E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Ege Üniversitesinin Endüstriyel Kalıpçıları
 
Sanayide seri üretiminin olmazsa olmazının kalıp olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Kalıpçılık sektörü ülkemizde son yıllarda çok büyük gelişmeler kaydetmiştir. Otomotiv, beyaz eşya ve ambalaj endüstrileri başta olmak üzere, seri imalatın temel ihtiyacı olan kalıplar, Türk kalıpçılık sektörü tarafından tedarik edilmeye çalışılmaktadır. 
 
Kalıpçılık sektörünün ana eleman ihtiyacı son yıllarda, Meslek Yüksekokullarının ve meslek liselerinin Endüstriyel Kalıpçılık bölümlerinden karşılanmaktadır. Halen Türkiye çapında 13 üniversitenin Meslek Yüksekokullarında Endüstriyel Kalıpçılık programlarında öğrenci yetiştirilmektedir. Lisans düzeyinde şuanda Kalıpçılık ile ilgili bölüm bulunmamaktadır. Ege bölgesinde özellikle, İzmir ve Manisa illerindeki kalıp üreticilerinin yurtiçi ve yurtdışına hassas kalıp üretim kapasitelerindeki artış, nitelikli eleman ihtiyacını doğurmuştur. Bu durum sektöre ana eleman yetiştiren üniversitelere büyük sorumluluklar yüklemektedir. 
 
Türkiye’ye ait otomobil markasının tartışıldığı bir dönemde, otomotivde ana oyunculardan birinin kalıp sektörü olduğu unutulmamalıdır. Sektörün öncüleri, sektör ile ilgili kendi hedeflerini koyarken, ihtiyaç duyduğu eğitilmiş insana olan gereksinimlerini de iyi belirlemelidirler. Bu yüzden eğitimimizi, ülkemizin kalıp üretimi yapan firmalarının ihtiyaç duyduğu nitelikli ana elemanlarının yetiştirilmesi konusunda esnek dizayn ettik.
 
Sonuçta, kalıp gibi katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimi hem nitelikli insan gücünün istihdamını artıracak, hem de ülke ekonomisine ciddi getiri sağlayacaktır. Ancak bu şekilde dünya ile rekabet edebilir duruma gelebiliriz. Bunun için Endüstriyel Kalıpçılık sektörünün önde gelenleri bölgelerindeki eğitim kurumlarına sahip çıkmalı ve programlara manevi desteklerini artırmalıdırlar. Özelikle staj konusunda işbirliğini çok önemsemekteyiz. Doğru bir firmada yapılan stajın kendine kalıpçılığı meslek olarak seçecek öğrencilerimizin üzerinde çok olumlu etkiler bıraktığını yıllardır gözlemlemekteyiz. Ayrıca son yıllarda ülkemizde gençler ile ilgili yapılan araştırmalar, gençlerin daha çok hizmet sektöründeki işleri seçtiklerini göstermektedir. Gençlerimize kalıpçılık mesleğini sevdirmenin ve mesleğin toplum tarafından daha iyi anlaşılır hale gelmesinin yollarını aramaktayız. Bunun için değerli sanayicilerimizden de manevi destek beklemekteyiz. 
 
Aşağıda bölümümüzü kısaca anlatmaya çalıştım. Bizlerden daha ayrıntılı bilgi edinebilir, Ege Üniversitesi kampüsü içerisindeki bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. 
 
Yer: Ege Üniversitesi, Ege Meslek Yüksekokulu, Bornova- İZMİR
 
Bölüm: ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK 
 
2003 – 2004 Eğitim – Öğretim yılı başında Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmış olup, örgün ve ikinci öğretimde eğitim vermektedir.
 
 
Eğitim süresi: 2 yıl ( 4 yarıyıl )
 
Öğrenci sayısı: 40 örgün, 40 ikinci öğretim / yıl
 
Mezun sayısı: ~10 öğrenci / yıl
 
Mezunların unvanı:  Endüstriyel Kalıpçılık Teknikeri 
 
Programda okutulan dersler: Kalıpçılık programı eğitimini, sac metal kalıpçılığı ve hacim kalıpçılığı üzerinde yoğunlaştırmıştır. Mesleki derslerden bazıları;
 
Bilgisayar Destekli Çizim C.A.D (Solidworks)
 
Bilgisayar Destekli Üretim C.A.M (Mastercam)
 
Malzeme bilgisi
 
Sac kalıpçılığı 
 
Hacim kalıpçılığı (Plastik enjeksiyon, metal enjeksiyon, kauçuk kalıpçılığı )
 
Temel imalat işlemleri
 
Ölçme kontrol
 
İş kalıpları
 
Teknik resim
 
Makine elemanları
 
Kalite güvence ve standartları 
 
 
Ders içerikleri Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) göre 120 krediyi tamamlayacak şekilde hazırlanmıştır. Bölümümüzde okutulan derslere ve içeriklerine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
 
http://ebys.ege.edu.tr/ogrenci/llp/tr/short-cycle.htm 
 
Atölye olanakları: Plastik enjeksiyon presi, tel erozyon tezgahı, torna tezgahları, freze tezgahları, matkap tezgahı, taşlama tezgahları, dik işlem merkezi mevcuttur.
 
Staj olanakları: Öğrencilerimiz yurtiçi ve yurtdışında staj yapabilmektedir. Öncelikli olarak İzmir, Manisa, Bursa, İstanbul ilerinde staj yapmaktadırlar.
 
İletişim: Öğr. Gör. Niyazi GÖKÇEN 505 223 59 96 
niyazi.gokcen@ege.edu.tr

 

Paylaş Tweet Paylaş
2064 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM