Frankfurt Am Main Kentinde Yerleşik Alman Takım Makineleri Üreticileri Birliği (Vdw)/ Fuar Direktörü Christoph Miller’in 10 Kasım 2017 Tarihinde İstanbul’da Düzenlenen Metav – Basın Toplantısında Fuar İle İlgili Bilgiler Verdi.
20 – 24 Şubat 2018 tarihleri arasında Düsseldorf’ta düzenlenecek olan 20. Uluslararası Metal İşleme Teknolojileri İhtisas Fuarı sistematik bir yapı içinde üretim sürecinin tüm katma değer aşamalarını kapsayacak. METAV’ ın ana yapısını takım makineleri, üretim sistemleri, hassas aletler, otomatik malzeme akışı, bilgisayar teknolojileri, endüstriyel elektronik ve yardımcı aksamlar gibi metal işleme sektörünün klasik konuları oluşturuyor. Üretim teknolojileri alanında geliştirilen tüm etkileyici inovasyonlara rağmen, bu konular METAV’ın temelini oluşturmaya devam ediyor. Nitekim bir önceki METAV çerçevesinde yapılan anketler de, ziyaretçilerin ilgi duyduğu konuların başında büyük bir farkla kesim işlemlerinin geldiğini ortaya koyuyor. Fuara gelen ziyaretçilerin üçte ikisi bu işlemlerde kullanılan takım makinelerine ilgi duyduklarını belirtmiş bulunuyor.
Geleneksel metal işleme yöntemleri ve inovasyon METAV çerçevesinde asla bir tezat oluşturmuyor. Fuarda geleneksel üretim teknikleri alanında geliştirilen en yeni teknolojilerin yanısıra Endüstri 4.0 kapsamındaki güncel çözümler de görülebilecek. Fuar başta otomotiv sanayi ve otomotiv yan sanayi, makine üretimi, tıp teknolojileri, uçak sanayi, elektroteknik ve elektronik sanayileri; demir, saç ve metal işleme sanayileri olmak üzere birçok uygulama alanına hitap ediyor.
Fuarın ana konuları, 2016 yılında başarıyla hayata geçirilen yeni METAV konsepti ile oluşturulan ve „Area“ olarak adlandırılan bölümlerle bağlantılı olarak sunulacak. Dolayısıyla fuar salonları endüstriyel üretimin günümüzde ulaşmış olduğu düzeyi gerçekçi bir şekilde
yansıtmış olacak. „Area“ olarak tanımlanan fuar bölümlerinin ikisinde üretim teknolojilerine ilişkin özel konulara, diğer ikisinde ise belirli branşlara ağırlık verilecek.
• Endüstri 4.0 Tema Parkı: Güncel eğilimlere yakın olabilme
• Gençlik Özel Gösterisi (Sonderschau Jugend)
• „Inside 3D Printing“ Uluslararası İhtisas Konferansı
• Kalite güvenliği konusunda workshop çalışmaları
• 7. Dortmund Perdahlama Teknikleri Semineri „METAV Spezial 2018“
• VDMA – Kenetleme Teknikleri Forumu
• Uygulamalı Kesme Teknikleri Forumu
• VDW-Teknoloji Günü
• Türkiye ve Almanya arasındaki takım makineleri ticareti devam ediyor
İngiliz ekonomik araştırma kuruluşu Oxford Economics tahminlerine göre Türkiye ekonomisi 2017 ve 2018 yıllarında yüzde 4.0 ve 3.5 ile AB ortalamasının çok üzerinde bir büyüme hızına ulaşacak. Ekonomik konjonktürün itici gücünü, tüketimi ve yatırımları teşvik amacıyla devlet tarafından kredi teminatı sağlanmasını öngören genişletici harcama politikası oluşturuyor. Buna rağmen yatırımlardaki artışın yüzde 1.8 ile nispeten düşük düzeyde kalması, önümüzdeki yıl GSYİH gelişimi açısından risk oluşturuyor. Özellikle otomotiv sanayi ve diğer motorlu araç üretim sektörleri yatırımlarını belirgin ölçüde azaltmış bulunuyor. Bu gelişme 2017 yılında yüzde 7,7 oranında büyümesi beklenen, ancak 2018 yılında dinamizmini kaybederek sadece yüzde 2,1 oranında bir gelişme göstermesi beklenen takım makineleri tüketimini olumsuz yönde etkiliyor.
Türkiye ve Almanya arasında geleneksel olarak güçlü bir ikili ticaret ilişkisi bulunuyor. Türkiye’nin takım makineleri ithalatında Almanya büyük farkla ilk sırada yer alıyor. Türkiye’nin ithalatında Almanya yüzde 25, Tayvan yüzde 18, İtalya ise yüzde 13 paya sahip bulunuyor. Ancak 2015 yılındaki güçlü artış sonrasında, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik teslimatlarında geçtiğimiz yıl yüzde 16 gerileme görüldü. Bu gerilemenin bir bölümü 2017 yılının ilk altı ayında yüzde 5 artışla kısmen telafi edildi. İhraç edilen teknolojilerin başında işleme merkezleri geliyor.
Diğer taraftan Türkiye’nin takım makineleri ihracatında Almanya 2016 yılında –yüzde 7 ile – ABD’nin hemen önünde, ikinci sırada yer aldı.. Geçtiğimiz yıllarda ihracatta olumlu gelişmeler kaydedilmiş olmasına rağmen, 2017 yılının ilk altı ayında ihracat –dört yıl sonra ilk kez – yüzde 5 oranında geriledi.
Bu nedenle METAV Fuarı Türkiye’den gelecek katılımcı firmalar için özellikle önem taşıyor. Türk firmaları fuarda en önemli pazarlardan biri olan Almanya’dan ve Avrupa’nın diğer ülkelerinden gelecek müşterilerle buluşma olanağı elde edecekler.