Hannover Messe Ankiros Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 7.si gerçekleştirilen ALUEXPO - Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı ve ALUS’10 - 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu, 03- 05 Mart 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nin 1 ve 2’nci hollerinde gerçekleşti.
Pandemi gölgesinde geçen bu süre içerisinde ara verilen bir araya gelme ve yüz yüze görüşme eksikliği, özellikle sektörel fuarların dört gözle beklenmesine neden olmuştu. Alüminyum sektörümüzün olağanüstü başarılı performansı, yatırımların geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak ölçüde hızlanması, ihracatın sürekli rekorlar kırarak artması, hepimiz için gurur kaynağı oldu. Kısa sürede global alüminyum sektörünün en önemli buluşma noktalarından birisi olma özelliğini yakalayan ALUEXPO fuarı, sektörün bu yeni ivmesi ile beklenen ilgiyi ve başarıyı karşıladı.
Fuarın açılış töreninde konuşma yapan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank fuar ve alüminyum sektörü ile ilgili görüşlerini sunarak fuar katılımcılarını ziyaret etti. Dünya alüminyum sektörünün en önemli organizasyonlarından ALUEXPO kapılarını açtı Yoğun ilgi gören ALUEXPO fuarının 3. gününde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede fuarı ziyaret ederek fuar katılımcılarını onurlandırdı. Yine fuarın 3. günü eski Başbakanlarımızdan Ahmet Davutoğlu fuarı ziyaret ederek fuar ile ilgili olumlu görüşlerini beyan etti.
Kapsamı Genişleyen Fuar, Yeni Rekorlara İmza Attı
Bu sene ALUEXPO Fuarı için yenilikler ve yeni rekorlar senesi oldu. 2009’da 9 ve 10 nolu hollerde başlayan ALUEXPO bu sene yeni holler, yeni yerleşim ve rekor stand alanı ile taçlandı. 2019 da 9.197 m2 olan net stand alanı etkinlik alanları ile bu sene 11.700 m2 ye ulaşarak %27 artış gösterdi. Bu alan üzerinde 203 yerli, 29 ülkeden 145 yabancı olmak üzere toplam 348 firma, en yeni teknolojilerini, en yaratıcı ürünlerini alüminyum dünyasına sundular.
ALUEXPO 2022 ziyaretçi sayısında da yine kendi rekorunu kırdı. Açılış öncesinde ziyaretçi ön kayıt sayısı bu yıl %50’nin üzerinde artarak fuara ilginin büyüklüğünü yansıttı. Fuarı alüminyum hammadde, mamül ve yarı mamül üreticileri ve tedarikçileri olmak üzere yoğun olarak alüminyum ürün kullanan inşaat ve yapı, otomotiv, ticari araç, raylı sistemler, beyaz eşya, savunma, ulaştırma, ambalaj, enerji, makine, ev ve mutfak eşyası ve daha birçok üretici sektörden 2.393 yabancı 10.008 yerli olmak üzere 12.401 ilgili ziyaret etti.
Yoğun Aluminyum kullanıcılarının yanında, büyüyen aluminyum endüstrisinin tüm sahalarında yeni yatırım yapan girişimcilerin, coğrafyanın en önemli buluşması olan ALUEXPO’da bir araya geldiği izlendi. Türk makine ve ekipmanları sanayi aluminyum alanında da tercih edildiğini gösterdi. Ergitme ocakları, geri dönüşüm tesisleri, ısıl işlem tesisleri, yüzey işlem tesisleri, fabrika donanımları alanlarında teknoloji üreten yerli işletmeler de uluslararası yatırımcıların ilgisini çektiler.
“Alüminyum’da Avrupa’nın Üretim Üssü Olacağız”
ALUEXPO Fuarının açılışında konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk alüminyum sektörünün Avrupa’nın ikinci büyük tedarikçisi olduğunu anımsatarak, “2021 yılında sektör 5,1 milyar dolarlık ihracata imza attı. Tabi burada bir önceki yıla göre elde edilen yüzde 70’lik ihracat artışını da güçlü şekilde vurgulamamız gerekir. Bilhassa son zamanlarda yakaladığımız ivme ile dünyadaki pozisyonumuzu çok daha geliştirebileceğimizi öngörüyoruz.” dedi. Hafif malzemelere olan ihtiyacın artmasıyla beraber alüminyum artık her alanda yaygın şekilde kullanıldığını ifade eden Varank, bu bağlamda Türkiye’deki potansiyelin iyi kullanması gerektiğini vurguladı.
TALSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: “Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden alüminyum, ihracatta itici güç oldu” “Alüminyum’da Avrupa’nın Üretim Üssü Olacağız” ALUEXPO Fuarı’nın açılışında söz alan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Türkiye alüminyum sektörü gösterdiği güçlü büyümeyle paydaşlarıyla birlikte 50 yıldır sürekli gelişen, üretim kapasitesini ve yeteneğini güçlendiren köklü bir sektör konumuna gelmiştir. Sektör 2021 yılında pandeminin oluşturduğu olumsuz koşullara rağmen beklenen seviyede bir büyüme gerçekleştirdi. Avrupa ortak pazarına yapılan ihracatta yüzde 58 gibi ciddi bir artış meydana geldi. Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden alüminyum, ihracatta itici güç oldu” dedi.
10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu ALUEXPO ile eş zamanlı düzenlendi
TALSAD - Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği, TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi), METEM - Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi iş birliğiyle hayata geçirilen 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu fuar ile eş zamanlı düzenlendi. Sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı Göksal Güngör sempozyumun uluslararası saygın bir kimliğe kavuşarak dünyanın en saygın sektör platformlarından biri haline geldiğini belirtti.
Bu yıl sektörün en etkin temsili ALUEXPO’da gerçekleşti
Küresel alüminyum sektörünün en etkin temsilinin gerçekleştiğine dikkat çeken Hannover – Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdürü İbrahim Anıl, “7. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı ALUEXPO, yerli ve yabancı 348 firmanın temsiliyle kapılarını açtı. Açılışımızda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın bizleri onurlandırması ayrı bir mutluluk ve gurur kaynağı oldu. ALUEXPO, Türk alüminyum endüstrisinin gücünü yansıtmaya devam edecek. İstanbul Fuar Merkezi’nin yenilenen hollerinde gerçekleşen yüzde 27’lik genişleme, yeni hol alanı ve yeni yerleşim planıyla dünya standartlarının ötesinde bir deneyim yaşayacağız” şeklinde konuştu.
AÇILIŞ KONUŞMALARI
İbrahim ANIL: HANNOVER MESSE ANKİROS FUARCILIK A.Ş. BAKAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Göksal GÜNGÖR: 10. ULUSLARARASI ALÜMİNYUM SEMPOZYUMU YÜRÜTME KURULU BAŞKANI
Ali KİBAR: TALSAD - TÜRKİYE ALÜMİNYUM SAN. DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Mustafa VARANK: T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BAKAN
Pandemi sebebiyle ertelenerek Mart ayında gerçekleşmesine rağmen yoğun ilgi gören ALUEXPO, 11.025 m ‘lik net stand alanında 29 ülkeden 145 yabancı firma olmak üzere toplam 348 katılımcı ile gerçekleştirildi.
KATILIMCI PROFİLİ
Alüminyum döküm, yüksek basınçlı döküm teknolojileri alanında yüksek basınçlı döküm presleri, ocakları, robotlar ve otomasyon teknolojileri üretici ve tedarikçilerin de ürünlerini sergilediler. Pandemi sebebiyle ertelenerek Mart ayında gerçekleşmesine rağmen yoğun ilgi gören ALUEXPO, 11.025 m ‘lik net stand alanında 29 ülkeden 145 yabancı firma olmak üzere toplam 348 katılımcı ile gerçekleştirildi. TALSAD üyelerinin de yer aldığı Türk alüminyum üreticileri, birincil metal ürünler ile profil, boru, levha, folyo, külçe, çubuk gibi bitmiş veya yarı bitmiş alüminyum ürünler ve alüminyum pencere, kapı ve cephe kaplama sistemleri ve farklı endüstriler için alüminyum ürünleri sergilediler. Global metalurji sektörünün önde gelen ulusal ve uluslararası tedarikçi firmaları, alüminyum üretim teknolojisinde kullanılan; ergitme, döküm ve dövme, ısıl işlem ve yeniden ısıtma teknolojisi, refrakterler ve yalıtım malzemeleri, hadde teknolojisi, yassı ürün şekillendirme teknolojisi, metal konstrüksiyon işleri, paketleme teknolojisi, ekstrüzyon ve çevre koruma teknolojisi, kalite kontrol ve test ekipmanları, hurda ve geri dönüşüm teknolojileri ve yüzey işlemleri gibi bir çok alanda en son teknolojiler sergiledi. Alüminyum ürünlerine katma değer katan teknolojiler, aluminyumdan mamul ve yarı mamül üretiminde kullanılan son teknoloji kesme ve işleme makine ve ekipmanları, robotlar, presler ve kalıplar sarf malzemeleri sergilendi. KATILIMCI PROFİLİ ALUEXPO fuarı sergilenen geniş ürün yelpazesi, fuarı ziyaret eden kişi sayısı ve profili göz önünde bulundurulduğunda fuar öncesi beklentileri aşarak bir kez daha Avrasya Bölgesi’nin lider ve Türkiye’nin tek alüminyum platformu olduğunu kanıtladı.
ALUEXPONUN ULUSLARARASI KATILIMCILARI
Ülkelere göre katılımcı dağılımı aşağıdaki katılımcı sayısına göre alfabetik olarak verilmiştir.
Katılımcı sayısına göre sıralanmış olarak ülkeler;
GERMANY: 41 • ITALY: 23 • USA: 15 • IRAN: 6 • FRANCE: 5 • INDIA: 5 • NETHERLANDS: 5 • SWITZERLAND: 5 • UNITED KINGDOM: 5 • BELGIUM: 4 • SLOVAKIA: 3 • SPAIN: 3 • CHINA (PRC): 2 • CZECH REPUBLIC: 2 • EGYPT: 2 • GREECE: 2 • POLAND: 2 • SOUTH AFRICA: 2 • SWEDEN: 2 • UNITED ARAB EMIRATES: 2 • AUSTRIA: 1 • BAHRAIN: 1 • BULGARIA: 1 • ISRAEL: 1 • JAPAN: 1 • LIECHTENSTEIN: 1 • SINGAPORE: 1 • SLOVENIA: 1 • TAIWAN: 1 2009’da 9 ve 10 nolu hollerde başladığımız yolculuğumuz bu sene yeni holler, yeni yerleşim ve rekor stand 2 alanı ile taçlandı. 2019 da 9.197 m olan net stand alanı 2 etkinlik alanları ile bu sene 11.700 m ye ulaşarak %27 artış gösterdi. Tüm dünyada yaşanan pandemi kısıtlarına rağmen yüksek sayıda uluslararası katılım gerçekleşmiştir.
Alüminyum Sektörünün Uzmanları ve Akademisyenler 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu’ndaydı
ALUEXPO 2022 fuarı ile eş zaman ve mekanda TALSADTürkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve METEM-TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi işbirliği ile 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu – ALUS’10 da gerçekleştirildi. Sempozyum, EA (Avrupa Alüminyum Birliği), GLAFRI (Global Alüminyum Folyo Üreticileri İnisiyatifi) , Aluminum Association, CRU, IAI (Uluslararası Alüminyum Enstitüsü), EAFA (Avrupa Alüminyum Folyo Birliği), ASI (Aluminium Stewardship Initiative), Aluminium International Today, METEF, İSO (İstanbul Sanayi Odası), Tüdoksad (Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği) ve ALUTEAM’in de işbirliğinde, uluslararası katılım ve içerikle programlandı. Alüminyum Sektörünün Uzmanları ve Akademisyenler 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu’ndaydı ALUS’10’da, ulusal ve uluslararası alanda sektörün önde gelen isimleri, uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 50’yi aşkın konuşmacı yer aldı. Sempozyumda düzenlenen 8 farklı ülkeden 12 Davetli Konuşmacı’nın katılımıyla oluşan ve Sempozyumun ilk günü 3 ayrı oturumla gerçekleştirilen açılış paneli dahil olmak üzere toplam 13 oturumla, alüminyum sektörü, küresel ve ulusal, bölgesel ölçeklerde tüm yönleri ile ele alındı. Sempozyumda ayrıca 81 bildiri ile sektöre ilişkin başarılı çalışmalar paylaşıldı. Alüminyum sektörünün uluslararası arenadaki buluşma platformuna dönüşen ALUS’10, sektörün ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlarda ele alındığı oturumlarıyla, Türkiye’nin alüminyum dünyasındaki yeri ve geleceğine dair önemli bir projeksiyon oluşturdu.
SAYILARLA ALUS’10
101 bildiri başvurusu; 81 bildiri yayını; 3’ü açılış paneli olmak üzere toplam 13 oturum, 38 sözlü sunum; 36 poster sunumu; Yurtdışından 10 davetli konuşmacı.
8 Platin; 9 Altın; 11 Gümüş Sponsor; 1 Teknoloji Sponsoru; 11 Destekleyen Kuruluş, 4 Medya Partneri
TALSAD 50 yaşında
Fuarın ilk günü akşamı organize edilen gala yemeği ile TALSAD 50. Yılını kutladı.
Fuar fotoğrafları için tıklayınız.