E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
TEKİŞ Türkiye’de Sizin için Üretiyor…
K.D.: Kişiselleştirilmiş tezgah üretimi sizin için neden önemli?
 
Kalıp üretiminde kullanılan tezgahların neredeyse tamamı ne yazık ki yurtdışından çok yüksek maliyetlerle ithal ediliyor. Ülkemizde nelerin tasarlanıp üretildiğini çok iyi bildiğimiz için tezgah tedariki konusunda yurtdışına olan bağımlılığımız TEKİŞ olarak bizi hep üzmüştür. Standart özelliklerde, yüksek adetlerle üretilen CNC tezgahları bugün Türkiye’de üretme gayretine girmenin ülkemize çok fazla fayda sağlayacağını düşünmüyoruz. Zira bu tip tezgahları yüksek adetlerde ve düşük maliyetle üretmek için gerekli yan sanayi Türkiye’de mevcut değil. Zaten bu tip tezgah üretiminde çok yoğun bir rekabet ortamı olduğu için katma değeri de oldukça düşük.
 
Kalıp sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak kalıpçıların ihtiyaçlarını karşılayacak tezgahların ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bu noktada TEKİŞ olarak koyduğumuz hedef, müşteri beklentilerine göre özelleştirilmiş, çok fonksiyonlu tezgahların tasarım ve üretimini gerçekleştirmektir.
 
 
K.D.: Hal böyleyken neden derin delik delme tezgahını ürettiniz?
 
Enjeksiyon kalıplarının tasarımından başlamak üzere çözülmesi gereken önemli problemlerden biri kalıbın sabit sıcaklıkta sürekli ve verimli çalışmasının sağlanmasıdır. Bunu sağlayacak en önemli unsur soğutma delikleridir. Bu soğutma delikleri, ülkemizde genellikle, bohrwerk tezgahları ve radyal matkaplar kullanılarak ve ucuna mil kaynatılarak uzatılmış helis matkaplar ile delinmektedir. 
 
Ancak, delme süresinin uzunluğu, talaşın dışarı atılmasının güçlüğü, matkap ucunun eğri gitme ve kırılma olasılığından dolayı hassas kalıp yüzeyine yakın delik açamama gibi olumsuzluklar nedeniyle, derin delikler delinememekte. Haliyle soğutma verimliliği düşmekte ve çevrim maliyetleri yükselmekte. Firmamız dahil kalıpçılık sektörümüz özellikle uluslararası kalıp pazarından büyük kalıp işleri alamamaktadır. Yurtdışında kalıpçılıkta derin delme (çapın 20 ila 150 katı boyunda delik açabilme) amaçlı özel makinalar kullanılmaktadır. 
 
Örneğin Portekiz de her iki kalıpçıdan birine bir derin delme tezgahı düşmektedir. Türkiye’de ise yalnızca kalıpçılık sektörünün tepesindeki birkaç firmada ithal edilmiş, kapasitesi sınırlı (kalıp ağırlığı 4-6 ton ve delme boyu 1.200 mm) ve yüzey işleme özellikleri olmayan derin delme tezgahı bulunmaktadır. 
 
Bu gereksinimden harekete geçilerek, 20 tona kadar parça bağlanabilecek ve boy 1.650 mm, Ø 32 mm boyutlarında deliği tek seferde delebilecek, aynı zamanda kalıp plakalarının yan yüzeylerindeki freze işlemlerini de yapabilecek, kalıplarda derin delme ve yüzey işleme tezgahının geliştirilmesini öngördük.
 
 
K.D.: Sizin tezgahta ne gibi değişik özellikler var?
 
Geliştirilen tezgahın esas üstünlüğü yüzey işleme, derin delme ve diş açma işlemlerinin aynı tezgah üzerinde yapılabiliyor olmasıdır. 
 
Bir kalıp çeliğinin derin deliklerinin açılması sonrasında sökülüp başka bir tezgaha bağlanmasına gerek kalınmaksızın aynı tezgahta yan yüzey frezeleme, diş çekme gibi işlemlerinin de yapılabiliyor olması önemli bir üstünlüğünü ve yenilikçi yanını oluşturmaktadır.
 
Böylece farklı tezgahlarda üç ayrı operasyon yapmak yerine, tek tezgahta tek bağlamada derin delme, yüzey işleme ve diş çekme operasyonları yapılabilmektedir.
 
Toplam işleme süresi kısalmakta, işçilik maliyetleri düşmekte, iş parçası tezgahtan tezgaha aktarılırken yapılabilecek bir referans hatası riski ortadan kalkmakta ve sonuç itibarıyla rekabet gücümüz artmaktadır.
 
Bu hedef doğrultusunda tasarım ve üretimini gerçekleştirdiğimiz ilk tezgah tipi CNC Derin Delme-Freze-Diş Açma tezgahı oldu. İlk ürettiğimiz tezgahı 3 yıl boyunca kullandık ve test ettik. Bu süreç içerisinde tezgahın özelliklerini ve tasarımını oldukça geliştirdik. Yeni geliştirdiğimiz tezgahı pazara sunduktan hemen sonra 2 adet satış gerçekleştirdik. Avrupa’da üretilen tezgahlara nazaran hiçbir teknik eksiğimiz yok. Bunun yanı sıra fiyatı da Avrupa markalarının neredeyse yarısı kadar.
CNC Derin Delme-Freze-Diş Açma Tezgahı’nı çok farklı ebatlarda ve özelliklerde ortalama 2 ay gibi bir sürede teslim edebiliyoruz. Sipariş miktarı arttıkça bu süreyi daha da kısaltacağız. 
 
 
K.D.: Proje aşamasında ne tür güçlüklerle karşılaştınız? Bu güçlükleri nasıl aştınız?
 
Bu projenin başlatılma aşamasında karşılaşacağımızı öngördüğümüz en önemli sorunun henüz ülkemizde diğer tezgah üreten ülkelerde olduğu gibi bir yan sanayinin ve tezgah imalat süreci içerisinde hazır tedarik edilebilecek otomasyon ürünlerinin imalatı ve uygulaması aşamasında hizmet alınacak yeterli firmaların bulunmaması olasiligi idi. 
 
Ancak prototip imalatı aşamasında firma dışından hizmet tedarik ettiğimiz ve ilk kez bu proje sayesinde tanıştığımız ve çalıştığımız kuruluşlar oldu. Bu firmalar ile faydalı ilişkiler kurduk. Onların da bize kattığı güç sayesinde gelecekte yapacağımız projelerle ilgili kendimize olan güvenimiz artti.
 
Derinlemesine uzmanlaşmış, özellikle mekanik ve elektrik otomasyon, hidrolik ve pnömatik konularında hizmet veren yerel yan sanayi ve tedarikçilerden olusan bir portföy oluşturuldu.
 
Tum bunlar gelecek Ar-Ge projelerinin başarısı için önemli bir güvence haline geldi.
 
 
K.D.: Bu tezgahın yanı sıra tasarım ve üretimini gerçekleştirdiğiniz başka tip tezgahlarınız da var mı?
 
Bunların başında büyük ebatlı, ağır hizmet tipi CNC Yatay İşleme Tezgahı geliyor. Bu tezgahın tablasına 20 ton parça yüklenebiliyor. 
 
Bu tezgahın en küçük olanının işleme kapasitesi X : 1600 mm, Y : 1200 mm, Z: 600 mm. 
 
Şimdilik en büyüğü ise X : 3000 mm, Y: 1500 mm, Z: 800 mm.
 
Bir diğer ürünümüz çok özel bir tasarım: CNC Dört Kenar Freze Tezgahı.
 
Bu tezgah ile bir kalıp plakasının dört kenarını tek bağlamada operatör müdahalesi olmadan otomatik olarak çok kısa sürede ve son derece hassas işlemek mümkün oluyor.
 
Toplam 8 adet servo tahrikli eksen hareketine sahip bu tezgah kendi geliştirdiğimiz özel bir yazılım ile programlanmakta. Kalıp plakasını ölçüye getirmek için operatörün tek yapması gereken, plakanın ham ve bitmiş ölçülerini kontrol sitemine girmek ve tezgahın operasyonu bitirmesini beklemek.
 
Her bir kenarında 10’ar mm pay olan 800 x 800 x 200 mm ölçülerinde bir kalıp plakasının bitmiş ölçüye getirilmesi yükleme-ayar-indirme süresi dahil ortalama 30 dakikada tamamlanabiliyor.
 
Bu tezgahı şimdilik tek ebat olarak üretiyoruz. İşleme kapasitesi min. 350 x 350 mm, maks. 1200 x 1200 mm, kalınlık min. 30 mm, maks. 240 mm.
 
Geliştirdiğimiz tüm bu tezgahlar kalıpçılarımızın özel ihtiyaçlarını karşılayacak özel tasarlanmış tezgahlar. Hepsinin ortak özelliği son derece rijit, hızlı ve hassas çalışıyor olmaları.
TEKİŞ olarak ürettiğimiz bu tezgahlar ile Türk kalıpçılarının ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerinin yükselmesine katkıda bulunmak bizim için çok önemli.
 
 
K.D.: Filiz Hanım bizimle bu projenizi paylaştığınız için teşekkür ediyoruz. Daha sonraki sayılarımızda dileğimiz, yeni projelerinizi okurlarımıza aktarmak.
 
Kalıp Dünyası Dergisi’ne aslında biz teşekkür ediyoruz. Çünkü sektörün gelişiminde, bilgi alışverişlerinde sektördeki kişilerini birbirleriyle tanışmalarına, ön yargıların kalkmasına yardımcı olmuştur.
 

Paylaş Tweet Paylaş
2412 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Hexagon Türkiye Genel Müdürü Koray Alpaslan: “Hexagon Sektörün Öncülerinden Biri Olarak, Uçtan Uca Çözümler Sunma Yeteneğiyle Ön Plana Çıkıyor”
Bu sayımızda, sensör, yazılım ve otonom teknolojilerini birleştiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir şirket olan Hexagon’un Türkiye Genel DEVAMI...
Kubilay Terzi ile WEG Türkiye Otomasyon, Sürücü ve Şalt Ürün Hizmetleri Üzerine
Öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Ben Kubilay Terzi, WEG Türkiye Alçak Gerilim Sistemleri ve Otomasyon Bölüm Müdürü olarak görev yapıyor DEVAMI...
MISAD, BHTS’2024 İçin Geri Sayıma Başladı
Bu sayımızda Türk Isıl İşlem Sektörü’nü kucaklayan MISAD yönetim kurulu başkanı Koray Yavuz Bey ile bu yıl 2. si düzenlenecek BHTS’2024 Boğaziçi Isıl DEVAMI...
M. Önder Yücel: “Müşteriye Hem Kaliteli Hem De Hızlı Hizmeti Hedefliyoruz”
Türk Metalürji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile, Türk sanayisinde bir ilke imza atılarak ortaya çıkan Alpha Metalürji firmasını ve firma yatırım DEVAMI...
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM