SolidWorks’ü 1992 yılından beri kullandığımız için zaman içerisindeki gelişimini yakından izleme fırsatımız oldu. SolidWorks en yenilikçi ve şu an en hızlı ilerleyen programdır!
Saldıray ve Mehmet isimlerinin birleşmesiyle 1973 yılında kurulan Samet Kalıp elektronik malzemelerle ilgili kalıp çalışmaları yaparak iş hayatına başladı. 1984 yılında menteşe ve kalıp sektörü üzerine üretimlerini yoğunlaştıran şirket, bugün ağırlıklı olarak mobilya sektörüne hizmet sunuyor. 1,200 çalışanı ile sektörün lideri konumunda bulunan Samet Kalıp, 90 ülkeye ihracat yapıyor. Samet Kalıp ürettiği menteşelerin %40’ını yurtdışına ihraç ediyor. Rusya da ise büyük bir şube deposu ve bayilikleri bulunuyor.
Şirketin ürün yelpazesi arasında menteşe grupları, mobilya menteşeleri, raylı sistemler, çekme ve kapama sürgü sistemleri, aydınlatmalar, ve tamamlayıcı parçalar gibi 2,400 çeşit ürün bulunuyor.
Mobilya sektöründeki pazar payı %80 olan Samet Kalıp menteşe üretiminde yerli üretim yapan tek şirket olma unvanını da elinde bulunduruyor. Yurtiçinde ve yurtdışında seri üretim yapan mobilya firmaları, büyük marketler ve belirli bir cironun üstüne çıkan kurumsal müşterilere de hizmet veren şirketin müşterileri arasında Yataş, Doğtaş, İstikbal ve Bürotime gibi Türk mobilya sektörünün en önemli firmaları bulunmakta.
SolidWorks’ün kullanımı çok kolay
Samet Kalıp Ar-Ge Müdürü Gökhan Deniz ve Ar-Ge Müdür Yardımcısı Beytullah Kıran şirketin çalışmaları ve SolidWorks kullanımıyla ilgili bilgiler sundu. “SolidWorks’e geçmeden önce çok kısa bir süreliğine vektörel bir program kullandıklarını belirten Samet Kalıp Ar-Ge Müdürü Gökhan Deniz “Teknolojinin gelişme göstermesi ile beraber değişen gelişmelere ayak uydurabilmek için SolidWorks’ü kullanmaya karar verdik” dedi.
“SolidWorks’u seçmemizin en büyük sebebi daha önceden kullandığımız programların iki boyutlu olması. Bunun yanı sıra SolidWorks’ün kullanım kolaylığı, üç boyutlu hizmet sunması ve SolidWorks kullanabilen elemanların çokluğundan kaynaklanmaktadır” diyen Gökhan Deniz sözlerine şöyle devam etti:
“SolidWorks kullanımına başladığınız zaman süreci zorlaştıran en büyük etken iki boyutlu programdan üç boyutlu programa geçişte yaşandı. SolidWorks’ü hiç kullanmayan arkadaşlarımız programı çok kısa bir zaman dilimi içerisinde kavrayabiliyorlar. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Bununla birlikte, SolidWorks çözümleri ile ilgili sürekli destek sağlayan “TEKYAZ” firması da SolidWorks ve yeni programlarına entegre olmamızda bize çok yardımcı oluyorlar, kendilerinden aldığımız destekten çok memnunuz. Bu yüzden SolidWorks’ü endüstriyel üretim yapan tüm müşterilerimize de tavsiye ediyoruz. “
SolidWorks’ün 3D ve PDM ürünlerini kullandıklarını ve çok memnun olduklarını belirten Samet Kalıp Ar-Ge Müdür Yardımcısı Beytullah Kıran “ Şu an için 38 lisanslı SolidWorks yazılımımız bulunmakta ve yeni siparişler vermeye hazırlanıyoruz” dedi.
Beytullah Kıran şöyle konuştu: “Ar-Ge departmanımızda tasarıma genellikle pazarlama departmanımıza gelen talepler ve alınan onaylar doğrultusunda başlarız. Tasarımda ilk çizim ve prototipten seri üretime kadar SolidWorks’ün dizayn programını kullanırız. Üretiminin %95’ini kendi tesislerinde yapan bir şirket olarak, tasarım sürecinin hızlılığı ve hata oranının düşüklüğü bizler için çok önemli. SolidWorks yazılımları sayesinde tasarım sürecinde çalışan 9 arkadaşımız rahatlıkla işlerini tamamlayabiliyorlar.”
“1992 yılından bu yana SolidWorks kullanıyoruz ve gelişimini yakından takip ediyoruz”
Beytullah Kıran SolidWorks kullanımına ilişkin şu bilgileri verdi: “SolidWorks’ü 1992 yılından beri kullandığımız için zaman içerisinde ki gelişimini yakından izleme fırsatımız oldu. SolidWorks şu anda en yenilikçi ve en hızlı ilerleyen programdır. Bunun en büyük göstergesi de piyasadaki kullanım oranıdır. Şirketimizde şu anda SolidWorks çözümlerinden PDM, DraftSight ve 3DVIA kullanıyoruz. PDM tüm datalarımızın düzenli bir şekilde saklanmasını sağlıyor ve karışıklık yaşamamıza engel oluyor. 3DVIA programını görselliğin yanı sıra katalog hazırlamada da kullanıyoruz. DraftSight programı ise, arşivde bulunan datalarımıza ulaşmada katkıda bulunurken, aynı zamanda 3 boyutlu bir tasarımı iki boyutlu görmemizi sağlıyor. Önümüzdeki dönemde çalışmalarımızda büyük katkısı olacağını düşündüğümüz Sustainability programını almayı planlıyoruz.”
Zorluk:
“Ürünlerimizi tasarlarken özellikle analiz programlarına ihtiyaç duyuyoruz. Eskiden, önce tasarımı SolidWorks’de yapıp analizini başka bir programda yapıyorduk ve bu da bizim iş yükümüzü arttırıyordu. Bunun yanı sıra tasarlamış olduğumuz mevcut ve yeni ürünler de maddi açıdan değerli, yani yüksek fiyatlı ürünler. Bu yüzden metalden ürettiğimiz bir ürünü acaba plastik kullanarak üretebilir miyiz diye düşünüyorduk. Bu konuları tasarlarken analiz programlarına ihtiyaç duyuyorduk.
Çözüm:
SolidWorks’de gelişen yeni analiz programı bizim işlerimizi daha fazla kolaylaştıracak. Hem zaman hem de maliyet açısında bize katkı sağlayacak olan SolidWorks analiz programları bizim için çok önemli. SolidWorks programları ile üretimde kullanacağımız malzemeleri bile en ideal şekilde belirleyerek önemli oranda maliyet tasarrufu sağlıyoruz.
SolidWorks Sayesinde 15 Tubitak Projemiz 70 tane patentimiz bulunmakta
SolidWorks programı sayesinde 15 tane TUBİTAK projesi ve 70 ürün patenti aldıklarını vurgulayan Samet Kalıp Ar-Ge Müdürü Gökhan Deniz SolidWorks’ün ürün geliştirmeleri konusundaki katkısını şu örnekle anlattı: “Neorik isimli projemiz 7 kişilik bir grup teknisyen mühendis ve tasarımcı arkadaşlar ile 2 şirket ortaklığıyla beraber yürüyen bir projeydi. Tasarımı Samet Kalıp tarafından yapıldı. Aslında alt segment hedeflenerek hazırlanmış bir üründü ama bünyesinde bulunan teknik özellikler ve çekici görselliği sayesinde bir üst segmente taşınmış olundu. Bu ürünü tasarlarken SolidWorks’ün katı modelinden yararlanıldı. Ürünün görselliğini ön plana çıkartmak için 3D çalışması da gerçekleştirildi. Ürün, mobilya aksesuarları derneğinden görselliği sayesinde MAXPER ödülünü aldı.”
SolidWorks’ün tüm departmanlarımıza katkısı var
SolidWorks çözümlerinin satın alma ve diğer departmanlara da katkısı olduğu belirten Samet Kalıp Ar-Ge Müdürü Gökhan Deniz; “eskiden manuel olarak tasarladığımız ürünü şimdi PDM üzerinde resimlerimizi açıp, doğrudan ERP sistemlerine PDM formatında gönderiyoruz. Bunu da satın alma ya da diğer destek departmanları açtığı zaman parçanın nasıl olduğunu tüm detaylarına kadar resim üzerinde görebiliyorlar” dedi.