E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor

Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmeler yaptık.

 

Yeni DİEVAR 25 Joule ile artık En zorlu üretim projeleri yeni nesil ısıl yorulma ve çatlama performansına erişim sağlıyor.

 

Geliştirlmiş Yeni Performans Seviyesi Uddeholm yeni tokluk seviyesi ile genel problemlere ve geleceğin zorlu uygulamalarına karşı yeni çözüm sunuyor. Dünyanın en modern metalürji ve üretim teknolojilerinin uygulanması ile DIEVAR 19 joule’den 25 joule’e artırılmış tokluğu ile global metal enjeksiyon kalıp çeliği standartlarını yeniden belirliyor.

 

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1999 yılında Eskişehir Anadolu lisesinden mezun oldum lisans eğitimimi 2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden tamamlayıp Yüksek Lisans Tezimi “Sıcak İş Takım Çeliklerinde Hasar Oluşumu ve Önlemleri” konusunda yapıp doktora çalışmamı “Sıcak İş Takım Çeliği Performansının Yüzey İşlemleri ile Geliştirilmesi” konusunda sürdürmekteyim. Sektördeki meslek hayatıma 2004 yılında takım çeliklerinin ısıl işlemi alanında başlayıp devam eden süreçte sıcak iş takım çeliklerinin satışı ve teknik desteği alanında görev aldım. Meslek hayatım boyunca sıcak iş uygulamaları ve özellikle yüksek basınçlı kalıp döküm prosesi bende ayrı bir heyecan yaratmıştır. Yüksek basınçlı kalıp döküm prosesinin doğası gereği yüksek derecede mühendislik gerektirmesi, her kalıpta bir iyileştirme ve geliştirme potansiyeli taşıması ve bu nedenle en iyi kalıp çeliğine, ısıl işleme ve yüzey mühendisliğine ihtiyaç duyması beni etkileyen faktörler diyebiliriz.  Şu anda voestalpine bünyesinde Uddeholm Kıdemli İş Geliştirme Müdürü olarak görev almakta olup Türkiye’de faaliyet gösteren kalıpçılarımızın ve dökümhanelerimizin uluslararası pazarda en iyi konuma gelmesine katkıda bulunmak gurur verici. 

 

Neden Dievar’da Yeniliğe Gidildi?
Nasıl ki kullandığımız otomobillere her yıl yeni özellikler eklenerek daha güvenli daha verimli ve daha konforlu hale gelmeleri sağlanıyorsa Dievar’da da aynı durum söz konusu her geçen sene ikincil metalurjik ekipmanlarda yapılan yeni yatırımlarla yenilenen ESR ve ESR sonrası özel ısıl işlem fırınları  ile çelik bünyesindeki mikrotemizlik ve primer karbür kontrolü geliştirilmekte ayrıca kimyasal kompozisyonda yapılan mikro alaşımlama ile Dievar günümüz ihtiyaçlarına çok büyük kesitli kalıplar da bile cevap verebilen en yüksek tokluğa sahip  %2.3 molibdenli çelik haline getirilmiştir. Sahip olduğu yeni tokluk seviyesi ile büyük kesitli kalıplarda eskiden tercih edilen %1.3 Molibden’li 2340 ve 2343 ESR serisi çeliklerin yerini almakta bu tür uygulamalarda da Dievar’ın mükemmel sıcak akma dayanımını kalıp performansına sunarak erozyon ve termal yorulma dayanımını artırmaktadır. 

Voestalpine olarak “Bir adım önde olmak” şiarımız sadece çarpıcı bir firma mottosu olmanın ötesinde bir anlam taşımakta olup endüstriyel üretimde çözüm sunduğumuz bütün ürün ve hizmetlerimizde mümkün olan en verimli geliştirmeleri proses ihtiyaçları doğrultusunda en iyi seviyeye getirmek temel hedefimizdir. Dolayısı ile Uddeholm olarak Dievar’ın tokluk seviyesini 19 joule’den 25 joule’e taşımak ve büyük kesitli kalıp uygulamaları için en güvenli sertleşebilirlik kabiliyeti ile yaptığımız geliştirme bizleri global metal enjeksiyon çeliği alanında bir adım öne taşımıştır. 

 

Dievar 25 joule hangi kalıplarda tercih edilmeli?
Önceden 1.3 molibdenli düşük silisli 2340 ve 2343 ESR serisi çelikler büyük kalıplarda tercih edilirken yenilenmiş Dievar 25 Joule ile bu zorunluluk ortadan kalkıyor. Burada temel kısıtlayıcı faktör kalıp çeliğinin ısıl işleme uygunluğu idi. Yani büyük kesitli bir kalıpta NADCA standardının belirtmiş olduğu T800-500 28oC/dk soğutma hızı yakalanamaz ise soğutma sırasında meydana gelen tane sınırı karbür çökelmeleri çeliğin tokluğunu düşürmekte dolayısı ile metal enjeksiyon uygulamasında önemli bir faktör olan ısıl yorulma dayanımını ve tokluğu son derce olumsuz etkilemektedir. Ancak Yeni Dievar 25 Joule de yapılan mikroalaşımla ile karbür çökelme hattı 120 dk ve beynit burnu hattı 45 dk ötelenerek 1.3 molibdenli düşük silisli 2340 ve 2343 ESR serilerinden daha güvenli ve konforlu bir ısıl işlem kabiliyeti kazandırılmıştır. Dolayısı ile Uddeholm’de testleri yapılmış olan 18 tonluk 640 mm kalınlık 1280 mm genişlikteki 3 eksenli dövülmüş bloklarımızda bile 28 Joule varan tokluk değerleri elde edilmiştir. 

Yeni Dievar’ın en çarpıcı özelliği nedir?
Tabi ki artırılmış tokluk değeri göze çarpan en önemli parametre ancak 25 joule tokluk değerini %2.3 gibi yüksek molibden içeriğinde elde etmek Dievar 25 Joule ‘in en çarpıcı özelliği diyebiliriz.  Yeni Dievar’ın yüksek tokluğu %2.3 molibden içeriğine bağlı yüksek sıcak akma dayanımı ile birleşince Dievar 25 joule global standartları yeniden belirleyen bir çelik haline geliyor. Ek olarak Dievar 25 joule bu tokluk değerini 640 mm kalınlık 1280 mm genişlik 18 tonluk 3 boyutlu olarak dövülmüş bloğun merkez numunelerinde bile 28 joule olarak sağlamıştır. Dolaysıyla kullanıcılarımızın kafasında geçmişte yer etmiş olan bana çelik bloğun orta kısmı mı geldi yüzey kısmı geldi endişesi tarihe karışmış oluyor.

 

Yine %2.3 gibi yüksek Molibden içeriğine rağmen mikroalaşımlama ve buna bağlı ötelenmiş karbür çökelme hattı ve beynit burnu ile sunmuş olduğu daha güvenli ve konforlu sertleşebilme kabiliyeti sayesinde çok büyük kesitli kalıplarda dahi sorunsuz ısıl işlemi mümkün kılması diğer çarpıcı özelliği diyebiliriz.

 

Peki yeni Dievar 25 Joule’un büyük kesitli kalıplara sunduğu avantaja ek olarak küçük ve orta kesitli Kalıp uygulamaları için de getirileri var mıdır?
Kesinlikle evet, artırılmış tokluk bizlere kalıp uygulamalarında daha yüksek çalışma sertliğini kullanabilmeyi mümkün kılıyor. Çeliklere uygulanan Charpy (çentikli)  tokluk testleri 44-46 HRc için uygulanır ancak yeni Dievar 25 Joule 49 HRC sertliğinde bile 25 joule tokluk değeri sağlamaktadır. Bilindiği gibi metal enjeksiyon prosesinde döküm esnasında kalıp yüzeyi 600 oC’ye kadar ısınmakta yüzeyden içeri doğru bir ısı gradyeni oluşmakta ve ardından yapılan spreyleme ile kalıp yüzeyi aniden soğuyarak termal genleşmeye bağlı olarak büzülmekte. Dış yüzeyin büzülmesi sırasında kalıbın içine doğru olan kısım henüz soğumadığından daha sıcak ve daha genleşmiş olarak bulunmakta ve bu büzülmeye karşı koyarak kalıp yüzeyinde 1400 Mpa’a varan mekanik gerilim oluşturmaktadır. Oluşan bu gerilim eğer ki çeliğin akma dayanımın üzerine çıkarsa yüzeyde ilk termal yorulma çatlakları başlamakta. Ancak artan kullanım sertliği ile çeliğin çekme ve akma dayanımı da artış göstererek 49 HRC kullanım sertliğinde  Dievar 25 Joule 1630 Mpa çekme dayanımına ulaşıp meydana gelen termal gerilimlere kolaylıkla karşı koyarak daha üstün bir ısıl yorulma direnci sunmaktadır. Dolayısı ile küçük ve orta kesitli kalıplarda genel olarak tercih edilen ortalama 46-47 HRc kullanım sertliğini Yeni Dievar 25 Joule ile 48-49 HRc ye kadar yükselterek daha iyi bir ısıl yorulma dayanımı elde etmek artık mümkün.

Yeni Metal enjeksiyon trendleri kalıplardan beklentileri nasıl değiştiriyor?
Metal enjeksiyon kalıpları kullanıldıkları prosesin doğası gereği en karmaşık ve buna bağlı üst düzey mühendislik gerektiren kalıplama tekniği diyebiliriz. Dolayısı ile her alüminyum komponent ve üretileceği metal enjeksiyon kalıbı yönetilmesi gereken ayrı bir sistem olup metal enjeksiyon kalıplarında kalıbın simülasyon destekli termal analizi buna bağlı kalıbın termal yönetimi ve soğutma tasarımı ile daha daha zorlu parçaların yüksek basınçlı kalıp döküm yöntemi ile üretilmesi mümkün olmakta. Burada yüksek ısıl iletkenliğe ve yüksek tokluğa sahip Dievar 25 Joule bu zorlu tasarımlara mümkün olan en iyi şekilde cevap veren çelik olmaktadır. Yine sürdürülebilir ulaşımın bir gereği olarak global bir trend haline gelen hafifletilmiş alüminyum komponentli otomobiller mekanik özellikleri geliştirilmiş daha ince kesitli ve federli zorlu parçaların üretilmesini de beraberinde getirmekte bu zorlu şartlar Dievar 25 joule de yapılan iyileştirmelerin temelini oluşturmaktadır. 

 

Kalıp ekonomisi ile ilgili olarak baktığımızda da yeni trend kalıpların üretilmesi için uygulanan, tasarım, simülasyon, termal yönetim, vakum sistemleri ve özel yüzey işlemleri gibi üst düzey mühendislik kalıpların üretim değerini artırmakta ve toplam kalıp ve üretim maliyeti içinde kalıp çeliğinin maliyeti %10’un da altına düşmektedir.

 

Önümüzdeki Süreçte Türkiye Metal Enjeksiyon Pazarı ile ilgili Yeni Projeleriniz Olacak mı?
Kesinlikle, Metal Enjeksiyon prosesi Uddeholm olarak bizlerin son derece önem verdiği bir alan olup bağlı bulunduğumuz Voestalpine Grubu da Türkiye’ye ayrı bir değer vermekte bu yönde kalıpçılarımızın ve dökümhanelerimizin global bir oyuncu olma yolunda ihtiyacı olan proseslere yönelik projelerimize onay vermiş bulunmaktadır. Bunların başında yine voestalpine grubun bünyesinde yer alan Eifeler Coatings’in dünya genelinde patentli Tigral® ve Crosal Plus® Dublex kaplamalarının Türkiye metal enjeksiyon sektörü ile buluşturulması için gerekli yatırıma başlanmış olup kaplama tesisimizi 5 ay içinde devreye almayı planlamaktayız. Kaplama tesisimizin devreye alınması ile beraber yüksek basınçlı kalıp döküm prosesinde geliştirme potansiyeli taşıyan insört, maça, topuk ve kovan gibi metal enjeksiyon prosesi komponentleri ile ilgili projelerimiz olup ilerleyen zamanda bunları müşterilerimiz ile paylaşacağız. Yine patentli olarak tozunu ürettiğimiz ve uygulamasını Dünya üzerindeki 7 farklı üretim tesisinde gerçekleştirdiğimiz (Additive Manufacturing) katmanlı üretim prosesimiz sayesinde konformal soğutma kanallarına sahip maça ve topuk gibi kalıp bileşenlerinde hızlandırılmış lokal soğutma mümkün olmakta ve buna bağlı parçada meydana gelen çekinti porozitesi problemlerine çözüm sunmakla birlikte proses çevrim zamanında da 12 sn’ye varan kısaltmalar yapmak mümkün olmaktadır. 

 

Buna ek olarak ısıl işlem sonrası uygulanan CNC ve Elektro erozyon yüzey bitirme işlemlerinin kalıp performansında ne kadar önemli olduğu ve maksimum kalıp performansı için nasıl bir kalıp yüzeyi mühendisliği izlenmesi gerektiği ile ilgili proses geliştirme çalışmalarımız olup tüm bu gelişmeleri kullanıcılarımızla büyük bir seminerle paylaşmayı planlamaktayız.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?
Voestalpine grup olarak müşterilerimize sürdürülebilir çelik çözümleri sunmak temel hedefimiz olup grubumuz son on yıl içinde iklim değişikliği ile mücadele kapsamında düşük emisyonlu çelik çözümleri sunmak için 2.3 Milyar € harcama yapmıştır.  Buna paralel olarak Uddeholm de çelik üretim tesisinde yapmış olduğu yeni PESR yatırımı ve ESR sonrası uygulanan özel ısıl işlem fırını yatırımları ile kalıp çeliği üretimindeki verimliliği ve Dievar’da olduğu gibi çelik performansının bir üst seviyeye taşınmasıyla çevreye olan sorumluluğunu yerine getirmektedir. Dolayısı ile müşterilerimize en iyi kalıp çeliğini en çevreci ve en sürdürülebilir biçimde sunmak hem bizleri hem kullanıcılarımızı bir adım öne taşımaktadır.

Paylaş Tweet Paylaş
2582 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Kubilay Terzi ile WEG Türkiye Otomasyon, Sürücü ve Şalt Ürün Hizmetleri Üzerine
Öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Ben Kubilay Terzi, WEG Türkiye Alçak Gerilim Sistemleri ve Otomasyon Bölüm Müdürü olarak görev yapıyor DEVAMI...
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı
Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
Çelik Sektöründe Kalitenin Diğer Adı BÖHLER
Nesillerdir çelik sektöründe elde ettiği başarılarla kalitenin diğer adı olan Böhler, her zaman daha iyiye ulaşma arzusuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sayım DEVAMI...
Delta Kalıp, Üretimde Dünya Markası Olduğunu Her Geçen Gün Kanıtlıyor
Uzun yıllar Türk sanayisine kalıp elemanları sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? Delta Kalıp olarak hangi sekt&oum DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM