Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, “Dünyada ekonomik anlamdaki oyunun kartları yeniden dağıtılıyor, hatta oyunun kuralları değişiyor. ABD başkanlık seçimlerinin sonucu da kartların yeniden dağıtılacağının sinyallerini veriyor. Yeni düzende bizlerin daha fazla söz sahibi olması ise, küresel ayak izimizin artmasından geçiyor” dedi.
TAYSAD Başkanı Alper Kanca ve Başkan Yardımcısı Albert Saydam, Avangarde Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantının ana gündeminde ABD seçimleri ve Brexit vardı.
Başkan Alper Kanca, “Dünyada ekonomik anlamdaki oyunun kartları yeniden dağıtılıyor, hatta oyunun kuralları değişiyor. ABD başkanlık seçimlerinin sonucu da, kartların yeniden dağıtılacağının sinyallerini veriyor. Tabii ki başkanlık seçimi sonuçları konusunda, Amerika ve diğer ülkeler için bir takım senaryolar mevcut. Makul senaryoda, çok büyük değişikliğin olmayacağı ve 2021’e kadar rakamlarda ufak tefek oynamalar dışında durumun stabil kalacağı öngörülüyor. Kötümser senaryoya baktığımızda ise; artışların olması gerekenin altında kalacağı bekleniyor. Bizim, TAYSAD yönetimi olarak ortak fikrimiz, dünyadaki toplam araç üretiminde artış olacağı yönünde. Çünkü ihtiyaç var ve bu da üretime yansıyacak. Bu noktada esas mesele şu ki; otomotiv üretimi hangi iş modeliyle ve hangi ülkelerde yapılacak? Yeni düzende bizlerin daha fazla söz sahibi olması küresel ayak izimizin artmasından geçiyor” dedi.
Brexit ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kanca, “İngiltere, Türkiye’nin ikinci büyük otomotiv pazarı. Bu pencereden bakınca, İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci Türkiye için önemli. İngilizler AB’den ayrılırsa ve ekonomik anlamda bir küçülme yaşarsa, bizim açımızdan risk oluşturacak. Bizim gibi gündelik yaşayan ülkelerde bu durum kulak ardı edilir fakat durumun bizim açımızdan aleni bir tehdit oluşturmaya başladığı anda, her şey için geç olabilir. Bir an evvel önlemimizi almamız gerekiyor” diye konuştu.
Ana Sanayi firmaları yatırım yaptığı ülkelere Türk tedarikçi götürmek istiyor!
Kanca, “OEM firmaları, daha önce ürün satın almak için ülkemize gelirken, artık hem ürün hem de tedarikçi almak için geliyor. OEM firmaları, Türkiye’nin sadece Türk topraklarında üretim yapmasını yetersiz buluyor; dünyaya yayılmamız ve küresel anlamda aktif olmamız gerektiği konusunda çağrıda bulunuyor. Bu durum, Türk tedarikçisi açısından gurur verici. Görünen o ki; sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da büyümemiz gerekiyor. Bu noktada stratejilerimizi gözden geçirerek, yeniden kurgulamamız şart” dedi.
“Uluslararası arenada manevra kabiliyetimizi güçlendirmeliyiz”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile yakın zamanda bir araya geldiklerini söyleyen Başkan Alper Kanca, “Otomotiv tedarik sanayisi olarak yaşadığımız sorunlar, uluslararası arenada rekabet gücümüzü azaltıyor. Bu konularda rekabet üstünlüğü elde edebilmek için çalışma grupları aracılığıyla faaliyetlerde bulunuyoruz. Geçtiğimiz günlerde hem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü hem de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile araya geldik. Kendilerine önce problemlerimizi, ardından da çözüm önerimizi sunduk. Sanayi Bakanımız, daha detaylı konuşmak için bizi Ankara’ya davet etti. Ayrıca bize bir ödev verdi: “Toplam ciroyu artırmak için ne istiyorsunuz? Ne yapmalıyız? Bunları açık açık yazın, gelin, tartışalım” dedi. Biz de bununla alakalı çalışmayı 1 ay içerisinde tamamlayıp kendisine sunacağız” diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı ile de temas halinde olduklarını belirten Kanca, “Lojistik maliyetlerimiz yüksek. Birçok ülkedeki müşterilerimiz bizden, kendi ülkelerinde sunulacak imkanlar-avantajlar ile yaşanabilecek her türlü lojistik sorunun önüne geçmemizi bekliyor. Bu amaçla bir çalışma başlattık ve Ekonomi Bakanımıza da taleplerimizi ilettik. Otomotiv tedarik sanayi için önemli bir adım olacağına inandığımız ve yurtdışında küçük merkezler oluşturmayı amaçlayan projenin uygulanması sayesinde, küresel arenada elimiz güçlenecek.” diye konuştu.
Dünya hafif ve akıllı araçları konuşuyor!
Elektrikli araç üretiminden çok daha ileri bir teknolojiye geçmemiz gerektiğine vurgu yapan Kanca, “Dünya ciddi bir değişim içerisinde. Biz de bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Birçok kişi, kısa zamanda elektrikli araçların piyasayı kaplayacağını zannediyor. Bu doğru değil. En az 5-10 yıl boyunca, mevcut içten yanmalı motorlu araçların hafifletilmesi, üreticilerin öncelikli meselesi olmaya devam edecek. Artık hafif ve akıllı araçların konuşulduğu bir dönemdeyiz. Avrupa’da bazı meslek dernekleri araçları nasıl hafifletebileceklerine odaklanmış durumda. Mesela Alman Dövmeciler Birliği bir aracı parçalayarak, içindeki tüm parçaları inceliyor ve bunları nasıl hafifletebileceği üzerinde çalışıyor. Biz de Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Mühendislik Konferansı’nda (IAEC) araç hafifletme konusuna odaklandık. Enerjimizi, bu gibi yenilikçi faaliyetlere kaydırmalı ve bu yönde aksiyon alma çabası içinde olmalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.