E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Şamil Özoğul
Şamil Özoğul
samilozogul@tekiskalip.com.tr
Gelişmek İçin Değişim..

Değerli Dostlar,

 

2008 yılında yönetimine girdiğim ve 12 yıla yakın süredir büyük onur ve keyifle yürüttüğüm UKUB Başkanlığı görevimin sonuna gelmiş bulunuyorum.

 

Yönetimi ilk devraldığımızda yayınladığımız eylem planında belirlemiş olduğumuz hedeflerin büyük kısmını hayata geçirmiş olmamız, benim ve yönetim kurulunda görev almış tüm değerli arkadaşlarım için haklı bir gurur ve mutluluk kaynağıdır.

 

“Enkaz devraldık” trajikomik söyleminin Birliğimiz’ de tam yerini bulduğu bir süreçte, kendi çalışanları tarafından dolandırılmış, borç içerisinde bulunan, üyesine, sektörüne elle tutulur her hangi bir fayda sağlayamayan, yeni üye kazanmayı bir kenara bırakın üye kaybeden bir organizasyonu devralmıştık 2008 senesinde.

 

Birliğimizi, zamana yayılan dengeli bir toparlanma ve gelişme strateji ile tekrar ayağa kaldırmak, sektörde faaliyet gösteren tüm firmaların üye olmak isteyeceği, yönetimine girmek isteyecekleri, tüm sektörü birleştirecek bir cazibe merkezi haline dönüştürmek, hepimiz için oldukça zorlu bir görev niteliğindeydi.

 

Bu şartlar altında, özellikle geçmişin olumsuz havasını kıracak, modern bir yapılanma hareketini, kültürel bir değişimi sembolize edecek yeni bir kurumsal kimlik çalışmasını hayata geçirerek işe koyulduk. Markalaşma çalışmaları, logo ve domain tescilleri, yeni bir web sitesi kurulması, BASMAKALIP Bülteni’nin yayınlanması, UKUB kalite yönetim sisteminin kurulması gibi çalışmaları hızla tamamladık. 

 

Bu faaliyetleri hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğumuz ilk sermayeyi de değerli yönetim kurulu üyelerimizin hibe destekleriyle sağladık.

 

Yeri gelmişken özellikle belirtmek isterim ki, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerde, ister yurtiçi olsun ister yurtdışı, YK üyeleri her zaman kendi masraflarını karşılamış, Birlik kasasından YK adına hiç bir harcama yapılmamıştır.

 

Bir sonraki en önemli adım ise, üye aidat gelirlerinden, kişisel hibe ve desteklerden bağımsız olarak, Birliğimizin giderlerini finanse edecek ticari faaliyetleri hayata geçirmek üzere UKUB İktisadi İşletmesi’nin kurulması oldu.

 

UKUB İktisadi İşletmesi’nin kurulmasının ardından Birliğimize gelir sağlayacak hizmetlerin belirlenmesi, projelendirilmesi ve proje finansmanı çalışmalarına başladık. UKUB’ un başta İktisadi İşletme yatırım projeleri olmak üzere, eğitim, yurt içi, yurtdışı organizasyonlar, dışarıdan tedarik edilen profesyonel eğitim faaliyetleri de dahil olmak üzere ihtiyaç duyulan finansmanın büyük oranda devlet desteklerinden karşılanmasını sağlayacak sürdürülebilir bir proje kültürü oluşturmaya gayret ettik.

 

Bu aşamada, gururla söylemeliyim ki UKUB İktisadi İşletmesi ve Birlik bünyesinde hayata geçirilen tüm projelerin finansmanını, çok detaylı bir proje planlama ve yürütme mantığı içerisinde, AB, KOSGEB, TÜBİTAK, BEBKA gibi devlet kurumlarından yaklaşık % 70 oranında hibe desteği alarak sağlamayı başardık. 

 

UKUB İktisadi İşletmesi’ne bağlı çalışan UKUB Tersine Mühendislik ve LASER İşleme Birimini de yine bu programlardan finansman sağlayarak kurduk ve kalıpçılık sektörünün hizmetini sunduk.

 

Türk Kalıpçılık Sektörünün yurtiçi pazardan daha çok proje almasını sağlamaya yönelik gerçekleştirdiğimiz ilk UKUB-OSD-TAYSAD ortak çalışmasının neticesinde sektörümüzün yeterince tanınmıyor olduğunu tespit ettik. Bu tespit üzerine düzenlediğimiz, kalıpçılık sektörünün önemli bir parçası olduğu sanayi tedarik zincirinin tüm paydaşlarının katıldığı, sektörümüzdeki gelişmelerin, sorunların ve çözüm önerilerinin paylaşılmasını amaçlayan ilk Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’ ni 2009 yılında düzenledik. Zirvemizi, her yıl artan katılım oranıyla 10 yılı geride bırakan, sanayi tedarik zincirinin tüm paydaşları tarafından takip edilen, katılım sağlanan önemli bir etkinlik haline getirdik.    

 

Sektörümüzün yurtdışında da daha çok tanınmasını sağlamaya yönelik, ISTMA, Aachen Üniversitesi, Alman Kalıpçılar Birliği WDMF, Messe Frankfurt ve Messe Stuttgart işbirlikleri ile birçok karşılıklı uluslararası faaliyet gerçekleştirdik.

 

Almanya, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden satın alma heyetlerini Türkiye’ye getirdik ve kalıp üreticilerimizle tanıştırdık, fabrikalarını, atölyelerini gezdirdik. Küresel entegrasyon, know-how transferi ve yeni pazarlara giriş sağlamaya yönelik birçok uluslararası etkinlik organize ettik. Almanya, Portekiz, Fransa, İtalya, Almanya, Japonya, ABD, Kore, Çin ve İran’da düzenlenen kalıpçılık fuarlarına toplu katılım ve ziyaretler gerçekleştirdik. Bu organizasyonlar esnasında B2B görüşmeler organize ettik, teknik geziler düzenledik, 

 

Eğitim konusunda en büyük hayalimiz, kendi bünyemizde teorik ve pratik kalıpçılık eğitimlerini verebileceğimiz bir merkez oluşturmaktı. Değerli Birlik üyelerimizin bağışları ve devlet destek programlarından faydalanarak bunu gerçekleştirdik. Maalesef yaklaşık 1,5 sene kadar hizmet veren eğitim merkezimizi, özel eğitim kurumları kanununda yapılan değişiklik üzerine kapatmak mecburiyetinde kaldık.

 

Eğitim Merkezimizin kapatılması bizi yavaşlatsa da özellikle Coşkunöz Vakfı işbirliği ile ve dışarıdan tedarik yoluyla, sertifikalı mesleki eğitimler vermeye kesintisiz devam ettik.

 

En önemli insan kaynağımız olan meslek liselerimizle her zaman yakın işbirliği içerisinde bulunduk. 5-eksen CNC, CMM kullanım eğitimleri, Ölçme Tekniği, Tersine Mühendislik, Proje Yönetimi, Eğitimcinin Eğitimi gibi birçok eğitim programını değerli meslek lisesi hocalarımızla hayata geçirdik.

 

Mesleki eğitimin ve kalıpçılık mesleğinin önemine dikkat çekmek, hem öğrencileri hem de eğitmenleri motive etmek amacıyla Meslek Liseler Arası Ulusal Kalıpçılık Yarışmaları düzenledik. Yarışmada derece alan okullarımıza, değerli üyelerimizin katkılarıyla, bağışlarıyla makine ve CAD/CAM laboratuvarları kurduk. Derece alan öğrencileri, yine değerli üyelerimizin katkılarıyla, yurtdışında fuarlara götürdük, oradaki fabrikaları gezdirdik.

 

12 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz tüm bu faaliyetlerin ardından, UKUB, Türkiye kalıp sektörünün önde giden tüm firmalarının üye olduğu, ana ve yan sanayi firmalarının ve devlet kurumlarının iyi tanıdığı bir sivil toplum kurumu haline gelmiştir.

 

Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren ortaya koyduğumuz en büyük hedef, gelişerek büyüyen sektörümüzün markalaşma ve kümelenerek daha tercih edilir bir yapıya dönüşme ihtiyacını karşılayacak olan bir İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmaktı.

 

Bu amaca yönelik olarak, 2012 yılında UKUB Kalıpçılar Vadisi Kooperatifi’ni kurduk ve Birliğimize ait bir İhtisas OSB kurmak için çalışmalara başladık. Görev dönemimiz müddetince, türlü sebeplerden dolayı planladığımız sürede hayata geçiremediğimiz tek projemiz ne yazık ki Kalıpçılar Vadisi oldu. Biz, 12 yıldır büyük bir onur ve memnuniyetle taşıdığımız bu bayrağı yakında yeni bir yönetim kuruluna emanet edeceğiz. Hiç şüphemiz yoktur ki onlar da bu bayrağı, farklı bir vizyon, taze bir motivasyon, yüksek bir enerji ve kararlılıkla çok daha yukarıya taşıyacaklardır. Gelişmek için değişmeliyiz. Görev alacak her yeni yönetim de bu bilinçle zamanı geldiğinde değişimi desteklemelidir.

 

Bizim görev dönemimiz bitecek olsa da, sektörümüzü daha ileriye taşımak adına hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. UKUB Yönetim Kurulu olarak biz, çok iyi bir takım olarak çalıştık. Ben değil biz olduk. Tüm kararları demokratik bir şekilde hep birlikte istişare ederek ve genelde oy birliğiyle aldık ve uyguladık. Aramızda çok tartıştık ama hiç kavga etmedik. 

 

Başardıklarımız bu takım ruhu sayesindedir. Başaramadıklarımız için bahanemiz, keşkemiz yok çünkü sebeplerini çok iyi biliyoruz ve kesin sonuca ulaşmak için mücadele etmeye devam edeceğimizden de hiç kimsenin şüphesi olmasın.

 

Birlik yönetimini yeni bir takıma emanet edecek olsak ta, en büyük hayalimiz olan Kalıpçılar Vadisi Projesini hayata geçirmek üzere kooperatif yönetim kurulu olarak çalışmaya devam edeceğiz.

 

Siz değerli kalıpçılarımıza, 12 yıldır bizlere inandığınız ve desteklediğiniz için, değerli yönetim kurulu arkadaşlarıma ve tabii ki birliğimizin sevgili profesyonel ekibine hedef odaklı, özverili ve samimi çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyorum.

 

Birliğimize katkı sağlamış, başta kurucu başkanımız Sayın Fahrettin GÜLENER olmak üzere, tüm geçmiş dönem başkanlarına ve yönetimde görev almış üyelere şükranlarımı sunuyorum.

 

Bana ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma güvenerek bu onurlu görevi yürütme fırsatını verdiğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum. 

 

En içten saygı, sevgi ve selamlarımla,

Paylaş Tweet Paylaş
2181 kez okundu
YAZARIN DİĞER HABERLERİ
Pandemi ve Küreselden Yerele Dönüşüm..
Değerli Kalıpçılar, Korona salgını, kalıpçılık sektörünün en önemli halkalarından biri olduğu otomotiv tedarik zincirinin çalışma şekliyle ilgili birç DEVAMI...
Gelişmek İçin Değişim..
Değerli Dostlar,   2008 yılında yönetimine girdiğim ve 12 yıla yakın süredir büyük onur ve keyifle yürüttüğüm UKUB Başkanlığı görevimin sonuna g DEVAMI...
COVID-19 ve Endüstriyel Üretimin Geleceği
Değerli Kalıpçılar,   Krizlere alışık olan bünyemiz, bu sefer bağışıklığımızın olmadığı yeni bir düşmanla savaşa girdi.   COVID-19 salgını sanayiciler içi DEVAMI...
Yerli Üretim, Güçlü Türkiye..
Değerli Kalıpçılar, Kalıpçılık sektörü açısından 2019 yılı mevcut durumun muhafaza edildiği bir dönem oldu. Genelde alışkın olduğumuz büyüme oranları b DEVAMI...
Yerli Kalıp, Güçlü Sanayi…
Değerli Sektör Mensupları,   19 Eylül tarihinde, dokuzuncusu düzenlenen, “Yerli Kalıp, Güçlü Sanayi” temalı Ulusal Kalıpçılık Zirvesi, Geb DEVAMI...
Gelişmek için Değişmek Şart
Değerli Kalıpçılar,   UKUB Yönetimi olarak Türk Kalıp Endüstrisi’nin gelişimi adına nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki gelişim e DEVAMI...
UKUB 2018 Sektör Değerlendirmesi
Kriz var mı yok mu tartışmalarıyla geçen zorlu bir yılı daha geride bıraktık. 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel krizde Türkiye ekonomisinin küçülme oranı %4 dolayı DEVAMI...
Ekonomide Düzen Değişikliği ve Kriz
Değerli Kalıpçılar,    Kriz var mı yok mu tartışmalarıyla geçen zorlu bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2008 yılının sonlarına doğru, ABD konut piyasasında başlayan ve DEVAMI...
Gücün Gerçek Kaynağı – Bilim ve Teknoloji
Değerli Kalıpçılar,    8. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’ni, 20 Eylül’de TOSB Workinn Otel’de gerçekleştirdik. Zirve’mize bu yıl, otom DEVAMI...
Çalışmamanın Bahanesi Olmaz
Değerli Dostlar,   Yokuş inmeye, yokuş çıkmaya alışmış güzel ülkemiz yine inişli çıkışlı bir dönemden geçiyor.    Hava değişiklikl DEVAMI...
Değerli Kalıp Sanayicileri,
Koca bir yılı daha geride bıraktık bırakıyoruz derken yeni yılın yoğun gündemiyle neredeyse ilk çeyreği de arkamızda bırakıyoruz.   Her yeniliğin altında umut vardır, iyili DEVAMI...
UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul İle Röportaj Gerçekleştirdik
Bu yıl 7.’si düzenlenecek Zirve’de, ziyaretçileri neler bekliyor? Her yıl düzenlediğimiz geleneksel hale gelen Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’nin 7.’s DEVAMI...
Dünya’da ve Türkiye’de Kalıpçılık
Dünya kalıpçılık sanayi toplam cirosu 84 Milyar € civarındadır ve sektör her yıl %6 büyüme eğilimindedir. Türkiye’deki kalıpçılığın toplam cirosu 3 DEVAMI...
Hedefler Değişmez, Stratejiler Değişir..
UKUB INTERMOLD 2016 JAPONYA İŞ GELİŞTİRME GEZİSİ   Değerli Kalıpçılar,   Geçtiğimiz Nisan ayında UKUB olarak yine oldukça verimli ve faydalı geç DEVAMI...
UKUB Kalıpçılık Eğitim Merkezi Açıldı!
Değerli Kalıpçılar,   Son çeyrek asırdır eğitim sistemimize yapılan yanlış müdahaleler, bugün Türk imalat sanayisinin büyümesi için en &cc DEVAMI...
Değerli Sanayiciler;
Son yıllarda rekor seviyeye ulaşan büyüme hızımızın önümüzdeki yıl % 3-4 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ekonomik büyümenin yavaşlaması ile rek DEVAMI...
İhracat Hedefi ve Üretimde Yerlilik Oranı
Değerli Kalıpçılar,   Türkiye ekonomisi ihracata dayalı bir yapı içerisinde büyümeye devam ediyor. Her ne kadar 2011 yılı büyüme oranının altında DEVAMI...
Değerli Kalıpçılar,
Türk kalıpçılık endüstrisinin hızla yükselmesini sağlayacak büyük proje için UKUB olarak geri sayımı başlattık.   Birliğimiz kurulduğundan beri k DEVAMI...
Mesleki Eğitim
Son yıllarda sürekli dile getirdiğimiz, artık “önemli” olmaktan çıkıp “hayati” duruma geçen ara eleman sorunu ülkemiz üretim sanayisi i&cce DEVAMI...
Geleceğimiz, Gençlerimize Emanet..
Değerli Sanayicilerimiz, 2008 yılında büyük bir heyecanla UKUB Yönetimini üstlendiğimizde koyduğumuz ana hedef, UKUB’u ve Türk Kalıpçılık Sektörü DEVAMI...
Değişim Kaçınılmazdır, Gelişim ise İsteğe Bağlıdır
Değerli Kalıp Sanayicileri,   Seçimler ve türlü sıkıntılarla dolu bir yılı geride bıraktık, yeni umutlarla yeni bir yıla daha girdik.   Ülkemizin eko DEVAMI...
SEKTÖREL HABERLER
MKE ile Nanografi Nano Teknoloji A.Ş. Arasında Savunma Sanayisini Millileştirmeye Yönelik Stratejik İş Birliği Sözleşmesi İmzalandı
Türkiye’nin ilk nanoteknoloji şirketi olan Nanografi Nano Teknoloji A.Ş. (Nanografi) ile Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE)arasında Türkiye’nin savunma sanayisinin yerlileşme ve millileşme hedefine hizmet edecek DEVAMI...
13. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi “Yapay Zeka mı, Yapay İnsan mı?” Temasıyla Kalıpçılık Sektörü’nü Bir Araya Getirdi
Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’nin on üçüncüsü, 10 Ekim 2024 tarihinde Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) tarafından, “Yapay Zeka mı, Yapay İnsan mı?” temasıyla, Gebze Otomotiv Yan Sana DEVAMI...
Maktek Avrasya Fuarı’nda Boehlerit Rüzgarı
Geçen 2 yıl içerisinde gelişen yeni teknolojileri ve pazarın dinamiklerini yakından tanıma fırsatı sunacak olan Maktek 2024 Fuarını bu anlamda oldukça önemli buluyoruz.   Talaşlı ve talaşsız imalat sanayisinin DEVAMI...
Gnc Makina, Makine Zirvesi’nde Yapay Zeka ve Büyük Verinin Takım Tezgahlarındaki Geleceğini Konuştu
Türkiye’nin önde gelen takım tezgahı tedarikçilerinden GNC Makina, MAKFED Türkiye Makina Federasyonu tarafından “Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen Makine Zirves DEVAMI...
SARIGÖZOĞLU, Başarılarıyla Daha da Güçleniyor
Dünya devlerinin portföyündeki tüm araçların kabin, bagaj, tavan, kapı, çamurluk, şase gibi bütün sac aksamlarının kalıplarını ve seri imalatını yapan Sarıgözoğlu, bu kapsamlı üretim yeten DEVAMI...
V’Steels ve Primus Coating İş Birliğiyle Eskişehir’de Seminer
V’Steels ve Primus Coating firmaları tarafından düzenlenen ‘Kalıplarda Çelik Seçimi ve PVD Kaplamalar’ semineri 23 Ekim 2024 tarihinde Eskişehir Sanayi Odası’ nda gerçekleşti.    D DEVAMI...
13. Ulusal Kalıpçılık Ziervesi
DEVAMI...
Türkiye’nin İlk Elektrikli Hafif Kamyon Satışı Otokar’dan
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, ticaretin yükünü hafifleten ATLAS kamyon ailesinin yeni üyesi, yüzde 100 elektrikli e-ATLAS’ın ilk satışını gerçekleştirdi. Bu satışla Otokar, Türkiye&rsqu DEVAMI...
Proemtia 1. Yıl Etkinliği ve Sektör Buluşması İş Kuleleri İstanbul’da Gerçekleştirildi
Proemtia’nın 1. Yıl & Sektör Buluşması etkinliği kapsamında “Alüminyum & Demir Çelik Sektöründeki Gelişmeler ve Gelecek Beklentiler” paneli 2 Mayıs 2024 tarihinde İş Kuleleri İstanbul&rsquo DEVAMI...
Kompozit Malzemeler 34.BI-MU’nun Başrol Oyuncusu
9 - 12 Ekim 2024 tarihleri arasında BI-MU’nun 34. gerçekleşecek, işleme ve deformasyon takım tezgahları, robotlar, otomasyon, dijital ve katmanlı üretim, yardımcı teknolojiler ve kolaylaştırıcılar ana imalat endüstrisin DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM