Bu sayımızda, sensör, yazılım ve otonom teknolojilerini birleştiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir şirket olan Hexagon’un Türkiye Genel Müdürü Koray Alpaslan ile söyleşi gerçekleştirdik.
Koray Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
Tabii ki memnuniyetle, öncelikle eğitim hayatımdan başlayarak size konuyu aktarmak isterim. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Akabinde, Boğaziçi Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret ve Pazarlama eğitimi aldım ve İTÜ’de İşletme alanında yüksek lisansımı tamamladım. İş hayatına atıldıktan sonra ulusal ve uluslararası firmalarda çeşitli kademelerde yönetici pozisyonunda görev aldım. Farklı markalar için Almanya, İspanya, Hindistan ve Türkiye’de ülke müdürlükleri gerçekleştirdim. Metroloji sektörü ile tanışıklığım ise 2016 yılına dayanıyor.
Bir dünya şirketi olan Hexagon’u tanıtır mısınız?
Sizin de vurguladığı üzere Hexagon, 50 ülkede yaklaşık 24.500 çalışan ile faaliyet gösteren, Nasdaq ve Stockholm borsalarında işlem gören, 5,4 milyar Euro net satışa sahip, sensör, yazılım ve otonom teknolojilerini birleştiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir şirket. Hexagon’un genel yapısına dair fikir oluşturması amacıyla dijital gerçeklik çözümlerinde lider olmasına vesile olan 5 farklı iş kolunda (division) benzersiz alan bilgisine ve sektör deneyimine sahip olduğunu aktarmak isterim. Üreticilerin daha kârlı, güvenli ve sürdürülebilir endüstriyel tesisler tasarlamalarını, inşa etmelerini ve işletmelerini sağlayan kurumsal mühendislik çözümleri sunan Asset Lifecycle Intelligence adında bir bölümü bulunuyor. Autonomous Solutions bölümü ise tarım, madencilik, otomotiv ve denizcilik konumlandırması için tam otonom çözüm sağlamak üzere araç otonomisi ve saha düzenleme teknolojilerinden oluşuyor. Fiziksel dünyayı yakalayan, ölçen ve görselleştiren ve sayısız ekosistemde veri odaklı dönüşümü sağlayan kapsamlı bir dijital çözümler portföyü sunan Geosystems bölümü ve karmaşık verileri daha iyi karar verme için anlamlı bilgilere dönüştürerek kritik hizmetlerin ve altyapının dayanıklılığını artıran Safety, Infrastructure & Geospatial ise diğer bölümleri arasında yer alıyor. Türkiye olarak biz ise üreticilerin sınırsız inovasyon ve tasarım yapmalarını sağlamaya odaklanan Manufacturing Intelligence bölümünde faaliyet gösteriyoruz.
Kendi alanımıza dair biraz daha detaylı bilgi vermek isterim: 9.000’den fazla çalışanı bulunan Manufacturing Intelligence bölümü, otomotiv, havacılık ve uzay, elektronik, yaşam bilimleri, enerji ve ağır sanayi gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Hem ulusal hem de global ölçekte, sektörünün öncü ve tanınmış şirketleri tarafından tercih edilen Hexagon Manufacturing Intelligence çözümleri sayesinde şirketimiz, tüm üreticiler için güvenilir bir ortak konumunda yer alıyor. .
Hexagon firmasının Türkiye Genel müdürü olarak bulunduğunuz süreçte ne gibi değişimler oluştu?
Hexagon, metroloji yani ölçüm cihazları alanında benzersiz çözümler sunan bir şirket kimliğini yıllar içerisinde uçtan uca çözümler sunan bir şirket haline dönüştürdü. Özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği yazılım alanındaki satın alımların da etkisiyle fiziksel ve dijital dünyaları bir araya getiren Hexagon; üreticilere fikir üretme, keşfetme, ilk seferde doğru olanı yapma ve üretimi sürdürülebilir bir şekilde ölçeklendirme konusunda bütünleşik çözümler sağlıyor. Gerçek ve sanal dünyalar arasında önemli bir köprü görevi gören Hexagon tarafından sunulan teknolojiler, gerçek dünya verilerini dijital alana taşıyarak daha akıllı üretim yaklaşımlarına güç veriyor.
Katıldığınız Kalite’24 fuarında firma tanıtımınızda neleri ön plana çıkardınız?
Hexagon, tasarımdan kalite kontrol süreçlerine kadar sunduğu donanım ve yazılımları kapsayan uçtan uca çözüm portföyüyle Kalite’24 Fuarı’nda yerini aldı. Otomobillerden uçaklara kadar güvenli, yüksek performanslı bileşenler ve ürünler tasarlamak için gerekli olan bilgisayar destekli mühendislik (CAE) çözümleri ile üretim maliyetleri oluşmadan önce döküm, sac, kaynak, kompozit yerleştirme ve eklemeli gibi üretim süreçlerinin tasarlanması ve iyileştirilmesini sağlayan sanal üretim ve süreç simülasyon yazılımı hakkında bilgilerimizi aktardık. CAD modeli hazırlama ve bilgisayar destekli üretim (CAM) yazılımının detaylarını ziyaretçilere aktarırken, küçük makine atölyelerinde ve büyük ölçekli üretim departmanlarında operasyonel mükemmelliğe ulaşmanın ve israfı azaltmanın yöntemlerini paylaştık. Ayrıca yüksek üretkenliğe sahip yakınlaştırma özellikli SmartScan VR800 yapısal ışık tarayıcısını, dünyanın ilk izleyicisiz ve işaretleyicisiz taşınabilir 3D lazer tarayıcısı olan MarvelScan’ı ve metroloji sınıfı el tipi tarayıcı pazarına bir ilk olarak sunulan Atlasscan Max’in Türkiye’deki tanıtımını da ilk defa fuarda gerçekleştirdik. Dönüşüm sağlayan PRESTO anahtar teslim otomasyonlu kontrol sistemleri ve istatistiksel süreç kontrol çözümlerinin de Türkiye lansmanını yapılarak Hexagon’un kalite kontrol ve tersine mühendislik hizmetlerini kapsamlı olarak ziyaretçilerimizle paylaştık. Yeni cihazlarımıza ve çözümlerimize ek olarak taşınabilir 3D lazer tarayıcıların ve tersine mühendislik yazılımının uygulamalı gösterimini gerçekleştirdik.
Hexagon’un sorumlu olduğunuz bölümün ürün çeşitleri nelerdir? Yeni projeniz var mı?
Hexagon; tasarım & mühendislik, üretim ve metroloji alanında geniş bir ürün gamıyla müşterilerine çözümler sunuyor. Hexagon’un bilgisayar destekli mühendislik (CAE) yazılım yelpazesi malzemeler, ürünler ve süreç performansı simülasyonlarını kapsıyor. Hexagon sonlu element analizi (FEA), bilgisayarlı akışkanlar dinamiği (CFD) ve çoklu yapı dinamiği (MBD) çözümlerinin yanı sıra maliyet tahmini, tasarım optimizasyonu ve tasarım çözümleriyle tasarımcıların, mühendislerin ve analistlerin üretim süreci boyunca meslektaşlarıyla iş birliği yaparak iyileştirmeler yapmalarına yardımcı oluyor. Hexagon, üretim mühendislerini ve teknisyenlerini kullanıcıların kaliteli parçalar üretmesini sağlayan çok çeşitli bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD CAM) yazılımlarıyla güçlendiriyor. Hexagon’un metroloji çözümleri, fikrin tasarım aşamasından başlayarak üretime kadar tüm karar verme süreçlerinde eyleme dönüştürülebilir, gerçek zamanlı bilgiler sunarak işletmelerin yenilikçi ve verimli operasyonlar gerçekleştirmesini sağlıyor. Gerçek ve sanal dünyalar arasında önemli bir köprü işlevi gören bu teknolojiler, gerçek dünya verilerini dijital ortama taşıyarak daha akıllı üretim yaklaşımlarına güç veriyor.
Firmanızı sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
Hem biz hem de rakiplerimiz, sektörümüzün gelişimine değerli katkılarda bulunuyoruz. Hexagon sektörün öncülerinden biri olarak, uçtan uca çözümler sunma yeteneğiyle ön plana çıkıyor. Yazılımlarımız ve donanımlarımızın entegrasyonu, müşterilerimize kapsamlı hizmetler sağlama imkânı tanıyor.
Dünya üzerindeki tüm ticari arabaların yüzde 95’inde, uçakların yüzde 90’ında ve akıllı telefonların yüzde 75’inde, Hexagon, çözümleriyle dokunuyor. Müşterilerimizin geleceği şekillendirmelerine yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz. Otomotiv, uzay ve havacılık, elektronik, yaşam bilimleri, enerji ve endüstriyel ekipmanlar gibi sektörlerin dünyada ve ülkemizdeki en büyük firmaları, çözümlerimizi kullanıyor. Dünyada ve ülkemizde tanınmış firmalarla iş birliği yaparak, derin bir bilgi birikimi oluşturuyoruz. Bu yaklaşımımız, müşteri ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt verme yeteneğimizi güçlendiriyor.
Firmanızın sahip olduğu standartlar nelerdir? Ar- Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Kalite ve mükemmellik alanında çözümler sunan, üreticilerin konfor, güvenlik ve düşük maliyet gibi sonuçlara ulaşmasına önemli katkılar sunan Hexagon Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyor. Bu noktada size bazı istatistiksel bilgileri de aktarmak isterim. Hexagon’un globalde Ar-Ge’ye ayırdığı bütçe 610.000.000 Euro, toplamda 6700’ün üzerinde Ar-Ge personeli bulunuyor ve bu personelin yüzde78’si yazılım mühendislerinden oluşuyor. Hexagon’un Üretim Zekası (MI) bölümündeki mühendis sayısı ise 1560 kişiden oluşuyor.
Hexagon global olarak satışlarının yüzde 15’ni Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. Bu bütçenin de yüzde54’ü inovasyon, yüzde 27’si geliştirme ve kalanı da diğer Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılıyor.
Uluslararası arenada Türk sanayisi yeri nerede sizce nerede olmalıdır?
Bizim sektörümüzle ilintili olarak öncelikle otomotiv, havacılık ve savunma sanayi gelişim alanlarıyla Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahip. Bu sektörlerdeki güzel gelişmeler bizim konumumuza da değer katıyor. Tabii ki ülkemizin değerli sanayicilerinin ve bizlerin de daha gidecek çok yolu olduğunu ve durmaksızın kendimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir parçası olduğumuz teknoloji sektöründe her gün yeni bir rekabete uyanıyoruz. Bu durum bütün sektörleri de farklı bir biçimde etkiliyor ve yeniden şekillendiriyor.
Birde Kalıp Dünyası dergisinde neler görmek istersiniz? Biraz bizi de değerlendirir misiniz?
Kalıp Dünyası uzun yıllardır ilgiliyle takip ettiğimiz, hem bilgi paylaştığımız hem de bilgi edindiğimiz bir mecra olarak önemli bir görev üstleniyor. Geleneksel ve dijital yayınlarınızla kalıp dünyasının sesi olduğunuz, gündemimize katkı sunduğunuz ve Türkiye sanayisine yönelik değerli hizmetleriniz için çok teşekkür ederiz.