E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Şamil Özoğul
Şamil Özoğul
samilozogul@tekiskalip.com.tr
Gelişmek için Değişmek Şart

Değerli Kalıpçılar,

 

UKUB Yönetimi olarak Türk Kalıp Endüstrisi’nin gelişimi adına nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki gelişim eğitimlerine hep önem verdik ve vermeye devam etmekteyiz.

 

Geride bıraktığımız dönem içinde, Kalkınma Ajansı destekli eğitimlerimizin yanı sıra, Çoşkunöz Eğitim Vakfı işbirliği ile sac kalıpçılığı eğitim programımızı da hayata geçirdik. Bu eğitim, “eğitimcinin eğitimi” süreci ile diğer vermiş olduğumuz eğitimlerden ayrışmaktadır. İlk olarak programa alınacak çalışanların ustabaşıları ve ekip sorumluları “Eğitimcinin Eğitimi” sürecine tabi tutuluyor, daha sonra kendileri ile beraber programa katılan çalışanlara eğitimler veriliyor, başarılı olanlar sertifikalarını almaya hak kazanıyorlar.

 

Son dönemde de yurtdışı ziyaretlerimiz ve fuar katılımlarımız devam etti. En son Mart ayı içinde Stuttgart’ta, üyelerimizden de katılımcı firmaların yer aldığı Molding Expo fuarı için bir ziyaret programı organize ettik. Programa katılım sağlayan üyelerimizle beraber fuarı ziyaret ettik, ISTMA başkanı ve diğer ISTMA üyesi birlik başkanlarından bazıları ile potansiyel işbirlikleri için görüşmelerimiz, Avrupa’nın en büyük otomotiv OEM’lerinden biri ile Türk kalıp endüstrisini tanıtma amaçlı bir ziyaretimiz ve geziye katılan üyelerimiz için özel bir fabrika turumuz oldu.

 

UKUB Yönetim Kurulu olarak görevde bulunduğumuz süre içerisinde gerçekleştirdiğimiz birçok faaliyet ile Türk kalıp endüstrine değer katmaya gayret ettik. Önümüzdeki dönemde birliğimiz içinde yapısal bazı değişiklikleri hayata geçirerek, farklı bir ekiple, farklı bir bakış açısıyla sektörümüze daha fazla değer katacak projeleri hayata geçirmek amacındayız.

 

Geçen yıl, 8. Ulusal Kalıpçılık Zirvemizde detaylarını ve raporunu paylaştığımız “Türk Otomotiv Kalıpçılığı Sektör Çalıştayı” çıktılarından yola çıkarak üç önemli konuda özel bir çalışma başlattık:

 

1. Türkiye’de hayata geçirilecek olan otomotiv projelerinde kalıp ihtiyacının mümkün olan en büyük oranda Türk Kalıp Endüstrisi tarafından karşılanmasını sağlamak

 

2. Yurt dışında UKUB çatısı altında birlik olarak müşterilerle doğrudan görüşerek Türkiye’den daha fazla kalıp ihracatı yapılmasına yönelik çalışmalar yapmak

 

3. Meslek seçme sürecindeki gençlerimizde ve Türk kamuoyunda, kalıpçılık mesleğinin önemi ve sanayi üretimindeki yüksek katma değeri ile ülke ekonomisine desteği hakkında farkındalık yaratmak

 

Bu üç konuda da başarılı sonuçlar elde etmek için, iki önemli eksiğimizi gidermemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Her şeyden önce Türk Kalıp Endüstrisini markalaştırmalıyız ve hem yurt içi hem de yurt dışı müşterilerle doğrudan iş görüşmeleri için gereken sektörel kümelenmeyi sağlamalıyız. 

 

Marka eksiğimizi gidermek adına, Haziran ayı içerisinde profesyonel bir medya kanalı ile sözleşme imzalanmış, Türk Kalıp Endüstrisinin ulusal ve uluslararası ortamda tanıtımına yönelik video filmlerin hazırlanması ve sosyal medya üzerinden tanıtım faaliyetlerinin yürütülmesi için çalışmalar başlatılmıştır.
 

İkinci eksiğimiz olan kümelenme konusunda hepimize iş düşmektedir. Türk kalıpçıları olarak belki de en öncelikli gelişime açık yanımız birlikte hareket edebilme kabiliyetimizin olmamasıdır. Her üyemiz kendi sınırları dahilinde bir mücadele vermektedir. Söz konusu kalıpların hepsini teknik olarak yapabilecek olsalar bile organizasyon yapıları, personel yapıları, işgücü imkanları yeterli olmadığı için ihtiyaç duyulan tüm kalıpları talep edilen süre içerisinde müşterinin planına uygun şekilde tek başlarına hayata geçirmeleri hiçbir zaman mümkün olamamaktadır. Bu sebeple de müşteri, projesindeki tüm kalıpları tek bir kalıpçı firmaya veremiyor/vermek riskine girmek istemiyor.

 

Öte yandan müşteri, kalıpları dağıtmak da istemiyor, zira kalıpları dağıttığı zaman da proje yönetimi, koordinasyonu zorlaşmaya başlıyor ve devreye alma sürecinde büyük sıkıntılar yaşanabiliyor.

 

Müşterinin ilk tercihi, karşısında tek bir muhatabın olması ve talep ettiği kalıpların tamamının proje planına uygun şekilde devreye girmesidir. Portekizli kalıpçıların, Fransız kalıpçıların kümeleşerek yaptıkları da aslında bu ihtiyaca cevap veriyor. Birliklerinin altında alt ekipler kuruluyor, ekipte her biri kendi alanında derinlemesine uzmanlaşmış 20-30 tane imalatçı bulunabiliyor. Müşteri sadece projeyi yöneten birlik ile muhatap oluyor. Projedeki tüm kalıplar kabiliyete ve iş yüküne göre hangi kalıpçılar için uygun ise birlik çatısı altında, birlik garantörlüğünde dağıtılıyor.

 

Bu da aşamada bir başka önemli gereklilik ortaya çıkıyor:

 

“UKUB tarafından önerilen kalıpçı sertifikasyonu”

 

Türkiye’de hali hazırda bu yapının bulunmaması, yerli kalıpçıların söz konusu kalıplar için yetkin olmalarına rağmen müşterilerin yurt dışında bildiği büyük organizasyonlara işleri vermesine sebep olmaktadır.

 

Bu sene gerçekleştireceğimiz 9. Ulusal Kalıpçılık Zirvemizin sloganı “Yerli Kalıp, Güçlü Sanayi”. 

 

Biraz önce bahsetmiş olduğum gibi, önümüzdeki dönemde birliğimiz içinde yapısal bazı değişiklikleri hayata geçirerek, farklı bir ekiple, farklı bir bakış açısıyla sektörümüze daha fazla değer katacak projeleri hayata geçirmek amacındayız. İşte bu amaca yönelik olarak, Haziran ayında yapmış olduğumuz sözleşme ile Sn. Can OKATAN Bey, UKUB çatısı altında Türk Kalıp Endüstrisinin markalaşmasını sağlamak ve kümelenme kültürünü geliştirmek için koordinatör olarak bizlerle birlikte çalışmaya başlamıştır. Bu birlikteliğin sektörümüz için, ülkemiz için çok faydalı olacağı kanaatindeyiz.

 

Kalıpçı firmaların “UKUB tarafından önerilen firma” şeklinde sertifikasyonu elbette bir değerlendirme ve sınıflandırma anlamına gelmektedir. Bunun en doğru ve herkesçe kabul göreceğine inandığımız yöntemi, firmalarımızın kendi gerçeklerini ortaya koymalarından ve bizim de bunu yerinde doğruluyor olmamızdan geçmektedir. Bu süreci yöneteceğimiz ve kullanıcıya sunacağımız ortam ise UKUB web sitemiz olacaktır. Bu amaçla, hali hazırda statik bir yapıda bulunan web sitemizi modernize ederek dinamik bir yapıya geçireceğiz.

 

Kümeleşmeye ve UKUB tarafından önerilen kalıpçı sertifikasyon sistemine dahil olmak isteyen firmalarımız tek tek ziyaret edilecek ve standart bir format üzerinden hali hazırda hizmet ettikleri sektörler, yapmış oldukları kalıplar, insan kaynakları, organizasyonları, donanım ve yazılım alt yapıları itibariyle hizmet edebilecekleri diğer sektörler ve kalıbını yapabilecekleri diğer ürün grupları itibarıyla bir veri tabanına kaydedileceklerdir. Bu veri, birlik web sitemiz üzerinden erişilebilen kullanıcı dostu bir ara yüz ile müşterinin kendi aradığı kriterlere göre filtrelenebilerek kalıpçı firmalara ulaşmasını sağlayacaktır. Ulaşılan firma hakkında tüm alt yapı ve yetkinlik verileri standart bir formatta sunulacaktır. Filtreleme faaliyeti kalıpçıları kendi içinde kendiliğinden kategorize edecektir. İşte bu sebeple firmalarımızın kendi gerçeklerini ortaya koyma son derece önemlidir. Biz de bunu yerinde ziyaretler ile doğruluyor ve müşterinin gözüyle potansiyelini değerlendiriyor olacağız. Örneğin müşteri kalıpçısında “CMM ölçüm tezgahı var mı?  “diye bir kriteri filtrelerse CMM tezgahı olan ve olmayan firmalar ayrışmaya başlayacak veya otomotiv seçimi yapıldığında o kümeye ait kalıpçı firmalar listelenecek, ardından aydınlatma seçildiğinde bu kategoride kalıp imal etmişliği olan ve UKUB tarafından kalıp yapma yeteneği var şeklinde doğrulanmış olan kalıpçılar listelenecek. Bu çalışmaya dahil olmak istemeyen üyelerimiz şu anda olduğu gibi sadece üyeler listesinde ismen yer alacaklardır. Bu sertifikasyon sürecinin belli bir frekansta tekrarı ile güncelliğinin koruması mutlak olarak sağlanacaktır. Bu sürece dahil olmak isteyen üyelerimizin ayrı bir katılım payı ödemesi gerekeceği de aşikardır.

 

Değerli Üyelerimiz,
 

2009 yılında göreve geldiğimizden beri ve çok az sayıda yönetim kurulu üye değişikliği ile, uyumlu bir çalışma ve dayanışma ortamı içerisinde bugüne dek devam ettik. UKUB’a daha farklı bakış açıları ve yeni bir enerji gelmesi için yeni bir yönetim kurulu gerektiğine inanıyoruz. Bu dönem, yönetim kurulu olarak bizim son dönemimiz. Bundan bir dönem önceki yönetim kurulunu oluştururken bütün toplantılara katılacak şekilde yedek bir üye listesi oluşturmuştuk. Genç arkadaşlarımızı ve farklı kişileri yönetim kuruluna almıştık. Böylelikle yeni yönetim kurulu için hazırlıklara başlamıştık. 2020 yılında yapacağımız seçimli genel kurulda bu arkadaşlarımızın oluşturacağı bir liste ile yeni bir yönetim kurulu göreve talip olacak. Daha güçlü, daha farklı bakış açılarına sahip yeni bir yönetim kurulunun bayrağı devir almasıyla UKUB çatısı altında Türk Kalıp Endüstrisi çok daha ileriye gideceğine inancımız tamdır.

 

UKUB mevcut yönetim kurulu üyeleri bildiğiniz üzere aynı zamanda Yalova Kalıp İhtisas OSB’nin de müteşebbis heyetinde yer alıyor. Yeni yönetim kurulunun görevi devralmasıyla bizler artık tüm enerjimizle Yalova Kalıp İhtisas OSB’nin bir an önce faaliyete geçmesine odaklanacağız. 

 

Bugün Yalova’da çok değerli bir valimiz var ve kuruluş aşamasındaki OSB’lerin sorunlarının çözülüp bir an önce faaliyete geçmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

 

2020 ve sonrasının hepimiz için çok daha güzel olacağına inanıyor ve umut ediyorum.

 

19 Eylül’de 9.Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’nde buluşmak üzere,

 

Saygı ve sevgilerimle,

Şamil ÖZOĞUL
UKUB Yönetim Kurulu Başkanı

Paylaş Tweet Paylaş
2307 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
Pandemi ve Küreselden Yerele Dönüşüm..
Değerli Kalıpçılar, Korona salgını, kalıpçılık sektörünün en önemli halkalarından biri olduğu otomotiv tedarik zincirinin çalışma şekliyle ilgili birç DEVAMI...
Gelişmek İçin Değişim..
Değerli Dostlar,   2008 yılında yönetimine girdiğim ve 12 yıla yakın süredir büyük onur ve keyifle yürüttüğüm UKUB Başkanlığı görevimin sonuna g DEVAMI...
COVID-19 ve Endüstriyel Üretimin Geleceği
Değerli Kalıpçılar,   Krizlere alışık olan bünyemiz, bu sefer bağışıklığımızın olmadığı yeni bir düşmanla savaşa girdi.   COVID-19 salgını sanayiciler içi DEVAMI...
Yerli Üretim, Güçlü Türkiye..
Değerli Kalıpçılar, Kalıpçılık sektörü açısından 2019 yılı mevcut durumun muhafaza edildiği bir dönem oldu. Genelde alışkın olduğumuz büyüme oranları b DEVAMI...
Yerli Kalıp, Güçlü Sanayi…
Değerli Sektör Mensupları,   19 Eylül tarihinde, dokuzuncusu düzenlenen, “Yerli Kalıp, Güçlü Sanayi” temalı Ulusal Kalıpçılık Zirvesi, Geb DEVAMI...
Gelişmek için Değişmek Şart
Değerli Kalıpçılar,   UKUB Yönetimi olarak Türk Kalıp Endüstrisi’nin gelişimi adına nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki gelişim e DEVAMI...
UKUB 2018 Sektör Değerlendirmesi
Kriz var mı yok mu tartışmalarıyla geçen zorlu bir yılı daha geride bıraktık. 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel krizde Türkiye ekonomisinin küçülme oranı %4 dolayı DEVAMI...
Ekonomide Düzen Değişikliği ve Kriz
Değerli Kalıpçılar,    Kriz var mı yok mu tartışmalarıyla geçen zorlu bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2008 yılının sonlarına doğru, ABD konut piyasasında başlayan ve DEVAMI...
Gücün Gerçek Kaynağı – Bilim ve Teknoloji
Değerli Kalıpçılar,    8. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’ni, 20 Eylül’de TOSB Workinn Otel’de gerçekleştirdik. Zirve’mize bu yıl, otom DEVAMI...
Çalışmamanın Bahanesi Olmaz
Değerli Dostlar,   Yokuş inmeye, yokuş çıkmaya alışmış güzel ülkemiz yine inişli çıkışlı bir dönemden geçiyor.    Hava değişiklikl DEVAMI...
Değerli Kalıp Sanayicileri,
Koca bir yılı daha geride bıraktık bırakıyoruz derken yeni yılın yoğun gündemiyle neredeyse ilk çeyreği de arkamızda bırakıyoruz.   Her yeniliğin altında umut vardır, iyili DEVAMI...
UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul İle Röportaj Gerçekleştirdik
Bu yıl 7.’si düzenlenecek Zirve’de, ziyaretçileri neler bekliyor? Her yıl düzenlediğimiz geleneksel hale gelen Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’nin 7.’s DEVAMI...
Dünya’da ve Türkiye’de Kalıpçılık
Dünya kalıpçılık sanayi toplam cirosu 84 Milyar € civarındadır ve sektör her yıl %6 büyüme eğilimindedir. Türkiye’deki kalıpçılığın toplam cirosu 3 DEVAMI...
Hedefler Değişmez, Stratejiler Değişir..
UKUB INTERMOLD 2016 JAPONYA İŞ GELİŞTİRME GEZİSİ   Değerli Kalıpçılar,   Geçtiğimiz Nisan ayında UKUB olarak yine oldukça verimli ve faydalı geç DEVAMI...
UKUB Kalıpçılık Eğitim Merkezi Açıldı!
Değerli Kalıpçılar,   Son çeyrek asırdır eğitim sistemimize yapılan yanlış müdahaleler, bugün Türk imalat sanayisinin büyümesi için en &cc DEVAMI...
Değerli Sanayiciler;
Son yıllarda rekor seviyeye ulaşan büyüme hızımızın önümüzdeki yıl % 3-4 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ekonomik büyümenin yavaşlaması ile rek DEVAMI...
İhracat Hedefi ve Üretimde Yerlilik Oranı
Değerli Kalıpçılar,   Türkiye ekonomisi ihracata dayalı bir yapı içerisinde büyümeye devam ediyor. Her ne kadar 2011 yılı büyüme oranının altında DEVAMI...
Değerli Kalıpçılar,
Türk kalıpçılık endüstrisinin hızla yükselmesini sağlayacak büyük proje için UKUB olarak geri sayımı başlattık.   Birliğimiz kurulduğundan beri k DEVAMI...
Mesleki Eğitim
Son yıllarda sürekli dile getirdiğimiz, artık “önemli” olmaktan çıkıp “hayati” duruma geçen ara eleman sorunu ülkemiz üretim sanayisi i&cce DEVAMI...
Geleceğimiz, Gençlerimize Emanet..
Değerli Sanayicilerimiz, 2008 yılında büyük bir heyecanla UKUB Yönetimini üstlendiğimizde koyduğumuz ana hedef, UKUB’u ve Türk Kalıpçılık Sektörü DEVAMI...
Değişim Kaçınılmazdır, Gelişim ise İsteğe Bağlıdır
Değerli Kalıp Sanayicileri,   Seçimler ve türlü sıkıntılarla dolu bir yılı geride bıraktık, yeni umutlarla yeni bir yıla daha girdik.   Ülkemizin eko DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
Alınan Karar İhracat Rekabetçiliğinin Korunması Açısından Kritik Öneme Sahip!
Otomotiv Sanayii Derneği, “Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi’nin, Elektrikli Araçların Menşe Kurallarına İlişkin Geçiş Süreci Uzatma Kararı”nı değerlendirdi.  &nbs DEVAMI...
Dünyanın Önde Gelen İhtisas Fuarları Wire 2024 ve Tube 2024 15 - 19 Nisan 2024 Tarihinde Kapılarını Açacak
İklim değişikliğinden kaynak kıtlığına, enerji geçişinden fiber optik yayılmaya kadar – çözüm bekleyen pek çok zorluk var. Bu çözümler sadece tel, kablo ve boru endüstrileri sayesinde DEVAMI...
Mitsubishi Electric Türkiye Robot Yatırımları Zirvesi’nde Yenilikçi Otomasyon Çözümlerini Paylaştı
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, 20-23 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde yenilikçi otomasyon sistemlerini tanı DEVAMI...
Türkiye’de Yüzey Doku Mühendisliğinde İlke İmza Atıyor
voestalpine High Performance Metal Türkiye, ülkemizdeki ilk ve tek çelik, ısıl işlem, desen ve PVD kaplama sağlayıcısı konumunu her geçen gün güçlendiriyor. Şirket, Eschmann Textures markasıyla Tü DEVAMI...
Plastik Sektörü Geri Dönüşümde Küresel Güç Olmayı Hedefliyor
Doğrudan ve dolaylı 15 milyar dolarlık ihracatla, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sanayi kollarından biri olan plastik sektörü, geri dönüşümdeki pazar payını artırmayı hedefliyor. Geri dönüş&uu DEVAMI...
Makine İhracatı 2023’te Yüzde 11 Artışla 28 Milyar Doları Aştı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan konsolide verilere göre, 2023 yılı sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 28,1 milyar dolar oldu. Dünya makine i DEVAMI...
EFSİAD Genel Üye Toplantısını Gerçekleştirdi
5 Ocak 2024 tarihinde Crowne Plaza Oteli Kurtköy Pendik-İstanbul ‘da yoğun üye katılımıyla EFSİAD bir araya geldi. “Geleceğin yakıtı hidrojen ve Endüstriyel fırınlarda Kullanımı” konusunda Kanada’da yaşa DEVAMI...
Vega Makina’dan Yerli İmalat İçin 100 Milyon TL’lik Tesis Yatırımı Atağı
Tüm sektörlerde yer alan sanayi kuruluşlarına kaynak teknolojileri konusunda hizmet veren Vega Makina, yerli üretim hedefleri doğrultusunda 100 milyon TL yatırımla ilk tesisini kurmak için çalışmalara başladı. 2023 DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.     TOS+H Expo, 2 – 4 Mayıs 2024 ta DEVAMI...
Saha Expo 2024, Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayisindeki En Son Yenilikçi Çözümler ve Teknolojileri Sergileyerek Sektördeki Gücünü Ortaya Koyuyor
1100 üye firma ve 29 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 22-26 Ekim 2024 tarih DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM