E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Murat TÜZÜM: “Üretimde Yeni Dönemi Konuşuyoruz” Etkinliklerimizle Beklediğimiz Sonuçları Almaktan Dolayı Mutluyuz

 

Dergimizin bu sayısında, Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Tüzüm ile söyleşi gerçekleştirdik. Kendisinden Autodesk faaliyetleri hakkında geniş bilgi alırken, düzenledikleri “Üretimde Yeni Dönemi Konuşuyoruz”
konulu etkinlik ile ilgili geri dönüşler hakkında bilgi sahibi olduk.
 
Sizin sunduğunuz yeni teknolojiler üretimde ve diğer sektörlerde hangi sektörlerde kullanılıyor? Kaç yıldır kullanılıyor?
 
Autodesk olarak sunduğumuz tasarım çözümleri ile kullanıcıların daha iyi bir dünya hayal etmelerine, tasarlamalarına ve hayallerini gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı oluyoruz. Profesyonel tasarımcılardan mühendis ve mimarlara, dijital tasarım sanatçılarından öğrencilere ve hobi sahiplerine kadar geniş bir kitle bugün yaratıcılıklarını geliştirmek ve önemli problemleri çözmek için Autodesk yazılımlarını kullanıyor. Üç boyutlu tasarım, mühendislik ve eğlence yazılımları alanında 30 yılı aşkın süredir lider konumdayız. Bina, karayolu, otomobil, tüketici ürünleri, filmler, video oyunları ve diğer pek çok şey Autodesk teknolojisiyle yapılıyor. Uzay araçları ve uçak parçalarından mobilyaya ve hatta otomobil gövdesine kadar günümüzde çoğu sektör üretim süreçlerinde 3 boyutlu tasarım için Autodesk teknolojilerini kullanıyor.
 
 
Autodesk olarak inşaat sektöründen, 3 boyutlu tasarıma, medya ve eğlenceye kadar birçok alanda tasarım çözümleri sunduğunuzu biliyoruz. Türkiye’de ağırlıklı olarak hangi sektörlerde aktifsiniz? Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
 
Autodesk, 3 ana endüstride çözüm sunuyor. Bunlar sırasıyla inşaat ve mimari endüstrisi, üretim endüstrisi ve eğlence yazılımları dediğimiz film endüstrisi. Türkiye’nin lokomotifi inşaat sektörü. Bizim de Autodesk olarak gerek dünyada gerek de Türkiye’de hitap ettiğimiz en büyük sektör inşaat sektörü.
 
Bununla birlikte üretimde Türkiye’nin çok önemli bir rolü var. Okullarda hep şunu öğrendik: ‘Türkiye doğuyla batı arasında köprü konumundadır.’ Üretim sektöründe de bunu yaşayabiliyoruz. Türkiye’deki üreticiler hem iç pazara hem de doğuya ve batıya iş yapıyorlar. 
 
Lojistik olarak ülkemizin konumu, kültürel olarak da her iki kültüre yakın olmamız gibi etkenler söz konusu. Dolayısıyla son yıllarda üretim sektöründe büyüyen bir ivme var. Bir yerde kriz olduğu zaman bu sektörümüzü etkilemiyor. Çünkü başka yerlere de işler yapabiliyoruz. Aynı zamanda dinamik bir sektörümüz var. Bugün bir ürün üreten firma ilgili endüstride bir sorun olduğunda başka bir ürün üretecek şekilde kendini yenileyebiliyor. Bence bu, bizim kültürümüzden de gelen bir güç. Bunlar üretim sektörünü güçlü kılıyor. 
 
“Üretimde Yeni Dönemi Konuşuyoruz” etkinliklerinin amacı neydi? 
 
Günümüzün hızla değişen dünyasında tüketici ve üretici kavramları bugüne kadar hiç olmadığı kadar birbirine yaklaşıyor, hatta iç içe geçiyor. Bugünün üretim sektöründe, malzeme bilimindeki gelişmeler ve 3 boyutlu yazıcı teknolojileri sayesinde bir tüketici aynı zamanda kendi ürünlerinin üreticisi olabiliyor. Bugün aslında her masaüstü bir üretim fabrikasına dönebiliyor. Bunlar önce takı ve yüzük gibi aksesuvarlar tasarlamakla başladı. 
 
“Autodesk olarak öğrencileri geleceğin mühendisleri olarak ve dünyanın geleceğini tasarlayan, tasarlayacak olan kişiler olarak görüyoruz.” 
 
 
Daha sonra 3 boyutlu yazıcılarla kıyafet, protez ve ilaç tasarlamaya kadar gitti. Dolayısıyla bu yeni dönemde, tüketici üretici kavramları eskisi gibi değil. Öte yandan yakın döneme kadar yaşadığımız kitlesel üretim dönemini de geride bıraktık ve bugün kitlesel kişiselleştirme kavramından söz ediyoruz. Örneğin basit bir Bluetooth kulaklık bugün artık dünyadaki 7 milyar insanın kulağı için özel, kişinin kulağına tam uyacak şekilde farklı şekillerde tasarlanabiliyor. Bildiğimiz klasik kulaklık teknolojisine başka bir bakış açısı getiriliyor. Bu da üretim sektörünü etkileyen, pazarın ihtiyaçlarını değiştiren bir değişim ve sektörün bu değişimi kaçırmaması gerekiyor.
 
Bir üçüncü değişim de kalite algısında yaşanıyor. Eskiden üreticiler, ürettikleri ürünlerin ömür boyu dayanacak kalitede olmasını istiyorlardı. Oysa bugün ürünlerin yaşam döngüsü çok daha kısalıyor ve üreticiler ürünlerini daha kısa yaşam döngüsüne uygun şekilde daha kısa dayanacak şekilde üretmeyi tercih edebiliyor ya da ürünün ömür döngüsü içinde maliyetleri düşürerek tüketicilere düşük fiyatlı ürünler sunarak yedek parça gibi seçeneklerle ek gelirler elde etmeyi tercih edebiliyor. Yeni ürün üretmek firmaları daha rekabetçi kılabiliyor. 
 
Özetle, üretimde yeni dönemde üç yeni değişimden bahsediyoruz: Tüketici-üretici kavramlarının iç içe geçmesi, kitlesel kişiselleştirme ve kalite algısındaki değişim. Günümüzün zorlu iş dünyasında Sektördeki firmaların rekabetçiliklerini koruyabilmek için bu değişimin bilincinde olmaları ve bu değişime uyum sağlamaları gerekiyor. Biz de Autodesk olarak “Üretimde Yeni Dönemi Konuşuyoruz” etkinliklerimizle sektördeki firmalara bu değişimleri anlatmayı ve yeni dönemde kendilerini öne geçirebilecek ipuçlarını onlarla paylaşmayı arzu ettik. 
 
 
İstenilen sonuca ulaşılabildi mi? 
 
“Üretimde Yeni Dönemi Konuşuyoruz” etkinliklerimizi bu yıl 3 ilde gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da ve Ankara’da düzenlenen etkinliğiklerimize toplam 700 kişi katıldı. Her iki şehirde de beklentimizin de üzerinde gördüğümüz katılım, üretim sektöründeki şirketlerin yeni döneme ayak uydurmak için heves ve çabasını gösterdiği için bizi çok sevindiriyor. Etkinliklerin üçüncü ve son ayağını 3 Kasım’da İzmir’de düzenleyeceğiz. İlk iki etkinliğin başarısını İzmir’de de sürdürmeyi umuyoruz.
 
Katılımcılar memnun kaldı mı acaba seminerden tepkileri nelerdi?
 
Etkinlikler sırasında ve sonrasında konuştuğumuz katılımcılar, gerek kendilerini besleyen içerik anlamında, gerekse sektörden meslektaşlarıyla ve uzmanlarla bir araya gelmelerine olanak tanıması açısından seminerlerin kendilerine büyük yararı olduğunu paylaştılar. Yeni dönemde iş yapış biçimlerini değiştirecek, rekabet olanaklarını güçlendirecek yeni teknoloji ve çözümler hakkında detaylı bilgiler bulmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. Bu da bize doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor ve bizi mutlu ediyor.
 
 
Autodesk olarak eğitim alanında ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? 
 
Autodesk olarak bugünün üniversitelerinde, okul sıralarında oturan öğrencileri geleceğin mühendisleri olarak ve dünyanın geleceğini tasarlayan, tasarlayacak olan kişiler olarak görüyoruz. Onların daha iyi bir dünya hayal etmelerine, bu hayallerini gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle bütün öğrencilerin, üniversitelerin ve okulların bütün Autodesk yazılımlarına ücretsiz olarak erişmesini sağlıyoruz. Bugün bir öğrenci, bir üniversite, herhangi bir süre ve fonksiyon kısıtlaması olmaksızın hiçbir bedel ödemeden Autodesk yazılımlarını laboratuvarında kullanabiliyor.
 
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öğrenci ve eğitimciler, “Autodesk Eğitim Topluluğu” web sitesinden (http://students.autodesk.com) Autodesk yazılımlarına kolayca erişebilir ve ücretsiz sürüm indirebilirler. Tamamı en son sürüm olan yazılımlar için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Bugüne kadar dünya çapında 100 milyonun üzerinde, Türkiye’de ise 3 milyon öğrenci Autodesk yazılımına ücretsiz erişim sağladı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız bir protokolle Türkiye’deki meslek liselerini ve teknik liseleri Autodesk yazılımlarını kullanmaya teşvik ediyoruz. Gerek öğretmenlere eğitim verilmesi, gerek uygun laboratuvar ortamlarının sağlanması konusunda Türkiye’deki tüm meslek liselerinde ve teknik liselerde bir protokol dahilinde çalışmamız var.
 
Ayrıca, öğrencilerin bu teknolojileri kullanmalarını teşvik etmek, dünyaya daha fazla entegre olmalarını sağlamak amacıyla çeşitli dönemlerde etkinlikler ve yarışmalar düzenliyoruz. Autodesk Eğitim Topluluğu kanalıyla öğrencilerin tasarım projelerini dünyayla paylaşmalarına olanak sağlıyoruz. İlki 2013 yılında düzenlenen geleneksel Autodesk DesignNext Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması’nın kazanan takımları, her yıl düzenlenen Panorama Uluslararası Öğrenci Tasarım Etkinliği’ne katılma şansı yakalıyor. 
 
Son olarak Mayıs ayında Gazi Üniversitesi’nde düzenlediğimiz bir yarışma Autodesk’in Fusion 360 isimli bir ürünüyle gerçekleşti ve öğrencilere bir gün boyunca Autodesk Fusion 360 eğitimi verildi. Ertesi gün de öğrencilerden bir üç boyutlu, üç tekerlekli bisiklet tasarlamaları istendi. Dünyadaki, Türkiye’deki en iyi bisiklet üreticisinin yaptığı kadar, iyi hatta daha iyi görsellikte sonuçlar elde edebildik. Bu yarışmadan çıkan sonuçları da, geleceğin mühendislerine gerekli ortamı yaratıp şans verirsek çok iyi sonuçlar alabileceğimizin bir ispatı olarak görebiliriz. 

 

Paylaş Tweet Paylaş
3181 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Hexagon Türkiye Genel Müdürü Koray Alpaslan: “Hexagon Sektörün Öncülerinden Biri Olarak, Uçtan Uca Çözümler Sunma Yeteneğiyle Ön Plana Çıkıyor”
Bu sayımızda, sensör, yazılım ve otonom teknolojilerini birleştiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir şirket olan Hexagon’un Türkiye Genel DEVAMI...
Kubilay Terzi ile WEG Türkiye Otomasyon, Sürücü ve Şalt Ürün Hizmetleri Üzerine
Öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Ben Kubilay Terzi, WEG Türkiye Alçak Gerilim Sistemleri ve Otomasyon Bölüm Müdürü olarak görev yapıyor DEVAMI...
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı
Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM