* Multitasking Machining Centers Bring the Future Home to Canadian Moldmaker
Endüstri: Kalıp üretimi
Müşterinin ürünü: Karmaşık yapılı büyük kalıplar
UNISIG Çözümü: USC-M Serisi derin delme ve freze merkezleri
Concours Mold Şirketi, önce bir adet daha sonra iki adet daha satın aldığı çok amaçlı metal işleme merkezleri sayesinde, kalıp üretim tarzında köklü bir değişim yaptı.
Bir Kanada şirketi olan Concours Mould (Lakeshore, Ontario), rekabet gücünü koruyabilmek için makine ve ekipmanlarını en üst teknolojik düzeyde tutmaya büyük önem veriyor. Şirket, kurumsal kaynak planlama (ERP) ve radyo frekansı tanıma/RFID özellikli takım yönetim sistemi ile ileri zamanlama sisteminden, titiz kalite kontrol yöntemlerine ve beş eksenli metal işleme makinelerine kadar, kendi süreçlerini sürekli olarak iyileştirme adına gereken her şeyi yapıyor. Bu kapsamda şirket son zamanlarda yeni ekipmanlara milyonlarca dolar yatırım yaptı, ancak bunlar arasında yer alan UNISIG USC-M serisi bir makine, Concours Şirketinin metal işleme süreçlerini o kadar geliştirdi ki, şirketin satış müdürü Ed Ergun'a göre tüm rekabet oyunlarını bozdu.
Concours Mold Şirketi
Sorunun tanımı: Kanada tesisindeki her iki makinede (delme tezgahında ve derin delme makinesinde) iş parçalarının defalarca hazırlandığı standart işleme yöntemleri nedeniyle, siparişlerin zamanında teslim edilebilmesi için işlerin birçoğunun şirket dışında yaptırılması gerekiyordu.
Çözüm: Bir adet UNISIG USC-M50 ve iki adet de UNISIG USC-M38 model çok amaçlı metal işleme merkezi alınarak makine çeşitliliği artırıldı.
Sonuçlar: İş parçası hazırlama süreleri önemli miktarda azaldı ve böylece hazırlama işlemleri arasındaki aksama süreleri önlendi. İş parçalarının daha hızlı, daha hassas ve daha az hata ile işlenmesi sayesinde, teslimat süreleri kısalırken, makinelerin üstün kalitede ve aynı zamanda daha verimli bir üretim yapması sağlandı.
Concours, küçüğünden büyüğüne kadar enjeksiyon, pres ve hidroform tipi tüm kalıpların üretiminde uzmandır. Özellikle otomotiv endüstrisinin birinci sınıf tedarikçisi olan şirketin ayrıca Cullman, Alabama ve Puebla/Meksika'da da üretim tesisleri bulunmaktadır. Tüm tesisler 7/24 çalışmaktadır. Şirkette otomobillerin gösterge panelleri, kapı asambleleri, A, B, C ve D direkleri vb. iç aksesuar parça kalıplarının yanı sıra tamponlar, radyatör ızgarası, spoiler, eşik panelleri ve çamurluklar gibi harici parça kalıpları da üretilmektedir. Şirketin asıl faaliyet alanı, kamyon parçalarına ve tüketim mallarına özel kalıplar üretmektir.
Geçmişte olduğu gibi otomobil üreticileri Concours’un müşteri listesinde hala ön sıralarda yer alıyor. Otomobil endüstrisi ile ilgili deneyimi olan herkesin de bildiği gibi, bu sektörde yüksek kalite beklenir ve kalıpların teslimat süresi kısadır. “Şubat 2018’de üçüncü UNISIG USC-M serisi makineyi hizmete alırken şirket duyurumuzda da belirttiğimiz gibi, USC-M serisi bize çığır açan bir tek makine ile eşsiz işlevleri kullanma olanağı sunuyor” diyor Ergun. “Bu bizim geleceğimiz.”
Üretim miktarı artıyor
Delme tezgahı. Derin delme makinesi. Concours, Şubat 2018’de üçüncü UNISIG’i sipariş vermeden önce, bu makineleri kalıp üretiminde her gün defalarca kullanıyordu. “Tesisimize gelen her iş parçasının yolu, er ya da geç bu makinelerden geçiyordu” diyor Ergun. Üretimin bu makinelerdeki işlemini tamamlamak, iş bloklarını ve bileşenleri bekletmemek ve iş akış programına uyabilmek için, bu programdaki her makinenin ihtiyaca göre planlanması gerektiğini belirtiyor. İş parçasının üretim sürecinde ilerlemesini önleyen problemler meydana geldiğinde, iş akış programı aksıyor ve programda bir sonraki uygun zaman aralığı bulununcaya işlemler erteleniyordu. Üretimde güncelliği sağlamak için iş akış programını değiştirmek ve yenilemek, sürekli olarak bir mücadele gerektiriyordu.
Bu bizim geleceğimiz.
“Üç gün delme tezgahını, sonra da üç gün daha derin delme makinesini beklemek yerine, artık delme, frezeleme ve derin delme işlemlerinin tamamını UNISIG’de halledebiliyoruz” diyor Ergun. “Büyük ölçüde çok amaçlı olarak kullanılabilen USC-M serisi bu makine, teslim sürelerimizi yaklaşık %30 oranında kısalttı.”
Maliyetler düşüyor
Concours, iş istasyonlarını hazırlamak için harcanan zamanı kayıp maliyet olarak görüyor. Sadece belirli bir delme tezgahında yapılması gereken birçok iş hazırlama işlemi oluyor. Bunlara caraskal ve tüm çalışanların giderleri de eklendiğinde, karşılamamız gereken toplam maliyet daha da artıyor” diyor Ergun. Örneğin bir iş bloğunu delme tezgahına bağlamak, beş delik delmek/delikleri frezelemek veya büyütmek, işlem sonunda iş bloğunu tezgahtan sökmek ve bir sonraki delik dizisi için aynı işlemleri tekrarlamak vb., o iş bloğunun yapısına bağlı olarak yarım saat ile bir saat arası bir zaman alıyor.
İş parçalarını hazırlama süremiz yüzde 50'den fazla azaldı.
“Şimdi artık Unisig ve FCS iş parçası bağlama sistemleri sayesinde 5 eksenli konumlandırma ve ayrıca her makinede otomatik palet değiştirme olanaklarımız var. Bu olanaklar, herhangi bir kesici takımı bir konumdan diğerine geçirmeyi gerektiren durumlarda yüzde 100 zaman tasarrufu sağlıyor" diyor Ergun. Concours’ta şimdi bir palet işleme hazırlanırken, diğerinde iş parçası işlenebiliyor. Önceki iş bloğunda hazırlık işlemlerinin yapılması gerektiğinde, ilgili paletler kaydırılıyor ve böylece o iş bloğu hazırlanırken, başka bir iş parçasının işlemi başlatılabiliyor. Bu yeni gelişmeler sayesinde, Unisig makineleri minimum aksama süreleri ile üretim sürecinde öne çıkıyor. Dürüst olmak gerekirse, iş hazırlama süremizin yüzde 50'den fazla azaldığını söyleyebilirim."
Ergun, Concours'un ilk, ikinci ve nihayet üçüncü UNISIG USC-M serisi çok amaçlı metal işleme merkezlerini satın alarak, şirketteki verimi düşük diğer makineleri kullanım dışı bırakabildiğini ve dış kaynak kullanımını önemli ölçüde azaltabildiğini düşünüyor. “Daha ilk UNISIG USC-M50 model makineyi satın aldığımızda, ilk etapta iki delme tezgahını kullanım dışı bıraktık” diyor kendisi. USC-M50 model makine, 120 pozisyonlu bir kesici takım değiştirme donanımına sahiptir. Makinenin ayrıca boyu 3.000 mm’ye kadar olan iş parçaları için 25 ton taşıma kapasitesine ve 50 mm çapa, 1.830 mm derinliğe kadar BTA delikleri ve ELB derin delikleri delme özelliğine sahip bir tablası, ayrıca 5.000 dev/dk, 24/30 kW güce sahip özel bir delme mili vardır.
Concours daha sonra, 50 mm’lik ELB delme kapasitesine ve 38 mm’lik BTA delme kapasitesine sahip ilk UNISIG USC-M38 model makineyi satın aldı. Bu makinenin 4.500 dev/dk ve 22 kW'lık bir delme mili gücü ile delme derinliği 1.500 mm'dir. M38 model makine ayrıca 120 pozisyonlu bir kesici takım değiştirme donanımına ve 15 ton taşıma kapasiteli bir tablaya sahiptir. “Böylece bir delme tezgahını ve iki derin delik delme makinemizden birini daha kullanım dışı bırakabildik, ancak yine de hala şirket dışına verilecek ve diğer makinelerimizi kullanmamızı gerektirecek birçok işimiz var” diyor Ergun. Üçüncü bir UNISIG ürünü olan ikinci M38 model makineyi satın aldığından bu yana Concours artık derin delik delme makinelerini kullanmıyor ve dışarıya sadece istisnai durumlar da iş veriyor. “Böylece, bu makineler sayesinde fazladan bir üretim kapasitesi elde etmiş olduk” diyor.
Konunun kalite kontrol ile ilgili yönü
Ergun, Concours’un kısmen müşterilerin kısa teslimat sürelerinin neden olduğu zaman baskısı ve daha çok da eski makinelerle kendi üretim kapasitesinin sınırlı kalması nedeniyle, işlerini dışarıya vermek zorunda kaldığını ifade ediyor. “Diğer taraftan işler dışarıya verildiği zaman da, dış tedarikçilerin kalite ve kabiliyetlerinden kaynaklanan kısıtlamalara maruz kalıyoruz” diyor. “İhtiyaç duyulan kaliteyi öngörülen süre içinde aldığımızdan emin olabilmek için, kaynaklarımızı büyük bir bölümünü dış tedarikçilerin sevk ve idaresine harcıyoruz. Maliyetleri düşürmek, ihtiyaç duyduğumuz kalite seviyesini elde etmek, işleri zamanında bitirmek için işleri şirket içinde tutmak kesinlikle en iyi seçenektir.”
Geçen Şubat ayında ikinci M38 model makineyi hizmete aldığımızdan bu yana, dış kaynak kullanım maliyetlerini yüzde 20 ile 30 oranında azalttık.
“Unisig makinelerimiz son derece seri ve hassas çalışıyorlar; bu sayede daha önce dışarı verilen işlerin şirket içinde kalmasını sağladılar” diyor Ergun. “Geçen Şubat ayında ikinci M38 model makineyi kullanmaya başladığımızdan bu yana, dış kaynak kullanım maliyetlerini yüzde 20 ile 30 oranında azalttık.”
Unisig makinelerinin hızlı ve hassas olmalarının yanı sıra, daha az parça hazırlama işlemi/süresi gerektirmesi, şirket içi hata yapma riskini de azalttığını belirtiyor. Concours, yapılan işleri doğrudan makine üzerinde doğrulamak ve hata nedeniyle iş parçalarının tekrar işlenme oranını daha da aşağı çekmek amacıyla, Unisig makinelerini Renishaw RMP600 kablosuz problarıyla donatma kararı aldı. “Eski teknoloji bazen öngörülemez ve sürpriz sonuçlar doğurabiliyordu. Örneğin, 1 m derinliğe bir soğutma suyu deliği delip bu deliğin oradaki mevcut bir başka soğutma suyu deliğine ulaşmasını beklediğimizde, ancak deldiğimiz delik kaçık olduğundan mevcut deliğe ulaşmadığında bunu telafi etmemiz gerekir” diyor. “Matkap nerede ve eksenden ne kadar kaçtı ? vb. soruları cevaplamamız gerekir. Bu sorunu çözmek için doğru bilgileri bir araya getirmemiz ve bunları ilgili teknik birime aktarmamız gerekir. Daha sonra da ilgili parçada normal bir sirkülasyonun olması için, iş bloğuna fazladan delikler delmemiz gerekir”. Ergun, bunun en iyi durum olacağını varsayıyor. "Eğer matkabımız başka bir delik hattına denk geldiyse veya daha da kötüsü, oyuk yüzeyine çok yaklaştıysa, bloğu tamamen değiştirmek ve daha önce tamamlanmış tüm işlem maliyetlerine ilave olarak yaklaşık 80.000 ile 100.000 $ arasında değişen bir bedeli ödemek zorunda kalabiliriz, çünkü ilgili tüm parçaları hurdaya ayırmak zorunda kalırdık. Kesici takımı bir konumdan diğerine aldığınızda, onun konumunun doğruluğu ile ilgili risk de üstlenirsiniz. Olay bu kadar basittir.
Eski teknoloji zamanında büyük toleransları kabul ederdik ve bu gibi durumlarda hiçbir şey yapamazdık. Şimdi bu toleransların kesirleri dahilinde çalışıyoruz ve daha düşük toleransları kabul etmiyoruz” diye sözlerine devam ediyor. “Makinelerde ortaya çıkabilecek olası sorunları erken tespit edebilme yeteneğimiz, bize en üst kalitede kalıp üretme olanağı sunuyor. İşimizde hiçbir şey, bize bundan daha fazla yardımcı olamaz.”
Ergun bir konuya daha işaret ediyor. “Evet, bu yeni teknoloji için oldukça fazla miktarda bir para ödüyoruz, ancak mükemmellik ve verimliliği ile bizi ileri götüren her iş, getirisiyle mutlaka bu ek maliyeti karşılayacaktır.”
16 - 21 Eylül 2019 tarihleri arasında Hannover'de düzenlenecek EMO 2019 Fuarında 15 no.lu salonun D34 no.lu UNISIG standını ziyaret edebilirsiniz.