden geçti. Bunların yüzde 70’i birincil hedef kitlemiz olan orta okul – lise öğrencilerimiz. Bu öğrencilerimiz tasarlamış oldukları ürünlerini gelip merkezimiz de ücretsiz olarak çıkartabiliyor. Peki ikincil hedef kitlemiz de yer alanlar kimler? Bunlarda üniversite öğrencilerimizden tutalım öğretmenlerimiz, öğretim üyelerimiz, firma sahipleri merkezimizden 3D yazıcı sistemleri tasarım konularında danışmanlık hizmeti almakta.
 
Merkezimiz 550 m2 üzerine kurulmuş sergi alanından oluşmakta. Bu alanda 3D yazıcı teknolojileri segmentine ait ürünlerle hazırlanmış ve bu süreçte de gelen katılımcıların 3D teknoloji ile ne yapabilir sorusuna cevap aradıkları, eğer ki bir firma bazlı düşünürsek makine parkına ne tür bir teknoloji almasıyla alakalı fikir bilincinin oluşması yönünde destekler sağlıyoruz. Çağımızın teknolojilerini etkin olarak kullanmanın yanında eğitimin her yerde olduğu konsepti ile de farklılık hissettiriyoruz. Bu kapsamda gerek sosyal medya gerek web sitesi üzerinden bireylerimiz tasarım konusunda veya 3D yazıcı teknoloji hakkında sorunlarını bizlere ulaştırdığı zaman; onlara hızlı ve ivedi bir şekilde sorunların çözümlerine köprüler oluşturup süreçlerini hızlandırmaya yöneliyoruz.
 
Kocaeli’nin İzmit ilçesi gibi gözükse de şuanda Türkiye’nin her yerine açılmış vaziyetteyiz. Örneğin Antalya tarafından bir özel okulumuz bizimle iletişime geçerek bir 3D yazıcı teknolojisine sahip olmak istediklerini belirtmiş; konun hem teknolojik hem de  eğitim pedagojisine  uygun olarak nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda bilgimiz ve tecrübemizden yaralanmak istediklerini belirttiler. Bizlerde onlarla bilgi ve tecrübelerimizi paylaştık. Ayrıca imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızda, gerek ilimizde ve gerekse  çeşitli illerden gelerek; 3D  teknolojileri hakkıda bilgi almakta, makine parklarına katacakları teknoloji ve işletilmesi yönünde ön bilgileri Merkezimizden alabilmektedirler. Bu sayede 3D Yazıcı sektöründe hizmet veren firmalarımız, bilinçli, ne istediklerini bilen tüketici portföyüne hizmet verme avantajı yakalayabilmektedir. Veyahut ilgili firmalar 3D yazıcı teknolojisinde katma değeri yüksek süreçlerde bir prototipleme hizmetinde hangi aşamalar var, ve bu hizmeti nereden sağlayabilecekleri konusunda ön bilgili oluyorlar.
 
Böylece 3D yazıcı alanında hizmet veren firmalarımızın, teknolojiyi kullanmak isteyen firmalarımızın, geleceğin ve yaşadığımız dönemin bireylerinin konu alanı ile ilgili gelişimlerine katkı sağlama mutluluğu ve hizmet bilinci ile kapılarımızı tüm vatandaşlarımıza açıyoruz.
 
Muhsin ARABACI NOVIMOD Hızlı İmalat Teknoloji
 
    Firmaların AR-GE & ÜR-GE bölümlerinde tasarlanan modellerin üretim aşamasındaki tasarım doğrulama problemlerine çözümler sunan NOVİMOD HIZLI İMALAT TEKNOLOJİLERİ 2011 yılında Gebze/Kocaeli ‘ de faaliyete geçmiştir. Bünyesinde bulundurmuş olduğu 3D yazıcılar, vacuum casting sistem, rim (reactıon ınjectıon mouldıng ), teknolojileri ile farklı birçok sektöre hızlı prototipleme hizmeti sunmaktadır. Başlıca hizmet vermiş olduğumuz sektörler: Otomotiv, Beyaz Eşya, Savunma Sanayi, Uçak Sanayi, Elektronik, medikal  ve bir çok farklı sektöre gerçeğe yakın fonksiyonel prortotip model desteğinde bulunuyoruz. Silikon kalıp (vacuum casting sistem) bu yöntem ile silikon kalıp ile farklı özelliklerde prototip modeller gerçekleştiriyoruz örneğin: esnek  (shore-A model imal edebiliyoruz 45 shore ile 95 shore arasında, ayrıca şeffaf modeller araç farı, arka stop lambası gibi pigmentasyön ile renklendirme, bunun yanında ABS benzeri ( hore-D – sertliğinde) fonksiyonel çalışır prototip modeller gerçekleştiriyoruz. Rim (reactıon ınjectıon mouldıng ) yöntemi ile 1 ile 1000 li adetler seri üretim yönteminde ürün çoğaltma işlemi gerçekleştiriyoruz, ölçü boyutları olarak (1500 mm ile 2500 mm ) aralığında model dökümüm yapabilmekteyiz. NOVİMOD HIZLI İMALAT TEKNOLOJİLERİ olarak (Silikon Kalıplama, Rim, Hassas Döküm, Tersine Mühendislik, 3D Prınter Makine Satış, Vacuum Casting Makine Satış, Prototip Model Boyama (astar macun görsel boya uygulamaları) gerçekleştirmektedir.  Bilimsel öğrenme yöntemleri arasında yer alan deneme-yanılma çalışmalarındaki ihtiyaçlara cevap vermektedir.
Paylaş Tweet Paylaş
4212 kez okundu
FUARLAR
SAHA EXPO 2024 Büyük Bir Başarıyla Tamamlandı
SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı; 1200’den fazla firması ve 29 üniversitesi ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi küm DEVAMI...
KALİTE 2024 Fuarı Başarıyla Tamamlandı
Yeşilköy, İstanbul Fuar Merkezi’nde 09-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenen KALİTE 2024 Fuarı, yoğun ziyaretçi ilgisiyle sona erdi.    Avrasya’nın tek kontr DEVAMI...
‘MAKTEK AVRASYA’ 4 Yıl Aradan Sonra Milyar Dolarlık Rekorla Kapandı
Tüyap Fuarcılık tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğiyle her iki yılda bir düzenlenen MAKTEK Avrasya Fu DEVAMI...
ALUMINIUM 2024: Küresel Alüminyum Endüstrisinde İyimserlik ve Güven
Mevcut büyük zorluklar, ancak gelecek için daha da büyük beklentiler: Alüminyum, çeşitli endüstrilerde önemli bir kolaylaştırıcı olmaya devam ediyor. DEVAMI...
Yenilikçiliğin ve Toparlanma Gücünün Zaferi: EuroBLECH 2024 Umut Veren Sonuçlarla Kapanış Yaptı
Dünya genelinde yaşanan sıkıntılara rağmen sac levha işleme sektörü, 27. Uluslararası Sac Levha İşleme Teknolojisi Fuarı EuroBLECH 2024’te ilerleme ve büyümeye olan ba DEVAMI...
34.BI-MU Fuarı Gerçekleşti
34.BI-MU Fuarı, 09-12 ekim 2024 tarihinde İtalya milano’da Fieramilano fuar merkezinde gerçekleştirildi. Toplam 65.000 metrekare alan 750’den fazla şirketten 35.000 ticaret operat DEVAMI...
AMB 2024 Metal İşleme Sektörünün Potansiyelini ve Geleceğini Sergiledi
78 ülkeden 65.584 ticari ziyaretçi, en son teknolojiler ve trend konular hakkında bilgi edinmek ve iş ilişkileri kurmak ve genişletmek için AMB’den yararlandı. AMB 2024 bu n DEVAMI...
WIN EURASIA, İmalat Sanayi İçin Milyonlarca Dolarlık İş Hacmi Yarattı
İmalat sanayinin bölgedeki en büyük buluşması olan WIN EURASIA, milyonlarca dolarlık yeni iş ortaklıkları fırsatları yarattı. Bölgenin en büyük sanayi fuarı olan WIN EU DEVAMI...
Automechanika Istanbul 2024 Büyük Bir Başarıyla Sona Erdi!
Türkiye’nin en büyük uluslararası ticaret fuarı ve otomotiv satış sonrası endüstrisinin bölgedeki en büyük buluşması Automechanika Istanbul 2024 tamamlandı. DEVAMI...
Endüstriyel Üretimin Kalbi IMATECH’te Attı
Makine endüstrisinin en büyük buluşmalarından olan IMATECH – 2.Endüstriyel Üretim Teknolojileri Fuarı, dört gün boyunca yerli, yabancı katılımcı ve ziyaret&c DEVAMI...
Euroguss 2024 Fuarına Türk Alüminyum Döküm Sektörü Damga Vurdu
EuroGuss 2024 Uluslararası Basınçlı Döküm İhtisas Fuarı 16-18 Ocak 2024 tarihleri arasında Nürnberg  Almanya’da gerçekleşti.   Fuara başta Türkiye DEVAMI...
Avrasya Bölgesinin En Büyüğü Yine Adından Söz Ettirmeyi Başardı
Plast Eurasia İstanbul 2023, 32. Uluslararası Plastik Endüstrisi Fuarı 22-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi İstanbul’da gerçekleşti. Plastik end&uu DEVAMI...
Kalite’23 Fuarı Gerçekleşti
Konu başlığı anlamında dünyada sayılı yapılan Kalite fuarı, 12. kez Sektör liderleri ile bir araya geldi.   İmalat sektörünün vazgeçilmez bir parçası ol DEVAMI...
MAKTEK Konya Fuarı 36.415 Ziyaretçiyi Ağırladı
Tüyap Konya Fuarcılık A.Ş. tarafından, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde, Konya Büyükşehir Beled DEVAMI...
Yenilikçi Üretim Bayrağı EMO Hannover’de Esti…
EMO Hannover, dört yıllık bir aradan sonra 18-23 Eylül 2023 tarihinde gerçekleşti. Açılış basın toplantısını EMO Hannover Genel Komiseri Carl Martin Welcker gerçekleşt DEVAMI...
WIN EURASIA - World of Industry Fuarı Gerçekleştirildi
7-10 Haziran 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi, Yeşilköy’de düzenlenen WIN EURASIA - World of Industry Fuarı 29. Kez tüm imalat sanayiini tek çatı altında buluşturd DEVAMI...
Automechanika Istanbul 2023, Yeni Rekorlara İmza Attı
Otomotiv satış sonrası endüstrisini bir araya getiren tüm zamanların en büyük Automechanika Istanbul fuarı sona erdi.  Messe Frankfurt Istanbul ve Hannover Fairs Turkey iş b DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM