DTS Teknoloji, basınçlı döküm ve kalıp teknolojilerine (HPDC) yönelik 24-27 Mayıs 2014 tarihleri arasında Kartepe The Green Park Hotel’de 4 günlük bir eğitim düzenledi. Eğitime, basınçlı döküm ve kalıp sektöründe faaliyet gösteren önemli firmalardan 35 profesyonel katılım gerçekleşti. Bu eğitimin detayları hakkında eğitimini düzenleyen DTS Teknoloji firmasından Doç. Dr. Ramazan KAYIKCI ile bir mülakat yaptık.
Sayın Kayıkcı DTS Teknoloji’yi kısaca tanıtırmısınız?
DTS Teknoloji Sakarya Teknokent bünyesinde yaklaşık 5 yıldır faaliyet gösteren ve döküm araştırma-geliştirme, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren ve bu sektöre yönelik simülasyon yazılımları konusunda uzmanlık ve deneyimi bulunan bir firmadır. DTS olarak 2014 yılı başından itibaren basınçlı döküm ve kalıp sektörüne yönelik çalışmalara da başlamış bulunuyoruz.
Sayın Kayıkcı bu eğitimin kapsamı ve amacı ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?
Bu eğitimin amacı, basınçlı döküm sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerimizi bir araya getirerek Avrupalı uzmanlar eşliğinde üretim parametrelerini ve üretimde yaşanan problemleri ele alarak teknik bilgi ve HPDC teknolojisinde bir güncelleme gerçekleştirmektir. Bu eğitimde, basınçlı döküm prosesi ve basınçlı döküm kalıp dizaynı ile ilgili tüm parametreler ele alındı. Eğitim, yaklaşık 4 gün sürdü. Eğitimci olarak 2 yabancı uzman getirdik. Bunlardan biri İrlanda’dan katılan ve HPDC sektöründe 35 yıllık deneyime sahip olan John Lyons tur. Diğer uzmanımız İtalya’dan Brescia Üniverstesi öğretim üyesi ve gene bizim gibi bir Teknokent firmasının kurucularından olan Dr. Andrea Panvini dir.
Eğitime katılanların profili hakkında bilgi alabilirmiyiz?
Eğitimde 16 firmadan 35 civarında katılımcı bulunmaktadır. Firma profili açısından baktığımızda, basıçlı döküm üreticileri, kalıp üreticileri, hem basınçlı döküm kalıbı hem de basınçlı döküm üretimi yapan firmalar ve basınçlı döküm presleri üreticisi firmalar bulunmaktadır. Katılımcılarımız, firma sahibi, genel müdür, tasarım ve üretim sorumluları gibi HPDC sektöründe ileri derecede teknik profesyonel kişilerdir. Eğitim verenlerin katılımcılarımız hakkındaki görüşleri çok olumlu olmuştur. Özellikle Dr. Panvini bu konuda uluslararası birçok eğitim yaptığını ancak buradaki katılımcıların HPDC teknik bilgi düzeyi açısından şu ana kadar karşılaştığı en üst düzeyi temsil ettiğini belirtmiştir. Bunu nereden anladığını sorduğumuzda, eğitim sırasında katılımcılar tarafından kendisine yöneltilen soruların seviyesinden anladığını belirtmiştir.
Eğitimde ele alınan konular hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Eğitim yaklaşık 4 gün sürdü ve bu anlamda uzunca bir eğitim sayılır. Elimizden geldiğince bu eğitimde basınçlı döküm ve kalıp tasarımı ve üretimleri konularında tüm parametreleri ele almaya çalıştık. Bu parametreleri başlık olarak verecek olursak; Kalıp tasarım optimizasyonları, yolluk sistemi tasarımları ve optimizasyonları, döküm hataları ve hatasız parça üretimi için proses optimizasyonu, pres parametreleri optimizasyonu, proses maliyeti ve maliyeti etkileyen parametreler (maliyet azaltma), kalite maliyeti, basınçlı dökümde proses kontrolü ve iyileştirilmesi, üretimde etkili kalite kontrol teknikleri, enjeksiyon sistemleri, takım sıcaklıkları, kalıp yağlama ve vakum prosesleri, hava sıkışması ve hava ventilasyonu gibi konular ele alındı.
Basınçlı dökümün dünyada ve Türkiye’de geleceği hakkında görüşlerinizi alabilirmiyiz?
Basınçlı dökümün Türkiye’de giderek önem kazandığını görmekteyiz. Birkaç yıl öncesine kadar basınçlı döküm denildiğinde aklımıza zamak dökümleri (çinko alaşımları) gelmekteydi. Oysa bu gün basınçlı döküm sektörünün daha çok alüminyum alaşımlarına yöneldiği görülmektedir. Alüminyum parçalar için otomotiv sektöründen gelen yoğun talepler doğrultusunda bu sektörün önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği inancındayım. Türkiye, basınçlı döküm ve kalıp üretimi konusunda Avrupa’nın önemli bir tedarikçisi olma yolunda ilerlemektedir. Konum olarak ve teknolojik alt yapı açısından çok önemli bir avantaja sahibiz. Aynı zamanda Avrupa ile karşılaştırdığımızda işçilik ücretlerinin de oldukça avantajlı bir seviyede olduğunu görüyoruz. Basınçlı döküm ve kalıp sektörümüzün ülkemizin bu avantajını çok iyi kullanması ve Avrupa ile özellikle otomotivde çok daha iyi seviyelerde iş yapması gerekiyor. Birde özellikle son yıllarda konuşulan bir Çin gerçeği var. Ucuz işçilik ve enerji giderleri, genç nüfusu ve devlet destekleri ile Çin bizim gibi HPDC üreticisi ülkelerin karşısında önemli bir rakip gibi gözükmektedir. Ancak, gerçek veriler bunun tam bu şekilde olmadığını gösteriyor. Çin’in Avrupa’ya olan uzaklığı günübirlik iş seyahatlerini imkânsız hale getiriyor ve minimum seyahat süresini 3-4 güne çıkarıyor. Öte yandan Avrupa’nın herhangi bir noktasından Türkiye’ye seyahat 2-3 saatlik bir uçuş ile gerçekleşebiliyor. Çin’in bize karşı diğer bir dezavantajı da gene Avrupa’ya olan uzaklığı ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimin çok zaman alıcı ve kısıtlı olması. Örneğin Avrupa’da gündüzken Çin’de gece olması nedeni ile telefon görüşmeleri ve anlık e-mail alış verişleri büyük sorun teşkil etmektedir. Bir diğer konu da Teknolojik alt yapı, bilgi birikimi ve İngilizce konuşan personel bakımından Türkiye’nin Çine olan tartışmasız üstünlüğüdür. Bütün bu avantajlar basınçlı döküm ve kalıp üreticilerimiz Avrupa için Çin’e nazaran her zaman öncelikli ve avantajlı oluğunu gösteriyor. Bu nedenle, bizim teknolojik alt yapımızı geliştirerek ve bilgi açığımızı hızla kapatarak daha büyük iş hacmi için hazır olmamız gerekmektedir.
Basınçlı döküm sektörüne yönelik DTS Teknoloji olarak gelecekte planladığınız faaliyetleriniz nelerdir?
Biz DTS Teknoloji olarak son 5 yıldır Türk döküm sektörüne proje danışmanlığı, teknik danışmanlık ve simülasyon hizmetleri sunmaktayız. Bu eğitimde de yaklaşık 4 gündür basınçlı dökümde ve kalıp tasarımında öne çıkan tüm parametreleri ele aldık. Bu eğitimlere devam etmeyi düşünüyoruz. Ayrıca gene bu eğitimde lansmanını yaptığımız Castle HPDC proses simülasyonu yazılımı var. Bu yazılım İtalyan orijinli olup kalıp içi hava hareketlerini ve hava sıkışmasını gerçeğe en yakın akışkan dinamiği ile hesaplayan ve gösteren bir yazılımdır. Dual Phase özelliği ile tanınan bu yazılım ilk defa havayı da bir faz olarak hesaplamaktadır. İleriki zamanlarda bu yazılımın HPDC proseslerinde ne şekilde etkili çözümler üretebileceğini sektörümüzle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu alanda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu gibi fırsatlar oluşturarak bu gelişmeleri sürekli olarak basınçlı döküm ve kalıp sektörümüzle paylaşmaya devam edeceğiz.