Bu sayımızda, DTS Teknoloji Genel Müdürü Ramazan KAYIKCI ile söyleşi gerçekleştirdik. Firmanın hizmetleri, faaliyetleri ve geleceğe yönelik planları hakkında bilgi aldık.
Ramazan Bey kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
DTS Teknoloji, döküm simülasyon yazılımları ve uygulamaları konusunda uzmanlık ve deneyimi bulunan bir firmadır. DTS Teknoloji olarak 2010 yılından bu yana döküm sektörüne hizmet vermekteyiz. Alüminyum, bronz, çelik ve sfero dökümleri için kum kalıplara döküm, kokil kalıplara döküm ve hassas döküm proseslerine yönelik geniş bir hizmet yelpazemiz oluştu. 2014 yılı başından itibaren basınçlı döküm ve kalıp sektörüne yönelik yoğun bir çalışma içine girmiş bulunuyoruz. Özellikle basınçlı döküm konusunda çok ciddi birikime sahip İtalyan çözüm ortaklarımızla işbirliği içindeyiz. Aynı zamanda İtalyan menşeli, yeni nesil bir basınçlı döküm simülasyonu olan [castle] simülasyon yazılımını sektörümüzün hizmetine sunmuş bulunmaktayız.
Bu ürünü rakiplerinden ayıran özelliği nelerdir?
[castle] yazılımı alüminyum, zamak ve magnezyum dökümlerine yönelik yeni bir yaklaşım ile geliştirilmiş son derece etkili, hızlı ve yüksek doğruluğa sahip bir simülasyon yazılımıdır. [castle] ’ı geliştiren ekip ve bizler akademik kariyere sahip olmakla birlikte tamamıyla uygulamanın içinde yetişmiş ve uygulamanın ihtiyaçlarını iyi bilen insanlarız. Dolayısıyla bir simülasyon kullanıcısının programda arayacağı özellikleri çok iyi biliyoruz. Simülasyon kullanıcılarının hoşlanmadığı konuların başında gelen durumlardan biri, döküm ve kalıp modelini simülasyona hazırlarken tasarımda bir revizyon öngörüldüğünde tekrar CAD programına dönülüp modelin düzenlenmesi gerekliliğidir.
[castle] bu hantal işleyişi ortadan kaldırmak için VISI CAD programına entegre olarak geliştirilmiştir. Bu sayede CAD işlemleri ve döküm simülasyonu uygulaması aynı ara yüzde yapılabilmektedir. Yazılım içerisinde, pres, kovan-piston seçimini, enjeksiyon parametrelerini ve dökülebilirliği optimize eden [castleMind] isimli bir uzman sistem mevcuttur. Buna ek olarak, sadece birkaç dakikada yolluk üzerindeki yüksek hızlı bölgeleri ve türbülans risklerini tespit edebilen [castleRun] ve tam kapsamlı dolum-katılaşma simülasyonu yapabilen [castleBody] olmak üzere sıralı çalışan üç ana modül bulunmaktadır. Bu üç modül ayrı fonksiyonlara sahip olup her biri ayrı ve bağımsız çalışabilmektedir. Böylece örneğin gerektiğinde sadece enjeksiyon parametrelerini optimize edebilir veya sadece yolluk kesitlerinizi ve geometrisini optimize edebilir ya da bunların ikisini veya tamamını aynı anda çalışabilirsiniz.
Döküm sektörüne kazandırdığı katma değeri anlatır mısınız?
Programın kazandıracağı en önemli katma değerlerden biri, [castleMind] modülü sayesinde parçanın ağırlık-hacim bilgileri veya sadece teknik resmi elinizde mevcut ise henüz teklif aşamasındayken bile döküm parametrelerini optimize edebiliyorsunuz. Bu da size hangi büyüklükte bir pres, kovan-piston kullanılması gerektiği ve faz hızlarınızın ne olması gerektiği konusunda ön bilgi veriyor. İstenen döküm ve yüzey kalitesini mevcut pres tonajınız ile sağlayıp sağlayamayacağınızı görebiliyorsunuz. Bu durum size karar vermede hız ve zaman kazandırmakla birlikte tekliflerinizi doğru bir şekilde fiyatlandırabilme imkanı sağlayacaktır. Bununla birlikte, döküm işlemi tamamen kapalı bir ortamda gerçekleştiği için kalıp kapandığı anda döküm esnasında kalıp içinde neler olduğunu bilmek mümkün değildir.
Döküm simülasyonları sayesinde metalin kalıp içindeki davranışlarını görerek oluşabilecek hatalara karşı önceden önlem alabilmek mümkün olmaktadır. Bizim temsilciliğini yapmakta olduğumuz [castle] basınçlı döküm simülasyon programı, kovandan gelen ve kalıp içinde mevcut havayı da ilk kez sıkıştırabilir bir akışkan olarak kabul eden yenilikçi bir anlayışa sahiptir. Bu sayede metal ile birlikte havayı da simüle ederek basınçlı dökümlerde karşılaşılan en önemli sıkıntıların başında gelen hava sıkışmasına bağlı olarak oluşacak gaz porozitesi ve buna bağlı üretim sonrası hataları gerçekçi bir şekilde göstermektedir. Simülasyondan elde ettiğiniz tüm sonuçları video yaparak detaylı bir şekilde inceleyebilir ve müşterilerinizle paylaşabilirsiniz.
[castle] yazılımı, yenilikçi ve kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olup daha birçok avantajları sayesinde üretimi doğru bir şekilde fiyatlandırabilecek, tek seferde doğru kalıp tasarımıyla zamandan ve işçilikten tasarruf edebilecek ve döküm hatalarına bağlı fireleri minimuma indirerek kârınızı ve verimliliğinizi maksimuma çıkartabileceğiniz bir uzmanlık içermektedir.
Dökümhanede üretim kaynaklı yaşanan sorunlar için danışmanlık hizmetleriyle birlikte projelendirme ve döküm eğitimleri konularında sektördeki firmalarımıza çözüm ortağı olmaktayız.
DTS olarak yalnızca bu programı mı satıyorsunuz. Yoksa müşterilerinize proje bazlı mı çalışıyorsunuz?
Program satışı ve kurulumu dışında kalan zamanımızı büyük oranda eğitimler ve firmalar için deneme çalışmaları (bench marking) için kullanıyoruz. Bunun yanında başta belirttiğim gibi akademik kariyere sahip aynı zamanda sektörün içinden gelen insanlar olarak döküm prosesleri öncesinde, esnasında ve sonrasında oluşabilecek sorunlara karşı yeterli tecrübe ve bilgi birikimine sahibiz. Dolayısıyla dökümhanede üretim kaynaklı yaşanan sorunlar için danışmanlık hizmetleriyle birlikte projelendirme ve döküm eğitimleri konularında sektördeki firmalarımıza çözüm ortağı olmaktayız.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Direk olarak bakıldığında sadece döküm üretimi yapan firmalara çalışıyoruz gibi gözükse de dolaylı yoldan bakıldığında savunma sanayiinden otomotive, beyaz eşyadan medikal sektörüne kadar geniş bir yelpazede hizmet vermekteyiz.
Eğitimin önemine inanan bir kişi olarak döküm sektörüne yetişmiş insan kaynağı sağlama konusunda da giderek artan bir oranda çalışmalar yapmaktayız. Temsilciliğini yaptığımız bir döküm simülasyon yazılımı olan SOLIDCast simülasyon yazılımını şu ana kadar üç farklı üniversitemizde (Gazi, Sakarya ve Kırıkkale Üniversitesi) eğitim lisansıyla birlikte laboratuvarlarındaki bilgisayarlarına kurulumlarını sağlayarak bilgisayar destekli döküm tasarım derslerinin açılmasına öncülük yaptık. Eğitime doğrudan sağladığımız destekler ile sektörümüzün ihtiyacı olan yetişmiş insan kaynağı oluşturma çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Ayrıca bu üniversitelerde döküm konusunda bitirme tezi yapacak öğrencilere araştırmalarında kullanması üzerine dönemlik ücretsiz lisans temin ediyoruz.
Bu bağlamda Meslek yüksekokullarımızın Kalıpçılık Bölümleri ile işbirliği yaparak Basınçlı Döküm ve Kalıp tasarımına yönelik sertifika eğitimleri planlıyoruz. Vereceğimiz eğitimlerle genç kalıpçı adaylarına bir taraftan basınçlı dökümü tanıtıp ve sevdirerek diğer taraftan onlara simülasyon destekli tasarım yeteneği kazandırıp piyasanın en çok ihtiyacı olan ara eleman gereksinimini azaltmak istiyoruz.
Türk basınçlı döküm sektörünün Türkiye’de ve dünyadaki yerini değerlendirir misiniz?
Türkiye, Jeopolitik konum, kolay ulaşabilirlik ve teknoloji açısından doğu ülkelerinden, işçilik ve üretim maliyetleri bakımından ise batı ülkelerinden daha avantajlı bir pozisyondadır. Bununla birlikte örneğin sadece otomotiv sektörünü inceleyecek olursak otomobillerdeki birçok donanım yakıt tasarrufu bakımından alüminyum ve magnezyum alaşımına dönüştürülmektedir. 2014 yılında küresel ölçekte yaklaşık 61 milyon adet, ülkemizde ise 767 bin otomobil satıldığı verisini göz önünde bulundurursak bu kadar yüksek miktarlardaki üretim için basınçlı döküm yöntemi biçilmiş kaftan olarak durmaktadır. Türkiye olarak basınçlı döküm sektöründe henüz yolun başında olmamıza rağmen mevcut potansiyelimizi kinetiğe çevirebilecek adımlar atmamız durumunda hızlı yol alabileceğimiz aşikârdır. Döküm sektörü genel olarak önümüzdeki 15-20 yıl Türkiye’de yükselen bir trende sahip olacak gibi görünüyor.
Son olarak, bana bu fırsatı sunduğunuz için sizlere ve Kalıp Dünyası Dergisi’ne teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim.