E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Rösler Kromaş Firmasından Dr. Tayfun Sığırtmaç ile Röportaj Gerçekleştirdik.

FİRMANIZ HAKKINDA KISACA BİLGİ VEREREK YÜRÜTTÜĞÜNÜZ FAALİYETLERİ ANLATIR MISINIZ? AYRICA ŞİRKET OLARAK KAÇ PERSONEL'E İSTİHDAM SAĞLIYORSYUNUZ ?  

 

Kromaş firması 25 yıldan uzun bir zamandır Türkiye’de yüzey işlem sektöründe başarıyla faaliyet gösteren bir firma iken stratejik bir satınalma operasyonu sonrasında 2014 yılı sonunda yüzey işlem sektörünün dünya devlerinden biri olan ve yüzyıllık yüzey işlem deneyimine sahip Alman Rösler firmasının bir iştiraki oldu.

 

2014 yılı sonunda 60 kişilik bir çalışan sayısına sahip iken 100 civarı  çalışan sayısı ve son üç yıldır,  yıllık %30 seviyesinde bir büyüme ile yüzey işlem alanında teknoloji üretiyor ve bu gelişim ivmesini sürdürüyoruz.

 

Kromaş firması yaptığı çalışmalar ile Türkiye’de yüzey işlem sektörünün gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş, gerek yurtiçi gerekse yurtdışına ürettiği çözümler ile uzun yıllar müşterilerine değer katmış bir şirkettir. Bu satınalma süreci ile aslında yüzyıldır bu alanda faaliyet gösteren Rösler firmasının know-how ve deneyimi ile aktif ve dinamik bir Türk firmasının sinerjisi birleşmiş ve pozitif bir değere dönüşmüştür diyebiliriz. Bu sinerjiyi, satınalma sonrası Kromaş olarak gösterdiğimiz başarılı gelişim grafiğinden anlıyoruz.

 

Kromaş firması olarak yüzey işlem konusunda dört farklı fakat birbiri ile ilişkili alanda faaliyet gösteriyoruz.  Bunlar;

  • Vibrasyonlu Yüzey İşlem Grubu
  • Sarf Malzeme Grubu
  • Arıtma teknolojileri
  • Kumlama Grubu.

                           Kromaş Silivri Fabrikası                                                                 Rösler Memmelsdorf Fabrikası

 

Vibrasyon ve Sarf Grubu Kromaş’ın satın alınmadan önceki dönemde de devam eden güçlü fonksiyonları idi. Rösler grubu çatısı altına girdikten sonra ise bu alanda Rösler’in yüz yıllık deneyimini de kullanarak ürün ve proses çözümlerimizde ciddi bir gelişim gösterdik.

 

Kumlama Grubunda ise Rösler 40 yıl üzerinde bir deneyimle dünyanın en büyük firmaları arasında yer alıyor. Kumlama teknolojileri, bizim de Kromaş olarak 2015 yılı başında kurduğumuz ve 3 yıl içerisinde önemli yol aldığımız bir bölüm. Rösler markası ile bazı temel kumlama makinesi modellerinin (Askı Tip, Tamburlu Tip, Manuel Kumlama gibi) Türkiye’de üretimlerine başladık. Almanya ile yürüttüğümüz 1 yılı aşkın teknoloji transferi çalışmaları 2016 da başarı ile tamamlandı ve Almanya kalitesinde bu makineleri Türkiye’de üretip hem dünyaya satıyor hem de ülkemizde satış pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz. 3 yıl içerisinde yaklaşık 40 kumlama makinesi üretip Türkiye ve ihraç pazarlara satışını gerçekleştirdik.

 

Sarf  Malzeme grubunda ise vibrasyonla yüzey işlem teknolojilerinde kullanılan aşındırıcı malzemeleri Kromaş markası altında üretiyoruz ve ayrıca Rösler markalı sarf malzemeleri de Almanya’dan getirip müşterilerimize sunuyoruz.  Yüzey işlem prosesi sonrası ortaya çıkan proses suyunu temizleyen Arıtma makinelerini üretme teknolojisine sahibiz. Arıtma Teknolojisi gruplarında da Rösler ve Kromaş markalı makinelerimiz ile proses atık suyunu hassas filtreme ve santrifüj yöntemleri ile tekrar işleme kazandırarak hem çevreyi koruyor hem de proses maliyetlerini ciddi oranda düşürüyoruz.

                    VRM 500 EDSR                                                                                     Yüzey İşlem Prosesi

          Vibrasyonlu Yuvarlak Yüzey İşlem Makinesi

 

Vibrasyonlu yüzey işlem prosesi ile parçaya teknik beklentiler ışığında istenilen yüzey kalitesi sağlanır. Burada temel çalışma prensibi şu şekildedir. Çok sayıda iş parçası belli bir mühendislik harmonisi ile titreşim ve devinim (dönme) hareketi yapan bir grup aşındırıcı ile temas halindedir. Bu işlem özel tasarlanmış dairesel ya da lineer vibrasyonlu yüzey işlem makinelerinde gerçekleşir. Aşındırıcılar iş parçası ile temas ederek parça yüzeyinden mikron seviyesinde talaş kaldırır ve parçanın yüzeyine istenilen etkiyi yaratır. Bu etki kimi zaman yukarıda bahsettiğimiz şekilde yüzeyi temizlemek olduğu gibi kimi zamanda yüzeyin ayna seviyesinde parlatılması şeklinde de olabilir. Dolayısıyla aslında her sektörün üretim sonrası yüzey işlem ihtiyaçlarını doğru işlem parametreleri ile karşılanabilir.

 

Kumlama prosesi ise genelde daha ağır sanayi parçalarının yüzey temizleme ve sonraki prosese hazırlama işlemidir. Parça yüzeyine belli hızla bilyalar çarptırılır ve yüzey üzerinde istenmeyen tufal, pas, kir vb. malzemeler bu darbe etkisi ile uzaklaştırılır. Ayrıca malzeme yüzeyi pürüzlendirilerek boyanın daha iyi yüzeye tutunması sağlanır. Döküm ve dövme tesislerinde, çelik konstrüksiyonlarda sac ve profil yüzey temizlenmesinde, makine üretim ve otomotiv sektörü gibi çok çeşitli sektörlerde kumlama ile yüzey temizleme işlemleri kullanılmaktadır.

 

Bir de kumlama ile benzer prensipte çalışan fakat yüzeye fırlatılan bilyaların tüm dinamik parametrelerinin (bilya hızı, darbe etkisi, kontrollü bilya çapı vb.) kontrol edildiği Shot Peening adı verilen bilyalı dövme işlemi mevcuttur. Bu proses ile yüzey temizliği dışında yüzeye mukavemet kazandırma ve zaman içerisinde oluşabilecek çatlak ve yüzey hatalarının önlenmesi hedeflenmektedir. Shot Peening genelde havacılık ve son zamanlarda da otomotiv sektöründe yorulmaya maruz parçaların mukavemetlerini arttırmak için geniş parça grubunda kullanılmaktadır.

 

Tüm bu çözümlerimizi 2 marka çatısı altında toplamış bulunuyoruz. Kromaş markası ile vibrasyonlu yüzey işlem çözümlerimizi ve Rösler markası ile de hem vibrasyonlu yüzey işlem hem de kumlama çözümlerimizi sunuyoruz. Bu konuda Türkiye’nin hatta iddialı olacak ama dünyanın en geniş makine ve sarf malzeme ürün portföyüne ve çözümlerine sahibiz.

 

İHRACAT PAZARLARINIZDAN BAHSEDEREK KAÇ ÜLKEYE YILLIK NE KADAR İHRACAT YAPTIĞINIZI VE HEDEF PAZARLARINIZ HAKKINDA BİLGİ VEREREK BU KONU İLE İLGİLİ YÜRÜTTÜĞÜZ ÇALIŞMALARDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

 

20 üzerinde ülkeye ihracatımız var. Bunların birçoğunda bayilik ağımız mevcut. Yeni ülkeleri ve bayileri de portföyümüze katıyoruz. İhracatımızın ciroya oranı henüz istediğimiz seviyede değil. Burada %50 ve üzeri bir noktayı hedefliyoruz. 2017 de bu oran %30’un biraz üzerinde idi. Bu yıl bu noktayı %40 ve üzeri banda taşımayı planlıyoruz.

 

İhracat yaptığımız ağırlıklı pazarlar Avrupa Birliği ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri ve 2017 sonunda iyi bir yapılanma içerisinde girdiğimiz ve sonuçlarını 2018 de beklediğimiz ABD ve Rusya pazarı.

 

Bugünün Türkiye kondisyonlarında maalesef ihracat yapmayan üreticilerin uzun soluklu bir maraton olan bu küresel yarışta yer alması mümkün değil. O nedenle herkesin önümüzdeki dönemde kurun da pozitif etkisini arkalarına alarak doğru hamlelerde, ihracat risklerini de masaya yatırarak şirket ihracat politikalarını şekillendirmeleri gerek.

RHBE 11/15 L Askılı Tip Kumlama Makinesi                                                          Shot Peening Prosesi

 

ŞİRKETİNİZİN SON DÖNEMLERDEKİ FAALİYETLERİ VE İNOVATİF ÇALIŞMALARINDAN BAHSEDER MİSİNİZ? BU ÇALIŞMALAR SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN ÜRÜNLER PAZARDA NASIL KARŞILIK BULDU? 

 

ArGe ve İnovasyon kültürü ve bu kültürün şirketin her yerine yayılması bizim için önemli. Şirketimizde bunu hem departman olarak yürütüyor hem de öneri sistemleri ve sürekli geliştirme kültürü ile tabana yaymaya çalışıyoruz.  Kaizen adı verilen sürekli gelişim politikaları ile sürdürülebilir inovasyon habitatını da oluşturma gayreti içerisindeyiz.

 

2017 yılında yeni birçok ürünü portföyümüze kattık. Yeni Nesil arıtma sistemlerimiz, Gıda sektörü için geliştirdiğimiz özel kaplama makinemiz, mermer sektörü için yeni tip doğal taş eskitme makinelerimiz, Türkiye’de Alman teknolojisi ile yeni üretmeye başladığımız tamburlu tip kumlama makinemiz 2017 yılında ArGe ve inovasyon çalışmalarımız sonucu portföyümüze kattığımız yeni makinelerden bazı örnekler. Bu yıl da Kuyumucluk, Medikal ve AM (Additive Manufacturing – Eklemeli Üretim) alanları odağımızda ve bu alanlara özel çözümler üretiyoruz. Pazar ve müşteri tarafında bu gelişmelerin ve yeniliklerin bulduğu karşılık ise bizim için son derece memnun edici çünkü yapılan bu inovasyon çalışmalarının altında müşteri beklentileri ve Pazar ihtiyaçları yatıyor. Son 2 yılda geliştirdiğimiz ürünlerin ciromuzdaki payı %10 mertebesine yakın ki bu sektör ortalamalarının çok üzerinde. 

 

ŞİRKET BAZINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ AR-GE ÇALIŞMALARINDA BAHSEDER MİSİNİZ? CİRONUZUN NE KADARLIK BÖLÜMÜNÜ AR-GE ÇALIŞMALARINA AYIRDINIZ?

 

Ciromuzun yaklaşık %3 lük kısmını ArGe çalışmalarına ayırıyoruz. Bu ayrılan kaynak ile hem bugünün müşteri ihtiyaçları doğrultusundaki geliştirmeler hem de gelecek dönem yüzey işlem alanındaki trendlerin bizdeki karşılıklarına odaklanıyoruz. Özellikle yeni gelecek vadeden üretim teknolojileri konusunda Almanya ile yakın çalışıyoruz. Biliyorsunuz önümüzdeki dönemin en önemli endüstri adımlarından biri Additive Manufacturing adı verilen Eklemeli üretim teknolojisi.  Bizde daha çok 3D Printing olarak biliniyor. Bu alandaki gelişmeler şaşırtıcı seviyede. GE gibi büyük firmaların bu alana yaptıkları yatırım birçok ülkenin ArGe harcamalarından fazla. Bu teknoloji ile çok esnek ve önemli bir altyapı yatırımı olmadan üretim yapma imkanına sahip oluyorsunuz. Temelde malzeme tozları (metal, plastik, vb) ve lazer ışını ile oluşturulan metal ve türevi parçalar, fonksiyonel olarak kullanıma hazır oluyor. Bu teknoloji uzun süredir endüstride var fakat asıl farkı artık plastik hammaddeden prototip ya da görsel modeller değil uçak türbün bıçakları (blisk’ler), araçlarda dişli çark sistemleri ya da medikalde implant üretimi gibi alanlarda da kullanıma başlamış olması. Aslında özetle, ne üretmek istiyorsanız, onun hammadde tozu ile birleştirme yapıp kullanıma hazır bir ürün ortaya çıkarıyorsunuz. Bu alanda da önemli bir yere sahip olan yüzey işlem teknolojileri, bizim son dönemde üzerinde durduğumuz konulardan biri. Çünkü Additive Manufacturing ürünleri nihai kullanım öncesi bir yüzey işlem prosesine ihtiyaç duyuyor.

 

GÜNÜMÜZDE SEKTÖRÜN GÜNDEMİNDE ÖN PLANA ÇIKAN KONU VE SORUNLAR NELER? SORUNLARA DAİR ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZİ BELİRTEREK VARSA KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAN BEKLENTİLERİNİZİ AKTARIR MISINIZ?

 

Yüzey işlem sektörü özellikle Türkiye’de daha gelişim evresinin başlarında. Bunu sektör bazlı ayırmak daha sağlıklı olabilir. Bazı sektörler bizde Avrupa ile paralel noktada. Örneğin Medikal, savunma, havacılık gibi. Fakat bazı sektörlerde yüzey işlem beklentileri ve gereksinimi henüz çok hissedilmiş değil. Avrupa bu anlamda bu sürecin daha ileri seviyelerinde. Bunu uğraştıkları konular, sektörün Pazar büyüklüğü ve geldikleri teknolojik seviyeden görebiliyoruz.

 

Türkiye’de hala manuel yapılan çok sayıda yüzey işlem prosesleri, Almanya’da full otomasyon ve insansız sistemler ile yürütülmeye başlandı. Bizde de bu anlamda olumlu gelişmeler hızla ilerliyor fakat bunun genele yayılması için özellikle orta ölçekli işletmelerde kalite ve verimlilik gibi konuların içselleşmesi gerek. Almanya’da 60 m EUR üzerinde olan bir (Mass Finishing) vibrasyonlu yüzey işlem yıllık Pazar büyüklüğü, TR’de 10m EUR seviyelerinde. Bu gösterge bile hem mevcut durumdaki sektör olgunluğunun farklılığını hem de bizler için yeni potansiyelleri gösteriyor.

 

Yüzey işlem sektörünün de Türkiye’deki diğer sanayi sektörleri gibi çok sayıda sorunu var. Fakat sorunları aslında birer gelişim kanalı olarak görmeyi tercih etmek gerektiğini düşünüyorum. Bunlar için hem ilgili STK’larda hem de Kamu nezdinde çalışmaların etkin şekilde yürütülmesi önemli. Gelişmeye açık alanlarımız olarak tarif edebileceğimiz konular arasında; Gençlerin sanayi ve endüstri alanlarına olan ilgisinin arttırılması gerekliliği, nitelikli ara eleman ihtiyacı, artan üretim ve faaliyet maliyetleri, teşvik sistemlerindeki verimliliğin arttırılması gibi konuları sayabiliriz.  Almanya’nın bugün dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmasının şüphesiz en önemli gerekçesi sanayi ve üretime verdiği önem ve bu konuda taviz vermeden uyguladığı politikalar. Bizler de en önemli sermayenin insanımız olduğunun farkındalığı ile sanayide görev alan ve almak isteyen gençlerin merak ve ilgisini çekecek, üretmenin keyfini onlara hissettirecek eğitim, staj ve eğitim sonrası politikalara kafa yormalı ve yeni modeller geliştirmeliyiz.

 

Bir diğer üzerinde çalışılması gereken konu da teşvik sistemleri. Hükümet bu anlamda önemli ve değerli adımlar atıyor. Fakat teşvik sistemlerindeki politika ve uygulamaların daha uzun vadeli ve istikrarlı olması gerek. Bir teşvik furyası gibi gelip geçmemesi, dönemsel taleplere sebep olup sonra bir talep daralması yaratmaması gerek. Biz bu etkiyi teşvik dönemleri öncesi azalan sipariş ve bekleyen tekliflerimizin yoğunluğundan, teşvik dönemleri de artan yoğun talepten hissediyoruz. Bu politikaları genele yayan ve dönemsellikten çok proje niteliklerine bağlı ve özellikle kobilerin iyi bilgilendirildiği platformlarda geniş bir model daha verimli olacaktır.

 

 

 

Paylaş Tweet Paylaş
3897 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
Çelik Sektöründe Kalitenin Diğer Adı BÖHLER
Nesillerdir çelik sektöründe elde ettiği başarılarla kalitenin diğer adı olan Böhler, her zaman daha iyiye ulaşma arzusuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sayım DEVAMI...
Delta Kalıp, Üretimde Dünya Markası Olduğunu Her Geçen Gün Kanıtlıyor
Uzun yıllar Türk sanayisine kalıp elemanları sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? Delta Kalıp olarak hangi sekt&oum DEVAMI...
“Plastik Sektörüne Özel Çözümler Üretiyoruz”
TSP Makina Pazarlama Müdürü Bülent Yüksel ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.   Öncelikle sizi ve TSP Makina&rsqu DEVAMI...
Hexagon Metrology, 2. Kalibrasyon Merkezini Bursa’da Açtı
Sayın Levent Bey bize kendinizi anlatır mısınız? Levent Yeşilbağ: 1987 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra MNG Tesisat Ankara da çalışma hayatına başla DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM