E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Endüstriyel Tesislerdeki Yangın Endişesi, Doğru Çözüm Ve Ürünle Ortadan Kalkıyor

“Sistemin en faydalı özelliği, kafamın rahat olması. Bir yangın başlangıcında dedektörün bunu algıladığını biliyorum”

 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın hazırladığı “Endüstriyel Tesisler Yangın ve Patlama Raporu”na göre; 2018’in ilk 6 ayı içerisinde 137 yangın ve patlama vakası gerçekleşmiş. Bu vakalarda 5 işçi hayatını kaybetmiş ve 103 işçi yaralanmış. Geçen yıl raporuna yansıyan 155 ayrı yangın ve patlama olayında ise ne yazık ki; 20 kişi hayatını kaybetmiş, 308 kişi yaralanmış.

 

İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinin 5. sırasındaki, kuruluşu 1969’a dayanan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nın Risk Mühendisliği ve Yangın Grubu Sorumlusu Ersin Kabakçı ile tercih ettikleri Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri üzerine görüştük. Fabrikalarındaki sistemin 1995 yılında EEC Entegre Bina Kontrol Sistemleri tarafından kurulduğunu belirten Ersin Bey, “firmanın hizmetini de ürünlerini de tavsiye ediyoruz, çünkü benim için bu sistem güvenirliliğiyle ön planda” şeklinde sözlerine başladı. 

 

Can ve mal güvenliği açısından, yangını başlangıç aşamasında tespit edebilmenin öneminin farkında olduklarını; “Sistemin benim için en faydalı özelliği kafamın rahat olması. Bir yangın başlangıcında dedektörün bunu algıladığını biliyorum. Kontrolleri yapıldığı için sistemin çalıştığından eminim. “Sistem çalışıyor mu?” gibi bir soru geldiğinde gönül rahatlığı ile “Sistemimiz çalışıyordu.” diye cevap verebiliyorum. Düzenli kontrolleri ve sertifikasyonları var, en ufak bir olayda çalışıyor” sözleriyle aktardı. 

 

Yaşadıkları bir olaydan örnek veren Kabakçı; “Bunun haricindeki diğer faydalı özellikleri hızlı, etkili ve güvenilir olması. Örneğin geçen gün mutfakta bir yangın başlangıcı vardı. İlk başta bir tane duman detektöründen alarm geldi. “Belki buhar gelmiştir.” dedik. Daha sonra hemen 1-2 sn. içinde, 1. 2. 3. 4. detektörler de serileşti, durumu kesinleştiriyor. Çok kısa süre içinde hiçbir tereddüde mahal vermeden orada gerçek bir yangın olduğunu algıladık.” diyerek doğru algılamanın erken müdahale için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. 

 

Fabrikanın her bölümünde farklı çalışma şartları olduğunu ve bu sebeple alana özgü çözümler gerektirdiğine değinen Ersin Kabakçı; “Algılama olarak baktığımızda duman detektörü ile yapamıyorsak ışın detektörüyle, o olmuyorsa hava çekmeli duman algılama ile bölgeye göre ürün seçimi yapıyoruz. patnerimiz konuda çok destek oluyor. Örneğin, boyahaneye bir solvent detektörü gerekiyordu. Odanın bir yerinde fazla yoğunluk var, diğer tarafında az yoğunluk var, VESDA’ya karar verdik. Çünkü iki bölüme ayrılabiliyor; bir tarafı daha hassas, öbür tarafı daha az hassas gibi” yorumunda bulundu. 

Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri hizmetini aldığımız partner firma çok önemli “İşi teslim etme süresi veya satış personelinin yaklaşımı ile ilgili olsun size sıkıntı yaşatmadı. Özellikle Bursa’da çalışanın olması ve çağırdığımızda gelebilmesi bizim için avantajlı bir durum. Teknik servise ihtiyacımız olduğunda kolay erişebiliyoruz.” sözleriyle de güvende hissetmelerinin sebebini açıkladı.

Paylaş Tweet Paylaş
2455 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM