İlk olarak 2019 yılında yayınlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında 2021 yılı destek programı çağrı planı açıklanmıştır. Bu bağlamda Katma değerli üretimin artırılması hedefine yönelik, orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyine sahip 7 odak sektörde yerli üretimin sağlanması veya üretim kapasitesinin artırılması için destek verilecek 919 adet ürün ve Yenilikçi Teknoloji Alanları Listesi Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır.
UKUB olarak 2019 yılından beri yoğun emek ve mesai harcamış olduğumuz, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız himayesinde gerçekleştirilen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesinde Yatırımı Öncelikli Olarak Destelenecek Ürünler listesine; 848041 GTIP kodu ile Metaller/metal karbürler için enjeksiyon / basınçlı döküm kalıpları ve 848071 GTIP kodu ile başlayan Kauçuk / plastik maddeler için enjeksiyon / basınçlı döküm kalıpları 2023 Strateji Belgesi kapsamında dahil edilmiştir.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyesindeki odak sektörlerdeki 51 milyar dolarlık cari açığın azaltılması ve bu alanlarda yerli üretimin sağlanması amaçlanmaktadır. Başvurular, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı web sitesi olan https://www.hamle.gov.tr adresinde bulunan Program Portalı uygulaması üzerinden çevrim içi olarak alınacaktır. Başvuru işlemleri Program Portalı üzerinden, firmalar adına yetkilendirilmiş gerçek kişiler tarafından yürütülecek olup, sunulan yetkilendirme belgelerinin ıslak imzalı hallerinin ön başvuru sürecinde elektronik olarak sisteme yüklenmesiyle yapılacaktır. Çağrı kapsamında sadece Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvuruda bulunabilecek olup, birden çok tüzel kişiliği kapsayacak şekilde ortaklı başvuru yapma imkânı bulunmamaktadır.
2021 Yılı Teknoloji Odaklı Sanayi Programı Hedef Sektörler Kimler?
- Kimya (NACE Kodu 20),
- Eczacılık (NACE Kodu 21),
- Tıbbi ve Dişçilikle İlgili Araç Gereçler İmalatı (NACE Kodu 3250),
- Bilgisayar,Elektronik ve Optik (NACE Kodu 26),
- Elektrikli Teçhizat (NACE Kodu 27),
- Makine (NACE Kodu 28) ve Ulaşım Araçları (NACE Kodları 29 ve 30)
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programına Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir. Yerli yada yabancı firma sınırlaması yoktur. Öncelikli Ürün Listesinde yer alan kodlardan birine sahip ürünlerin üretimini amaçlayan tüm firmalar yararlanabilir. Toplam proje büyüklüğü (AR-GE ve yatırım harcamalarının toplam tutarı) 10 milyon TL ve üzerinde olmalıdır. Eğer 50 milyon TL üzerinde AR-GE ve yatırım başvurusu olursa bu projeler proje bazlı değerlendirmeye tabii tutulabilecektir. KOBİ’ler içi Stratejik Ürün Destek Programı çerçevesinde KOSGEB desteklerinin sağlanma imkânı Proje kapsamında Ar-Ge ihtiyacı bulunması durumunda 1511 TÜBİTAK AR-GE desteklerinin sağlanma imkânı olacaktır.
Ön Başvuru aşamasında Belirlenen Öncelikli Ürün Listesindeki ürünlerin, üretilmesine yönelik yatırım projeleri için ön başvurular toplanacaktır. Başvurusu yapılan yatırım projelerinin toplam proje büyüklüğü (proje kapsamında öngörülen AR-GE ve yatırım harcamalarının toplam tutarı) 10 Milyon TL’den daha az olamaz. Ön Başvuru aşamasında gerekli belgeler Çağrı Planında yayınlanmaktadır.
Kesin Başvuru aşamasında ön başvuru sonrasında Kesin Başvuru yapmaya davet edilen firma, Çağrı Planlarında öngörülen takvim dâhilinde, Proje Fizibilitesi ve Bağımsız Değerlendirme Raporunun yanı sıra Program Portalında yayınlanacak diğer bilgi ve belgeler ile kesin başvurusunu tamamlayacaklardır. Bağımsız Değerlendirme Raporu ise Bakanlık tarafından atanan yetkilendirilmiş bağımsız danışmanlık firması tarafından hazırlanacaktır. Proje konusu ürünün üretilebilmesi için Ar-Ge gereksinimi olduğu durumlarda, ilgili TÜBİTAK destek programı kapsamında, öngörülen yatırım planı çerçevesinde ürünün üretilmesinin teknik yönden mümkün olup olmadığının tespitini de kapsayacak şekilde Ar-Ge projesi değerlendirme süreci işletilecektir. Ar-Ge’ye ihtiyaç olmaksızın salt yatırımın gerekli olduğu veya Ar-Ge faaliyetinin sadece tamamlayıcı veya geliştirici mahiyette yapılmasının öngörüldüğü özel durumlarda projenin yatırım kısmı için başvurusu yapılan ürünün teknolojik hazırlık seviyesinin, ürünün ve firmanın teknik açıdan üretime hazır olup olmadığının, öngörülen proje planlaması çerçevesinde yapılacak yatırım faaliyetleriyle ürünün üretilmesinin teknik yönden mümkün olup olmadığının tespiti için TÜBİTAK tarafından inceleme yapılacaktır. Yatırımcı firmanın KOBİ desteklerinden yararlanmak istemesi durumunda, projenin yatırım kısmı için Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında talep edilen bilgileri sunması ve formları doldurması gerekmektedir. KOSGEB, TÜBİTAK veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanan desteklerden yararlanılarak gerçekleştirilen yatırım harcamaları, yatırım teşvik belgesine konu yatırımın bütünlüğünün sağlanması kapsamında değerlendirilebilir. Başvurusu yapılan yatırım projeleri için AR-GE ihtiyacı bulunması durumunda AR-GE sürecine ilişkin bilgilerin de başvuru kapsamında sunulması gerekmekte olup, projenin AR-GE ve yatırım süreçleri bir bütün olarak değerlendirilerek karara bağlanacaktır.
Kesin başvuru süresi içerisinde AR-GE ihtiyacı bulunan firmaların ilgili TÜBİTAK destek programı kapsamında AR-GE sürecine ilişkin başvuru formlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Projelerin AR-GE kısmı için öngörülen tamamlama süresi ek süreler (süre uzatımı) dahil 36 aydan fazla olamaz. İlgili TÜBİTAK destek programına ilişkin detaylar, çağrı duyurusu sayfasının ilgili dokümanlar kısmında kesin başvuru süreci başlamadan önce duyurulacaktır.
Kesin başvuru süresi içerisinde, KOBİ vasfı taşıyan ve en az 1 (bir) proje paydaşı ile uzlaşı protokolü sunan firmalardan, KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamındaki desteklere de başvurmak isteyen firmaların, öngörülen yatırım faaliyetlerinin net olarak ayrıştırılabilen bir kısmı için KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı kapsamındaki başvuru formlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Yatırımın KOSGEB desteklerinden yararlanması talep edilen kısmı için öngörülen tamamlama süresi 8 ila ek süreler (süre uzatımı) dahil 36 ay arasında olmak zorundadır. Stratejik Ürün Destek Programına ilişkin detaylar, çağrı duyurusu sayfasının ilgili dokümanlar kısmında kesin başvuru süreci başlamadan önce duyurulacaktır.
PROGRAM KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER NELERDİR?
TÜBİTAK Ar-Ge Desteği KOSGEB KOBİ Desteği Yatırım Teşvikleri Program kapsamında aşağıdaki Ar-Ge harcamalarının KOBİ’ler için %75’i, diğer firmalar için %60’ı karşılanabilecektir.
TÜBİTAK DESTEĞİ
- Personel giderleri
- Proje personeline ait seyahat giderleri
- Alet, teçhizat, yazılım ve yayın giderleri
- Malzeme ve sarf giderleri
- Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri
- Üniversiteler ve diğer AR-GE kurum ve kuruluşlarına yaptırılan AR-Ge hizmet alım giderleri
- Destek personeli, elektrik, gaz, su, bakım-onarım, haberleşme gibi genel proje giderleri
KOSGEB DESTEĞİ
KOBİ’lere personel gideri desteği haricindeki tüm giderler için uygulanacak destek oranı %60 olup aşağıdaki destek unsurları için 6 milyon TL’yi aşmayacak şekilde %30 geri ödemesiz, %70 geri ödemeli destek sağlanabilecektir. Destek kararında yer alan geri ödemeli destek tutarının yüzde 35’i oranında erken ödeme yapılabilmektedir.
- Makine-teçhizat desteği
- Yazılım gideri desteği
- Personel gideri desteği
- Referans numune gideri desteği
- Hizmet alımı desteği
2021 Yılı Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programının Kalıpçılık Sektörümüze hayırlı ,uğurlu ve yeni yatırımları tetiklemesini dileriz.