Gres yağına benzer yağlayıcı özellikler gösterirken bu kaplama aynı zamanda korozyon koruması da sağlıyor. Yeni malzeme çelik, alüminyum veya magnezyum gibi metal ve metal alaşımlarının kaplanması için uygun nitelik gösteriyor. INM – Leibniz Enstitüsü’nden araştırmacılar bu konu hakkında elde ettikleri sonuçları, Araştırma ve Teknoloji Fuarında kullanıcıları ile paylaştılar.
Çark dişlileri, vida dişleri, makine parçaları, krank milleri ve bisiklet zincirleri metalik yüzeyleri birbirlerine sürttüğünde aşınma gösterirler. Yağlayıcı maddeler bunun engellenmesine yardımcı olabilir. Ancak katı yağ içeren bu yağlayıcılar kir veya toz ile temas ettiğinde bir süre sonra yapışkanlaşır ve reçineleşir. Makine parçalarının temizlenmesi ve yağlanması zaman alıcı ve pahalı bir yöntemdir. Düşük sürtünmeye sahip yağ içermeyen bir kaplama ile bu tür sorunlar ortadan kaldırılabilir. INM’de bulunan araştırmacılar bu tür düşük sürtünme katsayısına sahip bir kaplama geliştirdiler. Bu kaplama aynı zamanda korozyon koruması da sağlıyor.
“Nanomere” programı Başkanı Carsten Becker-Willinger, “Düşük sürtünmeli kaplamamız hakkında gerçekten özel olan kısım bu kaplamanın bileşimi ve yapısı. Tanecik içerikli katı hal yağlayıcılar ile pıhtı şeklindeki tanecikleri bir karıştırıcı yardımıyla bir araya getirdik. Kompozit malzeme bir yüzeye uygulandığında, çeşitli parçacıkların üst üste bindiği düzenli bir mikroyapı oluşuyor. Burada kaplama ile karşıt yüzey arasında bir geçiş filmi oluşuyor ve bu film yüzeylerin birbirleri üzerinde neredeyse sürtünmesiz kaymasına olanak sağlıyor. Kompozit malzemenin sürtünmesi yalnızca belirli bir oran yakalandığında bu kadar düşük değerlere inebiliyor. Sadece katı yağlayıcı kullansaydık sürtünme katsayısı çok daha yüksek olacaktı” dedi.
Kimyasal nanoteknoloji alanında uzman olan bir ekip üyesi ise kaplamanın özellikleri ile ilgili, “Düşük sürtünmeli kaplamamız çok daha fazlasını yapabiliyor. Oluşan yapı, neredeyse sürtünmesiz bir kayma sağlamasının yanı sıra bariyer etkisi de gösteriyor. Bu bariyer metal yüzeylerine nem veya tuzların geçişini de engellediği için özel bir avantaj sağlamış oluyor. Kaplama aynı zamanda malzemenin korozyon özelliğini de geliştiriyor. Kompozit, düşük alaşımlı çeliklerde tuz püskürtme deneyinde 1,000 saatin üzerinde korozyon dayanımı gösteriyor” ifadelerini kullanıyor.
Düşük sürtünmeli kaplama, sprey ya da daldırma kaplama gibi geleneksel kimyasal prosesler ile gerçekleştirilebiliyor. Üst üste binmiş özel yapı ise basit bir termal kürleme işlemi ile oluşturuluyor.