UTİS, 270 sektör profesyonelinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve Başbakanlık iştiraki olan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin katılımı ile düzenlendi. Dijital dönüşümün sektöre etkisinin ele alındığı kongrede, doğru AR-Ge çalışması ve kollektif yapılanmanın önemine vurgu yapıldı. Bu noktada üniversite sanayi işbirliğinin artırılması, devlet teşviklerinin iyileştirilmesi, organize sanayi bölgelerinde eğitimlere ağırlık verilmesi konularına değinildi. Makinenin ne zaman arıza verip duracağını önden haber veren ve bu özelliği ile ekipman maliyeti, işçilik maliyeti ile güvenlik konularında büyük kolaylık sağlayan Kestirimci Bakım ise kongrenin en dikkat çekici başlığını oluşturdu.
“Dijital Dönüşüm” temasıyla 192’si sanayiden olmak üzere 270 sektör profesyonelini Antalya’da buluşturan ve bu yıl 10. kez düzenlenen Uluslararası Talaşlı İmalat Kongresi’nde (UTİS), 81 akademik, 16 endüstriyel çalışma sunumu yapıldı.
Dijital dönüşümün; işleme mekaniği ve dinamiğine, proses kararlılık analizine, işlenebilirliğe, yüksek kesme işlemlerine, talaşlı imalat işlemlerinde optimizasyona, soğutma ve yağlamadaki gelişmelere, kesici takım teknolojilerine ve takım tezgahlarındaki gelişmelere nasıl yansıdığını gösteren sunumların yapıldığı etkinlikte Türkiye’nin güçlü ve zayıf yönleri de aktarıldı. Ar-Ge çalışmaları ve kollektif yapılanmaya eşlik edecek şekilde üniversite sanayi işbirliğinin arttırılması, devlet teşviklerinin iyileştirilmesi ve organize sanayi bölgelerinde eğitimlere ağırlık verilmesinin gerekliliğine de vurgu yapıldı.
Tezmaksan’ın sponsorlarından olduğu kongrede T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile Başkanlığın iştiraki olan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) de katılım gösterirken; Aachen Üniversitesi Takım Tezgahları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Christian Brecher, DMG Mori Ar-ge Müdürü Dr. Irino Naruhiro, Yamazaki Mazak İleri Stratejiler Müdürü Dr. Tolga Çaylı, SNK Amerika CTO’su Fumihiro Kohara, Sandvik Coromant Dijital İmalat Satış Teknolojileri Müdürü Jens Nannen, Big Daishowa Kesici Takım Departmanı Genel Müdürü Takashi Yamamoto sektörün gelişimi ve geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin lider Avrupa’nın ise beşinci büyük Türk markası olan Tezmaksan’ın Endüstri 4.0 ve kestirimci bakım başlıklarındaki sunumu ise dikkat çekti.
Endüstri 4.0’a Tezmaksan’ın Check Up çözümü: Kestirimci bakım
Tezmaksan’ın yoğun çalışmaları sonrası geliştirilen ve göstergelere bakarak makinenin sağlığını anlayıp buna göre düzeltici müdahaleler yapan “Kestirimci Bakım” da UTİS kapsamında sektör profesyonellerine anlatıldı. Makinelerin sağlığını anlamak için çeşitli parametreler dahilinde; titreşim, sıcaklık, nem, makine yağı içindeki metal partikülleri, basınç, gürültü, elektrik akım değerleri ölçülüyor. Bu verilerin incelenerek makinenin bölümlerinde nasıl bir arıza olabileceği tespit edilebildiği gibi bu çözüm, ekipman maliyeti, işçilik maliyeti, makine çalışma süresi, güvenlik ve işçilik zamanı konularında büyük kolaylıklar sağlıyor.
Tezmaksan’dan Endüstri 4.0 çözümleri…
Tezmaksan tarafından yapılan sunumda, değişen pazar yapısında rekabetçiliğin korunabilmesi, ihracatın artması için otomasyon, yapay zeki, veri analizlerinin yanı sıra üretim tesislerinde, yönetim, ölçüm, takip, tasarım ve müşteri ilişkileri yöntemlerinin etkin kullanılması gerektiği ifade edildi. IIOT Çözümleri, Robotlu Otomasyon, Ar-Ge ve Teknolojik Danışmanlık başlıklarından oluşan sunumda Tezmaksan tarafından geliştirilen, yerli ve milli ürünler Kapasitematik ve Cubebox anlatıldı. Sunumda, Titreşim (TAP) Testi, Ara Yüz ve PLC Program Entegrasyonu, CNC Robot Entegrasyonu uygulama ve sonuçlarıyla birlikte aktarıldı.
Bir veri bilim aracı Kapasitematik
Tezmaksan’ın geliştirdiği yerli ve milli yazılım Kapasitematik ise UTİS’te ilgi gören çözümlerden oldu. Bir veri bilim aracı olan Kapasitematik ile veriler anlık olarak analiz ediliyor. İşletmelerin daha iyi kararlar almak ve daha inovatif ürünler ve servisler oluşturmak üzere kullanabileceği öngörüleri üreten yazılım, aynı zamanda trendleri de ortaya çıkarıyor. Kapasitematik, alt yapısıyla dünyanın neresinde olunursa olunsun fabrikaya ve orada çalışan makinelere bağlanıp verilerin derlenmesine de olanak sağlıyor. 5 EKSEN konusunda uzman SNK markasının Amerika CTO’su Fumihiro Kohara’nın sunumu ise UTIS’de öne çıkan bir diğer içerik oldu. Kohara, “CNC 5 eksenlerde Amerika’da IOT üzerine talaşlı imalattaki yeni uygulamalar”; “ takımlarla haberleşerek önleyici bakım – operasyon izleme – işleme zamanlarında iyileştirme ve insiyatif alma”; “daha hassas işleme” başlıkları altında sektöre dair önemli bilgiler verdi.