Büyük formatta üretim robotunun prototipi, lazer tarama sisteminin yardımıyla hayata geçiyor.
Hexagon Metrology’nin desteklediği uluslar arası bir projede, üç yıllık araştırmanın ardından ilk prototip gerçekleştirildi. Küçük parça üretiminde beklenen hassasiyetlerde büyük boyutlu üretim operasyonlarının gerçekleştirilmesi için yola çıkan 4.3 milyon Avroluk bütçesiyle MEGAROB projesi, 10 metreden uzun parçalarla hassas bir şekilde çalışmak için çok fonksiyonlu bir üretim robotu geliştirmeyi hedefleyen iddialı bir program.
İspanyol araştırma kurumu AITIIP Teknoloji Merkezi ve CSEM (İsviçre Elektronik ve Mikroteknoloji Merkezi) işbirliğinde gerçekleşen MEGAROB projesi, Avrupa Komisyonu’nun Geleceğin Fabrikaları (FoF) programıyla destekleniyor. MEGAROB, esnek ve otomatik bir platform oluşturmak için küre şeklinde bir robot ve baş üzeri vinçten yararlanıyor. Çok fonksiyonlu robotun vinç üzerine monte edilmesiyle, robotun çalışma alanı içinde farklı işler için görevlendirirken, atölye zemini de tamamen boş kalıyor.
Proje, standart endüstriyel robotların pozisyonlama kapasitesinin dışında hassasiyet seviyesi gerektirdiğinden araştırmacılar, Hexagon Metrology’nin robotik yönlendirme deneyimlerine başvurdu. Boylece Leica Absolute Tracker taşınabilir koordinat ölçüm cihazı tasarıma dahil edildi. Üzerinde üç adet bağımsız yüzeyi olan Leica T-Mac probuyla robotun hareketleri, lazer tarayıcı tarafından altı serbestlik derecesiyle izlenebiliyor. Robotun uç efektör konumu ve yönelimi, saniyede bin kere olacak şekilde düzenlenerek belli takım yolu üzerinde hassas şekilde çalışması sağlandı.
Hexagon Metrology - Lazer Tarayıcı ve Taşınabilir Ölçüm Kolları Başkan Yardımcısı Duncan Redgewell şunları söyledi, “MEGAROB, hissetme, düşünme ve hareket etmenin birbirine bağlı olduğu ve metrolojinin doğrudan operasyonlara entegre edilerek üretimin iyileştirilmesi vizyonumuzla örtüşen bir program. Prototipin kurulumuna 2015’in ilk aylarında AITIIP’nin Zaragoza’daki tesisinde başlandı ve prototip hali hazırda frezeleme, delme, çapak alma, öğütme, parlatma, perçinleme, vidalama, kaynak yapma, kaplama ve boyama işlerini yapabilecek duruma geldi. Projenin uzun vadeli gelişim amacı, tüm bu işler için özel makine yatırımını azaltmaktır. Leica Absolute Tracker’ın sağladığı pozisyonlama hassasiyeti sayesinde AITIIP ve CSEM’in bu hedefe ulaşmasına yardımcı olmayı umuyoruz.”
MEGAROB prototipi, 20 Ekim 2015 tarihinde İspanya’nın Zaragoza kentinde proje final konferansında kamuya sunuldu. Konferansla ilgili daha ayrıntılı bilgi için AITIIP internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Projeyle ilgili bilgi MEGAROB internet sitesinde yer almaktadır.