E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Bilgin Kocatürk
Bilgin Kocatürk
bilginkocaturk@hotmail.com
Bir Yardım Bir Teşvik
Çok değerli okuyucularım; 
 
Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Geçmiş Zafer Bayramımızı kutluyorum.
 
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tekrar sizlerin huzurunda minnetle anıyorum. Bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum.
 
Geçen yazımda da bahsettiğim üzere bu yazımın konusu; çocuk doğum parası ve ticari şirketlerdeki nakit sermaye artışlarının vergi avantajları.
 
Anayasamızın 2. Maddesine göre ülkemiz sosyal bir hukuk devletidir. Kimi zaman bu kavramın altını doldurmakla ülke olarak sıkıntılar yaşasak da bu kavram cumhuriyetimizin değiştirilemez ilkelerindendir. Bu ilke bağlamında devletimizin vatandaşlarımıza sağladığı bazı kolaylıklardan biri de 23.05.2015 tarihli 29364 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Doğum Yardımı Yönetmeliğidir.
 
Bu yönetmelik yaşantımıza neler getirmektedir. İsterseniz kısa kısa notlarla bunu değerlendirmeye çalışalım;
• Yönetmelik kapsamında yardımdan yararlanabilmek için anne ya da babanın T.C. vatandaşı olması yeterli yani anne ve babanın her ikisinin de T.C. vatandaşı olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ile mavi kart sahipleri de bu yardımdan faydalanacaklardır. Yalnız şu hususu da belirmekte fayda var; eğer anne sağ ve T.C. vatandaşı ise yardım bizzat anneye yapılmaktadır.
 
• Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezlerine ve yurtdışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır.
 
• Başvurular şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yolu ile yapılabilir.
 
• Bu yardım 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında dünyaya gelen çocuklar için yapılacaktır. Birinci çocuğa 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklara ise 600 TL tutarında bir defaya mahsus yapılacaktır. 
 
Peki, daha önce 1 çocuğu olan bir ailenin 17.05.2015 tarihinde bir çocuğu daha dünyaya gelirse ne kadar yardımdan yararlanacaktır?
Yardım yapılırken 15.05.2015 tarihinden önce dünyaya gelen çocuklar çocuk sırasının tespitinde dikkate alınıyorlar. Örneğimize dönersek bir çocuğu olan bir aile 17.05.2015 tarihinde dünyaya gelen çocuğu için devletten gerekli şartları taşıması kaydıyla 400 TL doğum yardımı alacaktır. Eğer ileriki yıllarda bir çocukları daha dünyaya gelirse bu ailemizin alacağı yardım 600 TL olacaktır.
 
• Evlat edinilen çocuklar için ayrıca ödeme yapılmayacak fakat bu çocuklar ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınacaktır. 
 
• Bu yardım hiçbir kesintiye ve vergiye tabi tutulmadan net olarak ödenecektir ve hiçbir kurum tarafından haczedilemeyecektir.
 
• Başvuru yapılacak kurumlardaki formlar doldurularak yardımdan faydalanılacaktır. Dünyadaki en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza sağlanan bu yardımdan tüm okuyucularımın yararlanabilmelerini dilerim.
 
Ticaret şirketleri Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabidirler. Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatiflerdir. Kollektif ile komandit şirketler şahıs; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ise sermaye şirketleridir. Ülkemizde 2014 yılı Haziran ayı verileri esas alındığında toplam 1.351.212 adet ticari işletme bulunmaktadır. Bu ticari işletmelerin 846.479 adedi limited şirket, anonim şirket ve kooperatiflerden oluşmaktadır. 
 
2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar 29.701 adet limited ve anonim şirket kurulmuştur. Kurulan bu şirketlerin sermaye yapıları incelendiğinde yaklaşık 18.500 adedinin sermayelerinin 50.000 TL’ nin altında olduğu tespit edilmektedir.1 Günümüz ekonomilerinde şirketlerinin yaşamlarını sürdürebilmeleri için büyük önem arz eden sermaye yapıları birçok şirketin kuşaklar arası aktarımlarında sıkıntılar yaratmaktadır.
 
Bu duruma dikkati çeken Malî İdare ülkemizdeki şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmek ve yastık altındaki paraların ekonomiye kazandırılmasını sağlamak amacıyla bazı düzenlemelere gitmiştir. 
 
Düzenlemelerin en önemlisi;
 
07.04.2015 tarihli 29319 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. maddesindeki düzenleme ile; belirlenmiş sektörlerde faaliyet gösteren sermaye şirketleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımına gitmeleri ya da yeni şirket kurulması durumlarında bu şirketlere ödenen sermayelerin nakit karşılanan kısmı üzerinden TCMB’ nin açıkladığı ticarî kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50 sinin ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahından indirilmesine olanak sağlanmıştır. 
 
Vergi indiriminin detayları, yararlanma koşulları nelerdir;
 
• Finans, bankacılık ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadî teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketi vasfındaki şirketler yararlanacaklardır.
 
• Bu indirimden sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her dönem için ayrı ayrı yararlanılabilir. Firmanız sermayesini güçlendirmek için her sene sermaye artışı yapar ise her sermaye artışında bu düzenlemeden faydalanabilecektir.
 
• Hesaplanacak indirim tutarı nakdî sermayenin ödendiği ay kesri tam sayılmak üzere hesap döneminin kalan ay süresi üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin Haziran ayı içerisinde sermaye artışı gerçekleştirilirse o yıl için hesaplanacak indirim tutarının tespitinde 7 aylık faiz dikkate alınacaktır.
 
• Matrahın yetersiz olması halinde ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarlar, sonraki dönemlere devredecektir. Örneğin 2015 yılı içerisinde firmanız zarar beyanında bulunursa yapmış olduğunuz sermaye artışı üzerinden hesaplanacak faiz tutarını 2016 yılındaki kazancınızdan da indirim konusu yapabileceksiniz. Ayrıca sonraki dönemlere devreden indirim tutarı için hak düşürücü bir süre de kanunda belirtilmemiştir.
 
• Kanunun yürürlük tarihi 01.07.2015 tarihi itibariyledir. Bu tarihten sonra kurulan veya nakdî sermaye artışına giden firmalar bu düzenlemeden yararlanabileceklerdir.
 
• Sermaye şirketlerinin bu düzenlemeden yararlanabilmesi için mutlaka nakit sermaye artışı gerçekleştirmeleri gerekmekte olup bilanço kalemlerindeki düzeltmelerle veya şirketlerin birleşme, devir ve bölünme işlemlerine taraf olmaları sonucu yapılan sermaye artışları bu indirimin hesaplanmasında hiçbir şekilde dikkate alınmayacaktır.
 
1Bilgi için bakınız: www.gtb.gov.tr
 
Şimdi tüm bu açıklamaları bir örnekle daha da anlaşılır hale getirelim;
 
Örneğin bir limited şirketin şubat ayı içerisinde 500.000 TL nakit sermaye artırımı yaptığını ve TCMB tarafından açıklanan kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranının %15 olarak belirlendiğini varsayalım. Bu durumda yıllık yararlanılacak indirim tutarı hesaplandıktan sonra, sermaye artırımının yapıldığı şubat ayı, tam ay kabul edilecek ve kalan ay süresi için indirim tutarı bulunacaktır.
 
Yıllık İndirim Tutarı=Nakit artırılan sermaye X TCMB faiz oranı X %50
 
Yıllık indirim tutarı= [(500.000 TL X 0,15 X 0,50)/12] X 11
 
Yıllık indirim tutarı= 34.375 TL
 
Sonuç kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılacak ve şirkete katkısı kurumlar vergisi oranı ile çarpımı kadar (34.375 TL X 0,20=6.875 TL) olacaktır.
 
Bir sonraki yazımın konusu elektronik defter ve elektronik fatura uygulamaları hakkında olacaktır. 
 
Günün Sözü: Okyanusta ölmez de insan, gider bir kaşık sevdada boğulur.
 
Cemal Süreya
 

 

Paylaş Tweet Paylaş
3640 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
Yine, Yeni Bir Malî Af
Çok değerli okuyucularım; Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.,   Af kelimesinin sözlük anlamı; bir suçu, bir kusuru veya bir hatayı bağışlam DEVAMI...
Gayrimenkul Satışlarının Vergilendirmesi
Çok değerli okuyucularım; Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.   Gayrimenkul sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiş olan bir keli DEVAMI...
Otomobil Alımının Vergi Avantajları
Çok değerli okuyucularım;   Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.   Otomobiller ortaya çıkışından itibaren gelişmiş ülkelerde insan ve DEVAMI...
Emlak Vergisinde Muafiyetler
Çok değerli okuyucularım; Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.   Ülkemizde yasama (yasa koyma) yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ DEVAMI...
Çalışma Hayatının Güç Kaynağı Yıllık İzin
Çok değerli okuyucularım; Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Her şeyden önce acının rengi, dili, vatanı, ırkı yoktur. Tüm insanlığın bu zor zamanları en kısa sürede DEVAMI...
Bir Yardım Bir Teşvik
Çok değerli okuyucularım;    Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Geçmiş Zafer Bayramımızı kutluyorum.   Ulu Önderimiz Mustafa K DEVAMI...
Paylaşmak güzeldir
Çok değerli okuyucularım;   Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.   1980 yılı İstanbul doğumluyum, evli ve bir kız çocuk babasıyım. Uludağ DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
Alınan Karar İhracat Rekabetçiliğinin Korunması Açısından Kritik Öneme Sahip!
Otomotiv Sanayii Derneği, “Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi’nin, Elektrikli Araçların Menşe Kurallarına İlişkin Geçiş Süreci Uzatma Kararı”nı değerlendirdi.  &nbs DEVAMI...
Dünyanın Önde Gelen İhtisas Fuarları Wire 2024 ve Tube 2024 15 - 19 Nisan 2024 Tarihinde Kapılarını Açacak
İklim değişikliğinden kaynak kıtlığına, enerji geçişinden fiber optik yayılmaya kadar – çözüm bekleyen pek çok zorluk var. Bu çözümler sadece tel, kablo ve boru endüstrileri sayesinde DEVAMI...
Mitsubishi Electric Türkiye Robot Yatırımları Zirvesi’nde Yenilikçi Otomasyon Çözümlerini Paylaştı
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, 20-23 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde yenilikçi otomasyon sistemlerini tanı DEVAMI...
Türkiye’de Yüzey Doku Mühendisliğinde İlke İmza Atıyor
voestalpine High Performance Metal Türkiye, ülkemizdeki ilk ve tek çelik, ısıl işlem, desen ve PVD kaplama sağlayıcısı konumunu her geçen gün güçlendiriyor. Şirket, Eschmann Textures markasıyla Tü DEVAMI...
Plastik Sektörü Geri Dönüşümde Küresel Güç Olmayı Hedefliyor
Doğrudan ve dolaylı 15 milyar dolarlık ihracatla, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sanayi kollarından biri olan plastik sektörü, geri dönüşümdeki pazar payını artırmayı hedefliyor. Geri dönüş&uu DEVAMI...
Makine İhracatı 2023’te Yüzde 11 Artışla 28 Milyar Doları Aştı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan konsolide verilere göre, 2023 yılı sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 28,1 milyar dolar oldu. Dünya makine i DEVAMI...
EFSİAD Genel Üye Toplantısını Gerçekleştirdi
5 Ocak 2024 tarihinde Crowne Plaza Oteli Kurtköy Pendik-İstanbul ‘da yoğun üye katılımıyla EFSİAD bir araya geldi. “Geleceğin yakıtı hidrojen ve Endüstriyel fırınlarda Kullanımı” konusunda Kanada’da yaşa DEVAMI...
Vega Makina’dan Yerli İmalat İçin 100 Milyon TL’lik Tesis Yatırımı Atağı
Tüm sektörlerde yer alan sanayi kuruluşlarına kaynak teknolojileri konusunda hizmet veren Vega Makina, yerli üretim hedefleri doğrultusunda 100 milyon TL yatırımla ilk tesisini kurmak için çalışmalara başladı. 2023 DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.     TOS+H Expo, 2 – 4 Mayıs 2024 ta DEVAMI...
Saha Expo 2024, Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayisindeki En Son Yenilikçi Çözümler ve Teknolojileri Sergileyerek Sektördeki Gücünü Ortaya Koyuyor
1100 üye firma ve 29 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 22-26 Ekim 2024 tarih DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM