Üretim verimliliği, çevreye duyarlılık, ürün kalite beklentisi gibi tüm üretim sektörlerinin ilgi odağı olan konular plastik ve enjeksiyonla kalıplama sektöründe de büyük önem arz etmektedir. Günümüzde rekabetin artmasıyla birlikte, birim zamanda ürün kalite kriterlerine uygun maksimum plastik parçanın imalatı, doğrudan ve dolaylı tüm üreticilerin ulaşmaya çalıştığı nihai bir hedef durumundadır.
Plastik enjeksiyonla kalıplama prosesinde kapalı bir kalıp hacmine enjekte edilen plastiğin davranışı, sınırlı veri eldesi sağlayan ekipmanlardan dolayı her zaman üreticiler için bir merak konusu olmuş ve geliştirilmeye açık bir alan olarak görülmüştür. Japon üretici olan Futaba markasının 1999 yılında tanıttığı Mold Marshalling System ürün grubu, kalıp çekirdeğinde baskı esnasında eriyik plastikte oluşan basınç, sıcaklık ve hızı gibi parametrelere gerçek zamanlı erişme imkanı sağlamaktadır.
Bu yazıda Futaba Mold Marshalling System ürün grubunun bir ölçüm grubu olan gerçek zamanlı kavite içi eriyik plastik sıcaklığı teknolojisi hakkında bilgi verilecektir. Dünyada sadece Futaba tarafından sağlanabilen gerçek zamanlı eriyik plastik sıcaklığının doğru ölçümünde kızıl ötesi fiber optik sensörlerden veri akışı sağlanmaktadır.
Bilindiği üzere plastik enjeksiyon kalıbının termal balans durumuna ulaşması, bu süreçte geçen toplam zaman, balans sonrası plastik eriyiğin kalıp üzerinde oluşturduğu anlık ısıl yük genellikle termokupller ile izlenmektedir. Fakat üretim teknolojisi gereği termokupller en hızlı 320 milisaniyede tepki göstererek elektriksel olarak bir çıkış sinyali oluşturabilmektedir. Bu da elde etmek istediğimiz sıcaklık verisinin yeterince hassas olarak iletilmemesine sebebiyet vermektedir.
Fiber optik sensörler veriyi taşıma ilkelerinden ötürü termokupllerin aksine çok daha hızlı ve doğru veriyi aktarma gücüne sahiptir. Futaba Mold Marshalling System plastik eriyik ölçüm teknolojisi 8 milisaniye gibi çok kısa bir zamanda veri aktarımı sağladığından proses hakkında çok daha fazla veri, doğru ve hızlı bir şekilde iletilir. İletilen bu veri özel bir işlemci vasıtasıyla sinyal dönüşümüne uğrayarak son kullanıcının grafiksel olarak veri yorumlamasına olanak sağlamaktadır.
Yukarıdaki grafikte de açıkça görüldüğü gibi fiber optik kızılötesi sensör, termokuple kıyasla hem daha hızlı sinyal tepkimesi vermekte hem de daha doğru ölçüm verisi sağlamaktadır. Bu sayede eriyik plastiğin kalıp içindeki sıcaklık takibi, sıcaklığa bağlı çevrim aşamaları ve süre optimizasyonu birlikte yapılabilmektedir. Üretim verimliliği için her bir saniyenin önem arz ettiği plastik enjeksiyon kalıpçılığında Futaba Mold Marshalling Fiber Optik sensörleri vasıtasıyla enjeksiyonlama prosesinize geniş bir pencereden bakabilirsiniz.
Bilgi için: info@futabamms.com www.futabamms.com veya info@bnc.technoloy www.bnc.technology