E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Takım Tezgahları Sektörü 2021’in İlk 5 Ayında İhracatını Yüzde 37 Artırdı

İmalat sanayisinin temel üretim araçlarından olan takım tezgahları sektörü, 2021’in ilk 5 aylık rakamlarını açıkladı. Sektör, ihracatını geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 37 artırarak, 237 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yurt içi satış rakamı yüzde 58,6 oranında artıran ve 649 milyon dolara ulaştıran sektörün üretim artış oranı yüzde 33,6 oldu. 2021 yılının ilk 5 ayında, Türkiye’de üretilen takım tezgahlarının yüzde 69,2’sinin ihraç edildiğini açıklayan TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Yakaladığımız ivme oldukça sevindirici. Ancak gümrük vergisi teşviki yasa değişikliği sektör rakamlarını olumsuz yönde etkileyebilir, küresel ihracat pazarlarımızı tehlikeye sokabilir” dedi. 

 

Sanayide ana imalat aracı olarak kullanılan ve “makineleri yapan makineler” olarak tanımlanan takım tezgahları sektörü; devam eden pandeminin zorlu koşullarına ve yatırımcılara ek maliyet getiren İlave Gümrük Vergisi’ne rağmen 2021 yılının ilk 5 ayında oldukça başarılı rakamlara ulaştı. Sektör yılın ilk 5 ayında, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla üretimini yüzde 33,6 oranında artırdı ve değer bazında 343 milyon dolara taşıdı. Yine aynı döneme göre ihracatını da yüzde 37 oranında artıran sektör, 237 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yurt içi satışını yüzde 58,6 oranında artırarak 649 milyon dolarlık satış gerçekleştiren sektörün, ithalat değişim oranı ise yüzde 66,7 oldu.    

 

“AB ve Türkî Cumhuriyetler pazarını mercek altına alacağız”
Sektörün ilk beş aylık rakamlarını ve gelecek beklentilerini değerlendiren Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, “Sektörümüzün ilk 5 ayda yakaladığı rakamlar oldukça sevindirici. Pandeminin zorlu şartlarına rağmen böylesine güçlü bir ivme yakalamış olmak geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Pandemi döneminde Avrupa, Çin ve Hindistan’daki büyük makine üreticileri üretime ara verirken Türkiye’nin sanayicileri üretime devam etti. Ülkemizin coğrafi konumu ve sanayicimizin hızını pandemide fırsata çevirdik. Bu dönemde özellikle Polonya, Fransa, İngiltere, ABD gibi mevcut pazarlardan yoğun talep aldık. Özbekistan önde olmak üzere Türkî Cumhuriyetler gibi yeni pazarlara da giriş imkanı bulduk. Yakaladığımız ivmeyi yılın geri kalanına da yaymak ve ülkemizin döviz girdisini artırmak için özellikle Türkî Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika pazarlarını mercek altına alacağız” diye konuştu.  

 

Türkiye’deki sanayi yatırımları artıyor
2021 yılının ilk 5 ayında, Türkiye’de üretilen takım tezgahlarının yüzde 69,2’sinin ihraç edildiğini aktaran Varlık, “2021 yılındaki ihracatın yüzde 85’i, üretimde güçlü olduğumuz metal-sac şekillendirme presleri, lazer sac kesme tezgahları ve plazma sac kesme tezgahlarında gerçekleşti. Bu dönemde, dışa bağımlı olduğumuz CNC işleme merkezi ve CNC torna tezgahlarındaki ihracatımızın, toplam ihracatımızdaki payı yüzde 2,8 oldu. Bu dönemde yurt içi satışlarında 58,6’lık artış yaşadık ve en yoğun talebi CNC torna tezgahları, freze tezgahları, CNC işleme merkezleri ve boru şekillendirme tezgahları ürünlerinde aldık. Yurt içi satışlarımızda yakaladığımız artış bize Türkiye’nin sanayi yatırımlarının arttığını gösteriyor. Yine sektörün gelişimi ve artan taleple doğru orantılı olarak yatırım amaçlı 543 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdik. İthalatımızın yüzde 54’ü, üretiminde neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğumuz CNC işleme merkezi, CNC torna tezgahları ve CNC taşlama tezgahlarında gerçekleşti” dedi. 

 

“Küresel ihracat pazarımız tehlikeye girecek”
Türkiye sanayisi ve özellikle takım tezgahları sektörünün önündeki en büyük engelin gümrük vergisi teşviki yasa değişikliği olduğunu kaydeden Varlık, sözlerini şöyle tamamladı: “Alınan kararla takım tezgahları başta olmak üzere birçok makine için gümrük vergisinin yatırım teşviki kapsamından çıkarılması, üretim ve yatırım maliyetlerini yüzde 10 ila 20 arasında artıracak. Maliyet artışıyla birlikte uluslararası pazarda fiyat avantajı ile rekabet edilen ülkelere karşı dezavantajlı duruma geçeceğiz ve küresel ihracat pazarımız tehlikeye girecek. Yine pandemi döneminde Avrupa, Çin ve Hindistan’dan ülkemize kayan talepleri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız. Ülkemizde üretimi yok denilecek düzeyde olan ve ihtiyacın ithalat ile karşılanmak zorunda olduğu; yatay işleme merkezi, dik işleme merkezi, tornalama merkezi, takım bileme tezgahları, taşlama tezgahları başta olmak üzere düzenleme kapsamında olan makine türlerinin yatırım teşvik düzenlemesinde yeniden değerlendirmeye alınması ve yeniden teşvik kapsamına alınması gerektiğini savunuyoruz. Konuyla ilgili kararın yeniden gözden geçirilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na taleplerimizi sunduk. Bakanlığımızın; Türkiye sanayisi, ekonomisi ve ihracatı için son derece önemli olan yasa değişikliğini yeniden gözden geçireceğine ve sanayimiz adına olumlu kararlar alacağına canıgönülden inanıyoruz.” 

Paylaş Tweet Paylaş
854 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM