Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.
Sayın Tanju Hatipoğlu; bize kendinizi anlatır mısınız?
1997 yılında Trakya Otocam Fabrikalarında işletme ve tasarım mühendisi olarak iş hayatına başladım, 2000- 2005 yıllarında arasında Dana firması için Avrupa’da uygulama mühendisi ve Almanya firma temsilcisi olarak devam ettim.
2005 - 2010 yılları arasında Autoliv firmasında ürün uzmanı ve proje yöneticisi olarak çalıştım.
Devamında Mercedes Benz Technology firmasında Türkiye ofisinde 2,5 yıl baş mühendislik ve 2,5 yıl Genel Müdür pozisyonlarında bulundum.
5 yıl, Dassault Systemes firmasında Dijital üretim sistemleri danışmanı olarak çalıştıktan sonra, 03 Ocak 2022 tarihinden itibaren RTC-TEC ailesine Genel Müdür Yardımcısı olarak katıldım.
Uzun yıllar Türk imalat sektöründe hizmet veren birisi olarak, firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz?
RTC TEC, bağlantı Elemanları, 2013 yılında 30 senelik deneyimli bir kadro ile Türkiye ve Almanya’da %100 yerli sermaye ile kurulmuş bir firmadır. Üretimimizin tamamını İstanbul Tuzla’daki tesislerimizde yapmaktayız. Ürünlerimizin tasarım ve üretimini tamamen Türk mühendis ve teknisyenlerle yapmaktayız. Sadece kaplin gurubunda, 15.000’ den fazla ürün çeşitliliği ile bu sektördeki lider firmayız. Gerek yurt içinde, gerekse yort dışında 55’ten fazla ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Ciromuzun %90’ını ihracattan elde etmekteyiz. Ayrıca sürekli olarak müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına göre geliştirdiğimiz ve patentlerini aldığımız ürünlerimiz de bulunmakta.
Fabrika yatırımız ve diğer ülkelerdeki yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
İstanbul Tuzla’da 12 bin m2 kapalı alanda üretim yapmaktayız. Hızlı bağlantı elemanlarını; tüm Avrupa Birliği ülkeleri, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Fas, Kanada, ABD, Meksika, Brezilya başta olmak üzere 55’ten fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Yurt dışında 12 satış ofisimiz, 30 bayilik ağı ve globalde 280 kişilik bir kadro ile hizmet veriyoruz.
Ayrıca 2018 yılında kendi kesici takım ihtiyaçlarımızı karşılamak amacı ile “Kesici Takım Üretim ve Bileme Bölümü”nü kuruduk. Kesici takım üretiminde yakaladığımız kalite seviyesi müşterilerimizin dikkatini çekince, onlardan gelen talep üzerine bu bölümü geliştirmeye karar verdik. 2020 yılından itibaren talep eden müşterilerimize kesici takım bileme ve üretim hizmetleri de vermeye başladık.
RTC TEC olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Plastik, otomotiv, demiryolları, makine, gıda, kimya ve ilaç sanayii gibi çok çeşitli sektörlere hizmet vermekteyiz. Ürünlerimiz; üretimde kalıp değiştirme zamanlarını kısaltmak, operatörlerin hata yapmasını önlemek üzere tasarlanmaktadır. Böylece üretim verimliliğini artırma konusunda önemli faydalar sağlamaktayız. Bu da müşterilerimize, rakipleri karşısında önemli bir rekabet avantajı sağlamaktadır.
Kendinize ait Ürün çeşitleriniz nelerdir. Yeni projeniz var mı?
ArGe Bölümümüz tarafından geliştirilen ve patentini aldığımız birçok ürün ulunmakta. Sadece bir örnek vermek gerekirse; Almanya’daki önemli bir otomotiv ana sanayii için geliştirdiğimiz yüksek ısıya dayanıklı contasız kaplin ile bu müşterimizin çok önemli bir sorununu çözdük. Doğal olarak bu ürünün patentini de aldık. Yakın zamanda kurduğumuz Kesici Takım Üretim Bölümü de sürekli olarak gelişme durumunda.
Firmanızı sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
Başarılarımızın arkasındaki ve rakiplerimizden ayrıştıran nedenleri; hızlı, kaliteli, duruma uygun olarak esneklik gösterebilmemiz, deneyimiz ve buna bağlı olarak hiçbir zaman ilerleme isteğimizi kaybetmeme özelliklerimiz olarak sayabiliriz. Ve tabii ki küresel olarak baktığımızda piyasalara göre katma değerine uygun olarak ürün verebilmemizi de katabiliriz.
Firmanızın sahip olduğu belgeler / standartlar nelerdir? Ar- Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ürünlerimiz ISO ve TSE standartlarına uygun olarak üretilmektedir. Güçlü bir ArGe ekibimiz var. Müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına yerinde özel çözümler üretebiliyoruz. Firmamız 9001 Kalite Yönetim Sistemi, 14001 Çevre Yönetim sistemi, 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi, 16949 Otomotiv Tedarikçi Sistemi ve 27001 Bilgi Güvenliği Sistemi sertifikalarına sahiptir.
Hizmet ettiğiniz Türk imalat sektörünü değerlendirir misiniz?
Türk imalat sektörünün son yıllarda işinin git gide daha zor iş yapar bir hale geldiği aşikârdır. Özellikle pandemi ve ön görülemeyen politik, enerji sıkıntıları ve girdi maliyetlerin artışları göz önünde bulundurulduğunda. Bu durumda tabi en mantıklı çözüm ihracata yönelmek oluyor, fakat yine küresel piyasaların durumu iş yapmayı kolaylaştırmıyor. Tabii bunlar sonsuza dek devam etmeyecektir ve Türk firmaların krizlere oldukça alışık olmaları, esneklik strateji ve politikalarını beraberinde getiriyor ve bu özellikle küresel firmalara karşı büyük bir avantaj yarattığını düşünüyorum. Bu nedenlerden dolayı da yaşadığımız yerel ve küresel krizler bittikten sonra Türk sektörü olarak iyi bir planlama ile hızlı bir yükseliş yaşayacağını düşünmekteyim.
Öte yandan Türk imalat sektörü; son yıllarda üretim verimliliğinin, dolayısıyla kârlılığın artırılması konusunda çok bilinçlendi. Bu amaca dönük olarak; kalıp değiştirme sürelerinin hata yapmadan kısaltılması amacı ile geliştirdiğimiz ürünlere çok talep alıyoruz.
Uluslararası arenada Türk sanayisinin yeri nerede sizce nerede olmalıdır?
Bizim sektörümüzde, geçmiş yıllarda ihracata olan bağımlılığı; RTC olarak tamamen önlemiş durumdayız. Öyle ki; artık dünya devi rakiplerimizin yurt dışındaki pazarlarından önemli paylar almaya başladık. Türk sanayisi her sektörde dünyadaki rakipleri ile baş edebilecek olgunluğa sahiptir. Özellikle ArGe ve ihracat konularında devlet desteğinin artırılması gerektiğini düşünüyoruz.
Birde Kalıp Dünyası dergisinde neler görmek istersiniz? Biraz bizi de değerlendirir misiniz?
Kalıp Dünyası; sektöre önemli hizmet veren bir dergidir. Sektördeki gelişmeleri yakından takip edebiliyoruz. Sektördeki yenilikleri duyurma konusunda beklentilerimiz var.