E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Makina İmalatçıları Birliği’nin (MİB) Yeni Başkanı Ahmet ÖZKAYAN

 

Türkiye’nin 2023 Hedefleri Doğrultusunda 100 Milyar Dolar İhracat Gerçekleştirmesi Hedeflenen Makine İmalatçıları, 3 Yıl Süreyle Görev Yapacak Yeni Yönetim Kurulunu Belirledi. "Değişime Yön Ver" Teknoloji Üreten Ve Endüstri 4.0’A Hazırlanan Yeni Makine Sanayi” Temasıyla İş Başına Gelen Yeni Yönetim, Sektörün Endüstri 4.0 Devrimine Uyum Sağlaması Hedefiyle Çalışacak
 

 

Makine sektörünün tümünü kapsayan tek sivil toplum kuruluşu olma niteliği taşıyan, makine ve aksamıyla ilgili imalat yapan 170 firmayı bünyesinde bulunduran Makinae İmalatçıları Birliği (MİB) 14. Olağan Genel Kurulu’nu Toplantısı’nı 2 Nisan 2016 günü Cevahir Asia Otel’de gerçekleştirdi. ‘Değişime Yön Ver’“Teknoloji Üreten ve Endüstri 4.0’a Hazırlanan Yeni Makine Sanayi”  temasıyla yapılan genel kurulda, ERMAKSAN Genel Müdürü Ahmet Özkayan Bbaşkanlığa seçildi.

 
Genel Kurul’da konuşan MİB Başkanı Ahmet Özkayan, makine imalat sektörünün zorluk derecesi yüksek çok disiplinli bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Dünya mal ihracatında 2’nci sırada bulunan makine ve teçhizatının ülke ekonomilerinin gelişmesindeki rolünün son derece önemli olduğunu belirten Özkayan, “Makine üretimi ile birlikte, teknolojiye geçiş süreci hızlanmakta ve sivilden, savunma sanayiidenya endüstriden, tıbba kadar çok geniş alanda yaygın bir imalat gücü ortaya çıkarmaktadır. Makine imalatçıları içinde barındırdığı mühendislik ve AR-GE gücü sayesinde yüksek teknolojiye en hızlı dönüşümü sağlayacak ve geçiş yapabilecek tek sektör olma özelliğini taşımaktadırdedir” diye konuştu.
Özkayan, üreterek büyümek zorunda olan Türk ekonomisine en büyük desteği verecek olan makine imalat sektörünün hızlaı gelişmesi gerektiğini ifade etti. ve bSektörün büyümesi için mevcut desteklerin arttırılması ve özel önem statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özkayan, “Burada yapılacak olan destekler ülke üzerinde finansal yük değil, tam tersi bugün ve gelecekte yurt dışına oluk gibi akan paranın engellenmesi olacaktır” dedi. 
 
Cari açığı körükleyen en önemli kalemin makine ithalatından kaynaklandığına işaret eden Özkayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fabrikalarımızın siparişle dolu olması gerekirken, ithalatın bu denli rahat oluşu sektörün gelişmesine engel teşkil etmektedir. 2023 hedeflerinde Türkiye’nin lider ihracatçı sektörünün makinecilerin olmasının öngörüldüğünü biliyoruz. MİB üyelerimiz, 2014-2015 yıllarında Türkiye makine ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştirmiştir. Bizler 2023 hedeflerine ulaşmak için çalışıyor, mücadele ediyoruz. Bu inanç ve kabiliyet, Türk makine imalat sektöründe mevcuttur. Fakat yurtdışına çıktığımızda rakiplerle olan şartlarımız eşit değildir. Arkasına dev bankaları, uzun vadeleri, düşük faiz oranlarını alarak masaya oturan yabancı rakiplerimiz, pazarları domine etmekte, üstelik bu rahatlıkla makinelerini çok daha yüksek fiyatlara satmaktadırlar.”
 
"İkinci El Makineye Teşvik Verilmemeli"
MİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Ahmet Özkayan’a devreden MİB Eski Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz da toplantıda yaptığı konuşmada, 2015 yılında ihracatta ciddi daralmalar olduğunu belirterek, sektörün özellikle ikinci el makine ithalatından dolayı sorun yaşadığını vurguladı. Kayhan, ikinci el makineye teşvik verilmemesi için talepleri ilgililere ilettiklerini ve bu talebin takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti. Geçmiş dönem faaliyetleriyle ilgili bilgiler veren Kayhan, Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) kurulmasının sektörün daha iyi temsiliyeti açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Genel Kkurul’da ayrıca İnfoma Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Ceran, Endüstri 4.0 hakkında dünyada yaşanan gelişmelere dair bir sunum gerçekleştirdi.
 
 
İmalat Haritası Genişliyor
Makine imalat sanayi, kapsadığı alt sektörler ve ürün grupları açısından, diğer sektörlere kıyasla, oldukça zengin bir profile sahip bulunuyor. Neredeyse tüm imalat sektörlerinin temel üretim araçlarının, makine sektöründen tedarik ediliyor olması, sektörün gelişimi ve büyümesi açısından büyük itici güç durumunda.
 
Türkiye’de de son yıllarda önemli bir gelişim içinde olan makine imalat sanayi, imalat konusunda birçok bölgede bulunuyor. Bursa, İstanbul, Kocaeli başta olmak üzere, Trakya dahil olarak genel itibarıyla Marmara Bölgesi’nde yoğunluk gözlenen Türkiye’nin makine imalat haritasında ayrıca İzmir, Eskişehir, Ankara, Konya ve Gaziantep illeri de yer alıyor.
 
Sektörün Yıllık Ticaret Hacmi 40 Milyar Dolar
Türk makine ve aksamları sektörü yıllık yaklaşık 40 milyar dolar dış ticaret hacmi yaratıyor. 2015 yılında 36,3 milyar dolarlık satış gerçekleştiren Türkiye makine sektörü, 25,3 milyar dolarlık imalata imza attı. Geçen yıl 11,8 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 8,25 oranında pay alan makine sektörünün 2015 yılı ithalat miktarı ise 22,9 milyar dolar oldu. Türk makine sanayisinin ihracat yaptığı başlıca ülkeler arasında sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak ve Fransa gelmektedir. Öte yandan, önde gelen ithalat kaynakları Çin, Almanya, İtalya, Güney Kore ve Fransa yer alıyor.
 
 
MİB’İN YENİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
 
Ahmet ÖZKAYAN - ERMAKSAN (Yönetim Kurulu Başkanı)
S. Emre GENCER - E-MAK Makine (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Ender YILMAZ - Yılmaz Redüktör (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Mustafa EROL - Törk Makine (Muhasip ÜyeSayman)
Mustafa KILIÇ - Erkekoğlu Pres (Sekreter Üye) 
M. Selçuk ATASEVEN - Değirmen Makine (Yönetim Kurulu Üyesi)
Hakan ALTINAY - Altınay Robotik (Yönetim Kurulu Üyesi)
M. Selçuk ATASEVEN - Değirmen Makine (Yönetim Kurulu Üyesi)
Aslı Saraçoğlu ÖZER - Sarmak Makina (Yönetim Kurulu Üyesi)
Burç ANGAN - HÜR-MAK (Yönetim Kurulu Üyesi)
 
 
 
Paylaş Tweet Paylaş
3492 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM