E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Sanayinin Parlayan Mesleği CNC ve Robot Programcılığı Olacak

Günümüzün en önemli sorunları arasında yer alan işsizliğin altında iş gücünün sanayinin ihtiyacı olan nitelikte olmayışı yatıyor. Ülkemizde 4 milyonu aşkın işsiz varken sanayinin 50 bin mühendis aradığını ve bu durumda bir tezatlık olduğunu belirten Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, sadece takım tezgahları ile yapılacak üretim süreçleri için 2021 yıl sonuna kadar ortalama 6-7 bin yeni istihdama ihtiyaç duyulacağını ve gelecekte sektörün parlayan mesleklerinin CNC programcısı, robot programcısı ve makine-robot entegratörü olacağını söyledi. Sektörün gelişimindeki en büyük engelin, nitelikli çalışana ulaşamamak olduğunu da aktaran Varlık, “Sektörümüzün geleceği için gençlere, eğitim kurumlarına ve sanayicimize çok fazla iş düşüyor” dedi. 

 

Türkiye’nin işsizlik ve sanayinin nitelikli iş gücü ihtiyacı hakkında değerlendirmelerde bulunan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, Türkiye ekonomisi ve sanayisinin geleceğinin yanı sıra gelecekteki yetişmiş insan kaynağında dışa bağımlı olmamak için sektör temsilcileri, eğitim kurumları ve tabii ki gençlerin üzerine çok fazla iş düştüğünü belirtti. 

 

“Sanayi ya da eğitim birbirinden önde olmamalı”
Sanayide nitelikli insan kaynağı, hammadde ve enerji kadar değerli diyen Varlık, “Günümüzün en büyük sorunu ve işsizliğin altında yatan ana sebep yetişmiş iş gücünün sanayinin ihtiyacını karşılayamıyor oluşu. Bu durumun önüne geçmek için sektör gençlere kapılarını açmalı ve okul yıllarında gençlerin sahada tecrübe kazanmasını sağlamalı. Sektörün öğrencilere sahada vereceği tecrübe fırsatı, yarın üretime katma değer olarak geri dönecektir. Eğitim kurumları, özellikle meslek liseleri, sanayi ile koordineli bir şekilde ilerleyerek, sanayinin gereksinim duyduğu nitelikli çalışanları yetiştirmeli. Eğitim programlarından derslerin içeriğine kadar sanayinin bugün ve gelecekte ihtiyaç duyacağı tüm ders ya da içerikler müfredata alınmalı. Sanayi ya da eğitim birbirinden geride kalmamalı, birbirini geliştirerek ilerlemeli. Gençler ise her anlamda kendilerini yetiştirmeli, geliştirmeli ve niteliklerini artırmalı. Alanlarıyla alakalı yurt içi ve yurt dışı tüm gelişmeleri takip etmeli. Alanlarının ihtiyacı olan tüm yetkinlikleri öğrenerek, sektörde fark yaratacakları alanlara odaklanmalı” diye konuştu. 

 

“Sektörümüzün parlayan meslekleri CNC programcısı, robot programcısı ve makine-robot entegratörü olacak”
Sektör olarak ürettikleri ürünlerle havacılıktan otomotive, beyaz eşyadan savunma sanayisine kadar birçok sektörde katma değer yarattıklarını kaydeden Varlık, “Birçok sektörde olduğu gibi takım tezgahları sektöründe de otomasyon, dijital teknolojiler, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler yer almaya başladı. Yaşanan bu teknolojik gelişmeler doğrultusunda sektörümüzün parlayan meslekleri CNC programcısı, robot programcısı ve makine-robot entegratörü olacak. Sanayide yer almak isteyen gençlerin kendilerini bu alanlara yoğunlaştırması, şimdiden kendilerini geliştirmesi gerekiyor. Aynı şekilde şu anda sektörde aktif olarak yer alan çalışanların da kendilerini bu alanlarda geliştirmeleri oldukça önemli. Bugün birçok nitelikli çalışanımız üretimin merkezinde yer alsa da otomasyonlu üretime geçişte zorluk yaşıyor. Bu durumun önüne geçemezsek, nitelikli çalışanların gelecekte atıl oluşunu izleyeceğiz. Geçmişte birçok ülkenin nitelikli insan kaynağını yurt dışından karşıladığını gördük. Bu durumun ülkemizde de yaşanmaması için herkes üzerine düşeni yapmalı ve elimizdeki genç nüfusu gerçek bir cevhere dönüştürmeliyiz” dedi. 

 

“Nitelikli insan kaynağını milli bir mesele olarak ele alıyoruz”
Varlık, sözlerini şöyle tamamladı: “Sektörümüzün büyümesine paralel olarak her yıl istihdam sayılarımızda da artış yaşanıyor. Bugün sektörümüzde yıllık 10.000 yeni mühendise ihtiyaç duyuluyor. Sadece takım tezgahları ile yapılacak üretim süreçleri için 2021 yıl sonuna kadar ortalama 6-7 bin yeni istihdama ihtiyaç olacak. Ancak bizim için önemli olan sayıların fazlalığı değil, sektörümüz insan kaynağının niteliği. TİAD olarak, nitelikli insan kaynağını milli bir mesele olarak ele alıyor, sektörümüz istihdamın yanı sıra iş gücünün niteliğinin artırılması için üzerimize düşeni yapıyoruz. TİAD olarak; T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında meslek liseleri için bazı kitapları yazıyor, gençlerle sanayi arasında iletişim köprüsü olmak için MAKTEK Altın Pergel Tasarım Yarışmasını gerçekleştiriyor, ülkemizin daha çok üreten bir ülke haline gelmesi için kurduğumuz Uygulamalı ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (TİAD Akademi) ile takım tezgahları sektörünün yanı sıra diğer sektörlerin ihtiyacı olan, nitelikli ve kalifiye insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz.”

Paylaş Tweet Paylaş
617 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM