Teknik Hırdavat, Kesici Takımlar ve Standart Kalıp Elemanları sektöründe 20 yılı aşkındır varlığını sürdüren AKERMAK Teknik Hırdavat, yeni bir Ar-Ge yazılım programı olan “Kalıp Standart Elemanları Kütüphane programı” olan “KUPA” ile kalıp sektörüne hizmet vermeye devam ediyor. Bu çalışmanın kalıp sektörü açısından çok önemli olduğunu dile getiren AKERMAK TEKNİK Genel Müdür Yardımcısı Barış AKER ve AKERMAK TEKNİK Firmasının Kalıp Elemanları satış Müdürü olan Cüneyt ŞAHİN ile yapmış olduğumuz röportajı aşağıda yayınlıyoruz.
KUPA Kalıp Standart Elemanları Kütüphane Programı fikri nerden çıktı?
Barış AKER: Akermak Teknik olarak müşterilerimize verdiğimiz değerin, iş odaklı anlayışımızın bir ürünü; KUPA Kalıp Standart Elemanları Kütüphane Programı; Firmamız Uzun yıllar bilindiği gibi Kalıpçılık sektörüne bayilikleri ve patentli ürünleri ile hizmet vermektedir. Yılların birikimi ve müşteri taleplerimiz doğrultusunda bir ARGE ekibi oluşturulmuş ve KUPA yazılımımız ortaya çıkmıştır.
KUPA Yazılımı Nedir? Ne işe yarar? Biraz bahseder misiniz?
Cüneyt ŞAHİN: Kupa, Kalıp Tasarım Uzmanlarının CAD çizim Programları altına ihtiyaç duyduğu CAD datayı Parametrik olarak çağırabildiği bir yazılımdır. Algoritması ve Tasarımı tamamen özgün ve millidir. Kalıp Tasarım Uzmanları, ticaretini gerçekleştirdiğimiz Kalıp standart elemanlarını, KUPA program ara yüzünden görerek, uyarıcı notlarına ve 2d kataloğuna interaktif ulaşarak tasarımlarına çağırabilirler. Seçtikleri standart elemanları varsa farklı seçimlerine, ilgili menüler vasıtası ile ulaşabilirler, Negatif ve Pozitif gövdeleri ile ideal çalışma şartlarını tasarıma yansıtabilirler.
Kupa Programına eklediğimiz bir diğer özellik ise, firmaların kendi çalışma şartlarına göre yazılımı kişiselleştirebilmeleridir. Yazılımımızın ayarlar menüsünden yapılacak düzenleme ile standart elemanı ilgilendiren renk tanımlamaları ayarlanmış olacak böylece Tasarım Uzmanı çağırdığı bir standart elemanı, tanımlı firma rengi ile ekranına çağırabilecektir. (örneğin civata boşaltısı negatif gövdesini sarı, pembe ya da herhangi bir renge bir kereye mahsus ayarlanabilir)
KUPA Yazılımı Basit Bir Kütüphane mi? Yoksa Bilgi ve Deneyim Gerektiren bir Ar-Ge çalışması mı?
Barış AKER: Kupa Yazlımı Bir Ar-Ge çalışmasının Ürünüdür. Konusunda Uzman Firma ve Ekip ile birlikte hedef sahadaki ihtiyaçlar dikkate alınarak oluşturulmuştur. Yazılımın Ve yazılım ürünü olan CAD dataların Kriptolanma Algoritması Dünyada ilktir. Geliştirdiğimiz yöntem ile Standart CAD dataların istenmeyen kişiler tarafından kullanılmasını engelleyebiliyoruz. Yakın geçmişte Ülkemizde yaşanan bir olayı sizlere anımsatmak istiyorum. Ülkemizin değerli Mühendislerinin bin bir emek ile geliştirdiği Milli Piyade Tüfeğimizin (MPT Projesi Kırıkkale silah Fabrıkası) CAD dataları, Proje planları ve üretim metodolojisi toplu bir şekilde yurt dışına satılmaya çalışır iken bir baskın ile yakalandı. Casusluk ile suçlanıp cezalandırıldı.
Bu olay bir kere daha gösterdi ki, bilgiyi güvende tutmak insan insiyatifine bırakılamayacak kadar kritik ve önemlidir. Kupa yazılımız ile geliştirdiğimiz algoritma ile standart elemanların istenmeyen kişiler ya da kurumlar tarafından kullanılmasını engelleyebiliyoruz. Standart elemanların cad datalarını korumak için geliştirdiğimiz bu yöntemin savunma sanayi çalışmalarında bir karşılığı olabileceğini düşünüyoruz.
Kupa yazılımımız ayrıca kişiselleştirilebilen bir yazılım olması özelliği ile de dünyada ilktir. Benzer hiçbir çalışmada kişiselleştirme mevcut değildir. Ayrıca farklı türlere geçiş özelliği ile birçok örneğin önünde yer almaktadır.
KUPA Programı Neden ihtiyaçtır? Hangi gerekçeler ile gerçekleştirilmiştir?
Barış AKER: “KUPA” Projesini başlatırken aşağıda sıralanan problemleri çözmesini istedik ve başardık,
• İnsan odaklı hataların önüne geçmek,
• Katma değeri az olan işleri insana değil, programa yaptırmak,
• Başlangıçta Türkiye’de ve giderek Yurtdışında standartlaşma sağlamak,
• Zamanı verimli kullanmak ve bunun sonucu olarak maliyet kazancı sağlamak,
• Müşteri/Paydaşlarımızın kalıp proje-tasarımlarında açığa çıkacak sorunlarına çözüm üretecek bir çalışma ortaya koymak.
Peki sektör paydaşlarınız bu “KUPA” programına nasıl sahip olabileceklerdir?
Cüneyt ŞAHİN: Biz bu programı tamamen sektör paydaşlarımız olan kalıpçılar kullansın diye ürettik. Öncelikle bu programı kullanmak isteyen kalıpçı paydaşımız AKERMAK ile iletişime geçecek. AKERMAK ile iletişime geçen her kalıpçı paydaşımıza biz programı kullanacağı her hangi bir bilgisayarına “KUPA” Programının datalarının yüklenmesini sağlıyoruz. Akabinde bu programı çalıştırmak için şifre talep ediliyor ve bu şifre ile program çalıştırılmış olacaktır. Bu Şifre AKERMAK tarafından her firma için belirlenmiş süre ile sınırlı olacaktır. Örneğin bir ay, üç ay, bir yıl gibi sürelere tabi olacaktır.
İlerleyen günlerde benzer çalışmalar olacak mı?
Cüneyt ŞAHİN: Evet, edindiğimiz tecrübeleri müşterilerimizin başka ihtiyaçlarına çözüm üretmek için değerlendireceğiz. “KUPA” programını farklı CAD platformları için de parametrik hale getireceğiz, ayrıca kalıplarda kullanılan Gazlı yaylara tesisat döşenmesi için çalışma grupları oluşturmaya başladık. Bir kaç proje çalışması da hayata geçirdik ve başarılı da olduk.
Söylemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Barış AKER: Öncelikle bu çok önemli “KUPA” programını tüm paydaş kalıpçılarımızla paylaşmamıza vesile olan KALIP DÜNYASI Dergisine teşekkür ediyoruz. Gerçekten hemen hemen Dünya da bir başka benzeri olmayan ARGE yazılım programımız olan “KUPA” programı ve benzer katma değer yaratacak programların artması ülkemiz açısından çok büyük kazanç olarak görülmelidir. Bu anlamda firmamız AKERMAK TEKNİK sektörel bazda her türlü teknolojik gelişme ve yenileşmenin adı olmaya devam edecektir. Kalıpçı paydaşlarımıza hayırlı olsun. Teşekkürler.