Kongre ile ilgili Kongre Başkanı Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu’dan bilgi aldık.“- Kongre 20 Haziran Perşembe akşamı bir Hoşgeldiniz Kokteyli ile başlamış ve yurt içinden ve dışından gelen katılımcılar birbirleri ile bir tanışma fırsatı bulabilmişlerdir. Kongre 21 Haziran 2013, Cuma günü sabahı saat 9:00 da açılış oturumu ile başlamıştır. İlk açılış konuşması Kongre Başkanı Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu tarafından yapılmıştır. Kongrenin amaçları, içerdiği konular, önceki Kongreler, organizayon ve uluslararası komiteler hakkında bilgiler verilmiştir. Kongrede üç kıtadan ve on bir ülkeden 110 kongre katılımcısının ve 6 aile bireylerinin yer aldığı ayrıca 22 sergi katılımcısının ve 17 öğrencinin de bulunduğu belirtilmiştir. Kongreye toplam 69 özet sunulduğu, bunlardan 54’ünün en son kitapta ve CD’de yer alan bildiriye dönüştüğü ve 53’ünün de kongrede üç parallel oturumda sunulacağı belirtilmiştir Ayrıca basım için geç kalan bildirilerin ve sanayicilerin çalışmalarını tanıttıkları 8 sunumun yapılacağı belirtilmiştir. Kongreye CIRP üyeleri tarafından 28, Türkiye’den de 28 bildiri sunulduğu açıklanmıştır. Kongre kitabının renkli olarak basıldığına dikkat çekilmiştir. Kongrenin sponsorlarına ve sergiye katılan 11 Firma ve Kuruluşa teşekkür edilmiştir.Katılımcılara, Kongre ve sunum düzeni hakkında bilgiler verilmiştir.
Açılış oturumunda daha sonra Dr. Kemal Davut, ATILIM Üniversitesinde kurulmuş olan Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi çalışmaları hakkında bilgiler vermiştir. Bu merkezin metal şekillendirme ve imalat alanında sanayimize hizmet verdiği ve araştırmalara odak oluşturduğu açıklanmıştır. Açılış oturumu daha sonra Ohio State Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Hassas Şekillendirme Merkezi Direktörü Prof. Taylan Altan’ın konuşması ile devam etmiştir.Kendisi saç şekillendirme alanında dünyadaki son gelişmelere ve araştırmalara değinmiştir. Bu arada hafif metaller, sıcak şekillendirme ve servo-preslerin kullanımına vurgu yapmıştır.
Açılış oturumunun son konuşması, British Columbia Üniversitesi öğretim üyesi ve İmalat Otomasyon Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Yusuf Altıntaş’ın “ Sanal İmalat Sistemleri” konulu sunumu ile devam etmiştir.
Açılış oturumu kahve molası ile sonlanmıştır. Bu moladan sonra takibeden iki gün içinde üç parallel oturum halinde basılmış bildiriler, basılmamış bildiriler ile sanayi sunuşları yer almıştır. Bu oturumların temaları:
1- Saç metal şekillendirme
2- Ekstrüzyon, dövme
3- Talaşlı imalat
4- Yüzey işlemleri, kaplamalar ve sert kesici takımlar
5- Taşlama, elektro-erezyon ve elektro-kimyasal işleme
6- Kalite control, hassas ölçme ve optik ölçme yöntemleri
7- Kalıp ve takım imalatı
8- Eğme ve mikro-şekillendirme
9- Malzeme özellikleri, ısıl işlemler ve deneyleri
10- Kalıp ve takım sanayii
11- Modelleme, tasarım ve simulasyon
12- Sanayi sunuşları
Kahve molalarında ve yemeklerde katılımcılar aralarında görüşme fırsatlarını elde etmişlerdir. Ayrıca 22 Haziran akşamı verilen Gala yemeğinde ve aralarda katılımcıların biraya gelerek samimi bir ortamda fikir alışverişi yapmaları sağlanmıştır.
Ayrıca bir adres listesi oluşturulmuş ve bu alanda değişik ülkelerde çalışan Türkler arasında işbirliğinin artması istenmiştir.
Kongre sonrasında katılımcılardan yazılı ve sözlü övgüler alınmıştır ve bir sonraki kongrenin ne zaman yapılacağı birçok kişi tarafından sorulmuştur. Kongrenin yeniden 2015 de Haziran ayının üçüncü haftasında düzenlenmesi düşünülmekte ve bu arada da Türkiye’de Türkçe olarak bazı eğitici etkinliklerin düzenlenmesi planlanmaktadır. Gelişmeler ve bilgilendirmeler için internet sitesi (www.diemold.net) sürekli açık tutulacaktır. Ayrica ilgilenen kişiler ve kurumlar aşağıda iletişim bilgileri verilen Konferans Başkanı ile de temasa geçebilirler. 2013, 2011, 2009, 2007, 2004, 2001 ve 1997 Kongrelerinin yayınlarından almak isteyenler de Konferans Başkanı ile temasa geçebilirler.”