E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Proemtia 1. Yıl Etkinliği ve Sektör Buluşması İş Kuleleri İstanbul’da Gerçekleştirildi

Proemtia’nın 1. Yıl & Sektör Buluşması etkinliği kapsamında “Alüminyum & Demir Çelik Sektöründeki Gelişmeler ve Gelecek Beklentiler” paneli 2 Mayıs 2024 tarihinde İş Kuleleri İstanbul’da gerçekleştirildi. Alüminyum ve Demir Çelik sektörlerinden birçok katılımcının bulunduğu panele TALSAD Yönetim Kurulu Üyesi Pelin ARSLAN ve TALSAD Genel Sekreteri Duygu SAYMEN panelist olarak katılım sağladı.

 

Demir çelik sektörüyle başlayan ve alüminyum sektörüyle de çalışmalarına devam eden endüstriyel ürünlerin ticaretine aracılık etmek amacıyla İş Bankası Grubu tarafından kurulan pazaryeri platformu Proemtia, 2 Mayıs 2024 tarihinde 1. Yıl & Sektör Buluşması etkinliğini gerçekleştirdi.  İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın açılış konuşması ve Proemtia CEO’su Umut Feyizoğlu’nun hoş geldiniz konuşması ile başlayan etkinlik, Dr. Barış Esen moderatörlüğündeki “Alüminyum & Demir Çelik Sektöründeki Gelişmeler ve Gelecek Beklentileri” paneli ile devam etti. Panelde, TALSAD Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Arslan ve TALSAD Genel Sekreteri Duygu Saymen, Türkiye alüminyum sektörü özelinde değerlendirmeler, fiyat analizlerine dair yorumlarının yanı sıra sektörümüzün için önemli ve güncel bir konu olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) açısından sektörün durumu ve beklentileri hakkında değerli görüş ve tecrübelerini paylaştı. 

Ekonomik açıdan alüminyum sektörü özelinde konuşan Pelin Arslan, 2023 yılının sektörümüzün tüm paydaşları için zorlu geçtiğini, 2024 yılının ise sakin başladığını belirterek, 2025 yılından daha ümitli olduğunu dile getirdi. 2024 yılında Kızıldeniz’de yaşanan hareketliliğin Türkiye için bir avantaj yarattığına ve küresel ticareti etkilediğine dikkat çekti. Ayrıca Rusya’dan gelen alüminyum ürünleri ithalatına getirilen kısıtlamalardan bahsederek tamamen ithalatın kesilmesi durumunda fiyatların yükselmesinin beklendiğini belirtti. Ayrıca yılın başından bu yana %24 oranında artan alüminyum fiyatlarının sektöre etkilerini değerlendirirdi. Duygu Saymen ise alüminyum sektörünün piyasalardaki yeri ve Türkiye’nin konumu hakkında değerli görüşlerini paylaştı. Alüminyumun inşaat (%24) ve ulaşım (%25) sektörlerinde çokça kullanıldığına dikkat çekerek, 2000’li yılların başından bu yana birincil alüminyum üretiminin keskin bir artış gösterdiğini, 22 yıl içerisinde 43.8 milyon tonluk bir artış gerçekleştirdiğini ve 2048 yılında bu artışın 

 

82-85 milyon ton düzeyine çıkması beklendiğini belirtti. 2023 yılı Ocak – Aralık dönem toplamında ihracatımızın bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,1 azalarak 1.19 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini, ihracat gelirimizin ise aynı dönemler özelinde %20,7 azalarak 5.3 Milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini aktardı. SKDM için şirketlerin 1 Ekim 2023 tarihi itibari ile raporlama dönemine başladığını belirten Duygu Saymen, 2026 yılında karbon vergisi ödeme sürecine geçileceğine dikkat çekerek, firmaların SKDM özelinde çalışmalarını hızlandırması gerektiğine vurgu yaptı.

Ayrıca bu kapsamlı etkinlikte Kalibre Boru Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Akkoç, demir çelik sektörünün karşılaştığı sorunlardan bahsederken, Proemtia Satış ve İş Geliştirme Direktörü Nedim Yalt geliştirdikleri platformun 1 yıl içerisinde nasıl büyüdüğünden, yaşadıkları süreçlerden ve sektöre yaptığı katkılardan bahsetti. Borusan Lojistik eTA Satış ve İş Geliştirme Direktörü Orhan Terzioğlu ise lojistik sektörünün son yıllarda nasıl değiştiğini, yaşanan ekonomik daralmalar sebebi ile lojistikte de azalmaların görüldüğünü aktardı. Panel sonrasında etkinlik, Proemtia tarafından seçilen Yılın Enleri ödül töreni ile devam etti. Etkinlik, Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın ekonomi hakkında aydınlatıcı bilgiler içeren “Güncel Ekonomik Değerlendirmeler” sunumuyla tamamlandı.

Paylaş Tweet Paylaş
402 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM